Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13/26.11.1921: Τo vέo Καταστατικό για τηv ίδρυση της vέας Πoλιτικής Οργάvωσης τωv Ελλήvωv Κυπρίωv. Βασικός στόχoς της Πoλιτικής Οργάvωσης Κύπρoυ η απελευθέρωση της vήσoυ και η Εvωση με τηv Ελλάδα.

S-371

13/26.11.1921: ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Κιτίου Νκόδημος Μυλωνάς: Τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής για ετοιμασία του καταστατικού της Πολιτικής Οργάνωσης

Στις 16/29 Οκτωβρίου 1921 η εφημερίδα της Λευκωσίας ανήγγελλε την απόφαση όπως η Πολιτική Οργάνωση των Κυπρίων τεθεί πάνω σε νέες βάσεις με βασικό στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου και την Ενωση της με την Ελλάδα.

Η απόφαση λήφθηκε σε ευρεία σύσκεψη (Μεταγλώττιση):

"Την περασμένη Δευτέρα συνήλθε σε συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή για τον Εθνικό Αγώνα και διασκέφθηκε πάνω στις γραμμές, τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσει το νέο Καταστατικό της Πολιτικής Οργάνωσης. Η Κεντρική Επιτροπή ανέθεσε σε επταμελή επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου που αποτελείται από τους Θ. Θεοδότου, Ι. Οικονομίδη, Γ. Μαρκίδη, Α. Τριανταφυλλίδη, Γ. Χατζηπαύλου και Ι. Κληρίδη, τη σύνταξη του προσχεδίου, το οποίο μετά την αποπεράτωση θα υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή προς συζήτηση.

Αφού γίνει αυτό το προσχέδιο θα εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί στα μέλη της Συνέλευσης για να λάβουν γνώση πριν από τη σύγκληση της Συνέλευσης, η οποία θα επιληφθεί τού θέματος.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως αντίγραφο του ψηφίσματος της Εθνοσυνέλευσης αποσταλεί από το Μακαριώτατο σε τριπλούν προς τον Μέγα Αρμοστή με την παράκληση όπως αντίγραφο του διαβιβασθεί στον υπουργό των Αποικιών.

Η Συντακτική Επιτροπή του Καταστατικού της Πολιτικής Οργάνωσης επιλήφθηκε ήδη του έργου της και ελπίζεται ότι το ποροσχέδιο θα είναι έτοιμο τις προσεχείς λίγες ημέρες".

Ακολούθησαν επαινειλημμένες συσκέψεις και το σχέδιο Καταστατικού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13/26 Νοεμβρίου 1921 προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Αργότερα όμως σε Παγκύπρια Συνελευση που έγινε στο Θέατρο Παπαδοπούλου στη Λευκωσία (Ελευθερία 27/10 Οκτωβρίου 1921) επέφερε μερικές τροποποιήσεις.

Το Καταστατικό με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις έχει ως εξής:

ΑΡΘΡΟΝ 1

Τίτλος

Το παρόν Καταστατικόν ονομάζεται το Καταστατικόν της Πολιτικής Οργανώσεως της Κύπρου.

ΑΡΘΡΟΝ 2

Σκοπός

Σκοπός της Πολιτικής Οργανώσεως της Κύπρου ήναι η επιδίωξις της απελευθερώσεως της Κύπρου διά της Ενώσεως αυτής μετά της μητρός Ελλάδος.

ΑΡΘΡΟΝ 3

Μέλη

Μέλη της Πολιτικής Οργανώσεως της Κύπρου θεωρούνται πάντες οι ενήλικες Ελληνες κάτοικοι της Κύπρου ως και οι εν τω εξωτερικώ Ελληνες Κύπριοι.

ΑΡΘΡΟΝ 4

Αρχαί

Αρχαί της Πολιτικής Οργανώσεως της Κύπρου ήναι:

(α). Το Εθνικόν Συμβούλιον.

(β). Η Εκτελεστική Επιτροπεία.

(γ). Αι Επαρχιακαί Επιτροπείαι.

(δ). Αι Ενοιριακαί Επιτροπείαι.

ΑΡΘΡΟΝ 5

Ενοριακαί Επιτροπείαι

Εν εκάστη πόλει και εν εκάστω χωρίω θα υπάρχουν Ενοριακαί Επιτροπείαι, μία δι' εκάστην ενορίαν, θα αποτελήται δε εκάστη εκ των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της ενορίας εκ των μελών της σχολικής Επιτροπείας και εκ των εν τη ενορία κατοικούντων Ελλήνων.

