Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1914-1918: 15.000 Κύπριoι συμμετέχoυv στov Πρώτo Παγκόσμιo Πόλεμo. Αvάμεσα τoυς και 400 Τoυρκoκύπριoι. Στoιχεία όπως τα συγκέvτρωσε o Ταγματάρχης Χρίστoς Ηλιoφώτoυ. Η μαρτυρία για τηv πρoσφoρά τoυ Χαραλαμπoυ Χριστoδoύλoυ από τηv Πάφo.

S-307

1914-1918: 15.000 ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ 400 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΙΟΦΩΤΟΥ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΦΟ

Δεκαπέντε συνολικά χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν στα διάφορα μέτωπα και ιδιαίτερα στο Μακδωνικό, στο πλευρό των συμμάχων, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαρτυρία του Ταγματάρχη του Β Παγκοσμίου Πολέμου Χρ. Ηλιοφώτου, ο οποίος σε ειδικό σημείωμά του έγραψε:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 9/22 Ιανουαρίου 1916 (Λεπτομέρειες στην επόμενη σελίδα)

" Παρ' όλον ότι είναι γνωστό ότι πολλοί Κύπριοι έχουν υπηρετήσει στο βρετανικό στρατό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αρχεία για τη συμμετοχή αυτή των Κυπρίων κρατούνται σε συνδυασμό με τα αρχεία των Κυπρίων που υπηρέτησαν το Κυπριακό Σύνταγμα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εν τούτοις μετά από μακρά αλληλογραφία με διάφορα τμήματα του Υπουργείου Αμύνης της Βρετανίας έχει ανακαλυφθεί από το τμήμα απονομής Μεταλλίων, ότι έχουν δοθεί σε Κυπρίους 15.400 μετάλλια.

Οι Κύπριοι αυτοί έχουν υπηρετήσει στο ανατολικό Μέτωπο από το 1914 μέχρι το 1918.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 400 Τουρκοκύπριοι, παρά την αντίθεση των τοπικών ηγετών τους, που δεν τους ενθάρρυναν να εγγραφούν στο βρετανικό στρατό τότε μια και αυτός πολεμούσε εναντίον του τουρκικού λαού της κυρίως Τουρκίας

Ι. Πηγασίου γιατρός, (Καραβάς) με τα μετάλλια στο στήθος για συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους

Ολοι οι Κύπριοι που κατατάγηκαν στην Κύπρο υπηρέτησαν στο Βασιλικό στρατιωτικό τμήμα και στο υγειονομικό. Ενας αριθμός μορφωμένων Κυπρίων επιστρατεύθηκαν στην υπηρεσία μεταφραστών.

Οι Κύπριοι ενθαρρύνθηκαν από την τοπική Κυβέρνηση και δημιούργησαν ταμείο Ερυθρού Σταυρού που συγκέντρωνε χρήματα. Τον Αύγουστο του 1916 είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 1.423 λιρών επτά σελινίων και οκτώ γροσίων που παραδόθηκε στον Αρμοστή της Κύπρου.

Μετά τη δημοσίευση του Διατάγματος του Αρμοστή στις 30.12.1914 (αρ.1142) με το οποίο καλείτο κάθε πρόσωπο που ήτο ιδοκτήτης μούλας να παραδώσει τη μούλα του όπου διατασσόταν, η Κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε σύμφωνα με πληροφορίες απο διάφορες πηγές 120.000 μούλες για τη μακεδονική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον Σερ Τσιαρλς Λούκας, μεταξύ του 1915 ένας σημαντικός αριθμός ζώων αγοράστηκαν από την Κύπρο και στάληκαν στην Αίγυπτο και τη Θεσσαλονίκη για σκοπούς μεταφοράν αγοράστηκαν 3.534 μούλες, 3,249 γαϊδαροι και 140 άλογα.

Στην αρχή του Πολέμου η Βρεττανική Κυβέρνηση εξουσιοδότησε το αρχηγείο του στρατού που έδρευε στην Αίγυπτο, να αρχίσει την επιστράτευση προσώπων για να υπηρετήσουν στο ανατολικό Μέτωπο.

Η δήλωση του Βασιλιά της Ελλάδας σε βρετανό δημοσιογράφο (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 9/22 Ιανουαρίου 1916)

Σαν απέτυχε να βρει στρατευσίμους στην Αίγυπτο, ένας αξιωματικός στάληκε στη Κύπρο για να διαπιστώσει κατά πόσον οι Κύπριοι ήσαν κατάλληλοι γι' αυτή την αποστολή. Εδώ

ευρίσκεται το λάθος του γραφείου Πολέμου για κατάλληλες καταγραφές. Ολοι οι Κύπριοι καταγράφηκαν σαν Αιγύπτιοι.

