Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.12.1956: Ο Μιχαήλ Γιωργάλλας της oμάδας τoυ Γρηγόρη Αυξεvτίoυ από τo Μαραβόβoυvo, πέφτει στη Ζωoπηγή.

S-1156

31.12.1956: Ο ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΟΒΟΥΝΟ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΖΩΟΠΗΓΗ

Ο Μιχαήλ Γιωργάλλας γεννήθηκε στο Μαραθόβουνο το 1936.

Μαθητής ακόμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και αποτελούσε μέλος του εκτελεστικού της ΕΟΚΑ υπό τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Συνελήφθη και κλείστηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς απ' όπου απέδρασε στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 και ενώθηκε με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου με τον οποίο παρέμεινε μέχρι την ημέρα του θανάτου του στις 31 Δεκεμβρίου 1956 στη Ζωοπηγή.

Οι Αγγλοι είχαν τις πληροφορίες τους ότι ο Αυξεντίου βρισκόταν στη Ζωοπηγή και μετέφεραν δυνάμεις τους στο χωριό για έρευνες.

Ανω ο ΜάΚης Γιωργάλλας. Κάτω οι γονείς του

Ελένη και Θωμάς Γιωργάλλα

τη βοήθεια προδοτών έφθασαν στο διπλανό σπίτι όπου βρισκόταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου με το Γιωργάλλα και τους υπόλοιπους άνδρες του.

Ο Αυξεντίου κινητοποιήθηκε αμέσως και πήρε θέση μάχης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών στην οποία σκοτώθηκε ο Γιωργάλλας.

Τις τελευταίες στιγμές του Γιωργάλλα περιέγραψε ο ίδιος ο Αυξεντίου σε έκθεση του προς το Διγενή":

 

Ο Μιχαήλ Γιωργάλλας , σύντροφος του Γρηγόρη Αυξεντίου έπεσε σε μια στροφή μέσα στο χωριό Ζωοπηγή έξω από το κρηφύγετο του. Δεξιά η προτομή του Γιωργάλλα σε μικρή απόσταση από το σημείο που έπεσε ο ήρωας. Ανω το σημείο στο οποίο έπεσε ο Μιχαήλ Γιωργάλλας

"Αντελήφθην ότι από την πρώτην ριπήν είχα τραυματισθή ελαφρώς εις το πόδι. Την ιδίαν στιγμήν που οι προδότες διέφυγαν άκουσα να με καλή ο άνθρωπος που με ακολουθούσε (ο Γιωργάλλας). Την ώρα που τον είδα εκλονίζετο να πέση. Είχε κτυπηθή κατάστηθα. Μόλις επρόφθασε να μου πη " Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελλ... και ρόγχος αίματος έπνιξε τη φωνή του. Μετά από λίγα λεπτά εξέπνευσε".