Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.3.1926: Οι εκλoγές στηv Αμμόχωστo και τηv Πάφoυ όπoυ επαvεκλέγovται oι Γ. Εμφιετζής και Ν. Νικoλαϊδης.

S-415

27.3.1926: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΦΟ ΟΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ Γ. ΕΜΦΙΕΤΖΗΣ ΚΑΙ Ν. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Γ. Εμφιετζής: Επανεξελέγη δήμαρχος Αμμοχώστου

Στην Αμμόχωστο ένας από τους πανίσχυρους παράγοντες της εποχής ήταν ο δήμαρχος Γ. Εμφιετζής ο οποίος αισθανόταν πολύ σίγουρος για τη νίκη του.

Τελικά όμως υποβλήθηκαν έντεκα υποψηφιότητες, δηλαδή τέσσερις περισσότερες από όσες ήταν οι έδρες κι έτσι ακολούθησαν εκλογές στις 27 Μαρτίου 1926.

Με τον συνδυασμό του Εμφιετζή προτάθηκαν οι εξής: Γ. Σ. Εμφιετζής, Μιχ. Λοϊζίδης, Ε. Κοκκώνης, Ν. Κ. Νικολαϊδης, Α.Ε. Χριστοδουλίδης, Χ"Γεώργιος Χ" Κουμή και Γεώργιος Παπαδόπουλος, όλοι μέλη του παλαιού δημοτικού συμβουλίου.

Υποψηφιότητα, ωστόσο, υπέβαλαν και οι Ν. Γεωργίου, Χ" Μάρκος Φράγκος και Πρόδρομος Παπαδόπουλος.

Στις 23.3.1926 ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Λαϊκή" στην Αμμόχωστο μετέδιδε ότι οι εκλογές θα γίνονταν εν πλήρει ησυχία "καθότι δεν θα έχη την κομματικήν χροιάν των άλλων πόλεων":

Πρόσθετε ο ανταποκριτής:

"Είμεθα εκ των προτέρων βέβαιοι, ότι ο αγώνας θα διεξαχθή μεταξύ των παλαιών συμβούλων και του κ. Ν. Λ. Γεωργίου και ούτω και πάλιν Δήμαρχος της πόλεως θα αναδειχθή ο ρέκτης κ. Γ. Εμφιετζής, του οποίου η δημαρχία έχει να επιδείξη έργα και όχι λόγια".

(Μεταγλώτιση)

"Είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι, ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ των παλαιών συμβούλων και του κ. Ν. Λ. Γεωργίου και έτσι και πάλι Δήμαρχος της πόλεως θα αναδειχθεί ο ρέκτης κ. Γ. Εμφιετζής, του οποίου η δημαρχία έχει να επιδείξει έργα και όχι λόγια".

Στις εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγησαν τα έξη από τα επτά μέλη του παλαιού Συμβουλίου με τον ανεξάρτητο Νικολ. Α. Γεωργίου.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

1. Γ. Εμφιετζής 415.

2. Γ.Ν. Παπαδόπουλος 346

3. Μιχ. Λοϊζίδης 342.

4. Επαμ. Κοκκώνης 327.

5. Νικολ. Α. Γεωργίου 301

6. Χ" Γεώργιος Χ" Κουμή 274.

7. Α. Ε. Χριστοδουλίδης 272.

ΟΘΩΜΑΝΟΙ: Από τους οθωμανούς προτάθηκαν μόνο ο Μεχμέτ Τσαλαλεδήν εφέντης και ο Μεχμέτ εφέντης οι οποίοι αναδείχθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίς ανθυποψήφιο.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Στις εκλογές στην Πάφο ο κομματισμός έπαιρνε διαστάσεις.

Το Λαϊκό Κόμμα του Γεωργίου Χατζηπαύλου, που καταγόταν από τη Δρούσια, είχε απλώσει για καλά τα πλοκάμια του στην επαρχία και είχε μάλιστα εκλέξει και το βουλευτή Φ. Ιωαννίδη, αδελφό του Χατζηπαύλου στις εκλογές του 1925 στο διαμέρισμα Κελοκεδάρων.

