Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.6.1920: Νέες διαβεβαιώσεις Βεvιζέλoυ ότι επίκειται η Εvωση της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-338

4.6.1920: ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ. ΣΧΕΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΝΩΣΗ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 27/10 Ιουλίου 1920

Από το Παρίσι ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος πήγε στο Λονδίνο όπου θα συνέχιζε τις νέες προσπάθειες της Πρεσβείας των Ελλήνων Κυπρίων για προώθηση του ενωτικού αγώνα και στις 25 Απριλίου 1920 τηλεγραφούσε στον Τοποτητηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Ιάκωβο:

ΛΟΝΙΔΝΟ 25 Απριλίου 1920

Τοποτηρητήν Μητροπολίτην Κιτίου, Λευκωσίαν

"Η Συνδιάσκεψις κατήργησε την επί της Κύπρου Τουρκικήν επικυριαρχίαν. Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι μανθάνουσιν ότι το μέλλον της Κύπρου είναι ζήτημα ιδιαιτέρας συζητήσεως μεταξύ Λονδίνου και Αθηνών.

Ο "Παρατηρητής" (εφημερίδα) λέγει ότι η Ελλάς έχει ήδη αποκτήσει ολόκληρον την Θράκην μέχρι Τζοτάλτζας μετά καθόδου εις την Προποντίδα. Ωσαύτως την Σμύρνην και τα Δωδεκάνησα και τονίζει ότι η Ελλάς θέλει αναμφιβόλως λάβει την Κύπρον.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

(Μεταγλώττιση)

"Η Συνδιάσκεψη κατάργησε την Τουρκικήν επικυριαρχία επί της Κύπρου. Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι πληροφορούνται ότι το μέλλον της Κύπρου είναι ζήτημα ιδιαίτερης συζήτησης μεταξύ Λονδίνου και Αθηνών.

Ο "Παρατηρητής" (εφημερίδα) λέγει ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει ολόκληρη τη Θράκη μέχρι Τζοτάλτζας με κάθοδο στην Προποντίδα. Επίσης την Σμύρνη και τα Δωδεκάνησα και τονίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει αναμφίβολα την Κύπρο.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Οι βουλευτές Ν. Πασχάλης και Φ. Ζαννέτος έφθασαν στο Παρίσι στις 5 Μαϊου και περίμεναν εκεί έπειτα από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου μέχρι να φθάσει και ο βουλευτής Ν. Κλ. Λανίτης και όλοι μαζί προχώρησαν στην Αγγλία.

Εγραφε η εφημερίδα της Λευκωσίας "Ελευθερία" στις 16/29 Μαϊου 1920 (Μεταγλώττιση):

" Οι κ.κ. Ν. Πασχάλης και Φ. Ζαννέτος, μέλη της κυπριακής Αποστολής έφθασαν στο Παρίσι στις 6 Μαϊου και ζήτησαν τη γνώμη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου και του κ. Θ. Θεοδότου που βρίσκονται στο Λονδίνο, αν έπρεπε να αναμένουν στο Παρίσι τον κ. Βενιζέλο ή αν έπρεπε να αναχωρήσουν αμέσως για Λονδίνο, όπως επίσης αν έπρεπε να περιμένουν στο Παρίσι τον κ. Λανίτη, ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα. Πληροφορήθηκαν συγχρόνως από τους ελληνικούς κύκλους στο Παρίσι ότι ο κ. Βενιζέλος θα έφθανε εκεί κατά την υπογραφή της Τουρκικής συνθήκης.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 4/17 Ιουλίου 1920

Ο Μ. Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Θεοδότου έγραψαν στον κ. Πασχάλη και τον κ. Ζαννέτο συνιστώντας σε αυτούς να περιμένουν στο Παρίσι τον κ. Λανίτη και ύστερα να αναχωρήσουν όλοι μαζί στο Λονδίνο.

Κατά τηλεγραφική δε ανακοίνωση που λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη, τα μέλη της Κυπριακής Αποστολής έφθασαν στο Λονδίνο στις 24 Μαϊου".

