Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.6.1918: Ο Νικόδημoς Μυλωvάς εκλέγεται Μητρoπoλίτης Κιτίoυ, εvώ o Μελέτιoς Μεταξάκης αvαλαμβάvει τo θρόvo τoυ Μητρoπoλίτη Αθηvώv.

S-357

13.6.1918: Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ ΕΝΩ Ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΘΗΝΩΝ

Nικόδημος Μυλωνάς

Στα 1918 ("Ελευθερία" 10/23 Φεβρουαρίου 1918) ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης αναχώρησε για την Αθήνα για να αναλάβει το θρόνο του Μητροπολίτη Αθηνών- θέση στην οποία εκλέγηκε από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ αργότερα έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου ανέλαβε και το θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Με την αποχώρηση του Μελέτιου Μεταξάκη χρειάστηκε να γίνουν και πάλι εκλογές για το θρόνο του Κιτίου.

Με την προκήρυξη των εκλογών οι εκλογείς του Κιτίου διχάστηκαν για άλλη μια φορά και προσπάθησαν να επαναλάβουν εκείνο που είχαν κάμει στο παρελθόν: Να εκλέξουν Μητροπολίτη τους, το Μητροπολίτη Κερύνειας Μακάριο.

Μια άλλη μερίδα υποστήριζε την εκλογή του Νικόδημου Μυλωνά, Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των γενικών αντιπροσώπων έγιναν τον Ιούνιο του 1918 και η "Ελευθερία" έγραφε για τις προτιμήσεις των εκλεχθέντων στην έκδοση της της 26/8 Ιουνίου 1918 ότι οι μισοί υποστήριζαν τον Κυρηνείας και οι άλλοι μισοί το Νικόδημο Μυλωνά:

"Καθ' ον χρόνον διεξήχθησαν αι εκλογαί των γενικών αντιπροσώπων άπαντες οι επιτυχόντες είναι χρωματισμένοι και δεδηλωμένοι φρονημάτων. Ούτω οι επιτυχόντες εις Σκάλαν, Λάρνακα, Κοιλάνιον και Καλόν Χωρίον 18 εν όλω αντιπρόσωποι είναι ταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητας του Θεοφ. Επισκόπου Σαλαμίνος κ. Νικοδήμου Μυλωνά. Οι επιτυχόντες εις Αραδίππουν, Λεύκαρα, Λεμεσόν και Πολεμίδια 18 επίσης αντιπρόσωποι είναι τεταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητος του Παν. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Μακαρίου.

(Μεταγλώττιση)

Ενώ διεξήχθησαν οι εκλογές των γενικών αντιπροσώπων όλοι όσοι πέτυχαν είναι χρωματισμένοι και οι θέσεις τους δηλωμένες. Ετσι οι 18 που εκλέγηκαν στη Σκάλα, Λάρνακα, Κοιλάνι και Καλό Χωριό είναι ταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητας του Θρεοφιλέστατου επισκόπου Σαλαμίνος κ. Νικοδήμου Μυλωνά. Οι 18 εκλεγέντες στην Αραδίπου, Λεύκαρα, Λεμεσό και Πολεμίδια, είναι ταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Μακαρίου".

Σαν αποτέλεσμα της ισοψηφίας τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και οι Οφφικιάλοι της Εκκλησίας αποτελούσαν πλέον τον αποφασιστικό παράγοντα. Κι αυτοί υποστήριζαν το Νικόδημο Μυλωνά. Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Ευνόητον όθεν είναι ότι θα αναδειχθή Μητροπολίτης Κιτίου εκείνος εκ των φερομένων ως υποψηφίων, όστις συγκεντροί τας συμπαθείας της Ιεράς Συνόδου και των ex Officio κληρικών μελών της συγκληθησομένης συνελεύσεως και τοιούτος είναι ο Θεοφ. επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Νικόδημος Μυλωνάς.

