Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.8.39Ο vέoς Κυβερvήτης Γ. Ντέvvις Μπάττερσιλλ φθάvει στηv Κύπρo και o Κυπριακός λαός τoυ επιφυλάσσει πραγματικά εvθoυσιώδη υπoδoχή πρoσβλέπovτας σε τερματισμό της Παλμερoκρατίαςκαθώς ο Α.Χίτλερ απειλεί την υφηλιο σε συνεργασια με ιταλό δικτά.Μ.Μουσολίνι

S-628

10.8.1939: Ο ΝΕΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΝΤΕΝΝΙΣ ΜΠΑΤΤΕΡΣΙΛΛ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΜΕΡΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΘΩΣ, Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

 

Ο νέος Κυβερνήτης Γουίλλιαμ Μπάττερσιλ, διάδοχος του Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ, που έφθασε στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου 1939

Ο νέος Κυβερνήτης της Κύπρου Γουίλλιαμ Ντέννις Μπάττερσιλ (W.D.Battershill) που διαδέχθηκε τον Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ έφθασε στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου 1939.

 

Γνώριζε προσωπικά την Κύπρο και πολλοί κύπριοι είχαν συνεργασθεί μαζί του στο παρελθόν μια και είχε διατελέσει Αποικιακός Γραμματέας.

Οι Κύπριοι είδαν στην άφιξη του την ελπίδα τερματισμού της Παλμεροκρατίας που είχε επιβάλει ο προκάτοχος του και η οποία θεωρείτο συνώνυμη με τη δικτατορία.

Από την άλλη αυτή την περίοδο τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν καθώς ένας κοινός εχθρός της Βρεττανίας και της Ελλάδας και κατά συνέπεια και της Κύπρου, ο Αδόλφος Χίτλερ, απειλούσε την υφήλιο σε συνεργασία με τον ιταλό δικτάτορα Μενίτο Μουσολίνι.

Εκείνο όμως που δημιουργούσε ελπίδες ότι θα άρχιζαν να λύονται τα προβλήματα των Κυπρίων ήταν μια δήλωση του υπουργού Αποικιών, στη Βρεττανική Βουλή, ότι είχε καλέσει τον νέο Κυβερνήτη της Κύπρου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιλυθεί το θέμα της εκλογής Αρχιεπισκόπου που παρέμενε σε εκκρεμότητα από το 1933, με τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύριλλου.

Ο Μπάτερσιλλ έφθασε σε μια περίοδο όπου στην Κύπρο είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ένα μικρό κίνημα, που φούντωνε σιγά, σιγά, με στόχο την παραχώρηση πολιτικών ελευθεριών στο νησί.

Ο νέος Κυβερνήτης ξεκίνησε οικογενειακώς από το Λονδίνο, για την Κύπρο, με το πλοίο "Φουαντιέ", στις 3 Αυγούστου 1939, αλλά απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις γύρω από την πολιτική που θα ακολουθούσε.

Σαν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους (Ελευθερία 4.8.1939) είπε:

"Αναχωρώντας στην Κύπρο επιθυμώ να αποφύγω πολιτικές δηλώσεις που αφορούν το πρόγραμμά μου. Σας διαβεβαιώ ότι η σύζυγος μου, η οικογένειά μου και εγώ είμαστε κατενθουσιασμένοι διότι θα βρεθούμε πάλι στην Κύπρο, την οποία γνωρίζουμε και τόσο αγαπούμε".

Σαν κλήθηκε από τον ανταποκριτή της εφημερίδας "Ελευθερία" αν ήθελε να διαβιβάσει ο,τιδήποτε στον Κυπριακό λαό, ο Κυβερνήτης περιορίστηκε να πει:

"Μπορείτε να δηλώσετε διά της "Ελευθερίας" ότι ανυπομονώ να δω να προάγεται η ευημερία των κυπρίων".

Πριν ανέβη στο πλοίο ο Μπάττερσιλλ δεχόταν το πρώτο υπόμνημα κυπρίων. Προερχόταν από την Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου και του το επέδωσε τετραμελής αντιπροσωπεία της Αδελφότητας που αποτελείτο από τους Γλαύκο Κληρίδη (Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993), Λουκή Αντωνίου, Ιάσωνα Λουκιανό και Ισμήνη Χατζηκώστα.

