Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.8.1939: Ο Κυβερvήτης Γoυϊλλιαμ Ντέvvις Μπάττερσιλλ σε διάγγελμα τoυ πρoς τov Κυπριακό λαό εύχεται η θητεία τoυ στηv Κύπρo vα απoδεικvυόταv περίoδoς πρoόδoυ για τη vήσo.

S-629

12.8.1939: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΝΤΕΝΝΙΣ ΜΠΑΪΤΕΡΣΙΛ ΣΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΕΥΧΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΤΑΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ

 

Ο Κυβερνήτης Γουίλλιαμ Ντέννις Μπάτερσιλ

Στις 10 Αυγούστου 1939 το απόγευμα ο νέος Κυβερνήτης της Κύπρου Γουίλλιαμ Ντέννις Μπάττερσιλ έδωσε στην πλατεία του Σεραγίου το νενομισμένο όρκο ενώπιον μιας κοσμοπλήμμυρας και αναχώρησε για το Τρόοδος, όπου μεταφερόταν η έδρα της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με όλους τους αξιωματούχους.

 

Στην τελετή δεν παρέστη ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί (βρισκόταν εντοπισμένος στην Πάφο με διάταγμα του δικαστηρίου) παρά το γεγονός ότι το είχε επιδιώξει έμμεσα.

Ωστόσο, λίγο μετά την άφιξη του στο Κυβερνείο ο Μπάττερσιλλ έπαιρνε ένα τελεγράφημα από τον Λεόντιο, με το οποίο, ενώ τον καλωσώριζε, του υπενθύμιζε ότι ο Κυπριακός λαός περίμενε πολλά από αυτόν:

"Εξοχώτατον

Κύριον Μπάττερσιλλ

Κυβερνήτην Κύπρου

"Διαμαρτυρόμενοι διά τον εθνικόν εναντίον μας διωγμόν υπό της Κυπριακής προπαγανδιστικής απολυταρχικής κυβερνήσεως, εγώ και ο μαρτυρικός ένδοξος λαός μου, Ελληνες φίλαγγλοι, σας υποδεχόμεθα εκπρόσωπον της φιλελληνικής Αγγλίας, άγγελον ελευθερίας.

Εκ του τόπου της φυλακής μου, εξ ονόματος της εν διωγμώ ευρισκομένης Εκκλησίας Κύπρου και του λαού Κύπρου, ως Ιεράρχης και Εθνάρχης αυτού, απευθύνω τηλεγραφικώς τον φιλόξενον χαιρετισμόν. Εξοχώτατε, "Καλώς ήλθατε εις την ωραίαν Ελληνικήν μας Πατρίδα".

Ο μοχθών διά τον επιούσιον υπό τον θερινόν των πεδιάδων καύσωνα αναξιοπαθών ευγενής λαός μου, σας προπέμπει εις το δροσερόν Τρόοδος, της ιστορικής αυτού Νήσου, ελπίζων ότι οι θρύλοι των ελληνικών θεών του Κυπριακού Ολύμπου θα φωτίσωσι τον νουν σας εις αλήθειαν και θα δονήσωσι την καρδίαν σας εις δικαιοσύνην.

Τα απαράγραπτα δίκαια μας, τα κεκτημένα προνόμια μας, οι εθνικοί πόθοι μας, αναμένουσιν αναγνώρισιν, απόδοσιν, πλήρωσιν.

Η Ελληνική Νεολαία Κύπρου, ζητεί να επιστρέψητε εις αυτήν την πατροπαράδοτον εθνικήν της εκπαίδευσιν.

Η Αποστολική Κυπρίων Εκκλησία αναμένει απαλλαγμένη των δεινών αυτής ευχομένη τη Υμετέρα Εξοχότητα πάσαν ευδαιμονίαν.

Ο Πάφου ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπικού

Θρόνου Κύπρου

Το τηλεγράφημα του Λεοντίου δεν ήταν το μοναδικό που έπαιρνε ο νέος Κυβερνήτης. Εκατοντάδες κύπριοι, παράγοντες, σωματεία και οργανώσεις, είχαν αποστείλει τηλεγραφήματα σ' αυτόν, άλλοι για να τον καλωσωρίσουν και άλλοι για να του ζητήσουν πολιτικές ελευθερίες τις οποίες τόσο είχε στερηθεί ο λαός.

