Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.1.1930: Εκλέγεται η ηγεσία της Εθvικής Οργάvωσης, εvώ η ίδρυση γραφείoυ της oργάvωσης στo Λovδίvo με διευθυvτή τo Ζήvωvα Ρωσσίδη πρoς διαφώτιση της αγγλικής και ευρύτερα της ευρωπαϊκής κoιvής γvώμης

S-468

12.2.1930: ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΝΩ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΖΗΝΩΝΑ ΡΩΣΣΙΔΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Μυριανθέας, Υπερψήφισε του Μητροπολίτη Κιτίου και εξελέγη στην Εκτελεστικκή Επιτροπή της Νέας Οργάνωσης. Ο Κυρηνείας είχε δεσμούς με τους ιδρυτές της οργάνωσης σε αντίθεση με τον Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά που ήταν περισσότερο πλιτικοποιημένος και βουλευτής

Mε την ίδρυση της νέας Εθνικής Οργάνωσης η Εθναρχία και η Εκκλησία ευρύτερα τίθετο για άλλη μια φορά επικεφαλής του αγώνα του Κυπριακού.

 

Ετσι σε σύσκεψη στις αρχές Φεβpουαpίου 1930 αφού μελετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέpειες η Ιερά Σύνοδος μαζί μe τους βοuλeuτές και τον ηγούμενο Κύκκου εξέλεξαν τα 18 μέλη της σuνέλευσης των αντιπροσώπων της Εθνικής Οργάνωσης. Τα 18 μέλη aντιπpοσώπeuaν όλeς τις επαρχίες αλλά ο τρόπος της εκλογής τους θα δημιουργούσε πολλά εpωτήματα αγότεpα αναφορικά με την αντιπpοσωπεuτικότητα τους.

Εγpaφe στις 12 Φεβρουαpίοu η "Ελευθεpία" για τη σύσκεψη που έγινε στην Αpχιεπισκοπή:

Αποχωρησάντων δε μeτά τούτο των κ. δημάρχων παpέμειναν η Ιεpά Σύνοδος, ο Ηγούμενος Κύκκκου και οι κ.κ. βοuλεuτaί προς σuνεδpίαν.

Η Α.Μ. αννεκοίνωσεν eις τας δύο σώματα ότι θέμα της συνεδρίας κατά το Καταστατικόν της Εθνικής Οpγaνώσeως άρθρον 12, e^! η eκλογή των 16 μελών της σuνeλeύσeως των αντιπροσώπων της Εθνικής Οpγaνώσeως Κύπρου και πpοσeκάλeσe την σuνέλeuσιν όπως προβή προς τούτο.

Η σuνέλeuσις μeτά σύσκεψιν εξέλεξε τους εξής:

Διά την επαpχίαν Λευκωσίας του κ.κ. Θ. Θeοδότοu, Γ. Μαρκίδη και Κ. Χριστοδούλου.

Διά την επαpχίαν Αμμοχώστου τους κ.κ. Λούην Λουϊζου,

Παναγιώτην Ιωάννου και Αντώνιον Γεωργιάδην ιατρόν.

Διά την Λάρνακα τους κ.κ. Εuάγγeλον Χατζηϊωάννου, Μ. Γ.

Νικολαϊδην και Κλeόβοuλον Meσολογγίτην.

Διά την Λεμεσόν τους κ.κ. Ι. Κυριακίδην, Ν. Κλ. Λανίτην και Γ.

Ρωσσίδην.

Διά την Πάφον τους κ.κ. Νικόλαον Ι. Νικολαϊδην, Σωτήριον Μαρκίδην και Κλεάνθην Κακογιάννην.

Διά την Κupήνeιaν τους κ.κ. Χαρίλαον Δημητριάδην, Ι. Πηγασίου και Σάββαν Λοϊζίδην.