Το ψήφισμα είχε εγκριθεί στις 31 Ιουλίου και με αυτό η Αδελφότητα διαδήλωνε τη νομιμοφροσύνη της στον Κυβερνήτη και εξέφραζε την ελπίδα ότι θα γεφυρώνονταν οι διαφορές μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας και ότι θα επιλυόταν το Αρχιεπισκοπικό ζήτημα.

Αναφερόταν στο υπόμνημα:

"Ημείς η Επιτροπή της Βρεττανικής Χριστιανικής Κυπριακής Αδελφότητος, αντιπροσωπεύοντες τους εν Λονδίνω Κυπρίους και συνεδριάσαντες την 31 ην Ιουλίου 1939, ομοφώνως απεφασίσαμεν τα ακόλουθα:

1. Να διαδηλώσωμεν την νομιμοφροσύνην μας και τον σεβασμόν μας εις τον νέον Κυβερνήτην της αγαπητής μας πατρίδος Κύπρου.

2. Να αποστείλωμεν τετραμελή Επιτροπήν διά να αποχαιρετήση την Α. Εξοχότητα.

3. Να εκφράσωμεν την ειλικρινή ελπίδα μας, ότι υπό την δικαίαν και απροκατάληπτον διοίκησιν της Α. Εξοχότητος το υφιστάμενον χάσμα μεταξύ της κυβερνήσεως και του λαού θα γεφυρωθή.

4. Να παρακαλέσωμεν την Α. Εξοχότητα όπως επισπεύση την λύσιν του Αρχιεπισκοπικού προβλήματος, συμφώνως προς τους από μακρού υφισταμένους κανόνας της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Εφημερίδα "Νέος Κυπριακός Φύλαξ” 27 4 1939

5.Να εκφράσωμεν την βαθείαν ευχήν μας, όπως η Κυβέρνησις της Κύπρου επιδείξη εν τω εγγύς μέλλον την δέουσαν μέριμναν διά την βελτίωσιν της θέσεως των εν Λονδίνω Κυπρίων"

 

(Μεταγλώττιση)

"Εμείς η Επιτροπή της Βρεττανικής Χριστιανικής Κυπριακής Αδελφότητας, αντιπροσωπεύοντες τους Κυπρίους του Λονδίνου και αφού συνεδριάσαμε στις 31 Ιουλίου 1939, ομόφωνα αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

1. Να διαδηλώσουμε τη νομιμοφροσύνη μας και τον σεβασμό μας στο νέο Κυβερνήτη της αγαπητής μας πατρίδας Κύπρου.

2. Να αποστείλουμε τετραμελή Επιτροπή για να αποχαιρετήσει τηνΑ. Εξοχότητα.

3. Να εκφράσουμε την ειλικρινή ελπίδα μας, ότι υπό τη δίκαιη

και απροκατάληπτη διοίκηση της Α. Εξοχότητας το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού θα γεφυρωθεί.

4. Να παρακαλέσουμε την Α. Εξοχότητα όπως επισπεύσει τη λύση του Αρχιεπισκοπικού προβλήματος, σύμφσωνα προς τους από μακρού υφιστάμενους κανόνες της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

5. Να εκφράσουμε τη βαθειά ευχή μας, όπως η Κυβέρνηση της Κύπρου επιδείξει στο εγγύς μέλλον τη δέουσα μέριμνα για τη βελτίωση της θέσης των Κυπρίων του Λονδίνου".

Ενώ ο Μπάττερσιλλ κατευθυνόταν στην Κύπρο στο ίδιο το νησί και ιδιαίτερα στις πόλεις Λάρνακα και Λευκωσία, όπου θα πατούσε για πρώτη φορά το πόδι του ύστερα από πολλά χρόνια, είχαν αρχίσει οι προτοιμασίες για μια λαμπρή πραγματικά υποδοχή.