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος που πηγαινοερχόταν αυτές τις μέρες μεταξύ Αθηνών-Παρισιού και Λονδίνου ετοιμαζόμενος να αναχωρήσει για το Λονδίνο για τις τελικές διευθετήσεις του τουρκικού ζητήματος δέχθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου το διευθυντή της Κυπριακής εφημερίδας "Ελευθερία" Κύρο Θ. Σταυρινίδη και τον διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι όπως ήλπιζε το Κυπριακό θα λυόταν ευνοϊκά.

Μετέδιδε ο Σταυρινίδης στην εφημερίδα του:

ΑΘΗΝΑΙ, 4 Ιουνίου 1920:

"Εγενόμην δεκτός εις ακρόασιν παρά τω κ. Βενιζέλω, όστις μοι εξέφρασε την άκραν ικανοποίησιν του διά την αισιωτάτην λύσιν των εθνικών ζητημάτων.

Σχετικώς προς το Κυπριακόν ζήτημα ο κ. Πρωθυπουργός είναι αισιοδοξότατος. Μοι εδήλωσεν ότι θα λυθή τούτο ευνοϊκώς μετά την υπογρφήν της τουρκικής συνθήκης. Την τοιαύτην δε πεποίθησιν του στηρίζει και εις άλλας ενδείξεις, κυρίως όμως εις την λίαν ευμενή στάσιν της Αγγλίας διά τα εθνικά μας ζητήματα.

Ο κ. Βενιζέλος επελήφθη της ευκαιρίας να μοι εκφράση θερμα συγχαρητήρια διά την ακλόνητον προσήλωσιν του κυπριακού λαού εις το ζήτημα της ενώσεως και ζωηράς ευχαριστίας διά τους σημαιοφόρους εν Κύπρω του εθνικού αγώνος ταυτιζομένου μετά της βενιζελικής ιδεολογίας".

ΚΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

(Μεταγλώτιση)

"Εγινα δεκτός σε ακρόαση από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος, μου εξέφρασε την άκρα ικανοποίηση του για την αισιότατη λύση των εθνικών ζητημάτων.

Σχετικά προς το Κυπριακό ζήτημα ο κ. Πρωθυπουργός είναι αισιοδοξότατος. Μου δήλωσε ότι θα λυθεί τούτο ευνοϊκά μετά την υπογραφή της τουρκικής συνθήκης. Την πεποίθηση

του δε αυτή στηρίζει και σε άλλες ενδείξεις, κυρίωςς όμως στην πολύ ευμενή στάση της Αγγλίας για τα εθνικά μας ζητήματα.

Ο κ. Βενιζέλος επελήφθη της ευκαιρίας να μου εκφράσει θερμα συγχαρητήρια για την ακλόνητη προσήλωση του κυπριακού λαού στο ζήτημα της ένωσης και ζωηρές ευχαριστίες για τους σημαιοφόρους στην Κύπρο του εθνικού αγώνα ταυτιζόμενου με τη βενιζελική ιδεολογία".

ΚΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/21 Αυγούστου 1920

Στις 7 Ιουνίου ο Σταυρινίδης έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του με τον Βενιζέλο στην οποία παρουσίαζε τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι το Κυπριακό θα λυόταν μετά τη υπογραφή της Τουρκικής συνθήκης για το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βενιζέλος ανέφερε στο Σταυρινίδη ότι στήριζε τις ενδείξεις του και την πεποίθηση του σε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του βρεττανού πρωθυπουργού Λόϊντ Τζιορτζ.

Ακόμα ανέφερε ότι οι αντιρρήσεις των στρατιωτικών ήρθησαν με την προσφορά στην Αγγλία του λιμανιού της Αμμοχώστου για ναυτική βάση και χώρου για ίδρυση αεροδρομίου.

