Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15/28.3.1914: Νέες δημαρχιακές εκλoγές στις πόλεις και κωμoπόλεις. Αυξάvεται κατά δύo o αριθμός τωv δημoτικώv συμβoύλωv Λευκωσίας. Στη Λευκωσία όπoυ επαvεκλέγεται o δήμαρχoς o Αχιλλέας Λιασίδης ψηφίζoυv μόvo 4 ψηφoφόρoι και oι επτά Ελληvες υπoψήφιoι.

S-286

15/28.3.1914: ΝΕΕΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΥΟ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΟΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 4 ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 6/21 Φεβρουαρίου 1914

Στα 1914 έγιναν νέες εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικων αρχών στις πόλεις και στις κωμοπόλεις.

Εν όψει των εκλογών οι χριστιανοί βουλευτές της νήσου, στηριζόμενοι στην τελευταία απογραφή που είχε γίνει, υποστήριξαν ότι ο Δήμος Λευκωσίας δικαιούτο να έχει επτά αντί έξι Χριστιανούς αντιπροσώπους και ότι αυτό προβλεπόταν και από το σχετικό νόμο για τα δημοτικά συμβούλια του 1882.

Παράλληλα ζητούσαν όπως η έδρα αυτή αφαιρείτο από τους Οθωμανούς δημοτικούς συμβούλους.

Εγραφαν οι βουλευτές Λευκωσίας Πασχάλης Κωνσταντινίδης, Θεοφάνης Θεοδότου και Ιωάννης Οικονομίδης προς τον Υπατο Αρμοστή στις 13 Φεβρουαρίου 1914:

Εξοχώτατε,

Οι υποφαινόμενοι λαμβάνομεν την τιμήν να υποβάλωμεν ευσεβάστως τη Υμετέρα Εξοχότητι τα ακόλουθα:

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 30/12 Απριλίου 1914

Προσεγγιζουσών των δημοτικών εκλογών της πόλεως Λευκωσίας νομίζομεν ότι επιβάλλεται ημίν να φέρομεν εις γνώσιν της Υμετέρας Εξοχότητος ότι η πόλις αύτη επί τη βάσει της τελευταίας κυβερνητικής απογραφής δικαιούται να έχη Δημοτικον Συμβούλιον, αποτελούμενον εξ επτά χριστιανικών μελών και τεσσάρων Οθωμανικών.

Ο σχετικός περί Δημοτικών Συμβουλίων Νόμος του 1882, τίθησι σαφώς την αρχήν της κατ' αναλογίαν του πληθυσμού των δύο στοιχείων αντιπροσωπείας εν τω Δημοτικώ Συμβουλίω. Την εκτέλεσιν δε της διατάξεως αφίησιν ο Νόμος εις χείρας της Υμετέρας Εξοχότητος, ήτις θέλει δημοσιεύσει την απόφασιν της εν τη Επισήμω εφημερίδι.

Ευελπιστούντες, Εξοχώτατε, ότι θέλετε εξασκήσει επί τη βάσει της εν λόγω κυβερνητικής απογραφής το δικαίωμα δι' ου περιέβαλεν Υμάς η νομοθετική του τόπου Αρχή.

(Μεταγλώττιση)

Εξοχότατε,

Οι υποφαινόμενοι λαμβάνουμε την τιμή να υποβάλουμε ευσεβάστως στην εξοχότητα σας τα ακόλουθα.

Ενώ προσεγγίζουν οι δημοτικές εκλογές της πόλης Λευκωσίας νομίζομεν ότι επιβάλλεται σε μας να φέρουμε σε γνώση της εξοχότητας σας ότι η πόλη αυτή με βάση την τελευταία κυβερνητική απογραφή, δικαιούται να έχει δημοτικό συμβούλιο που να αποτελείται από επτά χριστιανικά μέλη και τέσσσερα Οθωμανικά.

Ο σχετικός Νόμος περί Δημοτικών Συμβουλίων του 1882 θέτει σαφώς την αρχή της αναλογικής αντιπροσώπευσης του πληθυσμού των δύο στοιχείων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την εκτέλεση δε της διάταξης αυτής αφήνει ο Νόμος στα χέρια της εξοχότητας σας, η οποία πρεπει να δημοσιεύσει την απόφαση της στην Επίσημη Εφημερίδα.

