Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι αμερικανοί δηλώνουν άγνοια για το πραξικόπημα

1975

Οι αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα που προγραμμμάτιζε ο Ιωαννίδης εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ότι πιάστηκαν στον ύπνο. Αποκαλύψεις από την έκθεση Σπάϊκς

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 15.7.1974: Παροξυσμός αναποφασιστικότητας και σύγχυσης επικρατεί στο Στέητ Ντηπάρμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσσιγκερ δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί μια επαμφοτερίζουσα πολιτική έναντι του Μακαρίου και του καθεστώτος Σαμψών.
2 14.10.75Ο αμερικανός υπουργός Εξ. ΧένριΚίσσιγκερ αγωνίζεται σκληρά για να παρεμποδίσει τη διενέργεια έρευνας που διεξάγει ηΕπιτροπήΣπάικς τουΚογκρέσσου για τη στάση που τήρησε ο ίδιος και ηCIA έναντι τουΠραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
3 12.2.1976: Η έκθεση της Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη CIA του βουλευτή Οττο Σπάικς καταγγέλλει τον Χένρι Κίσσιγκερ ότι "άφησε" την τουρκική εισβολή να γίνει στην Κύπρο και ότι το Σταίητ Ντηπάτμεντ "πιάστηκε στον ύπνο"
4 12.2.1976: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσσιγκερ απορρίπτει πρόταση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Χένρι Τάσκα να παρεμβληθεί ο Εκτος Αμερικανικός Στόλος μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ευθύς μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο
5 12.2.1976: Ο Πρεσβευτής των Ην Πολιτειών στην Αθήνα Χένρι Τάσκα αναφέρει σε έκθεση του στην Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής ότι άκουσε "υπό μορφή Κοτσομπολιού ότι ο Ιωαννίδης έκανε σκέψεις για στρατιωτική δράση εναντίον του Μακαρίου.
6 1.10.1975: Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ταίηλορ Μπέλτσερ κατηγορεί τον Χένρι Κίσσιγκερ ότι δεν έκαμε τίποτε για να εμποδίσει την ανατροπή του Μακαρίου τον οποίο αμερικανοί επίσημοι αποκαλούσαν ορισμένες φορές "Κάστρο της Μεσογείου".
7 1.10.1975: Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ταίηλορ Μπέλτσερ κατηγορεί τον Χένρι Κίσσιγκερ ότι δεν έκαμε τίποτε για να εμποδίσει την ανατροπή του Μακαρίου τον οποίο αμερικανοί επίσημοι αποκαλούσαν ορισμένες φορές "Κάστρο της Μεσογείου".