Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.3.1926: Οι δημoτικές εκλoγές στη Μόρφoυ και τις άλλες κωμoπόλεις.

S-416

26.3.1926: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το Διοικητήριο Μόρφου

Μια άλλη περιοχή στην οποία το Λαϊκό Κόμμα του Χατζηπαύλου είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη και είχε αναδείξει μάλιστα τόσο τον Χατζηπαύλο όσο και τον συναρχηγό του Στ. Σταυρινάκη Βουλευτές, ήταν η επαρχία Μόρφου.

Ο Λαϊκός συνδυασμός του Χατζηπαύλου κατερχόταν στη Μόρφου με αξιώσεις για τις 8 χριστιανικές έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με πλήρη συνδυασμό κατερχόταν και το Προοδευτικό Κόμμα.

Ετσι στις 18 Μαρτίου 1926 υποβλήθηκαν οι πιο κάτω υποψηφιότητες:

ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: Ε.Ε. Ιερείδης, ιατρός, Γ. Γ. Δημητριάδης, δικηγόρος, Ευαγόρας Τοφαρίδης, φαρμακοποιός, Ιάκωβος Μιχαηλίδης έμπορος, Βασίλειος Γαβριηλίδης, Πετρός Χ" Χαραλάμπους γεωργός, Λαμπρής Κτωρή Γιαλλούρη μαραγκός και Κωστής Δ. Κεντώνης γεωργός.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ: Κ. Γεωργιάδης, γεωργός, Μιχαήλ Λοϊζίδης έμπορος, Π. Οικονομίδης έμπορος, Χρ. Τομαρίδης δικηγόρος, Χρ. Ν. Χ" Αντώνη γεωργός, Χριστοφής Γιακουμή έμπορος και Χρ. Καττιρτζίγιαννης.

Οι εκλογές προγραμματίστηκαν για τις 26 Μαρτίου αλλά ο Λαϊκός Συνδαυσμός, γνωρίζοντας τη δύναμη του, απέρριψε κάθε προσπάθεια συνεγασίας ώστε να αποφευχθεί η εκλογική αναμέτρηση.

Η εφημερίδα "Λαϊκή" όργανο του Λαϊκού Κόμματος ανήγγελλε (27.4.26) ότι "ολόκληρος ο συνδυασμός θα βγη μεθαύριον Παρασκευήν 26 Μαρτίου κορδόνι κάτασπρος εκ των καλπών" ενώ η "Ελευθερία" που πρόσκειτο στον Προοδευτικό Συνδυασμό σημείωνε λίγες μέρες νωρίτερα (23.3) ότι "είναι λυπηρόν ότι πάσα απόπειρα συμβιβασμού και πάσα λύσις του εκλογικού αγώνος προσέκρουσεν εις αδικαιολόγητον πείσμα της ετέρας των μερίδων, παρόλην την επιμονήν και την μεσολάβησιν όλων των συνετών και συντηρητικών στοιχείων".

Πρόσθετε η ίδια εφημερίδα:

"Κοινότης ως η Μόρφου, σφύζουσα από ζωήν και χωρούσα γοργώ τω βήματι προς την πρόοδον, είχεν ανάγκην ομονοίας, συνεργασίας και ειρήνης όλων των ικανών στοιχείων, εξ αμφοτέρων των μερίδων, ίνα δυνηθή να ίδη ημέρας μείζονος προόδου και ευημερίας.

Δυστυχώς και εις την περίστασιν αυτήν δεν κατωρθώθη να πρυτανεύση υψηλή ιδέα του κοινού συμφέροντος όπερ έδει να ταχθή υπεράνω των ταπεινών παθών και αντεκδικήσεων και ούτω να παραστώμεν μάρτυρες ενός αχάριτος, κομματικού αγώνος με όλας τας αξιοκατακρίτους αυτού συνεπείας.

