Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.3.1929: Ο Συvδυασμός τoυ Δ.Ν. Δημητρίoυ σαρώvει στις δημoτικές εκλoγές στη Λάρvακα.

S-453

16.3. 1929: Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Δ.Ν. Δημητρίου: Ο συνδυασμός του κέρδισε κορδόνι τις εκλογέςτου1929 στη Λάρνακα

Μέσα στην οικονομική κρίση που υπόβοσκε τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, τα σκληρά μέτρα που έπαιρνε ο κυβερνήτης Σερ Ρόλαντ Στορρς, αλλά στο πανδαιμόνιο και την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε, με τις διαφορές μεταξύ των Ελλήνων αναφορικά με το ποιος θα ηγείτο του αγώνα και των συγκρούσεων στο Νομοθετικό μεταξύ Ελλήνων και Βρεττανών, ή μεταξύ των Ελλήνων και των ενωμένων ψήφων των Βρεττανών και των Τούρκων, ή μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, με τους βρετανούς, ανάλογα με την περίπτωση, προκηρύχθηκαν το Μάρτη του 1929 οι νέες δημοτικές εκλογές.

 

Εκλογές δεν θα γίνονταν μόνο στη Λεμεσό γιατί μετά την ακύρωση των εκλογών του 1926 και τη διενέργεια νέων εκλογών το Μάρτη του 1927, κρίθηκε ότι η θητεία του νέου Συμβουλίου θα έληγε το Μάρτη του 1930.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Στη Λάρνακα τις επτά έδρες στο δημαρχείο διεκδικούσαν δυο συνδυασμοί. Ο πρώτος ήταν υπό το δήμαρχο Δ.Ν. Δημητρίου και ο δεύτερος υπό τους αδελφούς Σεραφείμ.

Ο συνδυασμός του Δ. Ν. Δημητρίου αποτελείτο από τους εξής: Δ. Ν. Δημητρίου, Γ. Αραδιππιώτης, Μιχαήλ Βαλδασερίδης, Στέλιος Τσολακίδης, Γεώργιος Βασιλειάδης, Μιλτιάδης Χριστοφόρου (Δούσμανης) και Νικολάκης Καρίσσιμος.

Ο Συνδυασμός των αδελφών Σεραφείμ αποτελείτο από τους ακόλουθους: Κυριάκος Σεραφείμ, Σεραφείμ Σεραφείμ, Ζήνων Δ. Πιερίδης, Ι. Δρουσιώτης, Ε. Φωτιάδης, Στ. Κυριακίδης και Μιχαήλ Σαλισβουρής.

Ανεξάρτητος κατήλθε ο τυπογράφος Παντελής Χειμωνίδης.

Για τις έδρες των οθωμανών υπέβαλαν υποψηφιότητα ο Σελήμ Καναάν, Κιαμήλ Καναάν και Ρασήτ Καναάν.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός αλλά στο τέλος σάρωσε ο συνδυασμός του Δ. Ν. Δημητρίου.

Οι εκλογές έγιναν στις 16 Μαρτίου και ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελευθερία" στη Λάρνακα μετέδιδε στις 19 Μαρτίου 1929:

"Επί 48 ώρας δεν είναι υπερβολή να είπωμεν ότι η πόλις ευρίσκετο επί ποδός. Ουδέποτε δημοτικαί εκλογαί διενηργήθησαν με τόσον πείσμα και ουδέποτε ανεπτύχθη τόση εκλογική δραστηριότης.

Δύο αντίπαλα στρατόπεδα συνεκρούσθησαν και διέθεσαν όλα τα πολεμικά μέσα και εξήντλησαν όλας των τας δυνάμεις. Αυτοκίνητα παγαινοέρχοντο και χιλιάδες κόσμου επλημμύρισαν την πλατείαν των δικαστηριων.

Η εκλογή ήρχισε την 7 π.μ. και έληξε την 6.15 μ.μ. με διακοπήν μιας ώρας την μεσημβρίαν. Η διαλογή ήρχισε την 7 μ.μ. και τα αποτελέσματα εγένοντο γνωστά την 9.30 μ.μ. δίδοντα την νίκην εις ολόκληρον τον συνδυασμόν του κ. Δ. Ν. Δημητρίου.

Οταν εγνώσθησαν τα αποτελέσματα όλαι αι χιλιάδες του κόσμου συνεκεντρώθησαν εις την πλατείαν προ της οικίας του δημάρχου, ενώ το πλήθος έφερεν επί των ώμων των τον κ. Γ. Αραδιππιώτην με την άπτερον νίκην.

