Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9/22.12.1917: Οι Τoύρκoι της Κύπρoυ συγκαλoύv αvτι-εθvoσυvέλευση και εγκρίvoυv ψήφισμα στov Αρμoστή με τo oπoίo απoρρίπτoυv τo ψήφισμα της Εθvoσυvέλευσης τωv Ελλήvωv Κυπρίωv υπέρ της Εvωσης της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-318

9/22.12.1917: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙ-ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο τούρκος βουλευτής Χατζηχαβούζ Ζιαή (αριστερά) με τον επίσης βουλευτή επίσκοπο Κιτίου Κύριλλο

Στην απόφαση των Ελλήνων Κυπρίων να αποστείλουν ψήφισμα προς τον υπουργό Αποικιών με το οποίο να ζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αντίδρασαν, όπως συνέβαινε πάντοτε, οι τούρκοι Κύπριοι, οι οποίοι οργάνωσαν αντι-εθνοσυνέλευση στα πρότυπα της Εθνοσυνέλευσης των Ελλήων Κυπρίων.

Στη συνέλευση που έγινε στη Λευκωσία πήραν μέρος όλοι οι παράγοντες της τουρκοκυπρκακής κοινότητας στο πρότυπο της Ελληνικής κοινότητας (θρησκευτικές και πολιτικές αρχές) ύστερα από μακρά συζήτηση και καταψήφιση πολλών ψηφισμάτων κατέληξαν σε ψήφισμα μιας μόνο παραγράφου, με το οποίο καταδικαζόταν το ενωτικό ψήφισμα των Ελλήνων.

Οπως συνέβαινε με τους Ελληνες κυπρίους που ήταν διασπασμένοι κυρίως σε φιλοβασιλικούς και φιλοβενιζελικούς οι οθωμανοι παρουσιάζονταν διασπασμένοι στη γραμμή που έπρεπε να ακολουθούν δηλαδή αν θα υποστήριζαν συνέχιση της βρετανικής διακυβέρνησης ή να ζητούσαν ένωση με την Τουρκία η οπολια, ωστόσο, αυτή τη περίοδο είχε ταχθεί στο πλευρό των αντιπάλων των βρεττανών, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ελευθερία στις 9/22 Δεκεμβρίου, 1917 (Μεταγλώττιση):

" Μετά από πρόσκληση του ιερολογ. ιεροδίκου των Οθωμανών Χ" Χαβούς Ζιαή εφ, συγκεντρώθηκαν στη Λευκωσία και από άλλες πόλεις και επαρχίες περί τα 40 πρόσωπα τα οποία με 30 περίπου προκρίτους της πρωτεύουσας αποτέλεσαν κατά τις 10 το πρωί της περασμένης Τετάρτης συνέλευση στην οικία του Μουφτή.

Στη συνέλευση ανέπτυξε ο Μουφτής τον σκοπό της τέτοιας πρόσκλησης, ο οποίος, όπως είπε, ήταν η ανταλλαγή γνωμών και η λήψη απόφασης σε σχέση με το τελευταίο ενωτικό ψήφισμα των Ελλήνων της Νήσου

Ο ιερολογ. Ιεροδίκης μεταχειρίστηκε, όπως μάθαμε, αξιοπρεπή γλώσσα και επαίνεσε τη σύμπνοια και τα διαβήματα των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν αφήνουν περίσταση να περάσει χωρίς να διαδηλώσουν τους πόθους και τα αισθήμαστα τους.

Είπε δε ότι σε ανάλογα διαβήματα προέβαιναν κάθε φορά και οι οθωμανοί της Νήσου, αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, απέχουν εύλογα από τέτοιες εκδηλώσεις και συνέστησε στο τέλος στη συνέλευση ήρεμη συζήτηση και διάσκεψη.

Υστερα με πρόταση του Βελή Πασά αναγνώσθηκε ψήφισμα που συντάχθηκε από τον ιατρό Εσσάτ εφ. το οποίο όμως ως δυσνόητο δεν εγκρίθηκε.

Μετά με πρόταση του Ναζίμ εφ, διαβάστηκε άλλο ψήφισμα από τον Εγιούπ εφ, ιατρό και πρώην βουλευτή Πάφου, το οποίο είχε συνταχθεί και από τους δυο.

Το ψήφισμα αυτό, όπως πληροφορούμαστε αποτελείτο από τρεις παραγράφους, από τις οποίες η πρώτη εγκωμίαζε τη Μ. Βρεττανία για την ελευθερία και ασφάλεια που παρέχει στους λαούς που βρίσκονται υπό αυτή και ζητούσε τη διαρκή διακυβέρνηση της Νήσου από την Αγγλία.

Η δεύτερη παράγραφος στρεφόταν εναντίον της Ελλάδας και η τρίτη αποκήρυτε το ενωτικό ψήφισμα των Ελλήνων.

Η συνέλευση όμως απέκρουσε ομόφωνα σχεδόν το ψήφισμα αυτό μετά δε προτάθηκε τρίτο ψήφισμα από την οθωμανική νεολαία, το οποίο δεν εγκρίθηκε επίσης.

Τελικά η συνέλευση κατάρτισε νέο ψήφισμα που αποτελείται από μια μόνο παράγραφο, με το οποίο η οθωμανική κοινότητα διαμαρτύρεται για το ενωτικό ψήφισμα των Ελλήνων και το απορρίπτει αναφέροντας ότι αυτό δεν αρμόζει με τη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία ολόκληρος ο κόσμος συνταράσσεται και δοκιμάζεται από το μεγάλο πόλεμο.

Το ψήφισμα αυτό αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συνέλευση υπογράφηκε από το Μουφτή τους επαρχιακούς Καδήδες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λεμεσου-Πάφου, τους αντιπροσώπους των Καδήδων των κωμοπόλεων, των τριών Οθωμανών βουλευτών, του δημάρχου Λεύκας και των δημοτικών συμβούλων των πόλεων, των μελών του Ιταρέ, των επαρχιακών εκπαιδευτικών επιτροπών και των προκρίτων.

Υστερα εκλέγηκε επιτροπή αποτελούμενη από το Μουφτή, το Βελήκ Πασά και τους τρεις οθωμανούς βουλευτές η οποία την επομένη Πέμπτη αφού μετέβη στο Αρμοστείο επέδωσε το ψήφιμα στον Αρμοστή.