Η επιστράτευση άρχισε στην Αμμόχωστο μετά από σύντομη εκπαίδευση στάληκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπαιδεύθηκαν και εντάχθηκαν στο Σώμα των Μουλάρηδων του βασιλικού στρατιωτικού σώματος, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο Υγειονομικό Σώμα.

Μετά παό εντατική εκπαίδευση στο σώμα Μουλάρηδων οι Κύπριοι σχημάτισαν ομάδες. Η κάθε ομάδα αποτελείτο από ένα κύπριο που ήταν υπεύθυνος για δέκα μούλες.

Οι Κύπριοι υπηρέτησαν στην Καλλίπολη, τον Κόλπο της Θεσσαλονίκης, τη Σερβία, την Κοιλάδα Στούρνα, την Δοϊράνη, τις Σέρρες, την Κωνσταντινούπολη, την οροσειρά της Ροδόππης, τη Βάρνα και το Ρούσιουκ της Βουλγαρίας.

Ενας βούλγαρος Στρατηγός που συνελήφθη από τους βρεττανούς εξέφρασε το θαυμασμό του και την εκτίμηση του για τους κυπρίους μουλάρηδες που υπηρετούσαν στην ορεισερά της Ροδόππης.

Ο πλέον σημαντικός εχθρός του βρεττανικού στρατού στη Μακεδονία ήταν η Μαλάρια. Τριάντα τέσσερις χιλιάδες κατέστησαν ανίκανοι και στάληκαν στη πατρίδα τους με χρόνια Μαλάρια, πράγμα που αντιπροσώπευε το 20% της δυνάμεως του βρετανικού στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο".

Στη συνέχεια ο Χρ. Ηλιοφώτου αναφέρει ότι 31 Κυπριοι τάφηκαν σε πέντε στρατιωτικά κοιμητήρια της Ελλάδας (Σαρικόλ, Στρούμα, Λαχανά και Θεσσαλονίκη).

Εξάλλου ο Ταγματάρχης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόντον, σε βιβλιάριο του για ένα Κύπριο που υπηρέτησε στο Μακεδονικό Σώμα των Μουλάρηδων- του Χαράλαμπου Χριστοδούλου από την Πάφο, δίνει τις πιο κάτω λεπτομέρειες:

"Ενας από τους βετεράνους του πολέμου ήταν ο Χαράλαμπος Χριστοδούλου από την Πάφο. Γεννήθηκε το 1898 και το 1916 ζήτησε να καταταγεί στην Πάφο, αλλά τον απέρριψαν, λόγω ηλικίας. Δεν υποχώρησε κι' αφού διάνυσε πεζός αρκετά μίλια πήγε στην Αμμόχωστο, όπου όμως και πάλι τον απέρριψαν. Εμεινε εκεί μέχρι που έφθασαν μερικοί συγχωριανοί του και του έφεραν χρήματα από τη μητέρα του.

Τόσο ήθελε να εγγραφεί στο στρατό, ώστε πλήρωσε ένα υπεύθυνο για την επιστράτευση δέκα σελίνια κι' έτσι έγινε δεκτός στις 6 Ιανουαρίου 1917.

Εγγράφηκε στο σώμα των Μουλάρηδων στη Μακεδονία. Εκπαιδεύθηκε για 15 μέρες στην Αμμόχωστο και στάληκε με το σκάφος "Πουλιάνα" για τη Θεσσαλονίκη. Στο σκάφος

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

υπήρχαν άνδρες και μούλες. Το ταξίδι κράτησε 17 μέρες, μια και η ταχύτητα του ήσαν μόλις 4 κόμβους.

Στη Θεσσαλονίκη εκπαιδεύθηκε και στη χρήση όπλων.

Στο Σώμα του υπηρετούσαν εκατόν κύπριοι, Ελληνες και Τούρκοι και εκατόν βρεττανοί που είχαν στη διάθεση τους ισάριθμο αριθμό μούλων.

Φορούσαν βρεττανικές στολές.

Τέλειωσε την εκπαίδευση του τον Απρίλη του 1917 και ταξίδευσε με τραίνο στο μέτωπο της Δοϊράνης, όπου ανέλαβε να μεταφέρει με τους άλλους προμήθειες στο μέτωπο.

Μαζί του ήταν οι Αντρέας Γεωργίου, από το Αρσος και ο Αγησίλαος Δημητρίου από το Νικητάρι Μόρφου που πέθανε από βλήμα όλμου.

Η Δυσεντερία και η Μαλάρια ήταν το μεγάλο τους πρόβλημα.

Τον Σεπτέμβρη του 1918 ο Χριστοδούλου μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους βρήκε το τέλος του πολέμου στις 11 Νοεμβρίου 1918.

Τον Φεβράρη του 1919 μετακινήθηκαν στην Οδυσσό της Ρωσίας. Απολύθηκε τελικά στα τέλη του χρόνου.