Προσκλήσεις είχαν ήδη σταλεί στους επισήμους που θα παρίσταντο στις τελετές. Μεταξύ αυτών όμως δεν περιλαμβανόταν ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Λεόντιος και ο Δικηγόρος Γ. Βασιλειάδης έκαμε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πρόσκληση και γι' αυτόν με την ελπίδα να υπάρξει προσέγγιση Κυβέρνησης- Εκκλησίας.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" 8 Αυγούστου 1939, παραμονές της άφιξης του νέου Κυβερνήτη:

"Εξ όσων πληροφορούμεθα η ενέργεια εις ην κατόπιν προσυνεννοήσεως μετά του σεβασμ. Τοποτηρητού κ. Λεοντίου, είχε προβή παρά τω Κυβερνήτη ο κ. Γ. Βασιλειάδης εισηγηθείς το σκόπιμον της προσκλήσεως του αρχηγού της Εκκλησίας Κύπρου εις την εν Λευκωσία τελετήν της ορκωμοσίας του νέου Κυβερνήτου Γουίλλιαμ Μπάττερσιλλ, εγένετο εγγράφως διά δύο επιστολών, ων η μία απηυθύνετο υπό του κ. Βασιλειάδου προς τον Αποικιακόν Γραμματέα, μέσον του Διοικητού Λάρνακος και η ετέρα προς τον προσωρινόν Διοικητήν της Αστυνομίας κ. Ασμουρ.

Πληροφορούμεθα περαιτέρω ότι ο κ. Βασιλειάδης έλαβεν ήδη απάντησιν της κυβερνήσεως δι' ης γνωρίζεται απλώς εις αυτόν ότι ελήφθη η προς τον Αποικιακόν Γ ραμματέα επιστολή του. Εκ τούτου δε εικάζεται ότι η Κυβέρνησις δεν σκοπεί ν' απευθύνη επιστολήν προς τον σεβασμιώτατον Τοποτηρητήν, όπως παραστή εις την ορκωμοσίαν του νέου Κυβερνήτου κ. Μπάττερσιλλ, κατά την προσεχή Πέμπτην.

 

«Νέος Κυπριακός Φύλαξ” 28 4 1939

Ως αντιλαμβανόμεθα εις την επιθυμίαν, όπως προσκαλούμενος ο σεβασμι. τοποτηρητής πασαστή εις την τελετήν της ορκωμοσίας, ήγαγεν αυτόν η εν τη Βουλή των κοινοτήτων γενομένη υπό του υπουργού των αποικιών ανακοίνωσις καθ' ην έχει προσκληθή υπ' αυτού ο νέος Κυβερνήτης, όπως εξετάση τα της λύσεως του Αρχιεπισκοπικού ζητήματος Κύπρου και υποβάλη σχετικήν έκθεσιν.

 

Η παρουσία του σεβασμιωτάτου Τοτοτηρητού εις την τελετήν της ορκωμοσίας ελπίζετο ότι θά απετέλει απαρχήν επανασυνδέσεως των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας και θα παρείχεν εις τον Τοποτηρητήν ευκαιρίαν μελλοντικών συνομιλιών μετά της Κυβερνήσεως διά την συμφώνως προς τους εκκλησιαστικούς κανόνας πλήρωσιν του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου".

Ο Λεόντιος δεν προσκλήθηκε τελικά και ο Μπάτερσιλλ έφθασε στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου 1939 και του έγινε, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, υποδοχή "ήρωα".

Ο λαός συνωθείτο πραγματικά στους δρόμους της Λάρνακας και της Λευκωσίας για να τον υποδεχθεί με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 11 Αυγούστου (Μεταγλώττιση):

"Κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό η Λάρνακα και η Λευκωσία πλέοντας στα βρεττανικά χρώματα, υποδέχθηκαν χθες ενθουσιωδώς το νέο Κυβερνήτη κ. Γουίλλιαμ Ντένις Μπάττερσιλλ, καθώς και την ευγενέστατη κ. Μπάττερσιλλ.

Οι χθεσινές παλλαϊκές αυθόρμητες ειλικρινείς εκδηλώσεις, τόσο στη Λάρνακα όσο και στη Λευκωσία θα παραμείνουν

αλησμόνητες και ιστορικές. Αποτελούν σταθμό αγάπης και εκτίμησης ενός λαού που παρεξηγήθηκε τόσο οικτρά και δοκιμάστηκε τόσο, να υποδέχεται το νέο Κυβερνήτη του όπως την ελπιδοφόρα αυγή, έπειτα από οκτώ χρόνια μάταιας προσδοκίας. Η χθεσινή υποδοχή της Α. Εξοχότητας και της κ. Μπάττερσιλλ από όλο τον κυπριακό λαό, διότι πραγματικά όλη η Κύπρος ως μια ψυχή, συνγιόρταζε με τις δύο πορονομιούχες πόλεις, ήταν μια μοναδική έξαλλη "φωνή λαού, ο οποίος αποβλέπει ήδη προς το νέο Κυβερνήτη ως σε λυτρωτή.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην προκυμαία πλησίον της μεγάλης αποβάθρας για να δει και υποδεχθεί το νέο Κυβερνήτη του οποίου η καλή φήμη προέτρεξε της άφιξης του. Πλήθος κόσμου έσπευσε προς την προκυμαία για να δει αποβιβαζόμενο τον άνδρα, ο οποίος όπως ελπίζεται θα αφιερώσει το μέγιστο μέρος της σκέψης και της δράσης του υπέρ των τοπικών ζητημάτων της Αποικίας αυτής.