(Μεταγλώττιση)

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10\23 Δεκεμβρίου 1922. Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

"Είναι λοιπόν ευνόητο ότι θα αναδειχθεί Μητροπολίτης Κιτίου εκείνος από τους φερόμενους υποψηφίους, ο οποίος συγκεντρώνει τις συμπάθειες της Ιεράς Συνόδου και των ex Officio κληρικών μελών της συνέλευσης (δηλαδή Μητροπολιτών, Επισκόπων και ηγουμένων και άλλων αξιωματούχων της Εκκλησίας) που θα συγκληθεί και τέτοιος είναι ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Νικόδημος Μυλωνάς.

Η ισοψηφία είχε και συνέχεια και σαν κλήθηκε εκλογική συνέλευση οι Κυρηνειακοί δεν παρέστησαν, ο δε Μητροπολίτης Κερύνειας Μακάριος, προσπάθησε στη συνέλευση να επιτύχει ανάγνωση εγγράφου διαμαρτυρίας των αντιπροσώπων που τον υποστήριζαν.

Η συνέλευση όμως αρνήθηκε να δεχθεί κάτι τέτοιο γιατί θεωρούσε το έγγραφο ότι περιείχε ανάρμοστες αναφορές και ο Κυρηνείας αποχώρησε ύστερα από μια θυελλώδη συζήτηση.

Τελικά ο Νικόδημος Μυλωνάς ψηφίστηκε διά βοής και ενθρονίστηκε.

Στην ενθρόνιση του παρέστη και ο Κυρηνείας Μακάριος που υπέγραψε μάλιστα και την κανονική πράξη της εκλογής του νέου Μητροπολίτη.

Λεπτομέρειες της συνέλευσης έδινε η "Ελευθερία" στις 16/29 Ιουνίου, 1918:

"Η παρελθούσα Τετάρτη, 13η του μηνός Ιουνίου εν. ε. ήτο η ορισθείσα υπό της Ι. Συνόδου ημέρα προς συγκρότησιν γενικής συνελεύσεως εν Αρχιεπισκοπή, διά την εκλογήν Μητροπολίτου Κιτίου. Από της Δευτέρας, από δύο δηλονότι ημερών προ της εκλογής, ήρξαντο συγκεντρούμενοι εν Λευκωσία τα τε αιρετά μέλη της συνελεύσεως, ήτοι οι Γενικοί Αντιπρόσωποι της επαρχίας Κιτίου και τα ex officio κληρικά μέλη.

Ανήλθον προς τούτοις εις την πρωτεύουσαν και πολλοί εκ των σημαινόντων πολιτών Λάρνακος και Λεμεσού, ενδιαφερόμενοι διά την εκλογήν και ένεκα τούτου προυκλήθη αρκετόν ενδιαφέρον διά την εκλογήν ανά την πόλιν. Το ενδιαφέρον του κόσμου επέτεινε το εσπέρας της Δευτέρας παράρτημά τι κυκλοφορήσαν ανά την πόλιν και διαλαμβάνον επιστολην τινα του κ. Νικολ. Ε. Ζυγαδηνού, γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου προς τον εν Λεμεσώ έμπορον κ. Ν. Γ. Μαληκίδην, σχετικήν προς τας δαπάνας της συγκλήσεως των γενικών αντιπροσώπων εις Λευκωσίαν, απεπειρώμενον δε να χαρακτηρίση τους υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Θεοφ. Επισκόπου Σαλαμίνος ως δωροδοκούντας.

Το παράρτημα τούτο αντέκρουσε την επομένην έτερον παράρτημα εκδοθέν υπό των Μηλωνικών Γενικών Αντιπροσώπων κ.κ. Μ. Γ. Νικολαϊδου, Π. Χατζηλοϊζου, Θεοδούλου Αντωνιάδου, Ευέλθ. Πιτσιλλίδου. Διά του παραρτήματος τούτου απεκρούετο η προσαπτομένη κατηγορία κατά των Μυλωνικών και απεδεικνύετο περιτράνως δι' αναμφισβητήτων γεγονότων, ονομάτων, αριθμών και ημερομηνιών, ότι αποπείρας προς δωροδοκίαν έκαμαν ουχί οι Μυλωνικοί, αλλ' οι Μακαρικοί.

