Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.1.1931: Οι σχέσεις Ελλήvωv και Κυβέρvησης oξύvovται συvεχώς. Οι Ελληvες βoυλευτές καταγγέλλoυv τηv τoπική Κυβέρvηση ότι διασπαθίζει τo δημόσιo χρήμα, αδιαφoρεί τις πραγματικές αvάγκες τoυ λαoύ και υπovoμεύει τηv εθvική παιδεία και τα δίκαια τoυ λαoύ.

S-499

17.1.1931: 01 ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 0ΞΥΝ0ΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, 01 ΕΛΛΗΝΕΣ Β0ΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛ0ΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 0ΤΙ ΔΙΑΣΠΑΘΙΖΕΙ Τ0 ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ, ΑΔΙΑΦ0ΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τ0ΥΛΑ0Υ ΚΑΙ ΥΠ0Ν0ΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ Τ0Υ ΛΑ0Υ

 

Ν.Κλ. Λανίτης: Η Κυβέρνηση διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα και πολεμά τις αξιώσεις των Ελλήνων

0ι Ελληνες βουλευτές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού του 1931 από τις ενωμένες ψήφους των βρεττανών και Τούρκων και της νικώσης ψήφου του Κυβερνήτη Σερ Ρόναλντ Στορρς.

 

Αντίθετα συνήλθαν στη Λάρνακα υπό την προεδρία του Μητροπ0λίτη Κιτίου και αποφάσισαν να εκδόσουν ενημερωτική ανακοίνωση προς τον κυπριακό λαό, στην οποία θα παρέθεταν και την πορεία που θα ακολουθούσαν στο μέλλον.

Παράλληλα στη συνεδρία επιλέγηκαν οι δικηγόροι Ι.Φ. Αλεξανδρίδης και Χρ. Λοϊζου τους οποίους θα πρότειναν για τη θέση του Εκπαιδευτικού Συμβούλου μετά την εκλογή του Μιλτ. Σιακαλλή ως βουλευτή.

Η ανακοίνωση-απόφαση των βουλευτών (στη συνεδρία παρέστησαν οι Μ. Κιτίου. Σ. Σταυρινάκης, Ν. Λανίτης, Μ. Σιακαλλής, Γ. Αραδιππιώτης,

Κυρ. Ρωσσίδης και Χ. Κούντουρος) δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Ιανουαρίου 1931 και με αυτήν καταγγελλόταν η Κυβέρνηση ότι δεν βοηθούσε στις προσπάθειες τους για ευημερία και πρόοδο, και ότι διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα και περιφρονούσε και πολεμούσε τις αξιώσεις τους:

"Πιστοί εις το πρόγραμμα ημών και τας υποχρεώσεις, ας ανελάβομεν ενώπιον του λαού, κατά την πρώτην από της εκλογής ημών σύγκλησιν της Βουλής και κατά τας συζητήσεις 15 σχεδόν ημερών ηλέγξαμεν μετ' αυστηρότητος, τόσον το δημοσιονομικόν σύστημα της Κυβερνήσεως όσον και τον τρόπον καθ' ον αύτη διασπαθίζει και σπαταλά το χρήμα του Κυπριακού λαού και ηξιώσαμεν παρ' αυτής κατ' εξοχήν υπό τας σημερινάς δεινάς συνθήκας περικοπήν των δαπανών αυτής και περισυλλογήν οικονομικήν, προσοχήν προς τας αξιώσεις του τόπου και σεβασμόν προς τας σκέψεις τας ιδέας και τα συναισθήματα αυτού.

Επί τη βάσει των αρχών τούτων εζητήσαμεν να καταργηθώσι πολλαί ανώτεραι θέσεις κατεχόμεναι από Αγγλους κυρίως επιδραμόντας εις την πατρίδα μας και επιτυχόντας θέσεις, ας κατέχουν άνευ λόγου ή ανάγκης εις βάρος ενός πτωχού και αναξιοπαθούντος λαού.