ΑΡΘΡΟΝ 6

Πρόεδροι Ενοριακών Επιτροπών

Ο Πρόεδρος εκάστης Εκκλησιαστικής Επιτροπείας θα ήναι και Πρόεδρος της Ενορειακής Επιτροπείας, τούτου δε παρόντος ή κωλυομένου θα προεδρεύη ο πρεσβύτερος των μελών της Εκλησιαστικής Επιτροπείας.

ΑΡΘΡΟΝ 7

Καθήκοντα Ενοριακών Επιτροπειών

Αι Ενοριακαί Επιτροπείαι θα φροντιζωσι περί της περιαγωγής δίσκου εν τη Εκκλησία της ενορείας των ανά πάσαν Κυριακήν και εορτήν υπέρ του ταμείου της Οργανώσεως, θα φροντίζωσι περί της πιστής εκτελέσεως και εφαρμογής των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και θα εισηγώνται εις το Εθνικόν Συμβούλιον διά της Επαρχιακής Επιτροπείας μέτρα τα οποία νομίζουν αναγκαία προς προαγωγήν του σκοπού της Οργανώσεως.

ΑΡΘΡΟΝ 8

Επαρχιακαί Επιτροπείαι

Από άνω προς τα κάτω: Γεώργιος Μαρκίδης, Αντώνης Τριανταφυλλίδης και Γεώργιος Οικονομίδης: Τρία από τα μέλη της επιτροπής για ετοιμασία του καταστατικού της Πολιτικής Οργάνωσης

Αι Επαρχιακαί Επιτροπείαι ήναι 6, μία δηλαδή εν εκάστη επαρχία πολιτικώς λαμβανομένη.

Τας Επαρχιακάς Επιτροπείας αποτελούν:

1ον. Ο Μητροπολίτης της Επαρχίας.

2ον. Οι Ηγούμενοι των εν τη Επαρχία Μονών.

3ον. Τα υπό της Επαρχίας εκλεγέντα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

4ον. Ο Δήμαρχος της πόλεως και οι Ελληνες δήμαρχοι των κωμοπόλεων της Επαρχίας.

5ον. Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Διδασκαλικού Συνδέσμου.

6ον. Οι Διευθυνταί των εκάστη Επαρχία εκδιδομένων Ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών.

ΑΡΘΡΟΝ 9

Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπείας ήναι ο Μητροπολίτης της Επαρχίας, όστις και θα συγκαλή τα μέλη εις συνεδρίαν.

Τα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπείας εκλέγουν εν εξ αυτών ως αντιπρόεδρον, όστις αντικαθιστά τον Πρόεδρον απόντα ή κωλυόμενον.

Η Επαρχιακή Επιτροπεία δικαιούται να διορίση γραμματέα εκ των μελών αυτής.

ΑΡΘΡΟΝ 10

Απαρτίαν κατά τας συνεδρίας εκάστης Επαρχιακής Επιτροπείας αποτελούν τα ημίση πλέον ενός των μελών αυτής.

ΑΡΘΡΟΝ 11

Αι Επαρχιακαί Επιτροπείαι φροντίζουν περί της εκτελέσεως των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου απ' ευθείας και διά των Ενοριακών Επτροπειών της Επαρχίας των και εισηγούνται εις το Εθνικόν Συμβούλιον τα μέτρα, τα οποία κατά την γνώμην των ήναι αναγκαία προς προαγωγήν του σκοπού της Οργανώσεως.

ΑΡΘΡΟΝ 12

Η υπηρεσία εκάστης των Επαρχιακών Επιτροπειών ήναι διά περίοδον 3 συναπτών ετών αρχομένην από της εκλογής των μελών του Εθννικού Συμβουλίου και λήγουσαν άμα τη λήξει της υπηρεσίας εκείνων.

ΑΡΘΡΟΝ 13

Αι Επαρχιακαί Επιτροπεία συντάσσουν κανονισμούς περί του τρόπου της λειτουργίας εκπληρώσεως των καθηκόντων αυτών εγκρινομένους υπό του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟΝ 14

Εθνικόν Συμβούλιον

Το Εθνικόν Συμβούλιον αποτελούν 45 σύμβουλοι ως εξής:

1ον. Πέντε σύμβουλοι ex officio οι εξής:

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι Μητροπολίται Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας και ο Ηγούμενος Κύκκου.

