Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.9.1925: Φoυvτώvει o πρoεκλoγικός αγώvας. Ο Γεώργιoς Χατζηπαύλoς συvαρχηγός τoυ Λαϊκoύ Κόμματoς βάλλει εvαvτίov τoυ κατεστημέvoυ και καταγγέλλει τη "βδελυρή φαυλoκρατία" και τoυς "αριστoκρατικoύς καρχαρίες".

S-399

11.9.1925: ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΖΗΠΑΥΛΟΣ, ΣΥΝΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΑΛΛΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ "ΒΔΕΛΥΡΗ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ"

Γεώργιος Χατζηπαύλου (από επίσκεψη του στη Μονή το 1931)

Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε να φουντώνει και ο Γεώργιος Χατζηπαύλος έδινε σκληρή μάχη για υποστήριξη των υποψηφίων του Λαϊκού Κόμματος επιτιθέμενος κυρίως εναντίον της Εκκλησίας και των παλαιοπολιτικών και των επταδικών.

Ο Χατζηπαύλος προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τα αισθήματα του νέου Πολιτικού Σχήματος που άρχισε να διαμορφώνεται, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, το οποίο βρισκόταν ακόμα στα αρχικά του στάδια και δεν είχε τη δυνατότητα να κατέλθει, επίσημα τουλάχιστον, στις εκλογές.

Το νέο Κόμμα που βρισκόταν ακόμα στα σπάργανά του υποστήριζε τους εργαζομένους και έβαλλε εναντίον της Εκκλησίας και ο Χατζηπαύλος έχοντας στη διάθεση του την εφημερίδα του "Λαϊκή" μιλούσε για βδελυρή φαυλοκρατία και αριστοκρατικούς καρχαρίες, ενώ κατήγγελλε την ιερά μονή Κύκκου και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα ότι βοηθούσαν οικονομικά τους παλαιοπολιτικούς και μιλούσε για εκμετάλλευση του λαϊκού ιδρώτα και για επικείμενο σάρωμα της φαυλοκρατίας από τους "συντρόφους" που θα καθάριζαν τον Σταύλο του Αυγείου.

Εγραφε η "Λαϊκή" στις 11 Σεπτεμβρίου 1925:

"Ολίγαι, ολίγισται εβδομάδες υπολείπονται και το αποφώλιον της βδελυράς φαυλοκρατίας τέρας θα εκπνεύση μια για πάντα. Και θα εκπνεύση οριστικώς και αμετακλήτως, διότι η θέλησις του από δεκαετηρίδων εμπαιζομένου Λαού, υπό των φαυλοβίων εκπροσώπων του απαισίου και καταχθονίου συγκροτήματος των αριστοκρατικών καρχαριών, γιγαντωθείσα ήδη, κατόπιν μυρίων δοκιμασιών και απείρων απογοητεύσεων, ωρθώθη επιβλητική και ατρόμητος προ του ελεεινού αναστήματος των πολιτικών της Νήσου Δημίων.

Η τρομερά στιγμή της ανταποδόσεως επέστη. Και ο τίμιος Λαός, τον οποίον επί τόσα χρόνια εξεμεταλλεύοντο θα ζητήση να τιμωρήση παραδειγματικώς τους πολιτικούς του λυμεώνας, ουχί δι'έργων ανοσίων όπως μέχρι τούδε έκαμναν οι πλουτοκράται εκμεταλλευταί του Λαϊκού ιδρώτος, αλλά διά της πανηγυρικής του ετυμηγορίας, μαυρίζων εντός των καλπών αλύπητα και αποφασιστικά όλα συλλήβδην τα κιτρινισμένα ανδρείκελλα της αριστοκρατικής παρατάξεως, που δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτε άλλο, παρά σωρείαν πολιτικών και ηθικών σηπεδόνων επί του χαλκοχρόου μετώπου των.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 5 3 1924

Ας παύσουν αι απειλαί και τα μέσα τα δόλια. Πρέπει να εννοήσουν οι αριστοκράται αυτοί ότι την φοράν αυτήν ο Λαός δεν θα πτοηθή όπως πριν από του αργυροήχου ονόματος των Πασχάληδων και εν γένει όλης της σπείρας των πολιτικών οσφυοκαμπτών, των ανθρώπων της συναλλαγής των πολιτικών εκφύλων.

Είναι κοινόν πλέον μυστικόν ότι προ της απειλητικής Λαϊκης λάβας που απειλεί να πνίξη διά παντός όλα αυτά τα πολιτικά καθάρματα ήρχισε καταχθονίως να εργάζεται η διαβόητος σπείρα τη χρηματική αρωγή της Μονής Κύκκου και άλλων πολλών εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων.