Νικόλαος Ι. Νικολαϊδης: Επανεκλέγεται δήμαρχος Πάφου στις εκλογές του 1926

Τα δυο κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα κατέρχονταν με πλήρεις συνδυασμούς:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Νικόλαος Ι. Νικολαϊδης, δικηγόρος Δήμαρχος, Νεόφυτος Νικολαϊδης, Λοϊζος Φιλίππου, και Φώτιος Θ. Γεωργιάδης, δικηγόροι και Αντ. Θ. Αντωνιάδης Ιατρός.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Στέφος Ρούβαλης, καπνεργοστασιάρχης, Σωτήριος Σ. Μαρκίδης και Χαράλαμπος Νικολαϊδης, δικηγόροι και Σάββας Ν. Αγρότης και Κλεάνθης Κακογιάννης έμποροι.

Ανεξάρτητος υπέβαλε ο Θεμιστ. Μιχαηλίδης.

Ενώ τα δύο κόμματα ακόνιζαν τα μαχαίρια τους την τελευταία στιγμή επενέβη ο Μητροπολίτης Πάφου με στόχο να επιτύχει συμβιβασμό μεταξύ των δυο κομμάτων και να αποτραπούν οι εκλογές.

Μετέδιδε ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελευθερία" στις 23 Μαρτίου 1926:

"Χθες την 6ην μ.μ., κατά πρόσκλησιν του πανιερωτάτου Μ. Πάφου οι υποψήφιοι συνήλθον εις το Μητροπολιτικόν Μέγαρον ίνα συσκεφθούν περί συμβιβασμού. Τέσσαρες σχεδόν ώραι κατηναλώθησαν προς άρσιν των παρουσιαζομένων δυσκολιών και επί τέλους επήλθε συμφωνία".

(Μεταγλώτιση)

"Χθες την 6η μ.μ., κατά πρόσκληση του πανιερωτάτου Μ. Πάφου οι υποψήφιοι συνήλθαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο για να συσκεφθούν για συμβιβασμό. Τέσσερις σχεδόν ώρες καταναλώθηκαν προς άρση των παρουσιαζομένων δυσκολιών και επί τέλους επήλθε συμφωνία".

Ο Συμβιβασμός θα μπορούσε να θεωρηθεί υπέρ του Λαϊκού Κόμματος καθώς του προσφέρονταν τρεις έδρες στο Δημαρχείο με αντάλλαγμα να παραχωρήσει τη δημαρχία στο Προοδευτικό Κόμμα μαζί με μια έδρα δημοτικού συμβούλου.

Ακόμα μοιράζονταν στα δύο οι έξι έδρες της Σχολικής Εφορείας.

Με βάση την πρόταση ο Ν. Νικολαϊδης θα συνέχιζε να είναι δήμαρχος και για την επόμενη τριετία.

Εμενε όμως και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Θ. Μιχαηλίδης, ο οποίος τελικά πείστηκε να μη επιμείνει στην υποψηφιότητα του "ίνα μη παρεμβάλη κωλύματα εις τον συμβιβασμόν και τοιουτοτρόπως η ποθουμένη ειρηνική λύσις κατωρθώθη" όπως σημείωνε ο ίδιος ανταποκριτής.

Ο συμβιβασμός χαιρετίστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις από το λαό της Πάφου που ζητωκραύγαζε υπέρ της συμφιλίωσης.

Μετέδιδε ο ανταποκριτής:

"Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξαλλοι από χαράν και κατεπλημμύρισαν τον προ της Ι. Μητροπόλεως χώρον. Ο Π. Μητροπολίτης συγκινημένος ανήγγειλεν από του εξώστου τον συμβιβασμόν, επήνεσε το συμβιβαστικόν πνεύμα των υποψηφίων και κατέστησε γνωστόν επισήμως ότι ο κ. δήμαρχος θα χαρίση εις την πόλιν το Γυμνάσιον.

Ακολούθως έλαβε τον λόγον ο κ. δήμαρχος, όστις εξέφρασε την χαράν του διά την όλους ποθητήν συμφιλίωσιν και επεβεβαίωσε τους λόγους του Π. Μητροπολίτου ειπών ότι θα χαρίση εις την πόλιν "καλλιμάρμαρον γυμνάσιον ίνα σπουδάζη εν αυτώ η τρυφερά της αγαπητής μας πατρίδος νεότης".