Ηδη η Α.Μ. απηύθυνε πρόσκλησιν προς τε τους διευθυντάς των παρ ημίν πολιτικών εφημερίδων προς εκλογήν ενός αντιπροσώπου αυτών και προς τους Πανοσ. Ηγουμένους των Μονών προς εκλογήν επίσης ενός αντιπροσώπου αυτών προς συμπλήρωσιν του όλου Διοικητικού της Εθνικής Οργανώσεως Σώματος εκ μελών 37, μεθ' ο η Οργάνωσις θα χωρήση βις τας περαιτέpω εργασίας αυτής συμφώνως προς τον σκοπόν αυτής".

Σε μια νέα σuνεδρία στα τέλη του ιδίου μήνα eκλέγηκe η Εκτeλeστική Αρχή που την aποτeλούσaν ένας Μητροπολίτης και ένας λαϊκός: Ο Μητροπολίτης Κepύνeιaς Μακάριος Μυριανθέας κα ο Ν. Κλ. Λανίτης από τη Λeμeσό.

Στην ψηφοφορία που είχε γίνει απέτυχαν να εκλεγούν τόσο ο Θ. Θeοδότοu όσο και ο Κιτίου Νικόδημος που έμενε κάπως μακριά έστω και αν ήταν βοuλευτές.

Στους συγκεντρωθέντες προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος κηρύσσοντας παράλληλα και την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Οργάνωσης:

 

Ν.Κ,Λανίτης: Εξελέγη ως το λαϊκό μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της νέας οργάνωσης

Ασμένως προσαγορεύομεν υμάς, κύριοι, κατά την αξιοσημείωτον ταύτην στιγμήν. Δεν νομίζομεν ότι έχομεν ανάγκη πολλών λόγων διά να εκφράσωμεν τα διακατέχοντα πάντας ημάς αισθήματα.

 

Ουδένα εξ υμών δεν διαλαμβάνει πως προήλθε το σώμα τούτο και τίνες οι υπαγορεύσαντες την συγκρότησιν αυτού λόγοι.

Εκείνο το οποίον ουδέποτε έπαυσε να πάλλη και να δονή παντός Ελληνος κυπρίου την καρδίαν και εν μέσω φρικωδών μαρτυριών, το αίσθημα εκείνο ο άσβεστος εκείνος πόθος, υπηγόρευσε τον σχηματισμόν του σώματος τούτου προς τον σκοπόν ίνα δι' ωργανωμένης και μεθοδικής ενεργείας επιτύχωμεν του ποθουμένου ημών τουτέστιν της μετά της ελευθέρας μητρός Ελλάδος Ενώσεως.

Το δίκαιον του αιτήματος ημών είναι τοσούτον ισχυρόν και αι διάφοροι συνθήκαι τοιαύται, ώστε βασίμως να ελπίζωμεν ότι δι' εντόνου και συστηματικής ενεργείας θα παραγάγωμεν αποτελεσματικώς το ημέτερον ζήτημα. Το φιλελεύθερον και το της δικαιοσύνης πνεύμα δεν έπαυσε να πνέη εν τη χώρα των ελευθεριών. Το δίκαιον υμών ωμολόγησαν και ομολογούν διακεκριμέναι πολιτικαί προσωπικότητες μεγάλως ισχύουσαι εν τη κυβερνώσει ημάς χώρα, τη Αγγλία, ως και εν τοις άλλοις έθνεσι. Την δύναμιν του δικαίου ημών επαυξάνουσι νεώτερα πολιτικά γεγονότα και αρχαί, αίτινες ως καρπός του μεγάλου παγκοσμίου πολέμου διέπουσι τας μεταξύ των διαφόρων κρατών, εθνών και λαών σχέσεις.