Οταν ανεφάνη στον ορίζοντα πλέον προς τη Λάρνακα το συμβατικό ατμόπλοιο "Φουαντιέ" στο οποίο επέβαιναν η Α. Ε. ο νέος κυβερνήτης η σύζυγος του και τα παιδιά του, η ταχεία βενζινάκατος του τελωνείου βγήκε σε προϋπάντηση του συμβατικού, φέροντας τον υγειονομικό γιατρό του λιμανιού κ. Αστραίο, ο οποίος "ελευθεροκοινώνησε" το "Φουαντιέ" καθώς έπλεε πριν από τη άφιξη του στη Λάρνακα.

 

Στενό δρομάκι στην περιοχή Χρυσαλινιώτισσας

Το "Φουαντιέ"

 

αγκυροβόλησε στις 8.30 π.μ. και αμέσως ανήλθε σ' αυτό για να υποδεχθεί τον κ. Μπάτερσιλλ ο προσωρινός Κυβερνήτης Ταγματάρχης Ράι'τ, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του κ. Χολμς. Στις 8.45 π.μ. η Α. Ε. ο Κυβερνήτης και τα μέλη της ακολουθείας του αποβιβάστηκαν και έγιναν υποδεχτοί στην αποβάθρα από το διοικητή Λάρνακας κ. Αρθουρ, τον οποίο παρουσίασε στον Κυβερνήτη, ο Αποικιακός Γραμματέας και από το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Αραδιππιώτη, τον οποίο παρουσίασε ο διοικητής Λάρνακας.

Επειτα ο Κυβερνήτης μετέβη στο άκρο της αποβάθρας προς την ακτή, όπου ο Αποικιακός Γραμματέας παρουσίασε σε αυτόν τον Αρχηγό των βρεττανικών στρατευμάτων στην Κύπρο κ. Μέη.

Μόλις εμφανίστηκε ο κυβερνήτης και η κ. Μπάττερσιλλ το πλήθος άρχισε να τους χειροκροτεί εκείνοι δε χαιρετούσαν τον λαό.

Ο Κυβερνήτης ύστερα ανήλθε σε εξέδρα που στήθηκε ειδικά και δέχθηκε το Βασιλικό χαιρετισμό από στρατιωτικό απόσπασμα του πρώτου συντάγματος του Εσσεξ.

Επακολούθησε επιθεώρηση του αποσπάσματος από τον Κυβερνήτη και παρουσίαση στο νέο Κυβερνήτη και την κ. Μπάττερσιλλ των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Συμβουλευτικού Σώματος και των συζύγων τους και του Προσωρινού Αρχιτελώνη.

Ο Διοικητής Λάρνακας παρουσίασε στον Κυβερνήτη και την κ. Μπάττερσιλλ την κ. Γ. Αραδιπιώτου, η οποία προσέφερε στην κ. Μπάττερσιλλ ευώδη ανθοδέσμη. Παρουσίασε επίσης τα μέλη του δημοτικού και επαρχιακού Συμβουλίου και τις συζύγους τους.

ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Πλήθη λαού ενθουσιώντα κατέκλυσαν από νωρίς τους δρόμους της Λευκωσίας από τους οποίους θα διερχόταν ο νέος κυβερνήτης για να διαδηλώσουν την αυθόρμητη και ειλικρινή αγαλλίαση τους για το ευτυχές γεγονός της άφιξης του, την ελπίδα τους ότι υπό τη φιλελεύθερη διακυβέρνηση του να ανατείλει ένα ευτυχέστερο αύριο για την πατρίδα τους, τον ενθουσιασμό τους τέλος διότι τόσο στο πρόσωπο του νέου Κυβερνήτη, όσο και της ευγενέστατης κ. Μπάττερσιλλ, διέβλεπαν δυο αγαπητά πρόσωπα, δυο ειλικρινείς φίλους.