Εν τω μεταξύ συσκέψεις, συμβούλια και διαβούλια ελάμβανον χώραν μεταξύ ενδιαφερομένων και αι απόπειραι δε προς εξαγοράν γενικών αντιπροσώπων δεν κατέπαυσαν ειμή την πρωίαν της Τετάρτης ημέρας της εκλογής.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: Από της 8ης ώρας της Τετάρτης ήρξαντο προσερχόμενα εις την Αρχιεπισκοπήν τα μέλη της συνελεύσεως επιτρεπομένης αυτοίς της εισόδου

Το δεύερο τμήμα της α ταπόκρισης της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 10\23 Δεκεμβρίου 1922

δυνάμει ειδικού εισιτηρίου. Εκεί συνέρρευσε και πλήθος αρκετόν παρ' ω επεκράτησε πλήρης τάξις φρουρουμένη υπό εφίππου και πεζής αστυνομικής δυνάμεως. Παρετηρήθη μόνον ότι δεν προσήλθαν οι 18 αιρετοί Γενικοί Αντιπρόσωποι, οι υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα του Π. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Μακαρίου. Εις εκ τούτων, ο κ. Νικόλαος Χ" Λοϊζου εκ Λάρνακος, προσέρχεται μετ' ολίγον εις Αρχιεπισκοπήν και δίδει έγγραφον τι εις τον Μ. Αρχιεπίσκοπον, δηλών συγχρόνως ότι οι 18 αιρετοί Μακαρικοί γενικοί αντιπρόσωποι δεν θα προσέλθουν εις την συνέλευσιν.

Την 9ην ώραν π.μ. ηνοίχθη το Μέγα Συνοδικόν και όλοι κατέλαβον τας θέσεις των.

Η Α.Μ. ο Μακαριώτατος (...) εξέφρασε την λύπην του διότι αιρετά τινα μέλη της συνελεύσεως απέσχον αυτής διά λόγους ιδίας αντιλήψεως προσθέσας ότι επεδόθη αυτώ έγγραφον τι υπογεγραμμένον υπό 12 λαϊκών των μη μετασχόντων της συνελεύσεως. Ηδύναντο, είπεν, οι μη προσελθόντες να παρουσιασθώσιν εις την συνέλευσιν και να εκφράσωσιν ελευθέρως τα φρονήματά των, η ανεξαρτησία του οποίου είναι προϊόν καθαρώς ελληνικόν. Αλλ'η απουσία των, προσέθεσεν ο Μακαριώτατος, δεν θα κωλύση ημάς να προβώμεν εις την εκλογήν. Ποθητόν είναι όπως η εκλογή γίνη ομοφώνως. Καλώ δε την συνέλευσιν προς τούτο. Θεωρώ προς τούτοις αναγκαίον να δηλώσω ότι η παρούσα συνέλευσις εγένετο τη αδεία της σεβ. Κυβερνήσεως, ζητηθείσης ένεκα των περιστάσεων και χορηγηθείσης προθύμως εφ' ω και οφείλω να ευχαριστήσω θερμώς την Σ. Κυβέρνησιν.

ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ. Μετά τα ως άνω λεχθέντα ο Μ. Αρχιεπίσκοπος εκήρυξε την έναρξιν των εργασιών της συνελεύσεως, τάξας ως αποκλειστικόν σκοπόν αυτής την εκλογήν Μητροπολίτου διά τον χηρεύοντα θρόνον Κιτίου.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ζήτησε προ της εκλογής την κατάθεσιν και αναγνώρισιν του εγγράφου, όπερ επεδόθη εις τον Μ. Αρχιεπίσκοπον εκ μέρους των αποσχόντων της συνελεύσως γενικών αντιπροσώπων.