Επί πλέον εζητήσαμεν και ηξιώσαμεν την περικοπήν των μεγάλων μισθών κρίνοντες ότι δεν είναι καθόλου εύλογον, καθ' ην στιγμήν πένεται ο λαός, οι υπάλληλοι της Κυβερνήσεως να τυγχάνουν εξαιρετικής μισθοδοσίας. Είναι τραγικώς επώδυνον διά τον μελετητήν του Κυπριακού Προϋπολογισμού, ενώ γνωρίζει ότι κατά μέσον όρον κάθε κύπριος μόλις έχει εις την διάθεσιν του 10 λίρες ετήσιον ακάθαρτον εισόδημα, διά να πληρώση φόρους και συντηρηθή, να βλέπη εις το μισθολόγιον της Κυβερνήσεως μισθούς υπαλλήλων 50 ή 100 φοράς μεγαλυτέρους των 10 λιρών, και ταύτα ως καθαρόν και σταθερόν εισόδημα πλην των άλλων προσωπικών απολαυών διά ταξείδια και άλλα με επί πλέον ασφάλειαν, γενναίαν σύναξιν μετά την αποχώρησιν εκ της υπηρεσίας.

Εις το τμήμα των δασών από ολίγων ετών εδημιουργήθησαν 9 ανώτεραι θέσεις κατεχόμεναι υπό άγγλων ενώ τα δάση μας κατ' επεκτασιν ηλαττώθησαν αντί να αυξηθώσι από της Αγγλικής κατοχής.

Η διεύθυνσις της Ελληνικής παιδείας επί της οποίας κακοβούλως επενέβησαν οι ξένοι, κρίμασιν οις οίδε κύριος, ανετέθη εις νεαρόν Αγγλον αντί 1000 λιρών ετησίως, ενώ
εις την πατρίδα του την πολυδάπανον, ελάμβανε μόνον 600 λίρας και του εδόθη και υποδιεθυντής άγγλος και αυτός αντί 520 λιρών, επί του παρόντος, ενώ εάν την διεύθυνσιν της ελληνικής παιδείας είχεν ως έπρεπε και ως επανειλημμένως εζητήθη υπό των αντιπροσώπων του τόπου, Ελλην γνωρίζων τη γλώσσαν, την ιστορίαν και τας μακράς ελληνικας παραδόσεις των ελληνικών σχολείων θα κατωρθούτο με οικονομίαν 1000 λιρών ήτοι με 500 μόνον λίρας το πολύ, πολύ να είχαμεν ως διευθυντήν και καθηγητήν ακόμη του ελληνικού Πανεπιστημίου.

 

Κατίνα Νικολάου: Μια από τις πρώτες κομμουνί- στριες κατά την ίδρυση του Κομμου-νιστικού Κόμματος στα μέσα της δεκαετίας του 1920

Εις το τμήμα των δημοσίων έργων κυριολεκτικώς ωργίασεν η Κυβέρνησις εν τω διορισμώ υπαλλήλων άγγλων. Εκτός του ότι είχε 6 μηχανικούς διώρισε κατά το τρέχον έτος έκτακτους 3 άλλους μηχανικούς αντί 800 λιρών ο ένας και ανά 600 οι άλλοι δύο, και ταύτα καθ' ην στιγμήν άλλαι αποικίαι με δρόμους διπλασίας και τριπλασίας εκτάσεως και άλλον ευρύτερον κύκλον εργασίας του τμήματος ούτε το ήμισυ του αριθμού των μηχανικών μας δεν έχουν.

Εις το τμήμα του τυπογραφείου εδημιουργήθη περιττή θέσις βοηθού του τυπογραφείου και διωρίσθη Αγγλος τελείως ακατάλληλος. Τον δε αποχωρήσαντα διευθυντήν αντικατέστησεν νέος Αγγλος διευθυντής.

Τα τμήματα Γεωργίας και Υγείας υπερεφορτώθησαν από υπαλλήλους κυρίως διά την γραφειοκρατίαν μάλλον παρά διά τον κύριον σκοπόν του τμήματος των.

