Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.7.1922: Η Ελλάδα στήvει εκελεστικό απόσπασμα και εκτελoύvται oι έξη υπεύθυvoι της Μικρασιατικής καταστρoφής πoυ κρίθηκαv έvoχoι για εσχάτη πρoδoσία.

S-355

29.11.1962: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10/23 Σεπτεμβρίου 1922 (Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

Στην Ελλάδα ο απόηχος της Μικρασιατικής καταστροφής, όπως χαρακτηρίστηκε η επιχείρηση στη Μικρά Ασία, που οδήγησε τελικά στο ξεκλήρισμα του ελληνισμού στον Πόντο και τη Σμύρνη και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, δεν τέλειωσε παρά με την τιμωρία αυτών που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία, για εθνική προδοσία.

Με την κατάρρευση του μετώπου στη Μικρά Ασία τα ελληνικά στρατεύματα κατέφυγαν στη Λέσβο και τη Χίο, ενώ οι συνταγματάρχες Ν. Πλαστήρας και Στ. Γονατάς ηγήθηκαν επανάστασης και κάλεσαν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο να παραιτηθεί υπέρ του διαδόχου του.

Ο Κωνσταντίνος έφυγε ντροπιασμένος χωρίς αντίσταση και πέθανε ξαφνικά στο Παλέρμο της Σικελίας στις 29 Δεκεμβρίου 1922.

Η νέα Κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά συνέστησε έκτακτο στρατοδικείο και καταδίκασε σε θάνατο τους υπεύθυνους της τραγωδίας Δ. Γούναρη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Στράτο, Γ.Μπαλτατζή, Ν. Θεοτόκη και τον Αρχιστράτηγο Γ.Χαστζηανέστη.

Η δίκη που έμεινε γνωστή σαν "η δίκη των έξ" τέλειωσε πολύ γρήγορα και οι έξη εκτελέστηκαν από στρατιωτικό απόσπασμα.

Στος 19/2 Δεκεμβρίου 1922 η Κυπριακή εφημερίδα "Ελευθερία" δημοσίευε την πιο κάτω ανταπόκριση από το Κάϊρο:

" ΚΑΙΡΟΝ 29 Νοεμβρίου 1922

Οι καταδικασθέντες εις θανάτωσιν εξ εκ των οκτώ κατηγορουμένων επί εσχάτη προδοσία, οίτινες είναι οι Γούναρης, Στράτος, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Πρωτοπαπαδάκης και Χατζηανέστης αφού εκοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων εν τοις φυλακαίς Αβέρωφ, μετεφέρθησαν εις Γουδί.

Η Σμύρνη έπαυσε να υφίσταται μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ( ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10/23 Σεπτεμβρίου 1922)

Εκεί εγένετο πρώτον η καθαίρεσις των και είτα ετουφεκίσθησαν. Ουδείς εξ αυτών ωμίλησεν".

(Μεταγλώττιση)

" ΚΑΙΡΟ 29 Νοεμβρίου 1922

Οι καταδικασθέντες σε θάνατο έξη από τους οκτώ κατηγορουμένους για εσχάτη προδοσία, οι οποίοι είναι οι Γούναρης, Στράτος, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Πρωτοπαδάκης και Χατζηανέστης, αφού εκοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων στις φυλακές Αβέρωφ, μεταφέρθηκαν στο Γουδί.

Εκεί έγινε πρώτα η καθαίρεση τους και ύστερα τουφεκίσθηκαν. Κανένας από αυτούς δεν μίλησε".

Τους έξη υπευθύνους της Μικρασιατικής καταστραφής εκτέλεσε η Κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Στ. Γονατά.

Μετά την τραγωδία η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ιδιαίτερα οικονομική.

Ακολούθησαν ειρηνικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στη Λωζάνη της Ελβετίας με εκπρόσωπο της Ελλάδας και πάλι το Ελευθέριο Βενιζέλο και στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφτηκε συμφωνία με την οποία τα ελληνικά σύνορα περιορίστηκαν στον Εβρο.

Σύμφωνα με τη συνθήκη θα γινόταν ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι Ελληνες της Ιωνίας, μεγάλου τμήματος της Θράκης και του Πόντου θα μεταφέρονταν στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την Κύπρο η Τουρκία εγκατέλειπε κάθε δικαίωμα στην Κύπρο.