Ελπίζομεν ότι οι ταγοί των δύο μερίδων θα προσπαθήσωσι να κρατήσωσι τον αγώνα εντός των ορίων της κοσμιότητος, της ευγένειας και νομιμότητος προς κοινήν εξυγίανσιν και ανύψωσιν του λαού εις εν υψηλότερον επίπεδον υγιούς αντιλήψεως των εκλογικών αυτού δικαιωμάτων. Δέον να παταχθή αμειλίκτως η δωροδοκία και η διαφθορά των συνειδήσεων, αίτινες έχουν εν τέλει ως μόνον οικτρόν αποτέλεσμα, τα ηθικά ερείπια των δωροδοκουμένων και τα οικονομικά ναυάγια των δωροδοκούντων, άνευ της ελαχίστης ως απεδείχθη πολιτικής των διαφόρων μερίδων ωφελείας".

(Μεταγλώττιση)

Ο ΣΟΔΕΜ Μόρφου

"Κοινότητα όπως η Μόρφου που σφύζει από ζωή και προχωρεί με γοργό βήμα προς την πρόοδο, είχεν ανάγκην ομόνοιας, συνεργασίας και ειρήνης όλων των ικανών στοιχείων και από τις δυο μερίδες για να μπορέσει να δει μέρες μεγάλης προόδου και ευημερίας.

Δυστυχώς και στην περίσταση αυτή δεν κατορθώθηκε να πρυτανεύσει υψηλή ιδέα του κοινού συμφέροντος το οποίο έπρεπε να ταχθεί υπεράνω των ταπεινών παθών και αντεκδικήσεων και έτσι να παραστούμε μάρτυρες ενός αχάριστου, κομματικού αγώνα με όλες τις αξιοκατάκριτες του συνέπειες.

Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες των δύο μερίδων θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον αγώνα μέσα στα όρια της κοσμιότητας, της ευγένειας και νομιμότητας προς κοινήν εξυγίανση και ανύψωση του λαού σε ένα ψηλότερο επίπεδο υγιούς αντίληψης των εκλογικών του δικαιωμάτων. Πρέπει να παταχθεί αμείλικτα η δοροδοκία και η διαφθορά των συνειδήσεων, οι οποίες έχουν τελικά ως μόνο οικτρό αποτέλεσμα τα ηθικά ερείπια των δωροδοκούμενων και τα οικονομικά ναυάγια αυτών που δωροδοκούν χωρίς την ελάχιστη ωφέλεια, όπως αποδείχθηκε η πολιτική των διαφόρων μερίδων "

Στις εκλογές που ακολούθησαν θριάμβευσε ο Λαϊκός Συνδυασμός, ο οποίος και εξασφάλισε όλες τις έδρες.

Αγγέλλουσα τα αποτελέσματα η εφημερίδα "Λαϊκή" στις 2 Απριλίου 1926 έγραφε για τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν:

"Η διαλογή των ψήφων εγένετο εις το διοικητήριον Λευκωσίας, το δε έξωθεν συγκεντρωμένον πλήθος υπεδέχετο τα θριαμβευτικά αποτελέσματα διά ζωηρών επευφημιών. Την δείλην της αυτής ημέρας το νέον Δημοτικόν Συμβούλιον Μόρφου ανεχώρησεν επιστρέφον εις την ευγενικήν και ενθουσιώδη εκείνην κωμόπολιν, όπου οι κάτοικοι κατά χιλιάδας και έξαλλοι από χαράν και συγκίνησιν έκαμαν εις αυτό πρωτοφανή και αλησμόνητον υποδοχήν".

(Μεταγλώττιση)

"Η διαλογή των ψήφων έγινε στο διοικητήριο Λευκωσίας, το δε πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο έξω υποδεχόταν τα θριαμβευτικά αποτελέσματα με ζωηρές επευφημίες. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου αναχώρησε επιστρέφοντας στην ευγενική και ενθουσιώδη εκείνη κωμόπολη, όπου οι κάτοικοι κατά χιλιάδες και έξαλλοι από χαρά και συγκίνηση έκαμαν σε αυτό πρωτοφανή και αλησμόνητη υποδοχή".