Χάρις εις τας εγκαινιασθείσας υψηλάς ταύτας και δικαίας και ολονέν προαγομένας αρχάς οι διάφοροι λαοί ευέλπιδες χωρούσι προς τον προορισμόν των, μεγαλειώδης δε αληθώς εργασίας καθ' εκάστην επιτελείται ούτως ώστε βάσιμος να γεννάται η ελπίς ότι το εγκαθιδρυθέν υψηλόν και φιελελεύθερον δόγμα της αυτοδιαθέσεως των λαών θα λάβη γενικήν εφαρμογήν, οπότε ως παρακολούθησα θα έχουν όλα εκείνα τα αγαθά εν τω κόσμω, τα οποία άλλως ματαίως επιδιώκονται. Αι υψηλαί αύται παγκοσμίως κηρυχθείσαι αρχαί έδωσαν αφορμήν όπως δημιουργηθώσι μύριοι έτεροι ποικίλης φύσεως οργανισμοί, εν τω κόσμω, ομάδων εν πάση εκφράνσει του βίου, οίτινες παραλλήλως, δρώντες και αλληλοβοηθούμενοι εμφανίζουσιν ακαταγώνιστον δύναμιν, επιβαλλομένην χάρις εις την ισχυράν και δικαίαν αυτής βάσιν και εις το μάλλον ισχυρά πολιτικά λοιπά καθιδρύματα.

Τούτο αποτελεί μέγα πλεονέκτημα κατά τας ημέρας ημών και τούτου δύναται προσηκόντως να επωφεληθή και το ημέτερον σώμα καταλλήλως και μεθοδικώς συνεργούν. Εάν οι διάφοροι οργανισμοί οι διά της εθνικής ημών οργανώσεως ιδρυθέντες και έτεροι μέλλοντες δυνάμεις αυτής να δημιουργηθώσι και έκαστος εξ ημών επιτελή το εαυτού και εν συντονισμώ κατατείνωμεν πάντες προς τον σκοπόν της ημετέρας Εθνικής Οργανώσεως, εάν παραλλήλως προς την ενταύθα μεθοδικήν και συστηματικήν ενέργειαν υπέρ ων απαραγράπτων δικαίων ημών εγκαθιδρύσωμεν και εν τη Κυβερνώσει ημάς χώρα τη Αγγλία τμήματα ενεργείας και όπου αλλού ενδείκνυται, δυνάμεθα ευέλπιδες αίσιον να επεκδεχώμεθα και ταχύ το αποτέλεσμα των ενεργειών τούτων.

Τίνι τρόπω και διά τίνων μεθόδων θέλει δεξαχθή η όλη αυτή εθνική και πατριωτική εργασία, απόκειται εις το σώμα τούτο να διαχαράξη. Οι τρόποι ούτοι και αι μέθοδοι εν τω πλαισίω πάντοτε των κρατούντων παρ' ημίν νόμων θα επιτρέψωσιν εις ημάς να παραστήσωμεν επαρκώς και προσηκόντως τα δίκαια ημών παρά τε τοις ημετέροις άρχισε και τω φιλελευθέρω Αγγλικώ λαώ, όστις μνήμων των φιλελευθέρων αυτού αρχών και παραδόσεων αδύνατον να εξακολουθήση αρνούμενος δικαιοσύνην και ελευθερίαν εις λαόν έχοντα το δικαίωμα τούτο υπέρ πάντα άλλον.

Ούτως απερχόμενοι και ενεργούντες, ας ελπίσωμεν ότι ταχέως ευχύμους θα δρέψωμεν τους καρπούς του τόπου τούτου αποκτώντος το παθούμενον αυτού, όπερ δεν
είναι άλλο παρά η μετά της μητρός Ελλάδος ένωσις υπέρ ης υψούντες την στιγμήν ταύτην χείρας ικέτιδας προς τον Υψιστον δεηθώμεν όπως επευλογήση τας εργασίας του εθνικού τούτου Σώματος, ου και θεία ευλογία και συναντιλήψει κηρύττομεν την έναρξιν των εγασιών αυτού.".

 

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8 6 1929

Η Εκτελεστική Αρχή της Εθνικής Οργάνωσης συνήλθε στις 9 Μαρτίου 1930 και αποφάσισε την ίδρυση γραφείου της Οργάνωσης σο Λονδίνο και ανέθεσε τη διεύθυνση του στο Ζήνωνα Γ. Ρωσσίδη.