Ο δε Μακαριώτατος παρετήρησε ότι ουδεμία τοιαύτη αίτησις υποβάλλεται διά του εγγράφου ούτε είναι δυνατόν να κατατεθή εις την συνέλευσιν τοιούτον έγγραφον, διότι δεν αναφέρεται προς αυτήν και διότι περιέχει ανευλαβείς εκφράσεις προς την Ι. Σύνοδον.

Αλλ' ο Μ. Μητροπολίτης Κυρηνείας επιμένει εις την πρότασιν του και ζητεί όπως αποφανθή η συνέλευσις επί της καταθέσεως και αναγνώσεως ή μη του εγγράφου εκείνου.

Αμέσως τότε εγείρεται ο κ. Ευρ. Γεωργαλλίδης και λέγει ότι το έγγραφον ουδόλως ενδιαφέρει την συνέλευσιν αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η εκλογή Μητροπολίτου.

Επίσης ο κ. Ευέλθ. Πιτσιλλίδης παρατηρεί ότι το έγγραφον δεν έχει θέσιν εν τη συνελεύσει αφ' ου εν αυτώ υπάρχουσιν εκφράσεις ανοίκειαι προς την Ι. Σύνοδον.

Λαμβάνει είτα τον λόγον ο Μ. Μητροπολίτης Πάφου, όστις τονίζει το αντικανονικόν της μη προσελεύσεως των ειρημένων γενικών αντιπροσώπων και την ευθύνην, ην υπέχουσιν ούτοι διά τας κατά της Ι. Συνόδου ύβρεις των τας

αναφερομένας εν τω εγγράφω. Ανέγνωσα τα έγγραφον των, είπε, και είναι ανευλαβέστατον. Ούτε πρέπει να αναγνωσθή, ούτε να γίνη λόγος περί αυτού εν τη

Η Σμύρνη εκκενώνεται από τους Ελληνες κατοίκους της που φεύγουν με οποιοδήποτε πλωτό βρουν (Φωτογραφία από έκδοση του Α. Σοφοκλέους για τη Μικρασιατική καταστροφή και η οποία περιλαμβανόταν σε έκθεση στη Λευκωσία σε αναδημοσίευση από την Ιστορία του ελληνικού Εθνους της εκδοτικής Αθηνών

συνελεύσει. Οι αντιπρόσωποι εκείνοι είχον καθήκον να προσέλθωσιν εις την συνέλευσιν διά να εκτελέσωσιν ιεράν εντολήν του λαού και όχι διά της μη προσελεύσεως των να περιφρονήσωσι τους εκλογείς των, εμπιστευθέντας εις αυτούς διά της τιμίας των ψήφου μεγάλην αποστολην. Εφ' ω και συμφωνώ ότι πρέπει να προβώμεν αμέσως εις εκλογήν.

Παρ' όλα ταύτα ο Μητροπολίτης Κυρηνείας επιμένει όπως αναγνωσθή το έγγραφον, διότι, λέγει, απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπον, όστις είναι πρόεδρος της Συνελεύσεως.

Τότε δ' εγείρεται ο κ. Μιχ. Γ. Νικολαϊδης και φέρει ζήτημα τάξεως διακόπτων τον Π. Μητροπολίτην Κυρηνείας.

Η δ' Α. Πανιερότης διαμαρτύρεται διά την διακοπήν και ζητεί την επέμβασιν του Προέδρου.

Ο Μ. Αρχιεπίσκοπος δηλοί ότι ούτε το έγγραφον να κατατεθή ούτε επιτρέπει περαιτέρω συζήτησιν επ' αυτού.

Μεθ' ο, ο Μ. Κυρηνείας ερωτά τον Μακαριώτατον αν αναλαμβάνη την ευθύνην επί του ζητήματος τούτου.

Η Α. Μακαριότης αποτείνεται προς την συνέλευσιν και αυτήν ομοφώνως και θορυβωδώς καταδικάζει την ανάγνωσιν του εγγράφου.