Μετέδιδε ο Σταυρινίδης (διατηρείται το κείμενο της ανταπόκρισης):

"Εν Αθήναις τη 7 Ιουνίου 1920:

Μόλις ηυτύχησα να πατήσω το έδαφος του ιοστεφούς Αστεως της Παλλάδος και να προσκυνήσω τον ιερόν βράχον της Ακροπόλεως εθεώρησα εν των πρώτων μου μελημάτων, όπως ζητήσω να γίνω δεκτός εις ακρόασιν υπό του μεγάλου αρχηγού της φυλής κ. Ελευθερίου Βενιζέλου και ακούσω από του στόματος του δηλώσεις σαφείς και κατηγορηματικάς διά την τύχην της ιδιαιτέρας μου πατρίδος Κύπρου. Ο κ. Πρόεδρος, καίτοι λίαν απησχολημένος με τα φλέγοντα εθνικά ζητήματα και την ανώμαλον εσωτερικήν κατάστασιν, ευηρεστήθη να μοι χορηγήση συνέντευξιν την 9.30 μ.μ.ώραν της παρελθούσης Τρίτης εν τω ιδιαιτέρω γραφείω του εν τη επί της οδού Πανεπιστημίου οικία του.

Καίτοι ήτο πρωί ακόμη, εν τούτοις έβλεπε τις παρά τας θύρας της οικίας του κ. Προέδρου 4-5 αυτοκίνητα και ισάριθμους αμάξας μεταφερούσας υπουργούς και άλλους επισκέπτας αναμένοντας σειράν ακροάσεως. Εις την είσοδον της θύρας της οικίας ίστατο αρειμάνιος Κρης χωροφύλαξ με την ιδιάζουσαν επιβλητικήν στολήν του, εις ον αφού επέδειξα το επισκεπτήριον μου μοι επέτεψε προθύμως την άνοδον εις το πρώτον πάτωμα. Αρμόδιος υπάλληλος με ωδήγησεν εις την αίθουσαν της αναμονής εν η, η Βιβλιοθήκη του κ. Προέδρου και γραφείον, εφ' ου υπήρχον δέσμαι εγγράφων, αναμενόντων την υπογραφήν του μεγάλου κυβερνήτου. Εις την ιδίαν αίθουσαν ανέμενον εις ανώτερος στρατιωτικός και δύο πολίται με έγγραφα ανά χείρας. Χωρίς να θέλω το βλέμμα μου από των κομψών ελαιογραφιών της βιβλιοθήκης και του μικρού χαλκίνου αγάλματος του κ. Βενιζέλου, άτινα εστόλιζον την αίθουσαν εστράφη προς τους τοίχους της αιθούσης, οίτινες ήσαν διάτρητοι από τας ριφθείσς υπό ελληνικών χειρών σφαίρας κατά τας απαισίας μνήμης Νοεμβριανάς σκηνάς του 1917.

Ανέμενον επί τινας στιγμάς εν τη αιθούση μεθ'ο προσελθών ο ίδιαίτερος γραμματεύς του κ. Προέδρου κ. Μαρκαντωνάκης με ωδήγησεν εις το ιδιίτερον γραφείον του κ. Πρωθυπουργού προς τον οποίον με παρουσίασεν. Ο κ. Βενιζέλος ιστάμενος με εδέχθη λίαν φιλοφρόνως διά

θερμής χειραψίας και ελαφρού μειδιάματος, το οποίον πλανάται πάντοτε επί των χειλέων του οσάκις ούτος δεν υψώνει απειλητικόν τον γρόνθον του διά να πατάξη εκείνους οίτινες πειρώνται δι' αθεμίτων μέσν να ανακόψωσι τον πατριωτικόν δρόμον του.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 29/11 Σεπτεμβρίου 1920