Και βλέπομεν το αηδές θέαμα ενός ηγουμένου, αληθούς ρώσσου κληρικού συνωμότου να περιέρχεται τα χωρία και να εκλιπαρή, να δωροδοκή, να απειλή όπως ο έσχατος κομματικός μπράβος υπέρ ενός υποψηφίου.

Ο ανίερος καλογηρισμός και η ανήκουστος κλίκα ώμοσαν όρκον πίστεως των Λαϊκών δικαιωμάτων, τα πάντα εκφαυλίζονται, τα πάντα μηχανώμενοι, Και ως να μη ήρκουν αι τοιαύται ποταπαί ανομίαι, βλέπομεν τους θηλοδρίας αυτούς κομματάρχας να συμμαχώσι και μετά των αλλοφύλων ακόμη υπέρ της ιδικής των κομματικής επικρατήσεως.

Η Ιερά λοιπόν συμμαχία της φαυλοκρατίας μετά των καλογήρων αφ' ενός και των ξένων στοιχείων αφ' ετέρου συνετελέσθη.

Αλλ' ο Λαός θα πράξη-είμεθα βέβαιοι το καθήκον του.

Μνήμων πιστός των υψηλών του παραδόσεων και άγρυπνος φρουρός της τιμής του να δείξη ότι η λαϊκή ψήφος δεν αγοράζεται ούτε με τας λίρας του Κύκκου, αλλ' ούτε και δύναται ν'αγρευθή υπό ποταπών και ευτελών οργανέττων.

Και ο λαός θα δείξη ότι πλέον ωρίμασε. Εχων συναίσθησιν των υψηλών καθηκόντων και δικαιωμάτων του θα δείξη ότι δεν είναι καθόλου πλέον διατεθειμένος να αφήση να αρχούνται επί του ιερού της Κύπρου εδάφους οι κύκλοι των πολιτικών καννιβάλων.

Εις τον προκείμενον μέγαν αγώνα η καταδίκη της φαυλοκρατίας θα είναι οριστική και αμείλικτος. Είναι αλήθεια ότι αι πλεκτάναι και τα δίκτυα τα οποία χρησιμοποιεί η γόνιμος φαντασία των Πασχάληδων και της λοιπής λαμπράς συντροφίας είναι ποικίλαι εις άκρον επικίνδυνοι. Η φαυλοκρατία των αριστοκρατικών και καληγηρικών υποψηφίων διά τελευταίαν φοράν διακυβεύει την τύχην της.

Αλλ' εις την στιγμήν αυτήν του υπερτάτου αγώνος, ας μη μας απολείψη σύντροφοί μας, το θάρρος. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ουδεμία γήϊνη δύναμις θα δυνηθή να συγκρατήση τον λαϊκόν χείμαρρον, ο οποίος θα σαρώση οριστικώς και θα καθαρίση, διά παντός τον νέον αυτόν Σταύλον του Αυγείου.

Σύντροφοι θάρρος. Ηδη η θριαμβευτική νίκη του Λαϊκου Κόμματος ερρόδισε με το ονειρώδες της φως τας υψηλάς συντροφιάς της Πατρίδος μας και της φαυλοκρατίας το τέλος είναι εγγύς"

(Μεταγλώττιση)

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 12.9.1925

Λίγες, πολύ λίγες εβδομάδες απομένουν και το απαίσιο τέρας της βδελυρής φαυλοκρατίας θα εκπνεύσει μια για πάντα. Και θα εκπνεύσει οριστικά και αμετάκλητα, διότι η θέληση του εμπαιζόμενου λαού από δεκαετηρίδες από φαυλόβιους εκπροσώπους του απαίσιου και καταχθόνιου συγκροτήματος των αριστοκρατικών καρχαρίων, που έχει ήδη γιγαντωθεί, ύστερα από πολλές δοκιμασίες και άπειρες απογοητεύσεις ορθώθηκε επιβλητική και ατρόμητη μπροστά στο ελεεινό ανάστημα των πολιτικών δημίων της νήσου.

Η τρομερή στιγμή της αναταπόδοσης έφθασε. Και ο τίμιος λαός τον οποίο για τόσα χρόνια εκμεταλλεύονταν θα ζητήσει να τιμωρήσει παραδειγματικά τους πολιτικούς που του λυμένονταν, όχι με ανόσια έργα όπως έκαμναν μέχρι τούδε οι πλουτοκράτες εκμεταλλευτές του Λαϊκού ιδρώτα αλλά με την πανηγυρική του ετυμηγορία, μαυρίζοντας μέσα στις κάλπες αλύπητα και αποφασιστικά όλα συλληβδην τα κιτρινισμένα ανδρείκελλα της αριστοκρατικής παράταξης που δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτε άλλο παρά σωρείαν πολιτικών και ηθικών σηπεδόνων πάνω στο χαλκόχροο μέτωπο τους.