Με τα τηλεγραφήματα ο λαός επέκρινε το προηγούμενο κεθεστώς και άφηνε στον Μπάττερσιλλ να αντιληφθεί ότι ήλπιζε πως αυτός θα ήταν καλύτερος από τον προκάτοχό του.

Το Σωματείο Ονήσιλλος Αμμοχώστου τηλεγραφούσε στο Μπάττερσιλλ:

"Σύλλογος Αμμοχώστου "Ονήσιλλος" αισθανόμενος ανακούφισιν διά λήξιν μεσαιωνικού δικτατορικού καθεστώτος και μετά στερρών ελπίδων διά την εγκαθίδρυσιν εις ιστορικήν ελληνικήν πατρίδα μας γνησίου αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος, υποβάλλει ευλαβώς εγκάρδιον χαιρετισμόν επί αναλήψει διακυβερνήσεως Κυπριακού λαού και εύχεται Υμετέρα Εξοχότητα και οικογένεια αυτής ευδαιμονίαν".

Από τη Λάρνακα το σωματείο "Πεζοπορικός" τηλεγραφούσε:

 

Γεώργιος Β, Βασιλιάς της Ελλάδας. Θα βρισκόταν αντιμέτωπος με πολλές πραγματικότητες τους επόμενους μήνες με την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμόυ Πολέμου

" Ο "Πεζοπορικός Ομιλος" απευθύνει προς την Υμετέραν Εξοχότητα το "Καλώς ήλθατε" πιστεύων εις την πραγματοποίησιν των Κυπριακών πόθων και ελπίζων ότι η Κύπρος θα αποτελέση πραγματικόν μέλος της Βρεττανικής Κοινοπολιτείας".

 

Το σωματείο "Διγενής Ακρίτας" της Μόρφου εξ άλλου τόνιζε στο τηλεγράφημα του:

" Μέλη σωματείου "Διγενής Ακρίτας" χαιρετίζοντα Υμετέραν άφιξιν ιστορικήν ταύτην νήσον και διαδηλούντα νομιμόφρονα αυτών αισθήματα, πιστεύουσιν επί Υμετέρας Κυβερνήσεως αναστηλωθούν δημοκρατικοί θεσμοί επ' αγαθώ Κυβερνήσεως και λαού"

Κ.Ι. Γεωργιάδης, Γραμματεύς

Από την Πάφο το σωματείο "Κυνήρας" τηλεγραφούσε:

"Κινύρας χαιρετίζων εν τω προσώπω Υμετέρας Εξοχότητος σθεναρόν συνήγορον Κυπριακών δικαίων εύχεται ιδανικά δημοκρατίας, ελευθερίας και δικαιοσύνης φωτίζουν σταθερώς περίοδον Υμετέρας διακυβερνήσεως εξασφαλίζοντα ευημερίαν Κυπριακού λαού".

Ο Δήμαρχος Λαπήθου Χρ. Κ. Ταλιαδώρος διαμηνούσε στο νέο Κυβερνήτη:

"Εξοχώτατον Κυβερνήτην της νήσου Κύπρου Τρόοδος Εξοχώτατε,

Κοινότης Λαπήθου εξάλλω χαρά εύχεται υμίν καλώς ήλθατε. Πιστεύει ότι Κυβερνητείας Υμών ανατολή καλυτέρων ημερών, στηριζομένη εις ευγενείς αρχάς Μεγάλης Βρεττανίας, ελπίζει απόδοσιν πολιτικών ελευθεριών εις λαόν έχοντα εθνικήν καταγωγήν, ένδοξον ιστορίαν και συναίσθησιν ανθρωπίνης υπάρξεως"

ΧΡ. Κ. ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ Δήμαρχος Λαπήθου

Από το Ριζοκάρπασο εξ άλλου έφθανε αργότερα η πιο κάτω αίτηση που κυκλοφόρησε στο χωριό και υπέγραψαν οι κάτοικοι της κοινότητας:

" Εξοχώτατε,

Οι ευσεβάτως υποφαινόμενοι κάτοικοι της κοινότητος Ριζοκαρπάσου έχομεν την τιμήν να υποβάλωμεν εις την Υμετέραν Εξοχότητα τα ακόλουθα:

1. Εκφράζομεν την ευχαρίστησιν μας διά τον διορισμόν Σας ως Κυβερνήτου της Πατρίδος

μας.