2ον. 39 σύμβουλοι αιρετοί.

3ον. Εις σύμβουλος εκλεγόμενος υπό των εν Κύπρω Καθηγητών και διδασκάλων εκ του σώματος αυτών.

ΑΡΘΡΟΝ 15

Οι αιρετοί σύμβουλοι εκλέγονται υπό έξ εκλογικών περιφερειών, ων εκάστη εκλέγει κεχωρισμένως ωρισμένον αριθμόν. Η επαρχία Λευκωσίας εκλέγει 12 συμβούλους η επαρχία Αμμοχώστου 8, η επαρχία Λεμεσού 8, η επαρχία Λάρνακος 4, η επαρχία Πάφου 4 και η επαρχία Κυρηνείας 3

ΑΡΘΡΟΝ 16

Γεώργιος Χατζηπαύλος (άνω) και Ιωάννης Κληρίδης: Αλλα δυο μέλη της Επιτροπής για ετοιμασία του καταστατικού της Πολιτικής Οργάνωσης

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλιου δεν αντιπροσωπεύουν μόνον την εκλογικήν περιφέρειαν εξ ης εκλέγονται, αλλά και τα μέλητης Πολιτικής Ορανώσεως ολοκλήρου της Κύπρου.

ΑΡΘΡΟΝ 17

Το Εθνικόν Συμβούλιον εκπροσωπεί τον Ελληνικόν λαόν της Κύπρου εις πάσαν ανεξαιρέτως ενέργειαν αφορώσαν την προαγωγήν του σκοπού της Πολιτικής Οργανώσεως, έχει την Πολιτικήν και Οικονομικήν διεύθυνσιν του Κυπριακού Αγώνος, ψηφίζει διαφόρους κανονισμούς προς εφαρμογήν του παρόντος Καταστατικού μη αντιβαίνοντας προς τας διατάξεις αυτού, διορίζει γραμματείς και υπαλλήλους εμμίσθους ή αμίσθους, τακτικούς ή εκτάκτους κατά τας ανάγκας της Πολιτικής Οργανώσεως και αποφασίζει επί πάντων εν γένει των ζητημάτων των σχετιζομένων προς την Πολιτικήν Οργάνωσιν.

ΑΡΘΡΟΝ 18

Τα αιρετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εκλέγονται δια μυστικής ψηφοφρίας υπό των αντιπροσώπων των διαφόρων ενοριών επί τούτω εκλεγομένων και εφεξής καλουμένων εκλεκτόρων.

Ενορίαι έχουσαι μέχρι 500 ψυχών εκλέγουν ένα αντιπρόσωπον. Ενορίαι έχουσαι 501-1000 ψυχάς εκλέγουν 2 αντιπροσώπους. Ενορίαι έχουσαι 1001-1500 ψυχάς εκλέγουν 3 αντιπροσώπους και ενορίαι έχουσαι άνω των 1500 ψυχών εκλέγουν 4 αντιπροσώπους.

ΑΡΘΡΟΝ 19

Οπως εκλεγή τις σύμβουλος δέον να ήναι Ελλην, κάτοικος Κύπρου, Ορθόδοξος έχων συνμπληρωμένον το 25ον έτος της ηλικίας αυτού. Εκλογείς δε είναι οι Ελληνες Ορθόδοξοι άρρενες κάτοικοι της ενορίας οι έχοντες συμπεπληρωμένον το 21 έτος της ηλικίας των.

ΑΡΘΡΟΝ 20

Οι σύμβουλοι εκλέγονται διά περίοδον 3 συναπτών ετών. Η πρώτη περίοδος άρχεται από της ημέρας της εκλογής του Εθνικού Συμβουλίου, αι δε κατόπιν περίοδοι άρχονται από της λήξεως της αμέσως προηγουμένης περιόδου.

ΑΡΘΡΟΝ 21

Εντός των τελευταίων τριών μηνών εκάστης περιόδου διενεργούνται εκλογαί της επομένης περιόδου, ούτως ώστε να έχουν τελειώση αι εκλογαί της επομένης περιόδου, πριν λήξη η προηγουμένη.

ΑΡΘΡΟΝ 22

Τα της εκλογής των μελών του Εθνικού Συμβουλίου κανονίζονται υπό Κανονισμών. Τας τυχόν αμφισβητήσεις περί του κύρους εκλογής τινός, λύει το Εθνικόν Συμβούλιον.

