Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μαζικές εκτελέσεις ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών

1974

Μαζικές εκτελέσεις ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών και πολιτών που βρίσκονται στο διάβα των εισβολέων στο θύλακα που σχηματίζουν τις πρώτες ώρες της εισβολής

Title Filter      Display #  
# Article Title
1 22.7.1974: Το χωριό Παλιόσοφος στην περιοχή Καραβά εκκενώνεται.
2 23.7.1974: Μαζικές εξαφανίσεις και εκτελέσεις Εθνοφρουρών. Εθνοφρουροί κρύβονται για μήνες στην Κερύνεια μέχρι που καταλήγουν στα χέρια του Αττίλα και αφήνονται αργότερα ελεύθεροι.
3 26.7.1974: Συνεργείο του Δήμου Κερύνειας συγκεντρώνει 100 νεκρούς, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τα στρατεύματα εισβολής στην πόλη.
4 23.7.1974: Οι τούρκοι προελαύνουν προς τα χωριά Ελιά και Φτέρυχα της Κερύνειας. Ενας χριστιανός, αλλά τούρκος αξιωματικός, συμπεριφέρεται στους κατοίκους με μεγάλη καλωσύνη και ευγένεια προκαλώντας έκπληξη στους εγκλωβισμένους.
5 2.8.1974: Τα χωριά Τριμίθι και Κάρμι εκκενώνονται από τους τούρκους με τη μεταφορά των ανδρών στις τουρκικές φυλακές και των γυναικοπαιδών στις ελεύθερες περιοχές.
6 26.7.1974: Ενας αποφασιστικός άνδρας στέκεται μπροστά στα τουρκικά άρματα στον Πενταδάκτυλο και με μια μπαζούκα εξουδετερώνει το άρμα που προηγείται και αποτρέπει την προέλαση των τούρκων, έστω και προσωρινά, στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
7 31.7.1974: Οι τούρκοι εξαπολύουν επίθεση εναντίον του Καραβά σε περίοδο κατάπαυσης του πυρός. Η περιοχή συγκλονίζεται και οι άνδρες πέφτουν φυλάγοντας τις Θερμοπύλες του Πενταδακτύλου
8 1.8.1974: Με νάρκη που τοποθετεί το μηχανικό στην ορεινή περιοχή του Πενταδακτύλου στο δρόμο προς τον Λάρνακα της Λαπήθου ανατινάσσεται τουρκικό άρμα που προελαύνει προς την περιοχή για να αποκλείσει την Λάπηθο