Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.3.1930: Ο Γ. Εμφιετζής εκλέγεται παvηγυρικά δήμαχoς Αμμoχώστoυ και συμπράττει με τoυς Τoύρκoυς δημoτικoύς συμβoύλoυς ακoλoυθώvτας τo παράδειγμα τoυ δημάρχoυ Λευκωσίας Θεμιστoκλή Δέρβη.

S-457

24.3.1930: Ο Γ. ΕΜΦΙΕΤΖΗΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΔΕΡΒΗ

 

Γ. Εμφιετζής: Επανεξελέγη πανηγυρικά στις δημοτικές του 1930, δήμαρχος Αμμοχώστου

Το 1930 έγιναν επίσης εκλογές και στην Αμμόχωστο. Οι εκλογές μάλιστα έγιναν την ίδια ημέρα με εκείνες της Λεμεσού, δηλαδή στις 24 Μαρτίου 1930.

 

Οι ψηφοφόροι της Αμμοχώστου είχαν να επιλέξουν μεταξύ μεγάλου αριθμού υποψηφίων.

Μετέδιδε ο ανταποκριτής τη εφημερίδας "Ελευθερία" στις 22 Μαρτίου 1930 από την Αμμόχωστο:

"Την παρελθούσαν Τρίτην, ημέραν υποβολής προτάσεων διά την εκλογήν δημοτικών συμβούλων Αμμοχώστου υπέβαλον υποψηφιότητα οι ακόλουθοι: Γ.Σ. Εμφιετζής, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χ" Γεώργιος Χ" Κουμή,

Μιχ. Λουϊζίδης, Σαβέρ, Σαβεριάδης, Λ. Ζαλουμίδης, Πρ. Παπαδόπουλος,

Κυριακ. Ζήσιμος, Κωστ. Ψαράς, Ζαχ. Γ. Σωτηρίου και Μιχ. Χατζηδημητρίου.

Ημέρα εκλογής ωρίσθη η 24 ισταμένου.

Οι κ.κ. Πολύβιος Παπαδόπουλος και Μορφής Μιχαήλ ανήκοντες εις τον συνδυασμόν του κ. Εμφιετζή απεκλείσθησαν του να θέσωσιν υποψηφιότητα, καθόσον τα ονόματα των παρελείφθησαν εκ των εκλογικών καταλόγων.

Εκ των οθωμανών ανεκηρύχθησαν δημοτικοί σύμβουλοι οι Μαχμούτ Τζελαλεδίν και Χασάν Γαλήπ, καθόσον δεν προυτάθησαν υπεράριθμοι οθωμανοί"

(Μεταγλώττιση)

"Την περασμπενη Τρίτη, ημέραν υποβολής προτάσεων για την εκλογή δημοτικών συμβούλων Αμμοχώστου υπέβαλαν υποψηφιότητα οι ακόλουθοι: Γ.Σ. Εμφιετζής, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χ" Γεώργιος Χ" Κουμή, Μιχ. Λουϊζίδης, Σαβέρ. Σαβεριάδης, Λ. Ζαλουμίδης, Πρ. Παπαδόπουλος, Κυριακ. Ζήσιμος, Κωστ. Ψαράς, Ζαχ. Γ. Σωτηρίου και Μιχ. Χατζηδημητρίου.

Ημέρα εκλογής ορίστηκε η 24 τρέχοντος.

Οι κ.κ. Πολύβιος Παπαδόπουλος και Μορφής Μιχαήλ ανήκοντες στο συνδυασμό του κ. Εμφιετζή αποκλείστηκαν από του να θέσουν υποψηφιότητα, καθόσον τα ονόματα τους παραλείφθηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους.

Από τους οθωμανούς ανεκηρύχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι οι Μαχμούτ Τζελαλεδίν και Χασάν Γαλήπ, καθόσον δεν προτάθησαν περισσότεροι οθωμανοί".

Οι κάλπες έφεραν στην εξουσία και πάλι τον Γ. Εμφιετζή.

Από τους προταθέντες εξελέγησαν, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα (26.3) οι ακόλουθοι, που εξασφάλισαν τους πιο κάτω ψήφους:

1. Γ. Εμφιετζής 488

2. Γεώργιος Ν. Παπαδόπουλος 447

3. Χ" Γεώργιος Χ" Κουμή 419

4. Μιχ. Κ. Χατζηδημητρίου 378

5. Λ. Ζαλουμίδης 349

6. Σαβ. Σαβεριάδης 284

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ

7. Πρόδρομος Παπαδόπουλος 275

8. Ζαχ. Σωτηρίου 219

9. Κ. Ψαράς 216

10. Κυρ. Ζήσιμος 189

 

Η παλιά Αμμόχωστος σε φωτογραφία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Οπως στην περίπτωση του Δημάρχου Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη, που είχε συνεργασθεί με τους Τούρκους δημοτικούς συμβούλους στις εκλογές του 1929, έτσι και ο Εμφιετζής συνεργάστηκε με τους τούρκους δημοτικούς συμβούλους της πόλης του με τους οποίους μάλιστα μίλησε από τον ίδιο εξώστη μετά τη νίκη του.

 

Πρόσθετε η "Ελευθερία":

"Μετά το περας της διαλογής των ψήφων ο κ. Εμφιετζής από του εξώστου της οικίας του ηυχαρίστησε τους συμπολίτας του και είτα έδωκε τον λόγον εις τον Μαχμούτ βέην ομιλήσαντα τουρκιστί.

Εκ των επιτυχόντων Ελλήνων δημοτικών συμβούλων, οι κ.κ.Γ. Ν.

Παπαδόπουλος X" Γεώργιος X" Κουμή είναι συντεταγμένοι με τον κ. Εμφιετζή καθώς και οι δύο οθωμανοί σύμβουλοι, ούτω δε θεωρείται εξησφαλισμένη η επιτυχία του κ. Εμφιετζή ως δημάρχου".

(Μεταγλώττιση)

"Μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων ο κ. Εμφιετζής ευχαρίστηκε, από τον εξώστη της οικίας του τους συμπολίτες του και έπειτα έδωκε το λόγο στο Μαχμούτ βέην που μίλησε στα τούρκικα.

Από τους επιτυχόντες Ελληνες δημοτικούς συμβούλους, οι κ.κ.Γ. Ν. Παπαδόπουλος X" Γεώργιος X" Κουμή είναι συντεταγμένοι με τον κ. Εμφιετζή καθώς και οι δύο οθωμανοί σύμβουλοι, έτσι δε θεωρείται εξασφαλισμένη η επιτυχία του κ. Εμφιετζή ως δημάρχου".

Οι εκλεγέντες δήμαρχοι στις εκλογές του 1929 και 1930 θα έμεναν στις θέσεις τους για περισσότερα από τρία χρόνια λόγω της εξέγερσης του Οκτωβρίου του 1931 και της απόφασης του Νομοθετικού για παράταση της θητείας των δημάρχων στα πέντε χρόνια.