Ο κ. Πρόεδρος του οποίου η μορφή απήστραπτε και οι αεικίνητοι γαλανοί οφθαλμοί εξέπεμπον διαρκώς σπινθήρας υπό τας διόπτρας του, ηρώτησε μετ' ενδιαφέροντος περί της Κύπρου, εισελθών εις διαφόρους λεπτομερείας, ων η γνώσις και έρευνα εκπλήττει. Εγώ τον ηυχαρίστησα διά την τιμήν ην μοι παρέσχε διά της ακροάσεως και έδραξα την ευκαιρίαν να υποβάλω τα συγχαρητήρια μου διά τον θρίαμβον της πολιτικής ιδεολογίας του, ης πρόκεινται τρανά παραδείγματα τόσα ευφρόσυνα εθνικά γεγονότα. Εξέφρασα δε την ευχήν όπως ταχέως και η Κύπρος μας παροδοθή εις τους μητρικούς κόλπους διά της διπλωματικής περινοίας του Μεγάλου Εθνάρχου προς ον όλοι ατενίζομεν μετ' ελπίδων και πεποιθήσεως.

-Και εν τούτοις το έργον ημών- απήντησε προφανώς μετά πικρίας ο κ. Πρόεδρος- πολεμείται και υπό εξωτερικών παντοειδών εχθρών, δυστυχώς δε και εσωτερικών. Αλλ' έχομεν την στερράν πεποίθησιν ότι θα δυνηθώμεν με την βοήθειαν του Θεού να το αγάγωμεν μ' όλα τα επιπροσθούντα κωλύματα, εις αίσιον πέρας. Οι ζητούντες δήθεν ελευθερίας διά να αιματοκυλίσουν απλώς τον λαόν, δεν θα δυνηθούν να επιτύχουν τούτο. η Ελλάς διεξάγει σήμερον αγώνα εμφανή κατά του Κεμάλ και του Ταγιάρ, (Μπαγιάρ;) πλην των αφανών πολεμίων και η Ελλάς είναι η μόνη ενδεδειγμένη να επιβάλη τους όρους της Τουρκικής συνθήκης, πρέπει δ' επομένως να έχη ηνωμένας τας δυνάμεις διά να δυνηθή ν' αντεπεξέλθη νικηφόρως κατά των προαιωνίων εχθρών. Ευνόητον είναι συνεπώς να τηρήση την εσωτερικήν τάξιν της χώρας, ίνα απερίσπαστος ριφθή εις τον αγώνα. Εις τους αντιπάλους ημών ετείνομεν κλάδον ελαίας, ήραμεν τον Στρατιωτικόν Νόμον, ενώ διατελούμεν εισέτι εν εμπολέμω καταστάσει, κατηργήσαμεν την λογοκρισίαν του Τύπου, δυστυχώς όμως εκείνοι ηγνόησαν τας αγαθάς προθέσεις μας. Και έκαμαν αμέσως κατάχρησιν των αποδοθεισών ελευθεριών, αγόμενοι εκ της προθέσεως ν' αμαυρώσουν το εθνικόν έργον της Κυβερνήσεως, αφού η ψυχή των δεν εδοκίμασε την ελαχίστην χαράν διά της πολιτικής του Βενιζέλου. Αλλ' έχω την πεποίθησιν ότι ο ελληνικός λαός είναι αρκετά ευφυής και πατριωτικώτατος και όταν επιστή η κατάλληλος στιγμή, θα θάψη τους αντιστρατευομένους εις την εθνικήν πολιτιήν, άπαξ διά παντός υπό σωρείαν μαύρων ψήφων.

-Κύριε Πρόεδρε. Ο έξω Ελληνισμός, τα λυτρωθέντα τμήματα αυτού και τα εισέτι αλύτρωτα θαυμάζουσι και εκτιμώσιν απείρως το πατριωτικόν έργον σας, εύχονται Υμίν μακροζωίαν επ' αγαθώ του έθνους και όλοι μας έχομεν στήσει βωμούς λατρείας, εν τοις καρδίαις μας. Εάν δε και η Κύπρος μας δυνηθή να μετάσχη των προσεχών εκλογών, έχω ακράδαντον πεποίθησιν ότι όλοι, όλοι ανεξαιρέτως οι

αποσταλησόμενοι εις το μέγα Ελληνικόν Κοινβούλιον Κύπριοι βουλευταί θα είναι σημαιοφόροι της πολιτικής ιδεολογίας σας, δι' ης επετεύχθησαν θαύματα.