Η δικαιοσύνη υπερφορτωθείσα με υπαλλήλους κατήντησε τόσον δαπανηρά ώστε πολλάκις να είναι απροσπέλαστος και ν' αποτελή άρνησιν δικαιοσύνης.

92.000 λίραι σπαταλώνται διά την Αστυνομίαν ποσόν καταπλήττον πάντα γνωρίζοντα την έκτασιν και τον πληθυσμόν της νήσου. Αλλ' ουδόλως άπορον αφού ο διευθυντής της λαμβάνει μισθόν ανώτερον των στρααταρχών μεγάλων κρατών.

Αυτός ο Κυβερνήτης της νήσου λαμβάνει μισθόν ανώτερων Προέδρων μεγάλων Δημοκρατιών.

Ταύτα δε πάντα διότι ως αντιπρόσωποι μας δεν ερωτώμεθα ούτε πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται, ούτε τι μισθούς πρέπει να λάβουν, ούτε δυνάμεθα ως εκ της συνθέσεως της Βουλής, εφ' όσον οι τούρκοι διαφωνούν μαζί μας και εφ'όσον αι εξουσίαι της Βουλής αυτής είναι τόσον περιωρισμέναι να καταργήσωμεν οιονδήποτε ποσόν των μισθών μιας οιασδήποτε θέσεως.

Συμπατριώται,

Είμεθα τελείως ξένοι μέσα στο δικόν μας το σπίτι. Αι συμβουλαί μας, αι επικλήσεις μας, ο έλεγχος μας και ο μάλλον μελετημένος και ο μάλλον δίκαιος δεν ακούονται.

Το σπτι μας άλλοτε παλάτι παλαιάς δόξης και μεγαλείου το διευθύνουν όπως θέλουν οι Αγγλοι, ξένοι προς ημάς, προς την ιστορίαν μας, προς το υπετρισχιλιετές ιστορικόν παρελθόν μας, ξένοι προς την ψωνήν μας, ξένοι προς τα συμφέροντα μας, κωφοί προς τους πόνους μας, ανάλγητοι προς την δυστυχίαν μας.

Μας διευθύνουν επί τη βάσει του δικαίου του ισχυρού, μόνον όπως αυτοί θέλουν και όπως τους συμφέρει έχοντες δυστυχώς συμμάχους των την εν τη Βουλή τουρκικήν μειοψηφίαν, η οποία επολιτεύθη και πάλιν εναντίον των συμφερόντων Ελλήνων και Τούρκων συμμαχήσασα με τους ξένους εις βάρος του πτωχού Κυπρίου φορολογουμένου.

Ο Προϋπολογισμός φέτος παρουσιάζει έλλειμμα 70,000 λιρών οφειλόμενον όχι τόσον εις την οικονομικήν κρίσιν, ως θέλει να ισχυρισθή η Κυβέρνησις, όσον κυρίως και κατ' εξοχήν εις την απρονοησίαν και αναλγησίαν της.

Είπαμεν εις την Κυβέρνησιν πως ο λαός πλέον όχι μόνον δεν δύναται να σηκώση νέους φόρους, αλλά αξιοί ακόμη να ελαφρωθή από φόρους, διότι και αυτούς που υπάρχουν δεν τους σηκώνει πλέον.

 

2012: Το Κυβερνητικό Τυπογραφείο στη Λευκωσία: Το κτίριο κτίστηκε επί αγγλοκρατίας

Της είπαμεν να μας κυβερνήση με ό,τι έχομεν και της εζητήσαμεν να καταρΥήση θέσεις να περικόψη μισθούς, να νοικοκυρευθή.

Ηρνήθη να το κάμη η ιδία και της υπεβάλαμεν ομοφώνως τοιαύτας τροποποιήσεις, ώστε να επιτύχη το ισοζύγιον και να αποφύγη να καταφύΥη το αποθεματικόν των 90.000 λιρών, το οποίον εσχηματίσθη προ ετών και το οποίον ως γνωστόν και ως πολλάκις εδηλώθη από της Κυβερνήσεως εφυλάττετο διά να χρησιμεύση εις τον τόπον εις στιγμάς απροόπτου θεομηνίας και καταστροφής. Και εν τούτοις η Κυβέρνησης χρησιμοποιεί το αποθεματικόν τούτο εφέτος διά να καλύψη ελλείμματα προερχόμενα από υπερβολικούς μισθούς και άλλας αλογίστους δαπάνας.