Η γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα. Από το βιβλίο του Αντρου Παυλίδη «Η Κύπρος χθες» Γκραβούρες 1982, σχέδιο του γάλλου καλλιτέχνη Μπωτιέρ, σε αναδημοσίεση, όπως αναφέρει, από γαλλικό έντυπο του 1897

Ευελπιστούμε, εξοχότατε, ότι θα εξασκήσετε το δικαίωμα με το οποίο σας περιέβαλεν η Νομοθετική Αρχή του τόπου με βάση την οποία εν λόγω κυβερνητική απογραφή".

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 12/25 Απριλίου 1914

Το αίτημα για πλήρη αναλογική αντιπροσώπευση συγκλόνιζε αυτή την περίοδο ολόκληρη την Κύπρο και ο λαός αξίωνε όπως αυτό γινόταν και στο Νομοθετικό Συμβούλιο πράγμα που όπως υποστήριζαν οι Ελληνες βουλευτές έδινε το δικαίωμα στον Αρμοστή να αυξήσει τις έδρες των Χριστιανών από τις εννέα στις δώδεκα με διατήρηση των τούρκων στις τρεις.

Αυτό όμως δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει η κεντρική Κυβέρνηση γιατί θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στο Νομοθετικό. Μια όμως που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο δήμο Λευκωσίας ο Αρμοστής ικανοποίησε αμέσως το αίτημα των Ελλήνων Βουλευτών, έστω και μερικώς, μετά από λίγες μέρες, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών για τους Ελληνες από τις έξι στις επτά.

Ανέφερε ο Αρχιγραμματέας σε επιστολή του στους τρεις βουλευτές του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας στις 26 Φεβρουαρίου 1914:

"Κύριοι,

Διετάχθην υπό της Α.Ε. του Μ Αρμοστού να αναγγείλω παραλαβήν της επιστολής σας της 12 Ισταμένου μηνός και να σας πληροφορήσω ότι λαβών υπ' όψιν την αύξησιν του πληθυσμού εν τη πρωτευούση της νήσου, ο Μ. Αρμοστής, εν Συμβουλίω, διέταξεν όπως ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων διά την Λευκωσία ανέλθει εις το ανώτατον όριον 12.

Ευάγγελος Χατζηϊωάννου: εξελέγη δήμαρχος Λάρνακας το 1914

Εχων επίσης υπ' όψιν την αύξησιν των Χριστιανών εφήβων εν τη πόλει ταύτη, η Α. Ε. έδωκε διαταγάς όπως αυξηθώσι κατά έναν τα χριστιανικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτως ώστε κατά την απαίτησιν του Νόμου να επέλθη η αναλογία του εφήβου πληθυσμού.

Το εν Συμβουλίω αναγκαίον διάταγμα και η ειδοποίησις θα δημοσιευθώσιν εν τη εφημερίδι της Κυβερνήσεως της 27 τρέχοντος.

Αρχιγραμματεύς της Κυβερνήσεως".

(Μεταγλώττιση)

Κύριοι,

Γκαμίλες στη Λάρνακα (Φωτογραφία Γκλάζνερ)

Διατάχθηκα από την Α. Ε. τον Μ. Αρμοστή να σας αναγγείλω παραλαβή της επιστολής σας της 12 τρέχοντος μηνός και να σας πληροφορήσω ότι λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα της νήσου ο Μ. Αρμοστής σε συμβούλιο διέταξε όπως ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων για τη Λευκωσία ανέλθει στο ανώτατο όριο 12.

Εχοντας επίσης υπόψη την αύξηση των χριστιανών εφήβων στην πόλη αυτή, η Α.Ε. έδωσε διαταγές όπως αυξηθούν κατά ένα τα χριστιανικα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε κατά την απαίτηση του Νόμου να επέλθει η αναλογία του εφήβου πληθυσμού.

Το αναγκαίο διάταγμα σε Συμβούλιο και η ειδοποίηση θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της 27 τρέχοντος.

Αρχιγραμματέας της Κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των ψηφοφόρων ήταν πολύ περιορισμένο και δεν χρειάστηκε σχεδόν κανένας προεκλογικός αγώνας- τουλάχιστον στη Λευκωσία.

