Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.12.1918: Ο Ελευθέριoς Βεvιζέλoς διαβεβαιώvει τηv Πρεσβεία τωv Ελλήvωv Κυπρίωv ότι εγείρει τo θέμα της παραχώρησης της Κύπρoυ στηv Ελλάδα στo Συvέδριo της Ειρήvης στo Παρίσι.

S-324

30.12.1918: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Ελευθέριος Βενιζέλος: «Θα πω στη Βρετανία ότι εσύ πρόσφερες την Κυπρο στην Ελλάδα, που τότε ήταν εχθρικώς διακειμένη (1915) γιατί δεν την δίνεις τώρα στη σύμμαχο Ελλάδα»

Ενώ η Πρεσβεία των Ελλήνων Κυπρίων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Γ και τους εκτώ από τους εννέα βουλευτές κατευθυνόταν στο Λονδίνο, (αλλά και αργότερα) τα μέλη της καθημερινά συνέχιζαν να ενημερώνουν τον κυπριακό λαό για τις ενέργειες τους και τις επαφές τους κι' έτσι ο λαός γνώριζε το κάθε τι που γινόταν και τις αντιδράσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης και τις απόψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, με τον οποίο συναντήθηκε πολλές φορές.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωνε τον Τοποτηρητή για την άφιξη της Πρεσβείας το Πορτ Σάϊντ:

"Πόρτ Σάϊντ, 8 Δεκεμβρίου 1918, ώρα 5.30 μ.μ.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΠΑΦΟΥ, Λευκωσίαν.

Εφθάσαμεν σήμερον.

Ο Επίσκοπος Πηλουσίου και η ελληνική κοινότης εδεξιώθησαν ημάς θαυμασίως επί του ατμοπλοίου.

Εψάλη δοξολογία εν τω ναώ. Ο Επίσκοπος Πηλουσίου, ο Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητος και άλλοι προσεφώνησαν ημάς. Απηντήσαμεν εγώ και ο κ. Θεοδότου

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΛΥΠΡΟΥ

Στις 20 του μηνός τηλεγραφούσε και πάλι:

"Μητροπολίτην Πάφου, Λευκωσίαν,

Προσωρμίσθημεν εις Ελβαν, ένεκεν κακοκαιρίας. Θα αναχωρήσωμεν εις Γένουαν, όταν ο καιρός επιτρέψη. Ειδοποιήσατε αμέσως τας οικογενείας των βουλευτών ότι πάντες έχουσι καλώς".

Στις 28 Δεκεμβρίου μια επιστολή της Πρεσβείας ανάγγελλε ότι τα μέλη της είχαν φθάσει ήδη στο Παρίσι οδικώς και ότι σύντομα θα είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο που βρισκόταν εκεί για το Συνέδριο της Ειρήνης, που συνήλθε μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου:

" ΠΑΡΙΣΙΟΙ, 28 Δεκεμβρίου, 1918 ε.ν.

Ψες εφθάσαμεν τέλος διά της σιδηροδρομικής γραμμής Γένοβας- Τουρίνου- Μοντάν- Λυών εις το κέντρον της παγκοσμίου κινήσεως το δαιμονιώδες αλλ' έκπαγλον Παρίσι. Τα πάντα καθ' οδόν ήσαν κεκαλυμμένα υπό πυκνής στρώματος χιόνος. Από τα σύνορα μέχρι των Παρισίων, το θέμα ήτο εξόχως ωραίον και φαντασμαγορικόν. Ενεκα δε της πιπτούσης πυκνής χιόνος το τραίνον μας καθυστέρησεν επί 6 1/2 ώρας.

Τα δεινά μας μέχρις εδώ ήσαν πάρα πολλά. Δυσκολίαι και διατυπώσεις αφάνταστοι. Είναι αληθές ότι εν Γένοβα το Ελληνικόν, Αγγλικόν και Γαλλικόν

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/21 Ιουνίου 1919

Προξενείον μας διηυκόλυναν πολύ. Εχρειάσθησαν δε και πάλιν φωτογραφίαι και φόρμαι και τα παρόμοια.

Εδώ εις το Παρίσι κατελύσαμεν εις ένα πρώτης τάξεως ξενοδοχείον το Grand Hotel Bulevard des Capoucines. Ευκολίαι πολλαί, πλούτος μεγαλειώδης, κόσμος δε διεθνής και κίνησις πανδαιμόνιος, αλλ' ακρίβεια μυθώδης.