Ολοι οι δρόμοι και οι πάροδοι καταλήφθηκαν από πανηγυρίζοντα λαό κάθε ηλικίας και τάξης επιστημόνων, εργαστών και χωρικών που συνέρρευσαν αθρόοι από την ύπαιθρο. Ακόμη και το ωραίο φύλο δεν υστέρησε σε εκδηλώσεις ανυπόκριτης χαράς και ενθουσιασμού.

Η Λευκωσία δεν εγνώρισε παρόμοιο παλλαϊκό συναγερμό. Τα πεζοδρόμια, οι πάροδοι, οι εξώστες από τη Λέσχη των Κυβερνητικών υπαλλήλων μέχρι το Σεράϊ ήσαν κατάμεστοι από το συνωθούμενο πλήθος.

 

Η περιοχή του Ορφέα στις κάτω γειτονιές στη Λευκωσία. Πολλά από τα κτίρια στην περιοχή κτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1930

Η διακόσμηση των

 

καταστημάτων στις οδούς Λήδρας και Βικτωρίας και οικιών ήταν λαμπρή. Τα βρεττανικά χρώματα σκορπίστηκαν αφειδώλευτα στις προθήκες και τους εξώστες και προσέδιδαν μια μεγαλειώδη όσα και πανηγυρική όψη στις δυο αυτές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας σε διάφορα σημεία της οδού Λήδρας και συγκεριμένα παρά τη Λέσχη των Κυβερνητικών υπαλλήλων και παρά το άνοιγμα Χατζησάββα και σε άλλα δυο σημεία της οδού Λήδρας τοποθετήθηκαν αψίδες με χαιρετιστήριες επιγραφές "Welcome to His Excellency" ή απλώς "Welcome" οίτινες εξεδήλωσαν τόσο απλά αλλά και τόσο παραστατικά τα αισθήματα του πλήθους που είχε συρρεύσει.

Από παντού απ' όπου διήλθε η Α.

Εξοχότης διάτοροι και παρατεταμένες ζητωκραυγές και χειροκροτήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα. Στα πρόσωπα όλων φαινόταν καθαρά ο ενθουσιασμός και η αγάπη. Και η αυτή η Α. Εξοχότης καθώς και η κ. Μπάττερσιλλ μειδιώντες καθ' όλη τη διαδρομή και χαιρετώντες τα πλήθη άφιναν να διαφαίνεται η χαρά και η συγκίνηση υπό την οποία διακατείχοντο για τις τόσο αυθόρμητες και ειλικρινείς εκδηλώσεις του λαού.

Στις 9.30 π.μ. ώρα η Α. Ε. ο Κυβερνήτης κ. Μπάτερισλλ και η κ. Μπάτερσιλλ επιβαίνοντας σε πολυτελές αυτοκίνητο έφθασαν στη Λευκωσία προερχόμενοι από τη Λάρνακα. Προπορεύονταν του αυτοκινήτου της Αυτού Εξοχότητος ως τιμητική φρουρά τέσσερις αστυνομικοί που επέβαιναν σε μοτοσυκλέττες και ακολουθούσαν τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν ο Αποικιακός Γραμματέας κ. Ράϊτ, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Συμβουλευτικού Σώματος, ο αξιωματικός διοικητής των στρατευμάτων στην Κύπρο και ο Προσωρινός Αρχιτελώνης. Κοντά στη Λέσχη των Κυβερνητικών υπαλλήλων, της οποίας οι προσόψεις ήταν διακοσμημένες λαμπρά, με τους βρεττανικούς θηρεούς, σημαίες και χρώματα, το αυτοκίνητο της Αυτού Εξοχότητος, αφού πέρασε από τη στηθείσα αψίδα, η οποία έφερε την χαιρετιστήρια επιγραφή "Welcome" κατευθύνθηκε προς το κυβερνείο.