Ο κ. Δημητρίου ηυχαρίστησε την πόλιν. Συνεχάρη την Λάρνακα διότι ετίμησεν εαυτήν και ετόνισεν ότι το εκλογικόν σύμβολον του κόμματος των έργων, η Μάτσα θα χρησιμοποιηθή διά να σφυρηλατή τον σίδηρον όστις θα χρησιμοποιηθή διά τα έργα της

 

Η παραλία της Λάρνακας πριν ακόμα διαμορφωθεί, σε φωτογραφία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

πόλεως. Ετόνισεν ότι θα εργασθή και πάλιν διά τα γενικώτερα συμφέροντα της πόλεως και της επαρχίας. Ο λαός επευφήμησε τον δήμαρχον του. Ο κ. Αραδιππιώτης- "τ' αηδόνι" του κόμματος των έργων, όπως τον αποκαλεί ο λαός-, ηυχαρίστησε τον λαόν διά την νίκην του. Εκάκισε τον κ.

 

Χατζηϊωάννου, όστις απουσιάζων επι μίαν δωδεκαετίαν επανήλθε διά να διαιρέση την πόλιν εις κοινωνικάς τάξεις.

Ο κ. Γ. Ζήνων συνεχάρη τον λαόν διά την νίκην του και εκάκισε τον κ. Χατζηϊωάννου, όστις διέσπειρε μίση και ανέξεσε παλαιάς πληγάς.

Ο κ. Ο. Ευρυβιάδης εκάλεσε τον κ. Χατζηϊωάννου να συνεχίση τας διακοπείσας περί Αβυσσηνίας διαλέξεις του.

Ο κ. Γ. Βασιλειάδης (Βενιαμίν) ηυχαρίστησε και αυτός τον λαόν και επευφημήθη.

Την 3ην μ.μ. της Κυριακής μεγίστη παρέλασις με επί κεφαλής

τον κ. Δημητρίου και τους εκλεγέντας συμβούλους επεσκέφθη τας διαφόρους ενορίας. Αψίδες, δάφναι, ζητωκραυγαί, ενθουσιασμοί, δάκρυα, ευχαί, εναγκαλισμοί, καπνίσματα γυναικών του λαού και εκατοντάδες ανθοδέσμαι. Ουδέποτε δήμαρχος έτυχε τόσω συγκινητικών εκδηλώσεων και ουδέποτε λαός εξεδήλωσε με τόσον ενθουσιασμόν την νίκην του. Εις το σταυροδρόμι ωμίλησεν ο κ. Αραδιππιώτης ευχαριστήσας τον λαόν. Ο κ. Δημητρίου ηυχαρίστησε δι' ολίγων λέξεων τα πλήθη και η παρέλασις κατέληξε προ της οικίας του κ. Δημάρχου, όπου και πάλιν εξεφωνήθησαν λόγοι μετά τους οποίους το πλήθος διελύθη ησύχως και εν τάξει"

(Μεταγλώττιση)

"Για 48 ώρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πόλη βρισκόταν επί ποδός. Ουδέποτε δημοτικές εκλογές διενηργήθησαν με τόσο πείσμα και ουδέποτε αναπτύχθηκε τόση εκλογική δραστηριότητα.

Δύο αντίπαλα στρατόπεδα συνεκρούσθησαν και διέθεσαν όλα τα πολεμικά μέσα και εξάντλησαν όλες τους τις δυνάμεις. Αυτοκίνητα παγαινοέρχονταν και χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν την πλατεία των δικαστηρίων.

Η εκλογή άρχισε την 7 π.μ. και έληξε την 6.15 μ.μ. με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι. Η διαλογή άρχισε στις 7 μ.μ. και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά στις 9.30 μ.μ. δίνοντας τη νίκη σε ολόκληρο το συνδυασμό του κ. Δ. Ν. Δημητρίου.

Ο κ. Γ. Ζήνων συγχάρηκε το λαό για τη νίκη του και κάκισε τον κ. Χατζηϊωάννου, ο οποίος διέσπειρε μίση και ανάξεσε παλαιές πληγές.