Ενηργήσαμεν δηλαδή ως εξής:

Ο Προϋπολογισμός του 1931 εδείκνυεν έσοδα 731,000 λιρών και έξοδα 801,000 λιρών ήτοι έλλειμμα 70,000. Το έλλειμμα τούτο η Κυβέρνησις προϋπελόγιζε να το καλύψη πρώτον από τα πιθανά περισσεύματα του 1930 21,000 λίρας και 49,000 λίρας από το αποθεματικόν. Ανελύσαμεν τα κονδύλια εσόδων και εξόδων και της απεδείξαμεν ότι παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει έλλειμμα 70,000 λιρών, αφού περιέκοψε σοβαρά κονδύλια από δημόσια έργα, εν τούτοις το έλλειμμα της κατά πάσαν πιθανότητα θα είναι υπέρ τας 100,000 λίρας. Κατεκρίναμεν το μέτρον όπερ απεδέχθη να καλύψη το έλλειμμα από το αποθεματικόν, διότι τούτο είναι μέτρον της στιγμής και όχι ριζική θεραπεία νοσηράς καταστάσεως, υφισταμένης από πολλού και της υπεδείξαμεν ότι μόνος δρόμος που της μένει είναι της οικονομίας εις την πλευράν των μη παραγωγικών δαπανών και όχι η οικονομία από τας παραγωγικάς δαπάνας.

Καταλήξαμεν ότι θα ήτο δυνατόν διά γενικής αναθεωρήσεως του μισθολογίου των υπαλλήλων της, διά της καταργήσεως περιττών θέσεων, της αναδιοργανώσεως των υπηρεσιών της και της αποκοπής περιττών και μη παραγωγικών δαπανών να επιτευχθή οικονομία σοβαρωτάτη, η οποία όχι μόνον το έλλειμμα θα εκάλυπτεν, αλλά και περιθώριον θα άφινε να διατεθή διά δαπάνας παραγωγικάς ως και της παιδείας υγείας, γεωργίας και δημοσίων έργων.

Ανεξαρτήτως όμως των γενικών τούτων εισηγήσεων οι Ελληνες βουλευταί υπεδείξαμεν ως άμεσον μέτρον εφαρμοσθησόμενον επί του υπό συζήτησιν προϋπολογισμού α) την κατάργησιν εμφανώς περιττών θέσεων άλλων κυρίως υπαλλήλων προσφάτως διορισθέντων, β) οι κάτωθι των 120 λιρών μισθοί εισηγήθημεν να μείνουν άθικτοι διά δε τους άνω των 120 λιρών εισηγήθημεν όπως η από του 1920-21 ή μετά ταύτα δοθείσα αύξησις λόγω της τότε αυξήσεως του τιμαρίθμου της ζωής ελαττωθή κατά τα 2/3 αυτής συνεπεία αναλόγου πτώσεως του τιμαρίθμου, γ) μείωσιν κατ' αναλογίαν εις τους μισθούς των θέσεων αι οποίαι εδημιουργήθησαν μετά το 1914.

Επί τη βάσει των τριών τούτων αρχών εγένοντο αι σχετικαί τροποποιήσεις προς ελάττωσιν των δαπανών εκ μέρους μας.

Αρχαία κτίσματα ανευρέθησαν στην παλιά Λευκωσία, παρά την αγορά του παλαιού δημαρχείου, όπου προγραμματίστηκε η ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου

Αι αιτήσεις συνοψίζονται: α. Ελάττωσις προσωπικών αποδοχών

 

1. Διά καταρΥήσεως θέσεων 6,337 λ.

