Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1/14.12.1918: Η Βρετταvία απαγoρεύει στoυς Οθωμαvoύς vα απoστείλoυv δική τoυς Πρεσβεία στo εξωτερικό για vα ζητήσει τηv επιστρoφή της Κύπρoυ στηv Τoυρκία.

S-323

1/14.12.1918: Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Οθωμανός βουλευτής και Μουφτής Χατζηχαβούζ Ζιαϊ

Καθώς η Πρεσβεία των Ελλήνων Κυπρίων αναχωρούσε για το Λονδίνο για προώθηση του ενωτικού αγώνα των Κυπρίων αλλά και για διαφώτιση της κοινής γνώμης για το κυπριακό, οι Τούρκοι κάτοικοι της νήσου αντίδρασαν με το δικό τους τρόπο, όπως έκαναν πάντα και αποφάσισαν να στείλουν υπομνήματα διαμαρτυρίας με τα οποία να ζητούν όπως η Κύπρος δοθεί στην Τουρκία.

Επίσης αποφασίστηκε όπως ο Μουφτής μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα κέντρα για να καταστήσει γνωστές τις θέσεις των Τούρκων Κυπρίων και ιδιαίτερα να προβάλει το αίτημα τους όπως η Κύπρος επιστραφεί στην Τουρκία.

Εγραφε σχετικά η "Ελευθερία" στις 1/14 1918 (Μεταλώττιση):

"Την περασμένη Τετάρτη και την επομένη Πέμπτη, συνήλθαν στη Λευκωσία αντιπρόσωποι των οθωμανικών κοινοτήτων της Νήσου, όπως διασκεφθούν για το Κυπριακό ζήτημα.

Από τα διαβήματα αυτά απέσχαν οι βουλευτές Λευκωσίας- Κερύνειας και Λάρνακας- Αμμοχώστου Ιρφάν εφ. και Χαμή βέης και πολλοί αντιφρονούντες πρόκριτοι οθωμανοί.

Η συνέλευση των οθωμανών έγινε στην οικία του Μουφτή Χ" Χαβούς Ζαή εφ. ο οποίος προσφωνώντας τους προσελθόντες έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων κατοίκων της Κύπρου για τις ενέργειες τους υπέρ της Ενωσης της νήσου με την Ελλάδα, συνέστησε δε όπως και το οθωμανικό στοιχείο στη νήσο προβεί στην προκειμένη περίπτωση σε όλα τα αναγκαία διαβήματα.

Μετά από μακρά συζήτηση και ανταλλαγή διαφόρων γνωμών αποφασίστηκε όπως αποσταλεί αμέσως εκτενές τηλεγράφημα στην Κωνσταντινούλη, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Αμερική με το οποίο οι οθωμανοί της νήσου να διαμαρτύρονται για τις ενέργειες των Ελλήνων κατοίκων υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και παρακαλούν συγχρόνως όπως η Κύπρος δοθεί στον κατ' αυτούς νόμιμη κυρίαρχο, δηλαδή στην Τουρκία.

Επίσης αποφασίστηκε όπως αναχωρήσει όσο το δυνατό σύντομα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί σε άλλα κέντρα, όπου θεωρηθεί αναγκαίο, ο ίδιος ο Μουφτής (ως αντιπρόσωπος των ομοφρόνων του οθωμανών προς υποστήριξη της πιο πάνω αντίληψης των συμπολιτών μας οθωμανών".

Παρά την απόφαση των Οθωμανών, και παρά το γεγονός ότι επιτράπηκε η μετάβαση Πρεσβείας Ελλήνων στο Λονδίνο, η Αγγλία επενέβη και απαγόρευσε τα διαβήματα των Οθωμανών και την αποστολή του Μουφτή, που θεωρείτο κυβερνητικός υπάλληλος.

Εγραφε σχετικά και πάλι η "Ελευθερία" (Μεταγλώττιση):

"Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο ότι μερικοί από τους Οθωμανούς αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν τηλεγραφικώς προς τις δυνάμεις για τα διαβήματα των Ελλήνων Κυπρίων υπέρ της ένωσης της Νήσου με την Ελλάδα και να αποστείλουν τον Μουφτή στην Κωνσταντινούπολη και όπου παραστεί ανάγκη προς επιδίωξη της επιστροφής της Κύπρου στην Τουρκία.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/21 Ιουνίου 1919

Ηδη πληροφορούμαστε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στο Μουφτή να αναχωρήσει από την Κύπρο για τον πιο πάνω σκοπό, ούτε επέτρεψε να διαβασθούν οι διαμαρτυρίες καιτα αιτήματα των οθωμανών, διότι όπως απάντησε γραπτώς όσο και προφορικώς δεν επιτρέπεται η ανάμιξη δημοσίων υπαλλήλων όπως τυγχάνει ο Μουφτής, σε πολιτικά ζητήματα.

Υστερα από την απάντηση αυτή από μέρους της Κυβέρνησης μερικοί από τους οθωμανούς συσκέπτονται προς εξεύρεση άλλου τρόπου δράσης προς επιτυχία του σκοπού τους, αφήνουν δε να εννοηθεί ότι σε περίσταση κατά την οποία θα επιτύχουν όλα τα διαβήματά τους προς εκπλήρωση των φυλετικών τους ποθων, προτιμούν όπως η Κύπρος δοθεί στην Ελλάδα, διότι πιστεύουν, και πρέπει να είναι βέβαιοι, ότι υπό την ελληνική διοίκηση θα περνούν σε πλήρη ευνομία και ευδαιμονία".