Εις τους λόγους τούτους ο κ. Πρόεδρος εκλινε ελαφρώς την κεφαλή και μετά τόνου χαρακτηριστικού είπεν:

- Οι Κύπριοι είνα ακραιφνείς πατριώται. Το εγνώριζον και το γνωρίζω καλώς. Η Ελλάς δε διά της προσαρτήσεως της Κύπρου θα αποκτήση λίαν πολύτιμον υλικόν εις άνδρας τελείως πολιτισμένους νομοταγείς και ωρίμους πολιτικώς.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 29/11 Σεπτεμβρίου 1920

- Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, διά τας καλάς εκφράσεις σας διά τους συμπατριώτας μου. Αλλ αν μοι επιτρέπεται να ερωτήσω, θα παραταθή ακόμη επί πολύ η αγωνία της αναμονής μας όπως ριφθώμεν εις τας μητρικάς αγκάλας;

- Θέλω να πιστεύω κ. Σταρινίδη ότι το ζήτημά σας θα διευθετηθή ευθύς αμέσως μετά τη υπογραφήν της Τουρκικής Συνθήκης. Την πεποίθησιν μου στηρίζω και εις άλλας ενδείξεις, αλλά και εις κατηγορηματικωτάτας διαβεβαιώσεις του κ. Λόϋδ Τζιωρτζ. Αι αντιρρήσεις των στρατιωτικών και ναυτικών κύκλων της Αγγλίας αίρονται δι' εκχωρήσεως λιμένος εν τη Νήσω (πιθανώς του λιμένος Αμμοχώστου) ως ναυτικής βάσεως και χώρου δι' αεροδρόμιον. Το τοιούτον θα προασπίση πάντως σημαντικόν οικονομικόν όφελος εις την Νήσον μας και θα την προστατεύση από εχθρικάς τυχόν επιδρομάς εν τω μέλλοντι. Η Αγγλία είναι φίλη και συνεγάτις, είναι η δύναμις η διέπουσα και τόρα και εις το μέλλον επί πολλά έτη τα του κόσμου, αλλοίμονον δε εις ημάς, αλλοίμονον λέγω εάν απολέσωμεν ποτέ την φιλίαν και συνεργασίαν της.

Και ο κ. Πρωθυπουργός έδραξε την ευκαιρίαν διά να εκφράσω τα συγχαρητήρια του διά την ατενή προσήλωσιν του Κυπριακού λαού προς την ένωσιν και να ευχαριστήση τους εν τη Νήσω σημαιοφόρους του εθνικού αγώνος του ταυτιζομένου μετά της ιδεολογίας του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

ΚΥΡΟΣ Θ. ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

Διαβεβαιώσεις για θετική λύση του Κυπριακού πήρε ο διεθυντής της εφημερίδας " Ελευθερία" της Λευκωσίας Κύρος Σταυρινίδης, αργότερα και από άλλους Ελληνες πολιτικούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών του Βενιζέλου Πολίτης και Ρακτιβάν ήσαν σίγουροι ότι η Ενωση θα γινόταν:

" Πρώτα ο κ. Ρακτιβάν θίγει το ζήτημα της Κύπρου. Διά της διακρινούσης αυτόν σαφηνείας δηλοί ότι την ένωσιν της Νήσου θεωρεί ασφαλή και βεβαίαν και ότι αύτη θα συντελεσθή ταχέως. Είναι βέβαιον φρονεί, ότι η Μ. Βρεττανία θα θελήση να φανή συνεπής προς τας αρχάς της και τας υποσχέσεις της, παρέχουσα άπαξ έτι παράδειγμα εαυτήν εις τους άλλους λαούς. Οι Κύπριοι παρατηρεί ο κ. Ρακτιβάν, χάρις εις την Αγγλικήν κατοχήν, έσχον το ευτύχημα να τύχωσιν τοιαύτης πολιτικής χειραγωγίας ώστε να αποκτήσουν ωριμότητα της οποίας πλείστοι άλλοι λαοί εν τη Μεσογείω στερούνται. Δι' αυτό και δεν αμφιβάλλω, προσέθηκεν, ότι η ελληνικωτάτη Νήσος θα παράσχη εις την Ελλάδα και άριστον υπαλληλικόν υλικόν, αλλά και πολίτας ωρίμους και πολιτικόν νουύν και φιλονόμους.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 24/6 Οκτωβρίου 1920

