Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.2.1932: Ο Κυβερvήτης Σερ Ρόvαλvτ Στoρρς πρoσλαμβάvει ειδικoύς αστυφύλακες για δύo χρόvια για vα μπoρέσει vα επιβάλει τηv τάξη μετά τα Οκτωβριαvά και απαγoρεύει τη αvάρτηση σημαιώv και τηv αvάκρoυση τoυ Εθvικoύ Υμvoυ.

S-543

13.2.1932: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΕΡ ΡΟΛΑΛΝΤ ΣΤΟΡΡΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΆΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ

 

Θεοφάνης Θεοδότου: Συνελήφθη μετά τα Οκτωβριανά και απελάθηκε στην Αγγλία

Ενα άλλο μέτρο που πήρε ο Κυβερνήτης σερ Ρόναλντ Στορρς μετά την εξέγερση της 21ης Οκτωβρίου 1931 ήταν και η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.

 

Εκτός από τα νέα στρατιωτικά και ναυτικά αγήματα που έφθασαν από το εξωτερικό στο εσωτερικό προχώρησε στη σύσταση επικουρικής βοηθητικής Αστυνομίας με ειδικούς αστυφύλακες.

Οι ειδικοί αυτοί αστυφύλακες προσελήφθησαν με διάταγμα του Κυβερνήτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1932 για δύο χρόνια.

Οι νεοπροσληφθέντες ορκίστηκαν να υπηρετήσουν πιστά το Βασιλέα της Αγγλίας και να περιφρουρούν τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια.

Τασυτόχρονα ο Κυβερνήτης έθεσε έλεγχο στην Παιδεία και ιδιαίτερα στα βιβλία που έρχονταν από την Ελλάδα, ενώ απαγόρευσε στους κυπρίους να αισθάνονται ως Ελληνες με ένα νέο μέτρο: Την απαγόρευση της ανάρτησης ελληνικών σημαιών και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21 11 1934.

Στις 23 Μαρτίου 1932 ο Δοικητής Λευκωσίας Χαρτ Νταίϊβις προειδοποίησε μάλιστα το δήμαρχο Λευκωσίας, ότι αν γινόταν οποιαδήποτε απόπειρα παρελάσεων ή ανάρτηση σημαιών στις 25 του μήνα, επέτειο της ελληνικής επανάστασης, τότε θα επανέφερε τον κατ' οίκον περιορισμό που είχε ήδη χαλαρωθεί στη Λευκωσία.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 25 Μαρτίου 1932 γύρω από το θέμα αυτό:

"Την μεσημβρίαν της προχθές ο διοικητής Λευκωσίας κ. Χαρτ Νταίϊβις εκάλεσεν εις το διοικητήριον τον δήμαρχον Λευκωσίας κ. Θ. Δέρβην και επί παρουσία του αστυνόμου κ. Σιέλης συνέστησεν εις αυτόν, όπως κατά την σημερινήν εορτήν αποφευχθούν παρελάσεις εθνικοί ύμνοι και αναπετάσεις σημαιών είτε εις οιονδήποτε μέρος, είτε δημόσιον είτε ιδιωτικόν.

Ο κ. διοικητής προσέθεσεν ότι οιαδήποτε ενέργεια, αντίθετος προς τας υπ' αυτού γενομένας συστάσεις θα είχεν ως συνέπειαν μεταξύ άλλων, και την επαναφοράν του κατ' οίκον περιορισμού και συνέστησεν εις τον κ. δήμαρχον όπως καταστήση ταύτα γνωστά.

Την μεσημβρίαν της αυτής ημέρας ο κ. διοικητής μετέβη και εις Μόρφου, όπου εκάλεσε τον Δήμαρχον κ. Ε.

Ιερείδην και επανέλαβεν εις αυτόν τας ιδίας συστάσεις".

(Μεταγλώττιση)

"Προχθές το μεσημέρι ο διοικητής Λευκωσίας κ. Χαρτ Νταίϊβις κάλεσε στο διοικητήριο το δήμαρχο Λευκωσίας κ. Θ. Δέρβη και στην παρουσία του αστυνόμου κ. Σιέλης συνεστησε σ' αυτόν, όπως κατα τη σημερινή εορτή αποφευχθούν παρελάσεις εθνικοί ύμνοι και αναπετασεις σημαιών είτε σε οποιοδήποτε μερος, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.