Είτα ο κ. Παναγ. Χατζηλοϊζου εκφράζει την λύπην της Συνελεύσεως, διότι έγινε και ο ελάχιστος λόγος περί τοιούτου εγγράφου, όπερ προέρχεται από αντιπροσώπους, οίτινες προσέβαλον την λαϊκήν εντολήν.

Προσθέτει ο Μ. Κυρηνείας, ότι έχει δικαίωμα ως μέλος της Συνελεύσεως να διαμαρτυρηθή διά την τοιαύτην στάσιν αυτής.

Εις παρατήρησιν δε του Αρχιεπισκόπου ότι δεν είναι η συνέλευσις τόπος εκδικάσεων και περαιτέρω συζητήσεων ο Μ. Κυρηνείας λέγει ότι κακώς έπραξαν οι γενικοί αντιπρόσωποι να μη προσέλθωσιν εις την συνέλευσιν, αλλ' ότι πρέπει να αναγνωσθή το έγγραφον των διά να γνωσθώσιν οι λόγοι της μη προσελεύσεως των.

Προ τοιαύτης επιμονής εγείρεται ο Μ. Πάφου και λέγει ότι περί όλων των εκλογικών ζητημάτων εγένετο ευρύς λόγος εν ταις συνεδρίαις της Ιεράς Συνόδου και η γνώμη του Μ. Κυρηνείας είναι σαφώς εκπεφρασμένη εν τοις πρακτικοίς.

Η συνέλευσις επιμόνως ζητεί την έναρξιν της εκλογής, την οποίαν και κηρύττει ο Μ. Αρχιεπίσκοπος.

Αλλ' ο Μ. Κυρηνείας διαμαρτύρεται. Η Μ. Πάφου παρατηρεί ότι η διαμαρτυρία του Αγίου Κυρηνείας είναι άκαιρος και αναρμόδιος.

Τότε ο Μ. Κυρηνείας εν προφανεί ταραχή εγείρεται και λέγει ότι αν του επέτρεπον οι περιστάσεις θα εγίνετο επαναστάτης, διά να θέση τα κακώς κείμενα εις την θέσιν των.

Η Συνέλευσις διαμαρτύρεται διά την τοιαύτην στάσιν του Κ. Κυρηνείας μεθ' ο ούτος αποχωρεί της συνελεύσεως δηλών ότι δύναται να προβώσιν εις την εκλογήν, ότι δ' αυτός απεκδύεται πάσης ευθύνης, δεν παραγνωρίζει μόνον τα δικαιώματα του ως μέλους της Ιεράς Συνόδου.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7\20 Δεκεμβρίου 1922

Μετά την τοιαύτην αποχώρησιν του Π. Μητροπολίτου Κυρηνείας ο Μ. Αρχιεπίσκοπος προτίθεται να διανείμη τα ψηφοδέλτια, ότε ο Παν. ηγούμενος Αγίου Νεοφύτου προτείνει όπως η εκλογή γίνη διά βοής και ομοφώνως. Τότε ο κ. Μιχ. Γ. Νικολαϊδης προτείνει όπως εκλεγή ως Μητροπολίτης Κιτίου ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Νικόδημος. Η πρότασις γίνεται αποδεκτή ομοφώνως και διά βοής, των μελών της συνελεύσεως αναφωνούντων ζωηρώς "αξιος", "άξιος".

(Μεταγλώττιση)

"Η περασμένη Τετάρτη, 13 Ιουνίου είχε ορισθεί από την Ι. Σύνοδο προς συγκρότηση γενικής συνέλευσης στην Αρχιεπισκοπή, για την εκλογή Μητροπολίτου Κιτίου. Από τη Δευτέρα, από δύο δηλαδή ημέρες πριν από την εκλογή, άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Λευκωσία και τε αιρετά μέλη της συνέλευσης, διότι οι Γενικοί Αντιπρόσωποι της επαρχίας Κιτίου και τα ex officio κληρικά μέλη.

