Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17/30.4.1921: Αρχίζoυv απελάσεις Ελλήvωv. Πρώτoς δέχεται τη μήvι τoυ Στήβεvσov o Νικόλαoς Καταλάvoς, εκπαιδευτικός και δημoσιoγράφoς.

S-364

17/30.4.1921: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ. ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΜΗΝΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΑΛΑΝΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Νικόλαος Καταλάνος, ο πρώτος Ελληνας που απελάθηκε από τους βρετανούς το 1921. Στη φωτογραφία η προτομή του ελλαδίτη εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου

Ο Αρμοστής, αντιδρώντας στη δυναμική πολιτική των Ελλήνων Κυπρίων που συνέχιζαν την αποχή τους από το Νομοθετικό Συμβούλιο, δεν έμεινε μόνο στις φυλακίσεις ταραξιών αλλά συνέλαβε και απέλασε στην Ελλάδα ένα γνωστό δημοσιογράφο και μέλος της σχολικής εφορείας Λευκωσίας, τον Ν. Καταλάνο, γνωστό για τους αγώνες του εναντίον των Αγγλων και στέλεχος του σωματείου "Αγάπη του Λαού" της Λευκωσίας.

Εγραφε η "Ελευθερία" στην ίδια έκδοση της:

"Η Κυβέρνησις σνέλαβεν από της μεσημβρίας της παρελθούσης Παρασκευής και κρατεί εν περιορισμώ εις τας Κεντρικάς Φυλακάς τον κ. Ν. Καταλάνον, δημοσιογράφον, όστις τυγχάνει και μέλος της σχολικής επιτροπείας Λευκωσίας.

Αγνοείται μέχρι σήμερον ο πραγματικός λόγος ή ο σκοπός της τοιαύτης συλλήψεως, διότι ουδεμία κατηγορία διετυπώθη ακόμη εναντίον του. Το μόνον όπερ είναι γνωστόν, είναι ότι ο κ. Αρχιαστυνόμος εδήλωσεν εις τον δικηγόρον κ. Δ. Σεβέρην, ζητήσαντα να τω επιτραπή να ίδη τον κ. Καταλάνον ότι η Κυβέρνησις προέβη εις το μέτρον τούτο χάριν της δημοσίας τάξεως και προς ασφάλειαν του κράτους.

Εις τον κ. Καταλάνον επετράπη να προμηθεύηται την τροφήν του έξωθεν, να αναγινώσκη βιβλία και να κανονίζη τας υποθέσεις του δι' επιστολών εγκρινομένων προηγουμένως υπό των αρμοδίων Αρχών".

(Μεταγλώττιση)

"Η Κυβέρνηση σνέλαβε από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και κρατεί σε περιορισμό στις Κεντρικές Φυλακές τον κ. Ν. Καταλάνο, δημοσιογράφο, ο οποίος είναι και μέλος της σχολικής επιτροπής Λευκωσίας.

Αγνοείται μέχρι σήμερα ο πραγματικός λόγος ή ο σκοπός της σύλληψης, διότι καμμιά κατηγορία δεν διετυπώθηκε ακόμη εναντίον του. Το μόνο το οποίο είναι γνωστό, είναι ότι ο κ. Αρχιαστυνόμος δήλωσε στο δικηγόρο κ. Δ. Σεβέρη, που ζήτησε να του επιτραπεί να δει τον κ. Καταλάνο ότι η Κυβέρνηση προέβη στο μέτρο αυτό χάριν της δημόσιας τάξης και προς ασφάλεια του κράτους.

Στον κ. Καταλάνο επιτράπηκε να προμηθεύεται την τροφή του από έξω, να διαβάζει βιβλία και να κανονίζει τις υποθέσεις του με επιστολές που θα εγκρίνονται προηγουμένως από τους αρμοδίους Αρχές".

Ο Αρμοστής προχώρησε στα σκληρά μέτρα και ενέκρινε Νόμο με τη βοήθεια των επισήμων βουλευτών και των Τούρκων, μια και οι Ελληνες δεν μποϋκόταραν τις συνεδρίες του Νομοθετικού, με τον οποίο μπορούσε να απελάσει από την Κύπρο ξένους υπηκόους ως ανεπιθύμητους.

Ετσι στις 17/30 Απριλίου 1921 απήλασε τον Καταλάνο που ήταν Ελληνας υπήκοος στην Ελλάδα (Ελευθερία 17/30 Απριλίου, 1921- μεταγλώττιση):

" Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απέλαση από την Κύπρο μη επιθυμητών ξένων υπηκόων, απελάθηκε την περασμένη Κυριακή ο Ν. Καταλάνος, ο οποίος πριν από δεκαπέντε μέρες συνελήφθη και τέθηκε υπό περιορισμό.

Ο κ. Αρχιαστυνόμος είχε καταστήσει την απόφαση της Κυβέρνησης γνωστή το πρωί της περασμένης Κυριακής στον αναπληρωτή Πρόξενο της Ελλάδας κ. Α. Αρτέμη, καθόσον ο κ. Ν. Καταλάνος είναι Ελληνας υπήκοος. Ο κ. Πρόξενος με παράκληση του κ. Καταλάνου, φρόντισε για την ετοιμασία των αποσκευών του. Το δε Αναγνωστήριο "Αγάπη του Λαού", του οποίου ήταν Πρόεδρος ο κ. Καταλάνος τον εφοδίασε μέσω του κ. Προξένου με συνάλλαγμα αξίας 100 λιρών.

Από τη Λευκωσία ο κ. Καταλάνος μεταφέρθηκε γύρω στις 6 μ.μ. της Κυριακής στη Λάρνακα με σιδηρόφρακτο αστυνομικό αυτοκίνητο με τη συνοδεία του αστυνομικού επόπτη κ. Καρεκλά και δυο ζαπτιέδων και αφού επιβιβάστηκε στο ατμόπλοιο "Μεράν" της Λόϊντ Τριεστίνο, συνοδεύθηκε από την Αστυνομία μέχρι τη Λεμεσό, οπόθεν μετά την αναχώρηση του ατμοπλοίου αφέθηκε ελεύθερος".