Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10/23.11.1918: Δoξoλoγία στη Λευκωσία και δέηση για τo τέλoς τoυ Πρώτoυ Παγκoσμίoυ Πoλέμoυ.

S-310

10/23.11.1918: ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος ΄Γ

Σαν υπογράφηκε η ανακωχή ο Αρμοστής καθόρισε το το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ως ημέρα γιορτασμού της συμμαχικής νίκης και του τερματισμού του πολέμου.

Ολα τα σχολεία έκλεισαν και η μέρα τηρήθηκε ως αργία.

Λεπτομέρειες έδινε η "Ελευθερία" στις 10/23 Νοεμβρίου, 1918:

:Η Κυπριακή Κυβέρνησις ώρισε προς εορτασμόν της νίκης των συμμάχων εν Κύπρω το παρελθόν Σάββατον, διατάξασα το κλείσιμον όλων των Κυβερνητικών γραφείων.

Από πρωϊας η πόλις Λευκωσίας προσέλαβε κατά την ημέραν ταύτην όψιν πανηγυρικήν. Ανηρτήθησαν σημαίαι ελληνικαί εις τα Σωματεία και τας Λέσχας, εις τα καταστήματα και τας πλείστας οικίας ενιαχού δε μετά της κυανολεύκου ανυψώθησαν και σημαίαι αγγλικαί και συμμαχικαί.

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1/14 Οκτωβρίου 1916)

Την 10 π.μ. συμφώνως προς γνωστοποίησιν της Αρχιεπισκοπής εψάλη δοξολογία εν τω ναώ Φανερωμένης, της οποίας προέστη ο Μ. Αρχιεπίσκοπος μετά του Π. Μητροπολίτου Πάφου, και εις την οποίαν παρέστησαν πλην των μαθητών και του προσωπικού των εκπαιδευτηρίων, οι βουλευταί, ο δήμαρχος, πλείστοι έγκριτοι πολίται και πλήθος κόσμου υπερπληρωθέντος του ναού.

Περατωθείσης της δοξολογίας ο Μ. Αρχιεπίσκοπος εψάλη δοξολογία εν τω ναώ Φανερωμένης, της οποίας προέστη ο Μ. Αρχιεπίσκοπος μετά του Π. Μητροπολίτου Πάφου και εις την οποίαν παρέστησαν πλην των μαθητών και του προσωπικού των εκπαιδευτηρίων, οι βουλευταί, ο δήμαρχος πλείστοι έγκριτοι πολίται και πλήθος κόσμου, υπερπληρωθέντος του ναού.

Περατωθείσης της δοξολογίας ο Μ. Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε προς τον Υψιστον την ακόλουθον ευχήν;

"Αινούμεν Σε, ευλογούμεν Σε, ευχαριστούμεν Σοι, κύριε, διά τα μεγαλα και ένδοξα α εποίησας και ποιείς εν τη πανσοφία, δυνάμει και δικαοσύνη Σου.

Δοξάζομεν Σε, ότι ενίσχυσας και εχορήγησας την νίκην εις τους αναγράψαντας επί της σημαίας αυτών την δικαιοσύνην και ελευθερίαν των εθνών και εταπείωσας τους υπερφιάλους υβριστάς των θείων και ανθρωπίνων νόμων και δικαιωμάτων.

Και νυν Κύριε, έπιδε επί την δέησιν ημών, όπως κατευθύνης τας σκέψεις και αποφάσεις των εν τω συνεδρίω της ειρήνης μετεχόντων ηγετών των διαφόρων εθνών, προς αίσιον τέλος και εγκατάστασιν δικαίας και διαρκούς ειρήνης, ελευθερουμένων πάντων των υποδούλων εθνών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15/28 Οκτωβρίου 1916

Αυτός, Κύριε, ευδόκησον, ίνα και το ημέτερον Ελληνικόν έθνος αποκατασταθή εις την αρχαίαν αυτού εύκλειαν, ελευθερίαν και δόξαν, συνενούν εν μιά Ελληνική ελευθέρα πολιτεία πάντα τα υπό ζυγόν δουλεύοντα τμήματα του ημετέρου Εθνους, εν οις και η ημετέρα προσφιλής Κύπρος, με πρωτεύουσαν την Κωνσταντινούπολιν και Ελληνα Αυτοκράτορα τον βασιλέα ημών Αλέξανδρον.

Ναι, Κύριε, φώτισον και ενίσχυσον τον θεοσέβαστον βασιλέα της Αγγλίας, τον ευσεβέστατον Βασιλέα ημών Αλέξανδρον μετά των συμβούλων και συμμάχων αυτών εις τας

υψηλάς αυτών βουλάς προς δόξαν Σου του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων".

Είτα ο βουλευτής κ. Θεοδότου απηύθυνεν ολίγους λόγους προς το εκκλησίασμα, ερμηνεύσας την σημασίαν της κατόπιν υπερόγκων θυσιών επιτευχθείσης νίκης των Συμμάχων, διά της τελείας κατασυντριβής, ως είπε, της Γερμανίας και εχαιρέτισε καταλλήλως την προσπάθειαν προς επικράτησιν των ευγενών αρχών της ελευθερίας και του δικαίου, τας οποίας επαγγέλλονται οι διευθύνοντες τας τύχας των Συμμάχων δυνάμεων. Ανέφερεν ότι ο ελληνισμός προσδοκά από το συνερχόμενον συνέδριον των Εθνών ολοκληρωτικήν αποκατάστασιν και ότι και η ιδιαιτέρα Πατρίς μας Κύπρος, τμήμα αναπόσπαστον του ελληνισμού, αποστέλλει Πρεσβείαν εις Λονδίνον όπως εργασθή διά την ένωσιν εξέφρασε δε την πεποίθησιν ο γενικός πόθος του Κυπριακού λαού θα εκπληρωθή.

Τον λόγον του κ. Θεοδότου ηκούθησαν ζητωκραυγαί υπέρ των βασιλέων Ελλάδος και Αγγλίας και των ηγουμένων των λοιπών συμμάχων δυνάμεων και υπέρ της ενώσεως του πανελληνίου και της Κύπρου, δίδοντος το σύνθημα του δημάρχου της πόλεως κ. Λιασίδου.

Κατά την ημέραν ταύτην ήργησαν άπαντα τα εκπαιδευτήρια της πόλεως ως και τα τραπεζικά καταστήματα.

Δοξολογίαι ετελέσθησαν επίσης αυθημερόν και εν τω αγγλικανικώ ναώ και εν τω ναώ των Καθολικών".

Ενώ αναπέμπονταν δεήσεις ο Υπουργός Αποικιών της Βρεττανίας έσπευσε στις 19 Νοεμβρίου να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Κυπριακό λαό για τη συνεισφορά του στον πόλεμο:

" Με τη λήξη της μεγάλης αυτής πάλης, επιθυμώ να εκφράσω από μέρους της Κυβέρνησης της Α. Μεγαλειότητος την εκτίμηση της, για τη συμμετοχή του Κυπριακού λαού στην κοινή προσπάθεια και για τις γενναίες συνεισφορές του υπέρ φιλανθρωπικών έργων σχετικών προς τον αγώνα"

Υπογραφη ΛΟΓΚ

Από μέρους του Κυπριακού λαού εξέφρασε ευχαριστίες στον Υπουργό ο Αρμοστής:

" Από μέρος του λαού της Κύπρου σας ευχαριστώ για την ικανοποιητική έκφραση της εκτίμησης της Κυβέρνσης της Α. Μεγαλειοτητος για τη συμμετοχή της Κύπρου στον πόλεμο".

Υπογραφή: Κλώσον