Ανήλθαν προς τούτο στην πρωτεύουσα και πολλοί από τους σημαίνοντες πολίτες Λάρνακας και Λεμεσού, ενδιαφερόμενοι γιά την εκλογή και λόγω αυτού προκλήθηκε αρκετό εδιαφέρο για την εκλογή στην πόλη. Το ενδιαφέρο του κόσμου επέτεινε το βράδυ της Δευτέρας κάποιο παράρτημά που κυκλοφόρησε στην πόλη και διαλάμβανε κάποια επιστολη του κ. Νικολ. Ε. Ζυγαδηνού, γραμματέα της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου προς τον έμπορον της Λεμεσού κ. Ν. Γ. Μαληκίδη, σχετική προς τις δαπάνες της σύγκληση των γενικών αντιπροσώπων στη Λευκωσία, με την οποία αποπειρώνται να χαρακτηρίσουν τους υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα του Θεοφ. Επισκόπου Σαλαμίνα ότι δωδοδοκούσαν.

Το παράρτημα αυτό αντέκρουσε την επομένη άλλο παράρτημα που εκδόθηκε από τους Μηλωνικούς Γενικούς Αντιπροσώπους κ.κ. Μ. Γ. Νικολαϊδη, Π. Χατζηλοϊζου, Θεόδουλο Αντωνιαδη, Ευέλθ. Πιτσιλλίδη. Για το παράρτημα αυτό απεκρούετο η προσαπτόμενη κατηγορία κατά των Μυλωνικών και αποδεικνυόταν περίτρανα με αναμφισβήτητα γεγονότα, ονόματα, αριθμούς και ημερομηνίες, ότι απόπειρες προς δωροδοκία έκαμαν όχι οι Μυλωνικοί, αλλά οι Μακαρικοί.

Στο μεταξύ συσκέψεις, συμβούλια και διαβούλια λάμβαναν χώρα μεταξύ ενδιαφερομένων και οι απόπειρες δε προς εξαγοράν γενικών αντιπροσώπων δεν κατέπαυσαν παρά μόνο το πρωί της Τετάρτης, ημέρας της εκλογής.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Από τις 8 η ώρα της Τετάρτης άρχισαν να προσέρχονται στην Αρχιεπισκοπή τα μέλη της συνέλευσης και σ' αυτούς επιτρεπόταν η εισοδος με ειδικό εισιτήριο. Εκεί συνέρρευσε και αρκετό πλήθος και επικράτησε πλήρης τάξη που φρουρείτο από έφιππη και πεζή αστυνομική δύναμη. Παρατηρήθηκε μόνο ότι δεν προσήλθαν οι 18 αιρετοί Γενικοί Αντιπρόσωποι, που υποστήριζαν την

υποψηφιότητα του Π. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Μακαρίου. Ενας από αυτούς, ο κ. Νικόλαος Χ" Λοϊζου από τη Λάρνακα, προσέρχεται μετά από λίγο στην Αρχιεπισκοπή και δίδει κάποιο έγγραφο στον Μ. Αρχιεπίσκοπο, δηλώντας συγχρόνως ότι οι 18 αιρετοί μακαρικοί γενικοί αντιπρόσωποι δεν θα προσέλθουν στην συνέλευση.