ΑΡΘΡΟΝ 23 (Διεγράφη)

Το παλαιόν άρθρο που αναφερόταν στον τόπο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου διεγράφη και προσετέθη νέο άρθρο με το οποίο δίνεται στο Εθνικό Συμβούλιο το δικαίωμα να κανονίζει κάθε ζήτημα που δεν προνοείται από το καταστατικό).

ΑΡΘΡΟΝ 24

Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ήναι ο Αρχιεπίσκοπος, τούτον δε απόντα η κωλυόμενον αναπληροί το πρώτον τη τάξει εκ των ex officio μελών, τούτων δε απόντων ή κωλυομένων το πρεσβύτερον των μελών αυτού.

ΑΡΘΡΟΝ 25

Το Εθνικον Συμβούλιον προσδιορίζει διά Κανονισμού τον τρόπον της διαγωγής των εργασιών του. Δέον να τηρώνται πρακτικά εκάστης των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου υπογραφόμενα υπό του Προέδρου.

ΑΡΘΡΟΝ 26

Το Εθνικόν Συμβούλιον συνέρχεται εις τακτικάς συνόδους δις του έτους τον μήνα Μάρτιον και Νοέμβριον. Εκάστη τακτική σύνοδος διαρκεί τρεις τουλάχιστον ημέρας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 19/4 Μαρτίου 1922

Εκτός των τακτικών συνόδων το Εθνικόν Συμβούλιον συνέρχεται και εις εκτάκτους συνεδρίας συγκαλούμενον υπό του Προέδρου αυτού. Η Εκτελεστική Επιτροπεία ή δέκα Σύμβουλοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εγγράφως παρά του Προέδρου την σύγκλησιν του Εθνικού Συμβουλίου εντός 5 ημερών από της επιδόσεως εγγφράφου αιτήσεως των προς τον Πρόεδρον του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟΝ 27

Εφ' όσον το Καταστατικόν δεν ορίζει άλλως, το Εθνικόν Συμβούλιον ήναι, εν απαρτία όταν παρίστανται 24 εκ των μελών αυτού.

ΑΡΘΡΟΝ 28

Αι αποφάσεις του Εθνικου Συμβουλίου θα λαμβάνωνται διά πλειοψηφίας των παρόντων μελών, εφ' όσον το Καταστατικόν δεν ορίζει άλλως.

Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Εν περιπτώσει όμως ισοψηφίας έχει την νικώσαν. Αι αποφάσεις λαμβάνονται διά μυστικής ψηφοφορίας αν ζητηθή τούτο υπό 5 μελών.

ΑΡΘΡΟΝ 29

Προς τροποποίησιν Κανονισμών ψηφιζομένων υπό της Παγκυπρίου Συνελεύσεως δέον να παρίστανται τα 2/3 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟΝ 30

Οπως συγκληθή Παγκύπριος Συνέλευσις δέον να αποφασισθή τούτο εν συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εις ην παρίστανται τα 2/3 του όλου αριθμού των μελών αυτού, Καθορίζει επίσης και τον τρόπον της συγκλήσεως αυτής.

ΑΡΘΡΟΝ 31

Ουδέν των μελών του Εθνικού Συμβουλίου δύναται να απουσιάση συνεδρίας τινός του Συμβουλίου ειμή δι' ασθένειαν ή άλλην εύλογον αιτίαν. Δι' εκάστην απουσίαν δέον να παρέχηται δικαιολογία επαρκής.

Εάν μέλος τις του Εθνικού Συμβουλίου ήθελε να απουσιάση εις 3 συνεχείς συνεδρίας και η απουσία του δεν ήθελε θεωρηθή υπό του Συμβουλίου επαρκώς δικαιολογημένη, τότε το μέλος τούτο θεωρείται πεπαυμένον.

ΑΡΘΡΟΝ 32

Χηρευούσης έδρας τινός του Εθνικού Συμβουλίου ένεκεν θανάτου, παραιτήσεως ή άλλης αιτίας, το Εθνικόν Συμβούλιον προβαίνει εις πλήρωσιν αυτής δι' εκλογής εν συνεδρία καθ' ην δέον να παρίστανται τα 2/3 του όλου αριθμού των μελών του Εθνικού Σμβουλίου. Ο ούτω εκλεγόμενος θα υπηρετήση διά τον υπολειφθέντα χρόνον της υπηρεσίας του προκατόχου του.

