Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.3.1927: Πέφτει o δήμαρχoς Λεμεσoύ Χρ. Χατζηπαύλoς και στη θέση τoυ αvαδεικvύεται o Αλέκoς Ζήvωv.

S-452

25.3.1927: ΠΕΦΤΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΖΗΝΩΝ

 

Χρ. Χατζηπαύλου

Στη Λεμεσό ο Αλέκος Ζήνων και οι υποστηρικτές του το έφεραν βαρέως για την εκλογική τους ήττα στις δημοτικές εκλογές του 1927, και κατάγγελλαν ότι οι εκλογές ήταν διαβλητές.

 

Ετσι προσέφυγαν στο δικαστήριο και πάλι και αυτή τη φορά κέρδισαν τη δίκη, έστω και ύστερα από ένα χρόνο.

Οι εκλογές ακυρώθηκαν και προκηρύχθηκαν νέες για τις 25 Μαρτίου 1927.

Στη μάχη ρίφθηκαν και πάλι οι δυο συνδυασμοί του Χρ.

Χατζηπαύλου και του Αλέκου Ζήνωνα με μεγαλύτερη σκληρότητα.

Οι αντίπαλοι απέρριψαν μάλιστα προσωπική παρέμβαση του διοικητή Λεμεσού Μπράουν και άλλων πολιτών όπως αποφευχθεί η εκλογική διαπάλη.

Τους δυο συνδυασμούς αποτελούσαν:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ: Χρ. Χατζηπαύλος, Σωκράτης Τορναρίτης, Παν. Κακογιάννης. Χαρ. Τσεριώτης, Ζ. Χρυσοστομίδης,

Δημ. Χατζηπαύλου και Φ. Ι. Κυριακίδης.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΛΕΚΟΥ ΖΗΝΩΝΑ: Αλέκος Ζήνων, Χρ. Ρωσσίδης, Δημ. Νικολαϊδης, Βρ. Λανίτης, Γιάγκος Πιερίδης, Ευ. Πιτσιλλίδης και Ευγένιος Ζήνων.

Υποψηφιότητα υπέβαλαν επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα " Ελευθερία" της 19 Μαρτίου 1927, επτά εργατικοί και 18 αλλοι ανεξάρτητοι από τους οποίους τελικά αποσύρθηκαν οι πέντε.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 2035 ψηφοφόροι και από αυτούς ψήφισαν σύμφωνα με την " Ελευθερία" (25.3.1927) 975.

Οι εκλογές ανέτρεψαν τα προηγούμενα αποτελέσματα και εξελέγησαν τέσσερις από το συνδυασμό του Αλέκου Ζήνωνα και τρεις απο το συνδυασμό του Χατζηπαύλου, πράγμα που εξασφάλιζε στο Ζήνωνα το πόστο του δημάρχου.

Κατά τις εκλογές εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

ΣΥΝΥΔΑΣΜΟΣ ΑΛΕΚΟΥ ΖΗΝΩΝΑ:

Χριστ. Ρωσσίδης 994 Αλέκος Ζήνων 966 Ευγένιος Ζήνων 963 Δημ. Νκκολαϊδης 947

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ:

Σωκράτης Τορναρίτης 983 Φ. Ι. Κυριακίδης 960 Χριστ. Χατζηπαύλου 938

ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΟΘΩΜΑΝΟΙ

Κατά τις εκλογές των Οθωμανών εξελέγησαν οι Αχμέτ Χουλουσή με 272 ψήφους και Μεχμέτ Ρίσκης Χότζας με 250.

Δήμαρχος εξελέγη ο Αλέκος Ζήνων με αντιδήμαχο το Δημ. Νικολαϊδη της ίδιας παράταξης.

Μετέδιδε σχετικά ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελευθερία" την 1η Απριλίου 1927:

 

Αλέκος Ζήνων

"Κατόπιν των όσων έλαβον χώραν κατά τας δύο ημέρας των δημοτικών εκλογών, τώρα καθ' όλην την πόλιν βασιλεύει μια απόλυτος τάξις και ησυχία. Εχομεν τουλάχιστον αυτό το καλόν, ότι την επαύριον των εκλογών τα πάντα λησμονούνται, νικηταί δε και ηττημένοι σφίγγουσιν αλλήλων τας χείρας και τα πάντα ρίπτονται εις την λήθην.

 

Οι εκ της Χατζηπαυλικής μερίδος επιτυχόντες τρεις σύμβουλοι ήτοι οι κ.κ. Χρ. Χατζηπαύλου, Σωκράτης Τορναρίτης και Φειδίας I. Κυριακίδης διένειμαν εις τους πολίτας γνωστοποιήσεις, δι' ων δηλούσιν ότι συνεπείς προς τας αρχάς των τας οποίας εξήγγειλαν προς τον λαόν, αποδέχονται μετ' ευγνωμοσύνης την εκλογήν των ως Δημοτ. συμβούλων και εκφράζουσι τας ευχαριστίας των προς πάντας ανεξαρτήτως τους συμπολίτας των. Επίσης ότι σεβόμενοι απολύτως την λαϊκήν ετυμηγορίαν θα παραμείνωσιν ως απλοί στρατιώται εις το νέον δημοτικόν συμβούλιον, άγρυπνοι φρουροί της διαχειρίσεως και γενικώς της εξυπηρετήσεως των δημοτικών πραγμάτων της πόλεως".

(Μεταγλώττιση)

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 3 1927

"Υστερα από τα όσα συνέβησαν κατά τις δύο ημέρες των δημοτικών εκλογών, τώρα σε όλη την πόλη βασιλεύει μια απόλυτη τάξη και ησυχία. Εχουμε τουλάχιστον αυτό το καλό, ότι την επομένη των εκλογών λησμονούνται τα πάντα και νικητές και ηττημένοι σφίγγουν τα χέρια και όλα ρίχνονται στη λήθη.

 

Οι επιτυχόντες από τη Χατζηπαυλική μερίδα τρεις σύμβουλοι δηλαδή οι κ.κ. Χρ. Χατζηπαύλου, Σωκράτης Τορναρίτης και Φειδίας I. Κυριακίδης διένειναν στους πολίτες γνωστοποιήσεις με τις οποίες δηλώνουν ότι συνεπείς προς τις αρχές τους τις οποίες εξήγγειλαν προς το λαό, αποδέχονται με ευγνωμοσύνη την εκλογή τους ως δημοτικών συμβούλων και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους, ανεξάρτητα τους συμπολίτες τους. Επίσης ότι σεβόμενοι απόλυτα τη λαϊκή ετυμηγορία θα παραμείνουν ως απλοί στρατιώτες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, άγρυπνοι φρουροί της διαχείρισης και γενικά της εξυπηρέτησης των δημοτικών πραγμάτων της πόλης".