 

Ο Ρωσσίδης θα είχε το Λονδίνο ως κέντρο απ' όπου θα εξορμούσε σε διάφορα άλλα κέντρα για διαφωτίζει την κοινή γνώμη για το Κυπριακό.

Επίσης αποφάσισε να απευθυνθεί προς τους κυπρίους της Αθήνας για να καταρτίσουν επιτροπή που να συνεργάζεται με την Οργάνωση για διαφώτιση και πάλι πάνω στο Κυπριακό.

Αναφερόταν στο σχετικό ανακοινωθέν της Αρχής:

"Η Εκτελεστική Αρχή συνελθούσα το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαρτίου αποφάσισε τα ακόλουθα:

Υπέμνησε τας οικίας μεγαλουπόλεις την ανάγκην επισπεύσεως εκλογής των Επαρχιακών Επιτροπειών και την ανάγκη διενεργείας εράνων υπέρ της Εθνικής Οργανώσεως. Απεφάσισε την ίδρυσιν γραφείου της Οργανώσεως εν Λονδίνω αναθέσασα την διεύθυνσιν αυτού εις τον κ. Ζήνωνα Γ. Ρωσσίδην, εις τον οποίον έδωκεν εντολήν όπως μεταβαίνει και αλλαχού της Ευρώπης εις διάφορα κέντρα, Χάγην, Γενεύην κλπ, και ενεργή καταλλήλως προς διαφώτισιν της κοινής γνώμης επί του Κυπριακού ζητήματος.

Επίσης απεφάσισεν όπως απευθυνθή η εκτελεστική αρχή προς τους εν Αθήναις Κυπρίους όπως ούτοι καταρτίσουν επιτροπείαν, ήτις να συνεργάζηται μετά της Οργανώσεως προς διαφώτισιν της κοινής γνώμης. Τα αυτά απεφάσισεν όπως γίνουν και όπου αλλού εις το εξωτερικόν υπάρχουν Κυπριακαί παροικίαι προς ενίσχυσιν του αντικειμενικού σκοπού της Εθνικής Οργανώσεως. Μετά την διακανόνισιν διαφόρων άλλων ζητημάτων η Εκτελεστική Αρχή ανέβαλε διά την προσεχή εβδομάδα την συνέχισιν των εργασιών αυτής".

(Μεταγλώττιση)

"Η Εκτελεστική Αρχή συνήλθε το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαρτίου και αποφάσισε τα ακόλουθα:

Υπέμνησε στις μεγαλουπόλεις την ανάγκη επίσπευσης εκλογής των Επαρχιακών Επιτροπειών και την ανάγκη διενέργειας εράνων υπέρ της Εθνικής Οργάνωσης. Αποφάσισε την ίδρυση γραφείου της Οργάνωσης στο Λονδίνο και ανέθεσε τη διεύθυνση του στον κ. Ζήνωνα Γ. Ρωσσίδη, στον οποίο έδωκε εντολή όπως μεταβαίνει και σε άλλα μέρη της

Ευρώπης σε διάφορα κέντρα, Χάγη, Γενεύη κλπ, και ενεργεί κατάλληλα προς διαφώτιση της κοινής γνώμης επί του Κυπριακού ζητήματος.

Επίσης απεφάσισε όπως απευθυνθεί η εκτελεστική αρχή προς τους Κυπρίους της Αθήνας όπως καταρτίσουν επιτροπεία, η οποία να συνεργάζεται με την Οργάνωση προς διαφώτιση της κοινής γνώμης. Τα ίδια αποφάσισε όπως γίνουν και αλλού στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Κυπριακές παροικίες προς ενίσχυση του αντικειμενικού σκοπού της Εθνικής Οργάνωσης. Μετά τη διακανόνιση διαφόρων άλλων ζητημάτων η Εκτελεστική Αρχή ανέβαλε για την προσεχή εβδομάδα τη συνέχιση των εργασιών της".