Στην πρωτεύουσα αρχικά υποβλήθηκαν δώδεκα υποψηφιότητες αλλά σε πρώτο στάδιο αποχώρησαν τρεις υποψήφιοι και αργότερα δύο με αποτέλεσμα να μη χρειασθεί να γίνουν εκλογές, παρά μόνο τυπικά και αυτό γιατί οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους πολύ αργά και ενώ οι εκλογές βρίσκονταν στο τελικό στάδιο.

Στις εκλογές ψήφισαν μόνο, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία των εκλογών τέσσερις Ελληνες ψηφοφόροι και οι επτά Ελληνες υποψήφιοι.

Καντάρα, γκραβούρα του 19ου αιώνα

Στη Λάρνακα σχηματίστηκαν δυο συνδυασμοί από τον Ν. Δ. Θεμιστοκλέους και το βουλευτή Ε. Χατζηϊωάννου.

Το ίδιο συνέβη και στην Κερύνεια. Του ενός συνδυασμού ηγείτο ο πρώην δήμαρχος Χρ. Φιερός και του άλλου ο Σάββας Χαραλάμπους.

Στη Λεμεσό επήλθε συμβιβασμός με ανάδειξη του Σπύρου Αραούζου ως δημάρχου καθώς είχε αποσυρθεί ο τέως δήμαρχος Μ. Η. Μιχαηλίδης.

Συμφωνία επήλθε και στην Πάφο όπου συμφωνήθηκε όπως παραμείνει και για την επόμενη τριετία ο υφιστάμενος δήμαρχος Νεόφυτος Νικολαϊδης.

Ετσι με ή χωρίς εκλογές αναδείχθηκαν δήμαρχοι στη Λευκωσία ο Αχιλλέας Λιασίδης με αντιδήμαρχο τον Ε. Δραγομάνο, στη Λεμεσό ο Σπ. Αραούζος, στη Λάρνακα ο Ε. Χατζηϊωάννου με αντιπρόεδρο τον Δημ. Διανέλλο, στο Βαρώσι ο Λουκάς Γεωργίου με αντιδήμαρχο τον Γ. Εμφιετζή, στην Πάφο ο Νεόφυτος Νικολαϊδης και στην Κερύνεια ο Χρ. Φιερός με αντιδήμαρχο τον Κ. Σιακαλλή.

Στη Λάπηθο εκλέγηκε ο Ν. Πύργος, στον Καραβά ο Γρη. Χατζηλάμπρου, στη Μόρφου ο Κωστής Γεωργιάδης και στην Ακανθού ο Φώτιος Σάββα.

Ειδικά για τη Λευκωσία η εφημερίδα "Ελευθερία" που κέρδιζε έδαφος από όλες τις εφημερίδες για το δίκτυο των πληροφοριών της, έγραφε στις 3/21 Μαρτίου 1914:

"Τη παρελθούση Πέμπτη εγένοντο συμφώνως τω νόμω προτάσεις υποψηφίων διά το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου διά τον Δήμον Λευκωσίας. Αντί των 7 όμως απαιτουμένων Ελλήνων συμβούλων προυτάθησαν δώδεκα τοιούτοι, ήτοι οι κ.κ. Αχιλλεύς Λιασίδης, Πασχάλης Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Δέρβης, Γεώργιος Α. Μαρκίδης, Αντώνιος Μ. Τριανταφυλλίδης, Αβραάμ Ταβερνάρης, Χριστόδουλος Γεωργιάδης εν συνδυασμώ και Π. Λεοντιάδης, Ευέλ. Δραγουμάνος. Αμφιαρ. Παναγίδης, Γεώργ. Κωνσταντνίδης και Κ. Χριστοδούλου, ανεξάρτητοι.

Αλλ' οι τρεις τελευταία απέσυραν αμέσως την υποψηφιότητα των, καθόσον αι προτάσεις εγένοντο όλως εν άγνοια των ως αποδείχθη εκ των υστέρων.