Τον λόγον είτα έλαβε ο κ. Σωτ. Μαρκίδης και αγαλλιών διά την επιτευχθείσαν συμφιλίωσιν εδήλωσεν ότι θα εργασθή με όλον τον απαιτούμενον ζήλον διά την πρόοδον της

1975, Δρόμος της Αμμοχώστου

πόλεως. Επί του τοίχου του Μητροπολιτικού ναού είχεν αναρτηθή λευκόν ύφασμα με τα κεφαλαία " Ζήτω η συμφιλίωσις".

Μετά τας ομιλίας ο κόσμος φέρων επί των ώμων του τον κ. Δήμαρχον και τον κ.Σ. Μαρκίδην (από τα αντίθετα κόμματα) κατηυθύνθη προς τας Λέσχας. Κατ' αρχάς κατέκλυσαν την Λέσχην "Ευσέβειαν" είτα δε την "Λαϊκήν Λέσχην". Εις αμφοτέρας ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Μαρκίδης ωμίλησαν με πολύ ενθουσιασμόν και επανειλημμένως προσεκάλεσαν τα πλήθη ν' αναφωνήσουν υπέρ του λαού της Πάφου, υπέρ των παραιτηθέντων υποψηφίων και υπέρ του παλαιού και νέου δημοτικού συμβουλίου. Εις την Λαϊκήν Λέσχην ωμίλησε κατ' απαίτησιν του πλήθους και ο κ. Λοϊζος Φιλίππου. Η πόλις ολόκληρος εορτάζει.

(Μεταγλώτιση)

"Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξαλλοι από χαρά και καταπλημμύρισαν τον χώρο μπροστά από την Ι. Μητρόπολη. Ο Π. Μητροπολίτης συγκινημένος ανήγγειλε από τον εξώστη τον συμβιβασμό, επήνεσε το συμβιβαστικό πνεύμα των υποψηφίων και κατέστησε γνωστό επίσημα ότι ο κ. δήμαρχος θα χαρίσει στην πόλη το Γυμνάσιο.

Ακολούθως έλαβε το λόγον ο κ. δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για ποθητή σε όλους συμφιλίωση και επιβεβαίωσε τους λόγους του Π. Μητροπολίτη λέγοντας ότι θα χαρίσει στην πόλη "καλλιμάρμαρο γυμνάσιο για να σπουδάζει σε αυτό η τρυφερή νεότητα της αγαπητής μας πατρίδας".

Το λόγο έπειτα έλαβε ο κ. Σωτ. Μαρκίδης και αγαλλιώντας για τη συμφιλίωση που επιτεύχθηκε δήλωσε ότι θα εργασθεί με όλο τον απαιτούμενο ζήλο για την πρόοδο της πόλης. Στον τοίχο του Μητροπολιτικού ναού είχε αναρτηθεί λευκό ύφασμα με τα κεφαλαία " Ζήτω η συμφιλίωση".

Μετά τις ομιλίες ο κόσμος φέροντας στους ώμους του τον κ. Δήμαρχο και τον κ.Σ. Μαρκίδην (από τα αντίθετα κόμματα) κατευθύνθηκε προς τις Λέσχες. Κατ' αρχήν κατέκλυσαν τη Λέσχη "Ευσέβεια" έπειτα δε τη "Λαϊκή Λέσχη". Και στις δυο ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Μαρκίδης μίλησαν με πολύ ενθουσιασμό και επανειλημμένα προσκάλεσαν τα πλήθη να αναφωνήσουν υπέρ του λαού της Πάφου, υπέρ των παραιτηθέντων υποψηφίων και υπέρ του παλαιού και νέου δημοτικού συμβουλίου. Στη Λαϊκή Λέσχη μίλησε κατ' απαίτηση του πλήθους και ο κ. Λοϊζος Φιλίππου. Η πόλη ολόκληρη γιορτάζει.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

Οι Οθωμανοί κάτοικοι της Πάφου κατήλθαν, ωστόσο, σε εκλογές στις 26 Μαρτίου και σ' αυτές εξελέγησαν οι ακόλουθοι τέσσερις:

1. Σιτκή 182 ψήφους

2. Νετίμ Ριτζαϊ 180

3. Χαβούζ Τζεβιέ 167, και

4. Φατίλ Σιϊταλή 161.

Μετά το συμβιβασμό που επήλθε Δήμαρχος εξελέγη ο Νικόλαος Ι. Νικολαϊδης και αντιδήμαρχος ο Σάββας Αγρότης.