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1. Ερατοσθένης Ιερείδης 485.

2. Ευαγόρας Τοφαρίδης 480.

3. Ιάκωβος Μιχαηλίδης 465

4. Γεώργιος Δημητριάδης 457

5. Βασίλειος Γαβριηλίδης 451

6. Λαμπρής Κτωρή Γιαλλούρη 441

7. Πετρής Χ" Χαραλάμπους Παραλίκη 440

8. Κωστής Δημ. Κεντώνη 419

Ο επικεφαλής του συνδυασμού του Προοδευτικού Κόμματος Κ. Γεωργιάδης εξασφάλισε μόνο 315 ψήφους.

Δήμαρχος εκλέγηκε ο Ερατοσθένης Ιερείδης με αντιδήμαρχο τον Γ. Δημητριάδη.

Εφημερίδα «Φωνή της Κύπρου», 23 3 1925

Οι εκλεγέντες με μια σύντομη διακήρυξη προς τους δημότες της Μόρφου διαβαίωναν ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του:

" ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Προς όλους υμάς, τους πιστούς και αφωσιωμένους συναθλητάς του ωραίου, του υψηλού και μεγάλου αγώνος τον οποίον διεξηγάγομεν μαζί κατά την 26ην Μαρτίου και εκ του οποίου εξήλθομεν νικηταί χάρις εις την ειλικρινή και πολύτιμον βοήθειαν σας, αισθανόμεθα τη βαθυτάτην υποχρέωσιν να εκφράσωμεν τας θερμάς μας ευχαριστίας, διά την τιμητικήν εντολήν, με την οποίαν θα περιεβάλετε διά της λευκής σας ψήφου, και διά την εμπιστοσύνην την επιδειχθείσαν εις ημάς τόσον πανηγυρικώς της διαχειρίσεως του τε Δήμου και των σχολείων μας.

Σας δηλούμεν δε ειλικρινώς ότι θα κατεβάλωμεν πάσαν δυνατήν προσπάθειαν, όπως υπηρετήσωμεν τα κοινά αμερολήπτως και επωφελώς.

Θα πράξωμεν το καθήκον μας υπεράνω προσώπων και ανεξαρτήτως κομμάτων και ελπίζομεν ότι δι' εργασίας εντόνου, διαφωτιστικής και αμερολήπτου να ανταποκριθώμεν πλήρως προς την εμπιστοσύνη και τας προσδοκίας ολοκλήρου του λαού της Κωμοπόλεως Μόρφου."

(Μεταγλώττιση)

Προς όλους σας, τους πιστούς και αφωσιωμένους συναθλητές του ωραίου, του υψηλού και μεγάλου αγώνα τον οποίο διεξαγάγαμε μαζί κατά τις 26 Μαρτίου και από το οποίο εξήλθαμε νικητές χάρις στην ειλικρινή και πολύτιμη βοήθεια σας, αισθανόμαστε τη βαθύτατη υποχρέωση να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, για την τιμητική εντολή, με την οποία θα περιεβάλετε με τη λευκή σας ψήφο, και για την εμπιστοσύνη που επιδείχθηκε σε μας τόσο πανηγυρικά τη διαχείριση και του Δήμου και των σχολείων μας.

Σας δηλώνουμε δε ειλικρινά ότι θα καταβάλωμεν κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως υπηρετήσουμε τα κοινά αμερόληπτα και επωφελώς.

Θα πράξουμε το καθήκο μας υπεράνω προσώπων και ανεξάρτητα από κόμματα και ελπίζουμε ότι με εργασία έντονης διαφωτιστική και αμερόληπτης να ανταποκριθούμε πλήρως προς την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού της Κωμόπολης Μόρφου."