2. Δια μειώσεως των αυξήσεων 32,294 β. Ελάττωσις άλλων επιβαρύνσεων 13,414 Εις ταύτα προσθετέα και ποσά

διά την ελάττωσιν των μισθών θέσεων ας δεν δυνάμεθα να ελαττώσωμεν λόγω των περιορισμών του συντάγματος 8,958

Σύνολον 67,003

Εν όλω αι τροποποιήσεις ημών προνούν περί οικονομίας περίπου λ. 67,000 και τούτο ισοσκέλισιν του προϋπολογισμού.

Δυστυχώς αι ηνωμέναι ψήφοι των άγγλων ξένων Κυβερνητών και των 3 τούρκων βουλευτών εματαίωσαν τας προσπαθείας μας.

Αλλ' επί όλων των τροποποιήσεων τούτων εισηγήθημεν διαφόρους άλλας οικονομίας, ως π. χ. τον περιορισμόν των οδοιπορικών κατάργησιν των διά ταξείδια των Αγγλων επιδομάτων και άλλας, αίτινες αν εγίνοντο δεκταί θ' ανεβίβαζον το εξοικονομούμενον ποσόν εις λ. 100,000 περί που, ποσόν όπερ όχι μόνον θα ισοσκέλιζε τον προϋπολογισμόν αλλά και θα καθίστα δυνατήν την ελάττωσιν φόρων, ως του άλατος και άλλων.

Εζητήσαμεν, ως βλέπετε με πάσαν μας δύναμιν να εφαρμόσωμεν τα προγράμματα μας και να εκτελέσωμεν ως τίμιοι φύλακες της ιδικής σας εντολής τας υποσχέσεις μας.

 

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 Ιανουαρίου 1931

Υπεράνω κάθε δικαίας και ηθικής αντιλήψεως ίσταται το δίκαιον του δυνατού, δηλαδή η αδικία του δυνατού και η φωνή μας και η διαμαρτύρησις μας πνίγονται μέσα εις τον σκληρόν στραγγαλισμόν των δικαίων μας.

Η πατρίδα μας, μια πατρίδα ιστορική και ευγενής χάννεται κάτω από το πέλμα του ξένου και φοβερά ανοίγεται μπροστά μας η οικονομική καταστροφή.

Τα παιδιά μας, αδυνατούντα λόγω της

κακοδιοικήσεως να εξασφαλίσουν το ψωμί των εις την πατρίδα των, καίτοι αύτη δεν κατοικείται πληθωρικώς φεύγουν σε ξένους τόπους και μακρυνά μέρη και οι κληρονόμοι της μεγαλυτέρας ιστορικής δόξης του κόσμου, οι κληρονόμοι των Ελλήνων και βυζαντινών περιφέρονται ως ατσίγγανοι, χωρίς πατρίδα, μοχθούντες και κοπιάζοντες διά να έχουν ελάχιστοι τούτων τον επιούσιον άρτον ή πεινώντες και γυμνητεύοντες περιφέρονται εις τους δρόμους της Αιγύπτου, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας καθ' ην ώραν κορύβαντες οι ξένοι χοροπηδούν ετυχείς ως παχύμισθοι υπάλληλοι εις την γην αυτήν και την αναγκάζουν να αρνήται και το ψωμί εις τα παιδιά της.

Αλλά λαοί ιστορικοί και ευγενείς όπως ημείς δεν πεθαίνουν, έτσι οι λαοί που θέλουν να ζήσουν ξυπνούν και με όλην την δύναμιν της ψυχής των στέκονται διεκδικηταί των δικαιωμάτων των επί της ανθρωπίνης ζωής.

Συμπατριώται,

Πεντήκοντα και περισσότεροι χρόνοι ζωής κάτω από την ξένην κυβέρνησιν έπεισαν όλους και τους πλέον φιλελεύθερους και τους αντιδραστικούς και τους μετριοπαθείς και τους συνεργαζομένους με καθεστώς ότι ουδεμία απολύτως πρόοδος, ουδεμία ευημερία, ουδεμία προκοπή, είναι δυνατή κάτω από την δουλείαν και προς ένα καινόν σκοπόν, ας στραφή η προσοχή μας, πως θα μπορέσωμεν να ζήσωμεν μίαν ελευθέραν ζωήν υπό τον ίδιον ήλιον τον οποίον η θεία πρόνοια έπλασε να φωτίζη με τον ίδον τρόπον και να θερμαίνη με την ιδίαν θέρμην πλουσίους και πτωχούς, δυνατούς και αδυνάτους.