Οταν γνώστηκαν τα αποτελέσματα όλες οι χιλιάδες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία προ της οικίας του δημάρχου, ενώ το πλήθος έφερε στους ώμους του τον κ. Αραδιππιώτη με την άπτερη νίκη. Ο κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την πόλη. Συγχάρηκε τη Λάρνακα διότι τίμησε τον εαυτό της και τόνισεν ότι το εκλογικό σύμβολο του κόμματος των έργων, η Μάτσα, θα χρησιμοποιηθεί για να σφυρηλατεί το σίδηρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τα έργα της πόλης. Τόνισε ότι θα εργασθεί και πάλι για τα γενικότερα συμφέροντα της πόλης και της επαρχίας. Ο λαός επευφήμησε τον δήμαρχο του. Ο κ. Αραδιππιώτης-"τ' αηδόνι" του κόμματος των έργων, όπως τον αποκαλεί ο λαός-, ευχαρίστησε το λαό για τη νίκη του. Κάκισε τον κ. Χατζηϊωάννου, ο οποίος απουσιάζοντας για μια δωδεκαετία επανήλθε για να διαιρέσει την πόλη σε κοινωνικές τάξεις.

Γ. Αραδιππιώτης," το αηδόνι" του κόμματος των έργων του Δ. Δημητρίου εξελέγη το 1929 δημοτικός σύμβουλος στη Λάρνακα

Ο κ. Ο. Ευρυβιάδης κάλεσε τον κ. Χατζηϊωάννου να συνεχίσει τις διαλέξεις του για την Αβυσσηνία που διακόπηκαν.

 

Ο κ. Γ. Βασιλειάδης (Βενιαμίν) ευχαρίστησε και αυτός το λαό και επευφημήθηκε.

Στις 3ην μ.μ. της Κυριακής μεγάλη παρέλαση με επί κεφαλής τον κ. Δημητρίου και τους εκλεγέντες συμβούλους επισκέφθηκε τις διάφορες ενορίες. Αψίδες, δάφνες, ζητωκραυγές, ενθουσιασμοί, δάκρυα, ευχές, εναγκαλισμοί, καπνίσματα γυναικών του λαού και εκατοντάδες ανθοδέσμες.

 

Ουδέποτε δήμαρχος έτυχε τόσο συγκινητικών εκδηλώσεων και ουδέποτε λαός εκδήλωσε με τόσον ενθουσιασμό τη νίκην του.

 

Στο σταυροδρόμι μίλησε ο κ. Αραδιππιώτης που ευχαρίστησε το λαό. Ο κ. Δημητρίου ευχαρίστησε με λίγες λέξεις τα πλήθη και η παρέλαση κατέληξε μπροστά στην οικία του κ. Δημάρχου, όπου και πάλι εκφωνήθηκαν λόγοι με τους οποίους το πλήθος διαλύθηκε ήσυχα και με τάξη".

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Λάρνακα ήταν 1480 και στις εκλογές ψήφισαν 1252.

Γεώργιος Βασιλειάδης, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1929 με τον συνδυασμό του Δ. Ν. Δημητρίου στη Λάρνακα

Οι υποψήφιοι εξασφάλισαν:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

1. Δ.Ν. Δημητρίου (Μάτσας) 765

2. Γ. Βασιλειάδης (Βενιαμίν) 724

3. Γ. Αραδιππιώτης (αηδόνι) 717

4. Μιχ. Βαλδασερίδης 713

5. Στ. Τσολακίδης 705

6. Μιλτ. Χριστοφόρου (Δούσμανης) 683

7. Νικ. Καρίσιμος 682

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

1. Κυριάκος Σεραφείμ 664

2. Ζ. Πιερίδης 648

3. Σ. Σεραφείμ 642

4. Ε. Φωτιάδης 624

5. Σ. Κυριακίδης 598

6. I. Δρουσιώτης 589

7. Μ. Σαλισβουρής 583

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

1. Π. Χειμωνίδης 110

Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα εξελέγη κορδόνι ο συνδυασμός του Δ.Ν. Δημητρίου.

Παρά την επιτυχία του συνδυασμού αυτού, όμως, οι ηττηθέντες του συνδυασμού των αδελφών Σεραφείμ κατέθεσαν προσφυγή στο Εφετείο και ζητούσαν ακύρωση της δίκης.

Στην αίτηση τους (Ελευθερία 13.4.1929) τονιζόταν ότι "οι επιτυχόντς ήσαν προσωπικώς ή και διά προσώπου ή προσώπων ενεργούντων δυνάμει γενικής ή και ειδικής εξουσιοδοτήσεως των εν σχέσει προς την εκλογήν ή και δι' αντιπροοσώπου ή δι' αντιπροσώπων των ένοχοι των πράξεων διαφθοράς, δωροδοκίας και παρανόμου επιδράσεως".

Ωστόσο όταν πλησίαζε η 7η Μαϊου 1929 επικράτησαν σοφότερες σκέψεις και η αίτηση αποσύρθηκε πριν συζητηθεί.