Στις 10.25 π.μ. ώρα η Α.Ε. ο Κυβερνήτης και η κ. Μπάτττεριλλ επιβαίνοντας σε ανοικτό αυτοκίνητο, το οποίο ερχόταν με πολύ ελαττωμένη ταχύτητα κατερχόνταν από το Κυβερνείο, όπου αναπαύθηκαν για λίγο, κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Σεραγίου. Προπορευόταν και ακολουθούσε έφιππη τιμητική ασυνομική φρουρά που διατελούσε υπό το πρόσταγμα του Λοχία Κ. Κώστα Αναστασίου. Οι αστυνομικοί αυτοί φορούσαν λαμπρή στολή που προσομοίαζε με στολή Κοζάκων ιππέων και κρατούσαν μακρά δόρατα στο δεξί χέρι.

Στις 10.20 ώρα το αυτοκίνητο που μετέφερε την Αυτού Εξοχότητα και τη κ. Μπαττερσιλλ διέρχεται και πάλι κάτω από την αψίδα της Λέσχης των Κυβερνητικών υπαλλήλων. Τη στιγμή αυτή το πλήθος, αναμμένο με έκδηλη χαρά και ενθουσιασμό ξεσπά σε ουρανομήκεις ζητωκραυγές και χειροκροτήματα καλωσορίζοντας την Α. Εξοχότητα. Ο κ. Μπάτερσιλλ συγκινημένος διαρκώς χαιρετούσε με το χέρι τον λαό που επευφημούσε, ενώ η ευγενέστατη κ. Μπάττερσιλλ μειδιούσε προς τα ογκώδη πλήθη και στις δυο πλευρές του δρόμου. Λόγω των ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων, τα άλογα της έφιππης τιμητικής φρουράς, τα οποία συνόδευαν το αυτοκίνητο της Αυτού Εξοχότητος αφηνίασαν.

Ευθύς μετά τη διέλευση του αυτοκινήτου από τη Λέσχη των Κυβερνητικών υπαλλήλων, όλο το πλήθος ακολουθεί πεζή το κυβερνητικό αυτοκίνητο. Τα πλήθη που βρίσκονται στις δύο πλευρές της οδού Λήδρας επευφημούσαν ενθουσιωδώς την Αυτού Εξοχότητα τον κυβερνήτη και τη κ. Μπάττερσιλλ, συναντούντο με τον κατερχόμενο ανθρώπινο χείμαρρο και κατευθύνονταν προς την πλατεία των δικαστηρίων που είχε γεμίσει ασφυκτικά από πολίτες κάθε τάξης και των δυο φύλων.

Ουδέποτε άλλοτε η Πλατεία Σεραγίου είχε γνωρίσει τέτοια ανθρωποπλήμμυρα. Από τις γύρω παρόδους διαρκώς μέχρι τις 11 το πρωί συνέρρεαν πλήθη για να δουν και επευφημήσουν το νέο κυβερνήτη, ο οποίος απεδείχθη από την παλλαϊκή υποδοχή ότι συγκεντρώνει αμέριστη την αγάπη και εκτίμηση του Κυπριακού λαού.

Σκηνές αυθόρμητης λαϊκής αγαλλίασης διαδραματίστηκαν καθ' όλη τη διαδρομή διά της οδού Λήδρας. Ενας σεβάσμιος γέροντας αφού διάσπασε τη γραμμή του πλήθους, παρά τη στοά Ταρσή, έτρεξε προς το αυτοκίνητο της Α. Εξοχότητας και δακρύοντας από χαρά έτεινε τα χέρια του προς τον διερχόμενο Κυβερνήτη κραυγάζοντας από βάθους καρδιάς "Καλώς ώρισες" (εις σεβάσμιος πρεσβύτης διασπάσας την γραμμήν του πλήθους, παρά την στοάν Ταρσή έτρεξε προς το αυτοκίνητον της Α. Εξοχότητος και δακρύων εκ χαράς έτεινε τας χείρας του προς τον διερχόμενον Κυβερνήτην κραυγάζων εκ βάθους καρδίας "καλώς ώρισες").

Τότε όλο εκείνο το πλήθος που χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε αδιαλείπτως εξέσπασε σε ένα μυριόστομο χαιρετισμό προς την Α. Εξοχότητα και τη κ. Μπάττερσιλλ.

Τα πλήθη στην πλατεία Σεραγίου άρχισαν να συρρέουν από τις 8 π.μ. ώρας και την κατέκλυσαν ασφσυκτικά πριν από την άφιξη της Α.Ε. του Κυβερνήτη.