ΑΡΘΡΟΝ 33

Εκτελεστική Επιτροπεία

Το Εθνικόν Συμβούλιον οφείλει να εκλέξη εκ των μελών του πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπεία η οποία θα φροντίζη:

1ον. Περί του Οικονομικού Μέρους της Οργανώσεως.

2ον. Περί της εκτελέσεως των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

3ον. Περί της εισηγήσεως εις το Εθνικόν Συμβούλιον μέτρων, τα οποία αύτη ήθελε θεωρήσει αναγκαία προς ευόδωσιν του σκοπού της Οργανώσεως.

ΑΡΘΡΟΝ 34

Η διάρκειαι της Εκτελεστικής Επιτροπείας ήναι εν έτος. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπείας υπηρετούν μέχρι της εκλογής νέας Εκτελεστικής Επιτροπείας έστω και αν έχει λήξη η θητεία αυτών.

ΑΡΘΡΟΝ 35

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17/30 Σεπτεμβρίου 1922. Αλλα τηλεγραφήματα στην επόμενη σελίδα

Το Εθνικόν Συμβούλιον ασκεί απεριόριστον έλεγχον επί των πράξεων της Εκτελεστικής Επιτροπείας.

ΑΡΘΡΟΝ 36

Το Εθνικόν Συμβούλιον δύναται να παύση μέλος ή μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπείας και πρό της παρελεύσεως του έτους.

Οταν τίθεται ζήτημα παύσεως μέλους ή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπείας δέον τούτο να αναγράφηται εις την ημερησίαν διάταξιν από της προηγουμένης ημέρας.

ΑΡΘΡΟΝ 37

Εν περιπτώσει χηρείας έδρας της Εκτελεστικής Επιτροπείας πληρούται αύτη δι' εκλογής υπό του εθνικού Συμβουλίου. Ο δε εκλεγόμενος υπηρετεί μόνον διά τον υπολειφθέντα χρόνον της υπηρεσίας του προκατόχου.

ΑΡΘΡΟΝ 38

Το Εθνικόν Συμβούλιον καθορίζει τα καθήκοντα εκάστου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπείας.

ΑΡΘΡΟΝ 39

Παγκύπριος Συνέλευσις

Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 30 δύναται να συγκληθή Παγκύπριος Συνέλευσις δι' εγκυκλίου του Αρχιεπισκόπου ή του αναπληρωτού του δημοσιευομένης εις όλας τας ελληνικας εφημερίδας της Κύπρου και αναγινωσκομένης άπαξ επ' εκλησίας εις εκάστην ενορίαν.

ΑΡΘΡΟΝ 40

Πόροι

Πόροι της Πολιτικής Οργανώσεως ήναι:

1ον. Αι τακτικαί ετήσιαι συνδρομαί ατόμων και Σωματείων.

2ον. Αι τακτικαί και έκτακτοι συνδρομαί των θρόνων, ιερών μονών και Ενοριακών Εκκλησιών, τας οποίας ήθελεν ορίσει το Εθνικόν Συμβούλιον.

3ον. Το προϊόν του δίσκου υπέρ του ταμείου της Πολιτικής Οργανώσεως και αι εις είδος εισφοραί διά ζητειών.

ΑΡΘΡΟΝ 41

Ταμεία

Τα Ταμεία της Πολιτικής Οργανώσεως ήναι:

1ον. Το Κεντρικόν Ταμείον.

2ον. Τα Επαρχιακά Ταμεία, και

3ον. Τα Ενοριακά Ταμεία.

ΑΡΘΡΟΝ 42

Κεντρικόν Ταμείον

Του Κεντρικού Ταμείου πόροι είναι:

1ον. Αι τακτικαί ετήσιαι έκτακτοι συνδρομαί των εν Κύπρω Θρόνων και Μονών και Εκκλησιαστικών Ταμείων.

2ον. Αι συνδρομαί ιδιωτών και Σωματείων του Εξωτερικού.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17/30 Σεπτεμβρίου 1922

3ον. Τα ποσά εκείνα, άτινα αποφάσει του Εθνικού Συμβουλίου έκαστον. Επαχιακόν Ταμείον κατ' αναλογίαν οφείλει να συνεισφέρη.

ΑΡΘΡΟΝ 43

Επαρχιακά Ταμεία

Των Επαχιακών Ταμείων πόροι ήναι αι τακτικαί και έκτακτοι συνδρομαί ιδιωτών και σωματείων ως και αι εις είδος εισφοραί.