 

Ο κυπριακός τύπος δίνει πλήρη κάλυψη των γεγονότων. Ωστόσο όλα περνούσαν από το άγρυπνο μάτι του λογοκριτή (Φ.τ.Κ. 21 11 1931)

 

Ο κ. διοικητής προσεθεσε ότι οποιαδήποτε ενεργεια, αντίθετη προς τις συστάσεις που εγιναν από αυτόν θα είχε ως συνέπεια μεταξύ αλλων, και την επαναφορα του κατ' οίκον περιορισμού και συνεστησε στον κ. δήμαρχο όπως καταστήσει αυτα γνωστα.

Το μεσημερι της ιδίας ημερας ο κ. διοικητής μετεβη και στη Μόρφου, όπου καλεσε το Δήμαρχο κ. Ε. Ιερείδη και επανελαβε σ' αυτόν τις ίδιες συστασεις".

Ενα αλλο μετρο του Κυβερνήτη ήταν και η απαγόρευση στους δασκαλους να αναφερουν ο,τιδήποτε σχετιζόταν με τα γεγονότα του 1931 στους μαθητες, η απαγόρευση φωτογραφιών όσων είχαν αναμιχθεί στα γεγονότα, όπως επίσης και η διδασκαλία εθνικών θεματων και γενικα η "πολιτικη" όπως χαρακτηριζόταν μια τετοια ενεργεια στα σχολεία.

Ανεφερε ο Διευθυντής της Παιδείας Ι. Χρ. Καλλην, με εγκύλιο του στους δασκαλους στις 16 Μαρτίου 1932:

"Προς παντας τους διδασκαλους και διδασκαλίσσας,

Ενεταλην να σας πληροφορήσω ότι η Κυβερνησις δεν θα ανεχθή την εισχώρησιν της πολιτικής εις τα δημοτικα σχολεία της Κύπρου υπό οιονδήποτε πρόσχημα ή μορφήν. Η λεξις πολιτική προτίθεται να περικλείση καθε εξετασιν οιουδήποτε κομματικού ή εθνικού ή διεθνούς ζητήματος το οποίον ενδεχεται να επηρεαζη την Κύπρον.

Ιδιαιτερως:

(α) όταν αδηται εν τοις σχολείοις, ή υπό την οδηγίαν ή τη συναινεσει των διδασκαλων ο εθνικός ύμνος οιουδήποτε ξενου Εθνους, με το οποίον στασιασικα στοιχεία εν τω πληθυσμώ ηγωνίσθησαν να ενωθώσι, και

(β) εαν επιδεικνύωνται εν τοις σχολείοις ή υπό την οδηγίαν ή τη συναινεσει των διδασκαλων προσωπογραφίαι ή παραστασεις προσώπων εν τη εξουσία είτε τώρα είτε πρότερον τοιούτων χωρών.

Θα θεωρηθή τούτο ως κακή διαγωγή εκ μερους των διδασκαλων και θα καταστήση τούτους υποκειμενους εις πειθαχικήν κατ' αυτών ενεργειαν συμφώνως προς τα αρθρα 24 και 25 του περί Δημοτικής Παιδείας νόμου του 1929".

(Μεταγλώτιση)

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 11 1931

"Προς όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες, Πήρα εντολή να σας πληροφορήσω ότι η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την εισχώρηση της πολιτικής στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου υπό οποιοδήποτε πρόσχημα ή μορφή. Η λέξη πολιτική προτίθεται να περικλείσει κάθε εξέταση οποιουδήποτε κομματικού ή εθνικού ή διεθνούς ζητήματος το οποίο ενδέχεται να επηρεάζει την Κύπρο.

 

Ιδιαίτερα:

(α) όταν ψάλεται στα σχολεία, ή υπό την οδηγία ή με τη συναίνεση των δασκάλων ο εθνικός ύμνος οποιουδήποτε ξένου Εθνους, με το οποίο στασιασικά στοιχεία στον πληθυσμό αγωνίστηκαν να ενωθούν, και

(β) εάν επιδεικνύωνται εν τοις σχολείοις ή υπό την οδηγίαν ή τη συναινέσει των διδασκάλων προσωπογραφίαι ή πραστάσεις προσώπων εν τη εξουσία είτε τώρα είτε πρότερον τοιούτων χωρών.

Θα θεωρηθή τούτο ως κακή διαγωγή εκ μέρους των δασκάλων και θα καταστήσει τούτους υποκείμενους σε πειθαχική κατ' αυτών ενέργεια σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του νόμου για τη Δημοτική Παιδεία του 1929".

Τελος ο Κυβερνήτης απαγόρευσε και τις κωδωνοκρουσίες κι επέτρεψε στους ιερείς να παίζουν τις καμπάνες των εκκλησιών μόνο για δύο λεπτά πριν από τη λειτουργία της Κυριακής και και πριν από ορισμένες γιορτές που καθορίστηκαν ονομαστικά.