Αχιλλέας Τιγγιρίδης, γιατρός. Ο συνδυασμός του σάρωσε στις δημοτικές εκλογές του 1926 στα Λεύκαρα

ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Υποψηφιότητα για τους μωαμεθανούς υπέβαλε για τη μοναδική έδρα των Οθωμανών στο δήμο, ο πρώην αξιωματικός Μεχμέτ εφένδης ο οποίος και ανακηρύχθηκε Δημοτικός σύμβουλος χωρίς εκλογές.

Δήμαρχος εξελέγη ο Ερατοσθένης Ιερείδης με αντιπρόεδρο τον έμπορο Γ. Δημηριάδη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΓΑ ΛΕΥΚΑΡΑ

Τις εκλογές στα Λεύκαρα κέρδισε ο λαϊκός συνδυασμός του Αχ. Τιγγιρίδη.

Ο συνδυασμός του γιατρού και δημάρχου Αχ. Τιγγιρίδη, και δημάρχου αποτελείτο από τους εξής: Αχιλλέας Τιγγιρίδης, Θεοφύλακος Μ. Πάτσαλος, Γεωργαλλής Χρυσοχόος, Χ" Δημήτρης Μ. Μουγής, Λοϊζος Λ. Βασιλείου, Κυριάκος Χρ. Αναγιωτός, Θεόδωρος Κραμπίδης και Πέτρος Γ. Καρκίδης.

Ως αντίπαλοι του συνδυασμού κατήλθαν μόνο οι Στυλιανός Α. Τσαγκάρης, Στυλιανός Μαγδαληνής και Στυλιανός Χ. Μηλιάς.

Οι εκλογές έγιναν στις 26 Μαρτίου και ο συνδυασμός του Τιγγιρίδη σάρωσε.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1. Αχ. Τιγγιρίδης 290

2. Κυριάκος Αναγιωτός 287

3. Λοϊζος Βασιλείου 234

4. Θεοφ. Πάτσαλος 283

5. Χ" Δημήτριος Μουγής 279

6. Γεωργαλλής Χρυσοχόου 273

7. Θεόδ. Κραμπίδης 269

8. Πέτρος Καρκίδης 260

Ο εκλεγείς δήμαρχος Α. Τιγγιρίδης σε μήνυμα του στους κατοίκους Λευκάρων στις 3 Απριλίου τόνιζε:

"Αγαπητοί μου συνδημόται,

Η θριαμβευτική νίκη της λαϊκής θελήσεως, ήτις μου δίδει την τιμητικήν εντολήν να διαχειρισθώ τα του δήμου Λευκάρων επί μίαν ακόμη τριετίαν με υποχρεώνει όπως και δημοσία εκφράσω προς υμάς τας ευχαριστίας εμού και του δημ. Συμβουλίου διά την αμέριστον εμπιστοσύνην με την οποίαν εις πάσαν περίστασιν με περιβάλλετε.

Διαβεβαιώ υμάς ότι θα εξακολουθήσω μετά του αυτού και περισσοτέρου ακόμη ζήλου εργαζόμενος υπέρ της προαγωγής της κωμοπόλεως μας και θα θεωρήσω εμαυτόν ευτυχή, εάν κατορθώσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.

Ευχαριστώ θερμώς πάντας εκείνους οίτινες τόσον πανηγυρικώς ετίμησαν εμέ και ολόκληρον τον επιτυχόντα συνδυασμόν μου διά της λευκής των ψήφου κατά τας γενομένας δημοτ. εκλογάς

Ευχαριστώ επίσης και τους 52 καταψηφίσαντας με, προς τους οποίους ουδόλως μνησικακώ ας μου επιτρέψουν να απευθύνω την έκκλησιν όπως του λοιπού συνεργάζωνται μετά των συμπολιτών των αποβλέποντες εις ένα και μόνον σκοπόν: Την εξυπρέτησιν των συμφερόντων της ωραίας κωμοπόλεως μας.