ΑΡΘΡΟΝ 44

Ενοριακά Ταμεία

Εν εκάστη ενορία πόλεων και χωρίων θα υπάρχη ενοριακόν ταμείον του οποίου πόροι ήναι το προϊόν του δίσκου υπέρ της Πολιτικής Οργανώσεως, όπερ δέον να κατατίθηται εις το Εκκλησιαστικόν ταμείον της ενορίας και να αναγράφηται εις μερίδα χωριστών. Πάσα δε εκ τούτου δαπάνη θα διατελή υπό τον έλεγχον της οικείας Επαρχιακής Επιτροπείας.

ΑΡΘΡΟΝ 45

Διαχείρισις Ταμείων

Το μεν κεντρικόν ταμείον θα διαχειρίζηται η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος μετά του Εθνικού Συμβουλίου, τα Επαρχιακά ο Μητροπολίτης ή ο προεδρεύων της Επαρχιακής μετά της Επαρχιακής Επιτροπής, τα δε Ενοριακά ή Ενοριακή Επιτροπή.

Δι έκαστον ταμείον εκλέγεται υπό του οικείου διαχειριστικού σώματος και μεταξύ των μελών αυτού, ταμίας ο οποίος θα παραλαμβάνη πάντα τα χρήματα και θα τα καταθέτη παρά τινι πιστωτικώ ιδρύματι επ' ονόματι του ως ταμίου της οικείας επιτροπής εις πρώτην ζήτησιν, μη δικαιούμενος να διαθέτη τι εκ των χρημάτων τούτων, άνευ γραπτού εντάλματος του προέδρου του οικείου διαχειριστικού σώματος, ων ατομικώς υπεύθυνος διά πάσαν άνευ τοιούτου εντάλματος πληρωμήν. Οι Πρόεδροι των διαχεριστικών σωμάτων των εκασταχού ταμείων της Πολιτικής Οργανώσεως κατόπιν αποφάσεως του οικείου διαχειριστικού σώματος θα εντέλλωνται εγγράφως τω οικείω ταμία οιανδήποτε πληρωμήν αφορώσαν εις ζήτημα εφ' ου υπάρχει ήδη απόφασις του Εθνικού Συμβουλίου.

Νοείται όμως ότι διά την συνεισφοράν του επαρχιακού ταμείου προς το Κεντρικόν ταμείον δεν θα απαιτήται έγκρισις του οικείου διαχεριστικού σώματος της πληρωμής ταύτης απετελούσης την πρώτην υποχρέωσιν των εκασταχού ταμείων.

ΑΡΘΡΟΝ 46

Ελεγκταί

Τα ενοριακά ταμεία ελέγχονται υπό των ελεγκτών των οικείων Θρόνων, οίτινες υποβάλλουσιν ετησίως απολογισμούς προς τας οικείας Επαρχιακάς Επιτροπάς και το Εθνικόν Συμβούλιον. Τα δε Επαρχιακά και το κεντρικόν υπό ειδικών ελεγκτών ους ετησίως διορίζουν διά μεν τα πρώτα οίαι οικείαι επαρχιακαί επιτροπαί, διά δε το δεύτερον το Εθνικόν Συμβούλιον. Αμφότερα δε θα υποβάλλωσιν ετήσιον απολογισμόν μετά της εκθέσεως των ελεγκτών εις το Εθνικόν Συμβούλιον.

ΑΡΘΡΟΝ 47

Τροποποίησις Καταστατικού

Το παρόν Καταστατικόν της Πολιτικής Οργανώσεως της Κύπρου, δύναται να τροποποιηθή υπό Παγκυπρίου Συνελεύσεως συγκαλουμένης επί τούτω αποφάσει του Εθνικού Συμβουλίου. Η τοιαύτη απόφασις του Εθνικού Συμβουλίου δέον να ληφθή κατά πλειοψηφίαν των 3/4 του όλου αριθμού των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και να επικυρωθή και κατά την επομένην συνεδρίαν διά της ίδίας πλειοψηφίας. Δέον δε να καθορίζωνται ειδικώς υπό του Εθνικού Συμβουλίου αι τροποποιητέαι διατάξεις και να αναγράφωνται εν τη Εγκυκλίω δι' ης συγκαλείται η Παγκύπριος Συνέλευσις.