Ολα τα μέλη της Αποστολής έχουν άριστα εις την υγείαν, ο Αρχιεπίσκοπος μας δε είναι θαλερός, αλλά περισσότερον ή καλόγηρος.

Σήμερον εορτάζει επί τη επετείω του ονόματος του, ο μέγας Κρης πολιτευτής, ο ιθύνων τας τύχας του ελληνικού Εθνους, πανταχόθεν δε καταφθάνουν άπειρα προς αυτόν τα συγχαρητήρια και αι ευχαί.

Επί τη ευκαιρία αυτή θα γίνη την μεταμεσημβρίαν της σήμερον διάλεξις υπό φιλελλήνων περί των ελληνικών δικαίων, εις ην, θα παραστή ο κ. Βενιζέλος, προσκληθέντες δε θα παραστώμεν και ημείς εν σώματι.

Ο Ελλην Πρωθυπουργός θα δεχθή την κυπριακήν αποστολήν μεθαύριον, καθά δε πληροφορούμεθα είναι λίαν αισιόδοξος διά το ζήτημά μας.

Αναχωρούμεν εις Λονδίνον την προσεχή Τετάρτην".

Η συνάντηση με τον Βενιζέλο έγινε στο ξενοδοχείο του και στη συνάντηση αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε πολύ ευχάριστες ελπίδες να εκφράσει προς τα μέλη της Κυπριακής Πρεσβείας και έδωσε σοβαρές υποσχέσεις.

Ετσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγγλία θα παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα, ενώ αν αυτό δεν γινόταν, όπως είπε, θα ήγειρε το Κυπριακό στο Συνέδριο της Ειρήνης.

"Θα πω στη Βρεττανία" διαβεβαίωσε ο Βενιζέλος, "εσύ πρόσφερες την Κύπρον εις την Ελλάδα, την εχθρικώς τότε διακειμένην (1915), προς σε, δεν την δίδεις σήμερον εις την Ελλάδα την σύμμαχον;".

Ακόμα ο Βενιζέλος αποχαιρετώντας τονν Αρχιεπίσκοπο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έβλεπε τους Κυπρίους βουλευτές μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Βενιζέλος κάλεσε τα μέλη της Πρεσβείας να πληροφορήσουν τους Αγγλους κατά το ταξίδι τους στο Λονδίνο, ότι ήσαν πρόθυμοι να προσφέρουν σ' αυτήν το λιμάνι της Αμμοχώστου και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ήταν πρόθυμος να πρσφέρει τα κυπριακά και ελληνικά λιμάνια στην Αγγλία, γιατί όπως είπε, "ανευ της Δυνάμεως αυτής δεν δυναμεθα να υπάρξωμεν".

Μέλος της Πρεσβείας ενημερώνοντας τους Κυπρίους για τη συνάντηση παρέθετε και τις δικές του εντυπώσεις από τη συνάντηση και έγραφε ότι κατά τη γνώμη του ο Βενιζέλος δεν ήταν μόνο φίλαγγλος, αλλά κάτι περισσότερο. Αγαπά και εκτιμά την Αγγλία μέχρι μανίας έγραφε χαρακτηριστικά.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/21 Ιουνίου 1919

Η αναφορά του μέλους της Πρεσβείας έχει ως εξής:

ΠΑΡΙΣΙΟΙ 30 Δεκεμβρίου, 1918

Επεσκέφθημεν σήμερον την πρωϊαν κατά την 9.30 τον κ. Βενιζέλον όστις μας εδέχθη εις το ιδιαίτερον του γραφείον, εις το ξενοδοχείον Mercedes, ένθα μένει ο ίδιος και όπου είναι εις ιδιαίτερον διαμέρισμα εγκατατεστημένα τα γραφεία της Ελληνικής απστολής διά το συνέδριον της ειρήνης. Ο κ. Βενιζέλος ησπάσθη την χείρα του Αρχιεπισκόπου και ο Αρχιεπίσκοπος τον ησπάσθη εις το μέτωπον.

Ο Μακαριώτατος προσεφώνησε διά βραχέων τον κ. Βενιζέλον. Είπεν ότι η Κυπριακή Εκκλησία επιδαψιλεύει επ' αυτόν τας ευχάς της και τον συνεχάρη διά το λαμπρόν εθνικόν του πρόγραμμα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται εις το μέγα του εθνικόν πρόγραμμα.

Εις ταύτα ο κ. Βενιζέλος απήντησε περίπου ως εξής:

"Σας ευχαριστώ, Μακαριώτατε, διά τους ωραίους σας