(Μεταγλώττιση)

"Αγαπητοί μου συνδημότες,

Η θριαμβευτική νίκη της λαϊκής θέλησης, η οποία μου δίδει την τιμητική εντολή να διαχειρισθώ τα θέματα του δήμου Λευκάρων για μια ακόμη τριετία με υποχρεώνει όπως και δημόσια εκφράσω προς σας τις ευχαριστίες μου και του δημ. Συμβουλίου για την αμέριστη εμπιστοσύνη με την οποία σε κάθε περίσταση με περιβάλλετε.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσω με τον ίδιο και περισσότερο ακόμη ζήλο εργαζόμενος υπέρ της προαγωγής της κωμόπολης μας και θα θεωρήσω τον ευατό μου ευτυχή, εάν κατορθώσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.

Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι τόσο πανηγυρικά με τίμησαν και ολόκληρο τον επιτυχόντα συνδυασμό μου με τη λευκή τους ψήφο κατά τις δημοτ. εκλογές.

Ευχαριστώ επίσης και τους 52 που με καταψήφισαν, προς τους οποίους καθόλου δεν μνησικακώ ας μου επιτρέψουν να απευθύνω την έκκληση όπως του λοιπού συνεργάζονται με τους συμπολίτες τους αποβλέποντες σε ένα και μόνο σκοπό: Την εξυπρέτηση των συμφερόντων της ωραίας κωμόπολης μας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΝΘΟΥ

Στην Ακανθού στις εκλογές που διεξήχθησαν εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

1. Γεώργιος Μιχαηλίδης, δήμαρχος

2. Χ" Γεώργιος Σ.Ψαρά

3. Βασίλειος Γεωργίου

4. Χ"Σωτήριος Χ" Κυριάκου

5. Μιχαήλ Γ. Α. Κραμβή

6. Νικόλαος Αυγούστου

7. Ιωάννης Χ" Χριστοδούλου

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Στην πόλη Χρυσοχούς εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

1. Παύλος Γεωργίου 126

2. Λοϊζος Σάββα 124

3. Γιάγκος Χριστοδούλου 123

4. Χ" Κυριάκος Κούπας 123

5. Κώστας Σ. Κασκελλάρης 114

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΡΑΙΑ

Χωρίς εκλογές αναδείχθηκαν οι ακόλουθοι: Κυριάκος Λεμονοφίδης, Παναγιώτης Μ. Κανικλίδης Νικόλ. Γιαννάκης Κολιός, Λουκάς Χριστοδούλου, Παναγιώτης Λεμονοφίδης, Αθανάσιος Κυριάκου, Σωφρόνιος Χριστοδούλου και Αντώνιος Χατζηπαύλου.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΓΗΝ ΑΘΗΑΙΝΟΥ

Χωρίς εκλογές αναδείχθηκαν στην Αθηαίνου οι ακόλουθοι: Παναγιώτης Γ. Λύτρας, Κώστας Φ. Χατζηγιάννης, Ευέλθων Ν. Ιακωβίδης, Χριστόδουλος Γ. Λαμπασκή, Μιχαήλ Χ" Χριστοφή, Ιωάννης Α. Λύτρας, Χαρίδημος Ι. Χατζηχάρου και Γεώργιος Χατζηγιαννακού.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΑΠΗΘΟ

Υστερα από εκλογές το νέο δημοτικό συμβούλιο της Λαπήθου καταρτίσθηκε ως εξής (κατά σειρά επιτυχίας): Κ. Καπλάνης, Π. Μαχαλλεκίδης, Αγαθ. Κυριάκου, Κ. Χριστοδουλάκης, Δ. Χριστοφόρου, Ν. Πύργος, Δ. Αποστολίδης, Δ. Κ. Φελλάς και Χαρίτων Αθανασίου.