Συμπατριώται,

Εξεθέσαμεν ενώπιον σας την πολιτικήν μας, τας προσπαθείας και τους αγώνας ημών. Η Βουλή αύτη ψεύτικον κατασκεύασμα προς εξαπάτησιν ημών δεν είναι ο τόπος διά να ακούεται η θέλησις μας και η φωνή μας.

Καταγγέλλομεν την κατάστασιν εις τον λαόν διά να την γνωρίση ακόμη μίαν φοράν.

Καταγγέλλομεν εις τον λαόν την Κυβέρνησιν ως μη υποβηθούσαν ας προσπαθείας ημών υπέρ της ευημερίας και της προόδου αυτού.

Καταγγέλλομεν εις τον λαόν την Κυβέρνησιν ως διασπαθίζουσαν με μίαν ασύγκριτον σπατάλην το δημόσιον χρήμα.

Καταγγέλλομεν την Κυβέρνησιν ως αδιάφορον προς τας πραγματικάς ανάγκας του

λαού.

Καταγγέλλομεν την Κυβέρνησιν ως υπονομεύουσαν την εθνικήν μας παιδείαν και τα δίκαια του λαού.

Καταγγέλλομεν την Κυβέρνησιν ως περιφρονούσαν και πολεμούσαν τας δικαίας του λαού αξιώσεις και ως κυβερνώσαν τον ιστορικόν αυτόν λαόν διά της βίας και επί τη βάσει του δικαίου του ισχυρού.

Καταγγέλλομεν τη ξένην Κυβέρνησιν ως την κυριωτάτην αιτίαν της κακοδαιμονίας της πατρίδος μας.

Βραδύτερον θα επικοινωνήσωμεν και πάλιν μαζί σας διά να σκεφθώμεν από κοινού, λαός και ηγέται, πως θα αντιμετωπίσωμεν την δεινήν αυτήν κατάστασιν και πως πρέπει να εντείνωμεν τας προσπαθείας και τους αγώνας μας διά να ζήσωμεν εις την γην αυτήν ως άνθρωποι, έχοντες τα ίδια τουλάχιστον με τους άγγλους δικαιώματα επί μιάς ελευθέρας ζωής. Διά να δούμεν όπως θα μπορέσωμεν επί τέλους αγωνιζόμενοι από του συνταγματικού προμαχώνος και επί του βάρθρου του δυνατού και αρραγούς των ανθρώπων δικαίων να ζήσωμεν ελεύθεροι εις ενιαίον φυλετικόν σύνολον μετά των ελευθέρων αδελφών της κοινής όλων ημών Μητρός Ελλάδος.

Διότι και μόνον τότε όταν ζητήσωμεν εντός του εθνικού και φυλετικού μας πλαισίου, νοικοκύρηδες εμείς μέσα στο δικόν μας το σπίτι, θα μπορέσωμεν να ίδωμεν την προκοπήν, την ευτυχίαν, την ευημερίαν, την χαράν εκείνην την οποίαν ματαίως αναζητούμεν μέσα στο σκότος αυτό της δουλείας της πατρίδος μας

Ο ΚΙΤΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗΣ, Ο. ΘΕΟΔΟΤΟΥ, ΑΝΤ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, Δ. ΣΕΒΕΡΗΣ, Γ. ΑΡΑΔΙΠΙΩΤΗΣ, ΜΙΛΤ. ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΚΥΡ.Π. ΡΩΣΣΙΔΗΣ, ΝΙΚ. ΚΛ. ΛΑΝΙΤΗΣ, ΦΕΙΔ. Ι. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΧΡ. ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