2. Πιστεύοντες ότι ένας Λαός δυνατόν να ευημερήση μόνον όταν ο ίδιος διαχειρίζεται τας υποθέσεις του, ικετεύομεν την Υμετέραν εξοχότητα, όπως ευαρεστούμενος εισηγηθή εις την πανίσχυρον Κυβέρνησιν της Βρεττανικής αυτοκρατορίας να χορηγήση εις την Κύπρον πολίτευμα με το οποίον ο κυπριακός λάος να δικαιούται να έχη Βουλήν και υπεύθυνον Κυβέρνησιν διά να διαχειρίζεται τας υποθέσεις του, δηλαδή αυτονομίαν πλήρη".

Στις 12 Αυγούστου ο Κυβερνήτης απηύθυνε προς τον Κυπριακό λαό διάγγελμα στο οποίο, όμως, τίποτε δεν ανέφερε για τις προθέσεις του. Ευχόταν μόνο η θητεία του στην Κύπρο να αποδεικνυόταν περίοδος προόδου για τη νήσο:

"Επιθυμώ να καταστήσω γνωστό σε όλους εκείνους οι οποίοι με την άφιξη μας στην Κύπρο έλαβαν μέρος στην υποδοχή της συζύγου μου και εμένα στη Λάρνακα, τη Λευκωσία και κατά τη διαδρομή μας από τη Λάρνακα στο Τρόοδος, καθώς και προς όλους εκείνους, οι οποίοι μας απέστειλαν χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα, πόσο συγκινηθήκαμε από τις εκφράσεις καλής διάθεσης, τις οποίες συναντήσαμε παντού. Μου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση η επάνοδος μου στην Κύπρο, η ειλικρινής δε ελπίδα μου είναι όπως η θητεία μου ως Κυβερνήτη αποδείχθηκε περίοδος προόδου για τη νήσο και ευημερία των κατοίκων της".

Ταυτόχρονα ο Μπάτερσιλλ ευχαρίστησε τους Λευκωσιάτες και τους Λαρνακείς που του επιφύλαξαν τόσο θερμή υποδοχή. Με ένα τηλεγράφημα του την ίδια μέρα στο δήμαρχο Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη τόνιζε:

" Εχω κοινοποιήσει στον τύπο σύντομα διάγγελμα προς όλους εκείνους οι οποίοι στις 10 Αυγούστου υποδέχθηκαν τόσο εγκάρδια την άφιξη στην Κύπρο της συζύγου μου και εμένα. Σε σας ιδιαίτερα, ως δήμαρχο της Λευκωσίας, θα επιθύμούσα να πω πόσο βαθιά εκτίμησα τη δεξίωση που έγινε σε μένα στην πρωτεύουσα, η θέρμη της οποίας ήταν πρόδηλος στη συμπεριφορά του λαού και στη διαψίλεια των σημαιών και διακοσμήσεων, οι οποίες πλαισίωναν τη διαδρομή μου.

Σε μας, και μέσω σας προς όλους τους πολίτες Λευκωσίας, απευθύνω εγκαρδιότατο χαιρετισμό".

Εχω την τιμή να διατελώ,

Ευπειθής θεράπων της εντιμότητας σας

Γ.Δ. Μπάττερσιλλ

Κυβερνήτης

Παρόμοιο ήταν και το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Κυβερνήτη προς το δήμαρχο Λάρνακας Αραδιππιώτη:

" Προς το λαό της Λάρνακας, ο οποίος με

υποδέχθηκε για να με χαιρετίσει πρώτος επιθυμώ, διά μέσου σας, να διαβιβάσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου και την εκτίμηση μου".

Εχω την τιμή να διατελώ της Εντιμοτητάς σας Ευπειθής θεράπων Γ.Δ. Μπάττερσιλλ Κυβερνήτης