Την 9ην ώραν π.μ. ανοίχθηκε το Μέγα Συνοδικό και όλοι κατέλαβαν τις θέσεις τους.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24\6 Ιανουαρίου 1923

Η Α.Μ. ο Μακαριώτατος (...) εξέφρασε τη λύπη του διότι κάποια αιρετά μέλη της συνέλευσης απέσχαν από αυτήν για λόγους δικής τους αντίληψης προσθέτοντας ότι επιδόθηκε σ' αυτούς κάποιο έγγραφο υπογραμμένο από 12 λαϊκούς που δεν συμμετείχαν στη συνέλευση. Μπορούσαν, είπε, αυτοί που δεν προσήλθαν να παρουσιασθούν στην συνέλευση και να εκφράσουν ελεύθερα τα φρονήματά τους, η ανεξαρτησία του οποίου είναι προϊόν καθαρά ελληνικό. Αλλά η απουσία τους, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, δεν θα μας εμποδίσει να προβούμε στην εκλογή. Είναι ποθητό όπως η εκλογή γίνει ομόφωνα. Καλώ δε τη συνέλευση προς τούτο. Γι' αυτό θεωρώ αναγκαίο να δηλώσω ότι η παρούσα συνέλευση έγινε με την άδεια της σεβ. Κυβέρνησης, που ζητήθηκε λόγω των περιστάσεων και χορηγήθηκε πρόθυμα και οφείλω να ευχαριστήσω θερμώς την Σ. Κυβέρνηση.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. Μετά τα όσα λέχθηκαν όπως αναφέρθηκε ο Μ. Αρχιεπίσκοπος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης, και έταξε ως αποκλειστικό σκοπό της την εκλογή Μητροπολίτη για το θρόνο Κιτίου που χήρευε

Ο Μητροπολίτης Κερύνειας ζήτησε πριν από την εκλογή την κατάθεση και αναγνώριση του εγγράφου, όπερ επεδόθη στο Μ. Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους όσων απείχαν από τη συνέλευση γενικών αντιπροσώπων.

Ο δε Μακαριώτατος παρετήρησε ότι καμιά τέτοια αίτηση δεν υποβάλλεται με το έγγραφο ούτε είναι δυνατό να κατατεθεί στη συνέλευση τέτοιο έγγραφο, διότι δεν αναφέρεται προς αυτήν και διότι περιέχει ανευλαβείς εκφράσεις προς την Ι. Σύνοδο.

Αλλ' ο Π. Μητροπολίτης Κερύνειας επιμένει στην πρόταση του και ζητεί όπως αποφανθεί η συνέλευση στην κατάθεση και ανάγνωση ή όχι του εγγράφου εκείνου.

Αμέσως τότε εγείρεται ο κ. Ευρ. Γεωργαλλίδης και λέγει ότι το έγγραφο δεν ενδιαφέρει καθόλου τη συνέλευση της οποίας αποκλειστικός σκοπός είναι η εκλογή Μητροπολίτη

Επίσης ο κ. Ευέλθ. Πιτσιλλίδης παρατηρεί ότι το έγγραφο δεν έχει θέση στη συνέλευση αφού σε αυτό υπάρχουν ανοίκειες εκφράσεις προς την Ι. Σύνοδο.

Λαμβάνει έπειτα το λόγο ο Π. Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος τονίζει το αντικανονικό της μη προσέλευσης των αναφερόμενων γενικών αντιπροσώπων και την ευθύνη, την οποία υπέχουν αυτοί για τις ύβρεις εναντίον της Ι. Συνόδου που αναφέρονται στο έγγράφ. Διάβασα τα έγγραφο τους, είπε, και είναι ανευλαβέστατο. Ούτε πρέπει να αναγνωσθεί, ούτε να γίνει λόγος γι'αυτό στη συνέλευση. Οι αντιπρόσωποι εκείνοι είχαν καθήκον να προσέλθουν στη συνέλευση για να

εκτελέσουν ιερή εντολή του λαού και όχι με την προσέλευση τους να περιφρονήσουν τους εκλογείς τους, που τους εμπιστεύθηκαν με την τίμια ψήφο τους μεγάλη αποστολή. Γι αυτό και συμφωνώ ότι πρέπει να προβούμε αμέσως σε εκλογή.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 30/15 Μαρτίου 1922 (Αποσπάσματα)

Παρ' όλα αυτά ο Μητροπολίτης Κερύνειας επιμένει να αναγνωσθεί το έγγραφο, διότι, λέγει, απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συνέλευσης.