Εις ερώτησιν μου περί του ποίος θα ήτο ο γενικός διοικητής της Κύπρου, καθώς και πως θα κατηρτίζετο το άλλο διοικητικόν προσωπιόν, όταν θα ανέτελλεν η ευλογητή ημέρα ο κ. Ρακτιβάν απάντησε μετ' εμφάσεως:

"Παρομοία ερώτησις μοι ετέθη προσφάτως και υπ' άλλων, καθώς και υπό τινος των Κυπρίων βουλευτών, οίτινες επεσκέφθησαν τας Αθήνας. Βεβάιως είναι πρόωρον να ορισθή από τόρα ο Γενικός Διοικητής της Κύπρου. Αλλ' έστε βέβαιοι ότι το εκλεγησόμενον πρόσωπον θα είναι κατά πάντα άριστον και θα συγκεντρώνη αμέριστον την εμπιστοσύνην της ελληνικής Κυβερνήσεως. Πλήν δε του Γενικού Διοικητού, όστις θ' αποσταλή εντεύθεν και τινών ανωτέρων διοικητικών υπαλλήλων, άπαντες οι εν Κύπρω δημόσιοι λειτουργοί θα διατηρωθώσιν ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος εις τας θέσεις των ως οι μάλλον αρμόδιοι διά την απρόσκοπτον λειτουργίαν της δοικητικής μηχανής.

Ως προς το Δοικητικόν Σύστημα, το οποίον θα διέπη την Νήσον υπό την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, ο κ. Υπουργός είπε:

- Πιστεύω ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα διατηρήση αναλλοίωτον εν πολλοίς το διοικητικόν καθεστώς της Κύπρου και ότι η αφομοίωσις εις τινα σημεία θα συντελεσθή βαθμιαίως και συν τω χρόνω. Θα διατηρήσωμεν όσας αρετάς έχει το διοικητικόν σύστημα της Κύπρου, παρέχοντες εις αυτήν μόνα τα αγαθά εκείνα των οποίων στερείται. Το ίδιον συνέβη και εν Κρήτη και εν άλλοις τμήμασι του Ελληνισμού, τα οποία προσηρτήθησαν.

Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Πολίτης μοι χορήγησε προθύμως συνέντευξιν εν τω γραφείω του, διαρκέσαν επί μακρόν.

Ως προς την εθνικήν αποκατάστασιν της Κύπρου, ο κ. Πολίτης μοι έκαμε τας ακολούθους κατηγορηματικάς δηλώσεις:

- Είναι αναμφισβήτητον ότι η Αγγλία η ειλικρινής φίλη και η έντιμος σύμμαχος της Ελλάδος θα χορηγήση εις ημάς την Κύπρον, αλλά δεν πρέπει να αποκρύψω ότι η Μ. Βρεττανία θα προβή εις το διάβημα τούτο όταν ο ελληνικός λαός δείξη κατά τας προσεχείς εκλογάς ότι ανένυψε τελείως, ότι δηλαδή θα φέρη εις την αρχήν θριαμβευτικώς το κόμμα των Φιλελευθέρων, εις ο και μόνον δύναται να εμπιστευθή η Αγγλία μίαν νήσον, ήτις σήμερον της ανήκει και η οποία θάττον ή βράδυον ως εκ της γεωγραφικής θέσεως της δύναται να διαδραματίση σπουδαίον ρόλον".

y