Ολα τα καταστήματα, τα παράθυρα και οι εξώστες των οικιών ήσαν διακοσμημένοι με βρεττανικές σημαίες και τα αγγλικά εθνικά χρώματα. Το οίκημα της τουρκικής Λέσχης παρά την πλατεία Σεραγίου εκτός από την άλλη διακόσμηση είχε αναρτημένη ταινία που έφερε την επιγραφή "η τουρκική Λέσχη αποτείνει προς την Εξοχότητα σας το καλώς ωρίσατε".

Το άλλο τουρκικό σωματείο "Καρτές Οτζαϊ" (Τουρκική Αδελφότης) είχεν επίσης αναρτημένη ταινία που έφερε τις λέξεις " Καλώς ωρίσατε Εξοχώτατε".

Τα κτίρια της Τραπέζης Μπάρκλεϊς, της "Κέϊπλ εντ Γουάϊαρλες" και το γραφείο του Εβκάφ έπλεε μέσα στις σημαίες.

Στις 9.35 π.μ. ώρα άρχισαν να προσέρχονται τα αυτοκίνητα των επισήμων προσκεκλημένων. Κατά τις 10 π.μ. ώρα έφθασε, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, ο Εξαρχος της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολογιότατος κ. Ιερώνυμος, επακολούθησε δε η άφιξη του Τούρκου και Ελληνος Προξένου, του δημάρχου Λευκωσίας και άλλων.

Από τις 10.10 π.μ. προτάχθηκε στην πλατεία κάτω από το Κακουργοδικείο τιμητική φρουρά από 100 αστυνομικούς που τελούσαν υπό το πρόσταγμα του αστυνόμου Λευκωσίας κ. Ρος Κλούντις και η φιλαρμονική της αστυνομίας.

Κατά τις 10.30 π.μ. διάτοροι ζητωκραυγές και χειροκροτήματα δονούν την ατμόσφαιρα με την εμφάνιση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν η Α.Ε. ο Κυβερνήτης με την κυρία Μπάτττερσιλλ.

Ο Κυβερνήτης κ. Μπάττερσιλ χαιρετά τα πλήθη, ενώ στο πρόσωπο του διακρίνεται η συγκίνηση από την οποία διακατέχεται. Η κυρία Μπάττερσιλλ έκτακτα ωραία και με λαμπρό πρόσωπο, από ευτυχία αφίνει τη συγκίνηση, η οποία πρόδηλα κατά τις στιγμές εκείνες πλημμύριζε την ψυχή της, να εδηλωθεί αυθόρμητα.

Η κυρία Μπάττερσιλλ έφερε λευκή θερινή ενδυμασία από κλαδωτό ύφασμα, στη σεμιζέτα της δε έφερε μπουκέτο από λευκά άνθη. Επίσης στο καπέλο της βελέτα.

Μόλις το αυτοκίνητο της Α.Ε. διέσχισε την πλατεία Σεραγίου και σταμάτησε κάτω από το Κακουργιοδικείο, η φιλαρμονική της αστυνομίας ανακρούει το Βασιλικό Υμνο. Κοντά στις βαθμίδες της εισόδου του Κακουργιοδικείου ανέμεναν ο εντ. Αποικιακός Γραμματέας κ. Ράϊτ ο οποίος παρουσίασε προς τον Κυβερνήτη το διοικητή Λευκωσίας ακολούθως δε αυτός παρουσίασε προς αυτόν το Δήμαρχο Λευκωσίας.

Κοντά στις βαθμίδες της κλίμακας, η οποία οδηγεί στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ο Κυβερνήτης συναντάται με τον έντ. Αρχιδικαστή κ. Αρθουρ Κρήην, τον οποίο παρουσιάζει προς αυτόν ο Αποικιακός Γ ραμματέας. Μετά από αυτά ο Αρχιδικαστής παρουσιάζει προς την Ε.Ε. τον Εντιμο Εφέτη, κ. Γουίλλιαμς.

Η Α.Ε. ο Κυβερνήτης ανέβηκε την κλίμακα του Κακουργιοδικείου συνοδευόμενος από τον εντ. Αρχιδικαστή, ακολουθούσαν δε ο Αποικιακός Γραμματέας, η κ. Μπάττερσιλλ, ο υπασπιστής του Κυβερνήτη, ο Διοικητής και ο Δήμαρχος Λευκωσίας και τέλος ο έντ. Εφέτης".

Στη συνέχεια ο Κυβερνήτης έδωσε το νενομισμένο όρκο και αναχώρησε για το Τρόοδος.