Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.1.1921: Οι παραιτηθέvτες oμαδικά βoυλευτές επαvεκλέγovται χωρίς ψηφoφoρία. Εκλέγεται vέoς βoυλευτής o Μ. Ηλ. Μιχαηλίδης στη θέση τoυ Κ. Ζήvωvoς.

S-360

15.1.1921: ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ. ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο Μ. ΗΛ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΖΗΝΩΝΑ

Το τέλος του διαγγέλματος των βουλευτών

Με την ομαδική παραίτηση των βουλευτών στις 8.12.1920 ο Υπατος Αρμοστής δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει νέες εκλογές.

Στις νέες εκλογές που έγιναν στις 15 Ιανουαρίου 1921 έθεσαν, ωστόσο, και πάλι υποψηφιότητα οι ίδιοι οι παραιτηθέντες κι' εφόσον δεν υπήρξαν ανθυποψήφιοι τους, επανεξελέγηκαν.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 9/22 Ιανουαρίου 1921:

" Το παρελθόν Σάββατον ήτο η ορισθείσα υπό της Κυβερνήσεως ημέρα προτάσεων προς πλήρωσιν των 9 εδρών του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κύπρου των κενωθεισών διά της παραιτήσεως των Ελλήνων βουλευτών. Επειδή εν τω εκλογικώ διαμερίσματι Λευκωσίας- Κυρηνείας προυτάθησαν και υπεστηρίχθησαν πάλιν τα αυτά μόνον πρόσωπα, ήτοι οι παραιτηθέντες βουλευταί, ανεκηρύχθησαν οι αυτοί και πρότερον βουλευταί κ.κ. Θ. Θεοδότου Ν. Πασχάλης και Σεβέρης.

Και εις τα έτερα δύο εκλογικά διαμερίσματα της Λάρνακος- Αμμοχώστου και Λεμεσού Πάφου, επειδή δεν υπεβλήθησαν άλλαι υποψηφιότητες εξελέγησαν οι ίδιοι και πρότερον βουλευταί, πλην του κ. Κ. Ζήνωνος εν Λεμεσώ, όστις δεν ήτο εγγεγραμμένος σύμφωνα με τον Νόμον εις τους εκλογικούς καταλόγους, ως μη πληρώσας εγκαίρως τους φόρους του και αντί του οποίου εξελέγη ο κ. Μ. Ηλ. Μιχαηλίδης, όστις και άλλωστε διετέλεσε βουλευτής",

(Μεταγλώττιση)

Το παρελθόν Σάββατο ήταν η ημέρα που ορίσθηκε από την Κυβέρνηση για υποβολή προτάσεων για πλήρωση των 9 εδρών του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κύπρου που κενώθηκαν με τη παραίτηση των Ελλήνων βουλευτών.

Επειδή στο εκλογικό διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας προτάθηκαν και υποστηρίχθηκαν πάλι τα ίδια μόνον πρόσωπα δηλαδή οι παραιτηθέντες βουλευτές ανακηρύχθησαν οι ίδιοι και προηγουμένως βουλευτές κ.κ. Θ. Θεοδότου, Ν. Πασχάλης και Λ. Σεβέρης.

Και σε άλλα δύο εκλογικά διαμερίσματα της Λάρνακας- Αμμοχώστου και Λεμεσού- Πάφου, επειδή δεν υποβλήθηκαν άλλες υποψηφιότητες, εκλέγηκαν οι ίδιοι και προηγούμενοι βουλευτές εκτός από τον κ.K. Ζήνωνα, στη Λεμεσό, ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένος σύμφωνα με το Νόμο στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί δεν πλήρωσε έγκαιρα τους φόρους του και αντί αυτού εκλέγηκε ο κ. Μ. Η. Μιχαηλίδης ο οποίος είχε διατελέσει άλλοτε βουλευτής".

Οι άλλοι εκλεγέντες ήταν στο διαμέρισμα Λεμεσού Πάφου Νεόφυτος Νικολαϊδης και Νικ. Κλ. Λανίτης και στο διαμέρισμα Λάρνακας - Αμμοχώστου οι Φιλ. Ζαννέτος, Λούης Ε. Λοϊζου και Γ. Εμφιετζής.

Κυπριακή Γεωργική Εφημερίδα 1923

Οι επανεκλεγέντες βουλευτές, ωστόσο, αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τον αγώνα τους πάνω στην ίδια γραμμή, όπως και προηγουμένως, και παράλληλα, ενώ διατηρούσαν τις θέσεις τους σαμπόταραν το Νομοθετικό Συμβούλιο εφαρμόζοντας πλέον μαχητική τακτική αποχής έναντι της αποικιακής κυβέρνησης.

Παράλληλα μαζί με τους άλλους ηγετικούς παράγοντες της Κύπρου αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στην ίδρυση Πολιτικής Οργάνωσης, η οποία θα αναλάμβανε τον πολιτικό αγώνα των Κυπρίων πιο δυναμικά.