Τότε δε εγείρεται ο κ. Μιχ. Γ. Νικολαϊδης και θέτει θέμα τάξης διακόπτοντας το Π. Μητροπολίτη Κερύνειας.

Η δε Α. Πανιερότητα διαμαρτύρεται για τη διακοπή και και ζητεί την επέμβαση του Προέδρου.

Ο Μ. Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι ούτε το έγγραφο να κατατεθεί ούτε επιτρέπει περαιτέρω συζήτηση σ' αυτό.

Μετά ο Μ. Κερύνειας ερωτά το Μακαριώτατο αν αναλαμβάνει την ευθύνη επί του ζητήματος αυτού.

Η Α. Μακαριότητα αποτείνεται προς τη συνέλευση και αυτή ομόφωνα και θορυβωδώς καταδικάζει την ανάγνωση του εγγράφου.

Επειτα ο κ. Παναγ. Χατζηλοϊζου εκφράζει τη λύπη της Συνέλευσης, διότι έγινε και ο ελάχιστος λόγος για τέτοιο έγγραφο, το οποίο προέρχεται από αντιπροσώπους, οι οποίοι προσέβαλαν τη λαϊκή εντολήν.

Προσθέτει ο Μ. Κυρηνείας, ότι έχει δικαίωμα ως μέλος της Συνέλευσης να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της.

Σε παρατήρηση δε του Αρχιεπισκόπου ότι δεν είναι η συνέλευση τόπος εκδικάσεων και περαιτέρω συζητήσεων ο Μ. Κερύνειας λέγει ότι κακώς έπραξαν οι γενικοί αντιπρόσωποι να μη προσέλθουν στη συνέλευση, αλλά ότι πρέπει να αναγνωσθεί το έγγραφο τους για να γνωσθούν οι λόγοι της μη προσέλευσης τους.

Ενώπιον μιας τέτοιας επιμονής εγείρεται ο Μ. Πάφου και λέγει ότι για όλα τα εκλογικά ζητήματα έγινε ευρύς λόγος στις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου και η γνώμη του Μ. Κερύνειας είναι σαφώς εκπεφρασμένη στα πρακτικά.

Η συνέλευση επίμονα ζητεί την έναρξη της εκλογής, την οποία και κηρύττει ο Μ. Αρχιεπίσκοπος.

Αλλά ο Μ. Κερύνειας διαμαρτύρεται. Ο Μ. Πάφου παρατηρεί ότι η διαμαρτυρία του Αγίου Κερύνειας είναι άκαιρη και αναρμόδια.

Τότε ο Μ. Κερύνειας με προφανή ταραχή εγείρεται και λέγει ότι αν του επέτρεπαν οι περιστάσεις θα γινόταν επαναστάτης, για να θέσει τα κακώς κείμενα στην θέση τους.

Η Συνέλευση διαμαρτύρεται για τη στάση του Μ. Κερύνειας και μετά αυτός αποχωρεί από τη συνέλευση δηλώνοντας ότι μπορούν να προβούν στην εκλογή, ότι δε αυτός απεκδύεται κάθε ευθύνης, δεν παραγνωρίζει μόνο τα δικαιώματα του ως μέλους της Ιεράς Συνόδου.

Μετά την αποχώρηση του Π. Μητροπολίτη Κερύνειας ο Μ. Αρχιεπίσκοπος προτίθεται να διανείμει τα ψηφοδέλτια, οπότε ο Παν. ηγούμενος Αγίου Νεοφύτου προτείνει όπως η εκλογή γίνει διά βοής και ομόφωνα. Τότε ο κ. Μιχ. Γ. Νικολαϊδης προτείνει όπως εκλεγεί ως Μητροπολίτης Κιτίου ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Νικόδημος. Η πρόταση γίνεται αποδεκτή ομόφωνα και διά βοής, ενώ τα μέλη της συνέλευσης αναφωνούσαν ζωηρά "άξιος", "άξιος".