Ας παύσουν οι απειλές και τα δόλια μέσα. Πρέπει να εννοήσουν οι αριστοκράτες αυτοί ότι την φοράν αυτήν ο Λαός δεν θα πτοηθεί όπως πριν ενώπιον του αργυρόηχου ονόματος των Πασχάληδων και γενικά όλης της σπείρας των πολιτικών που κάμπτουν την οσφύν-τη μέση (ασφυοκαμπτών) των ανθρώπων της συναλλαγής των πολιτικών εκφύλων.

Είναι κοινό πλέον μυστικό ότι ενώπιον της απειλητικής Λαϊκής λάβας που απειλεί να πνίξει για πάντα όλα αυτά τα πολιτικά καθάρματα άρχισε καταχθόνια να εργάζεται η διαβόητη σπείρα με τη χρηματική αρωγή της Μονής Κύκκου και άλλων πολλών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Και βλέπομεν το αηδιαστικό θέαμα ενός ηγουμένου, αληθινού ρώσου κληρικού συνωμότου να περιέχεται τα χωριά και να εκλιπαρεί, να δωροδοκεί, να απειλεί, όπως ο τελευταίος κομματικός μπράβος, υπέρ ενός υποψηφίου.

Ο ανίερος καλογηρισμός και η ανήκουστη κλίκα ωρκίστηκαν όρκον πίστης εναντίον των Λαϊκών δικαιωμάτων, εξαχρειώνοντας τα πάντα, και μηχανευόμενες τα πάντα. Και ως να μη αρκούσαν οι τέτοιες ποταπές ανομίες, βλέπουμε τους κομματάρχες να συμμαχούν και με τους αλλοφύλους ακόμη υπέρ της δικής τους κομματικής επικράτησης.

Η ιερά λοιπόν συμμαχία της φαυλοκρατίας με τους καλογήρους αφ' ενός και τα ξένα στοιχεία αφ' ετέρου συνετελέσθη.

Αλλά ο λαός θα πράξει-είμαστε βέβαιοι το καθήκον του.

Ενθυμούμενος πιστά τις υψηλές του παραδόσεις και άγρυπνος φρουρός της τιμής του θα δείξει ότι η λαϊκή ψήφος δεν αγοράζεται ούτε με τις λίρες του Κύκκου αλλά ούτε και μπορεί να ψαρεύεται από ποταπά και ευτελή οργανέττα.

Και ο λαός θα δείξει ότι πλέον ορίμασε. Εχοντας συναίσθηση των υψηλών του καθηκόντων και δικαιωμάτων του θα δείξει ότι δεν είναι καθόλου πλέον διατεθειμένος να αφήσει να αρχίσουν στο ιερό έδαφος της Κύπρου οι κύκλοι των πολιτικών καννιβάλων.

Στον προκείμενο μέγα αγώνα η καταδίκη της φαυλοκρατίας θα είναι οριστική και αμείλικτη. Είναι αλήθεια ότι οι πλεκτάνες και τα δίκτυα τα οποία χρησιμοποιεί η γόνιμη φαντασία των Πασχάληδων και της υπόλοιπης λαμπρής συντοφιάς είναι ποικίλες και πολύ επικίνδυνες. Η φαυλοκρατία των αριστοκρατικών και καλογηρικών υποψηφίων για τελευταία φορά διακυβεύει την τύχη της.

Αλλά τη στιγμή αυτή του υπέρτατου αγώνα ας μην μας λείψει σύντροφοί μας, το θάρρος. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμμιά γήϊνη δύναμη δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τοΝ λαϊκό χείμαρρο, ο οποίος θα σαρώσει οριστικά και θα καθαρίσει για πάντα το νέο αυτό Σταύλο του Αυγείου.

Σύντροφοι θάρρος. Ηδη η θριαμβευτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος ρόδισε με το ονειρώδες φως της υψηλής συντοφιάς της πατρίδας μας και της φαυλοκρατίας το τέλος είναι κοντά.

Τις επόμενες ημέρες ο προεκλογικός αγώνας θα εντεινόταν ακόμα περισσότερο καθώς θα υποβαλλόταν ένας πρωτοφανής αριθμός υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές.