Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.1.1922: Ο πρώηv βoυλευτής, δήμαρχoς Λάρvακας και ιστoρικός Φίλιoς Ζαvvέτoς απελαύvεται στηv Ελλάδα. Τov διαδέχεται στη δημαρχία στη Λαρvακα o Δ.Ν. Δημητρίoυ.

S-375

4.1.1922: Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΦΙΛΙΟΣ ΖΑΝΝΕΤΟΣ ΑΠΕΛΑΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟΝ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δ. Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Φίλιος Ζαννέτος, γιατρός, βουλευτής, δήμαρχος Λάρνακας και ιστορικός με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση. Δεύτερος Ελλαδίτης, μετά τον Καταλάνο, που απελαύνεται, καθώς παίρνει διαστάσεις ο ενωτικός αγώνας των Κυπρίων

Στην περίοδο της νέας κρίσης που ξέσπασε στις σχέσεις των Ελλήνων βουλευτών του Νομοθετικού Συμβουλίου με την τοπική αγγλική Κυβέρνηση, στη διάρκεια της οποίας κήρυξαν αποχή από το Νομοθετικό διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Βρετανίας να ικανοποιήσει τους εθνικούς πόθους των Κυπρίων, ο Αρμοστής πήρε διάφορα σκληρά μέτρα.

Ανάμεσα στα μέτρα ήταν και η απέλαση ενός ακόμη ελλαδιτη υπηκόου που βρισκόταν και δρούσε στη Λάρνακα και αποτελούσε ένα από τους πιο ασυμβίβαστους στη μάχη για την ένωση με την Ελλάδα, του Φίλιου Ζαννέτου, γιατρού, πρώην βουλευτή, δημάρχου της Λάρνακας και ιστορικού, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση.

Σε μια περίοδο που οι Ελληνες Κύπριοι οργανώνονταν καλύτερα στην αναδιοργανωμένη Πολιτική Οργάνωση και ενέτειναν τον αγώνα της αποχής από κάθε συνεργασία με την τοπική Κυβέρνηση, ο Φίλιος Ζαννέτος είχε κληθεί από τον Αρμοστή, να υπογράψει δήλωση ότι θα απείχε πλέον από πολιτικές δραστηριότητες.

Αυτό θα γινόταν σύμφωνα με νόμο που ετοίμασε ο Αρμοστής με τη βοήθεια των Οθωμανών και των επισήμων μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου (Νόμος 24/1922 περί Ιεραποστόλων- ιατρών και διδασκάλων), σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι ξένοι υπήκοοι καλούνταν να υπογράψουν δήλωση ότι θα έπαυαν να αναμιγνύονται πλέον στα πολιτικά ζητήματα της νήσου, άλλως θα απελαύνονταν.

Ετσι ο Αρμοστής κάλεσε το Φίλιο Ζαννέτο να υπογράψει τη δήλωση αλλά αυτός, αρνήθηκε.

Ο Ζαννέτος είχε αναμιχθεί στην πολιτική ζωή του τόπου για δεκαετίες και είχε χρηματίσει βουλευτής, δήμαρχος, σχολικός επίτροπος, επαρχιακός επίτροπος και εκκλησιαστικός επίτροπος και θεωρείτο περισσότερο Κύπριος παρά ελλαδίτης.

Η συνεισφορά του στην Ιστορία της Κύπρου υπήρξε αξιόλογη γιατί είχε συγγράψει την Ιστορία του νησιού από των αρχαιοτάτων χρόνων μεχρι την εποχή εκείνη.

Οταν ο Ζαννέτος αρνήθηκε να υπακούσει στην αξίωση του Αρμοστή αυτός διέταξε την απέλαση του.

Εγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία " στις 22/4 Νοεμβρίου 1922:

Δ.Ν. Δημητρίου: Διαδέχθηκε στη δημαρχία της Λάρνακας τον Φίλιο Ζαννέτο που απεπελάθηκε

" Ο αρχιαστυνόμος επί πλέον ανεκοίνωσεν εις τον κ. Ζαννέτον ότι εξουσιοδοτήθη να εκτελέση την απέλασιν καθ' οιονδήποτε τρόπον ενόμιζεν αναγκαίον, και ότι εδικαιούτο να τον συλλάβη και να τον κρατήση μέχρι της αφίξεως του ατμοπλοίου "Καμπιδόγλου" της Λοϊδ Τριεστίνο, επί του οποίου ώφειλε να επιβιβασθή. Εν τούτοις εθεώρησε περιττόν να τον υποβάλη εις την ενόχλησιν ταύτην, και παρεκάλεσε τον κ. Ζαννέτον να συμπεριφερθή φρονίμως και να μη προκαλέση καμμίαν ανησυχίαν.

Ο κ. Ζαννέτος μετά ψυχραιμίας ήκουσε την απόφασιν της Κυβερνήσεως και διαβεβαιώσας τον κ. Αρχιαστυνόμον ότι δεν υπήρχε κανείς φόρβος να διαταραχθή η τάξις, ανεχώρησεν εκ του δικαστηρίου, μεταβάς εις την οικίαν του.

Η είδησις γνωσθείσα μετ' ολίγον εις την πόλιν Λάρνακος και εις τας άλλας πόλεις προυκάλεσε γενικήν θλίψιν, διότι διά της απελάσεως του κ. Ζαννέτου η μεν Λάρναξ εστερείτο των πολυτίμων υπηρεσιών του, ο δε κ. Ζαννέτος, ο οποίος είχεν αφιερώση το μεγαλύτερον μέρος του βίου του υπέρ της Κύπρου υπεχρεούτο να εκπατρισθή".

(Μεταγλώττιση)

Ο αρχιαστυνόμος επί πλέον ανακοίνωσε στον κ. Ζαννέτο ότι είχε εξουσιοδοτηθεί να εκτελέσει την απέλαση κατά οποιονδήποτε τρόπο ενόμιζε αναγκαίο και ότι δικαιούτο να τον συλλάβει και να τον κρατήσει μέχρι την άφιξη του ατμοπλοίου "Κομπιδόγλου" της Λόϊδ Τριεστίνο, στο οποίο όφειλε να επιβαβασθεί, εν τούτοις θεώρησε περιττό να τον υποβάλει στην ενόχληση αυτή και παρακάλεσε τον κ. Ζαννέτο να συμπεριφερθεί φρόνιμα και να μη προκαλέσει καμμιά ανησυχία.

Ο κ. Ζαννέτος με ψυχραιμία άκουσε την απόφαση της Κυβέρνησης και αφού διαβεβαίωσε τον κ. Αρχιαστυνόμο ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαταραχθεί η τάξη, ανεχώρησε από το Διοικητήριο και πήγε στην οικία του.

Η είδηση αφού γνώσθηκε μετά από λίγο στην πόλη Λάρνακας και στις άλλες πόλεις προκάλεσε γενική θλίψη διότι από την απέλαση του κ. Ζαννέτου η μεν Λάρνακα στερείτο των πολύτιμων υπηρεσιών του, ο δε κ. Ζαννέτος, ο οποίος είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζώης του υπέρ της Κύπρου υποχρεωνόταν να εκπατρισθεί.

Τελικά ο Ζαννέτος αναχώρησε με το πλοίο "Αριστείδης" στις 4 Νοεμβρίου 1922.

Τη θέση του ανέλαβε στο δημαρχείο της Λάρνακας, ως δήμαρχος ο Δ. Ν. Δημητρίου με αντιπρόεδρο τον Ν. Χατζηλοϊζου. Σχετική απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης λίγο πριν ο Ζαννέτος αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Φεύγοντας από την Κύπρο ο Φίλιος Ζαννέτος έστειλε στη σύζυγο του στη Λάρνακα επιστολή ("Ελευθερία 26/8 Νοεμβρίου 1922) στην οποία τόνιζε:

"... Απερχόμενος δίδω ένα θερμό φιλί εις όλην την Κύπρον, όχι φιλί χωρισμού, αλλά φιλί κρίκου χρυσού, του αιωνίου στενού συνδέσμου μου με την πολυφίλητον Κύπρον, ην εύχομαι να επανίδω ευτυχεστέραν..."