Επειδή οι προταθέντες υπερβαίνουσι τον υπό του νόμου προβλεπόμενον αριθμόν, συμβούλων, αναγκαίως θα διεξαχθή εκλογή. Δι'ο ωρίσθη υπό της διοικήσεως ημέρα ψηφοφορίας η προσεχής Πέμπτη 26 Μαρτίου ε. ν. Εκλογικός σταθμός έχει ορισθή ο παρά την Πύλην της Πάφου στρατιωτών, η δε ψηφοφορία θα διαρκέση δι' όλης της ημέρας, αρχίζουσα από της 8 π.μ. μέχρι της μεσημβρίας και από της 2 μέχρι της 6 μ.μ. ώρας.

Πιστεύεται όμως ότι οι εκτός του συνδυασμού δύο υποψήφιοι κ.κ. Π. Λεοντιάδης και Ε. Δραγομάνος θ' αποσύρωσι τας προτάσεις των προς αποφυγήν ψηφοφορίας, ήτις οπωσδήποτε θα γίνη πρόξενος διαπάλης, μεταξύ των πολιτών άνευ ουδενός λόγου. Επίσης την προσεχή Πέμπτην θα διενεργηθή ψηφοφορία προς ανάδειξιν Οθωμανών δημοτικών συμβούλων, διότι και εκ τούτων αντί 5 τοιούτων, ως υπό του νόμου προβλέπεται, προυτάθησαν 7. Οι προοταθέντες δε είναι οι ακόλουθοι:

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21/4 Οκτωβρίου 1913. Αναλυτικά η είδηση κατωτέρω

Μεχμέτ Αρίφ, Βεχήζ Βέη, Αλή Ριζά Ιμπραχήμ. Μεχμέτ Μουνήρ βέη, Ποταμιαλιζατέ, Αχμέτ Μουνήρ βέη, Δερβής Χ. Μουσεβήτ και Χιβζή Σαμή.

(Μεταγλώττιση)

Η συνέχεια ης είδησης στην επόμενη σελίδα

Την παρελθούσαν Πέμπτη έγιναν σύμφωνα με το νόμο προτάσεις υποψηφίων για το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου για το Δήμο Λευκωσίας. Αντί των 7 όμως απαιτουμένων Ελλήνων συμβούλων προτάθηκαν δώδεκα δηλαδή οι κ.κ. Αχιλλέας Λιασίδης, Πασχάλης Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Δέρβης, Γεώργιος Α. Μαρκίδης, Αντώνιος Μ. Τριανταφυλλίδης, Αβραάμ Ταβερνάρης, Χριστόδουλος Γεωργιάδης σε συνδυασμό και Π. Λεοντιάδης, Ευελ. Δραγομάνος. Αμφιάρ. Παναγίδης, Γεώργ. Ιωαννίδης και Κ. Χριστοδούλου ανεξάρτητοι. Αλλά οι τρεις τελευταίοι απέσυραν αμέσως την υποψηφιότητα τους διότι οι προτάσεις έγιναν εξ ολοκλήρου εν αγνοία τους όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

Επειδή οι προταθέντες υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο αριθμό από το νόμο συμβούλων, είναι αναγκαίο όπως διεξαχθεί εκλογή. Γι' αυτό ορίστηκε από τη Διοίκηση ημέρα ψηφοφορίας η προσεχής Πέμπτη 26 Μαρτίου ε.ν. Εκλογικός σταθμός έχει ορισθεί ο στρατώνας παρά την Πύλη Πάφου, η δε ψηφοφορία θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρχίζοντας από τις 8 π.μ. μέχι το μεσημέρι και απο τις 2 μέχρι τις 6 μ.μ.

Πιστεύεται όμως ότι οι εκτός συνδυασμού υποψήφιοι κ.κ. Λεοντιάδης και Ε. Δραγομάνος θα αποσύρουν τις προτάσεις τους προς αποφυγή ψηφοφορίας η οποία οπωσδήποτε θα προκαλέσει διαπάλη μεταξύ των πολιτών χωρίς κανένα λόγο.

Επίσης την προσεχή Πέμπτη θα γίνει ψηφοφορία προς ανάδειξη οθωμανών δημοτικών συμβούλων, διότι προτάθηκαν επτά αντί πέντε όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Οι προταθέντες είναι οι ακόλουθοι: Μεχμέτ Αρίφ, Βεχήζ βέη, Αλή Ριζά Ιμπραχήμ, Μεχμέτ Μουνήρ βέη Ποταμιαλιζατέ, Αχμέτ Μουνήρ βέη, Δερβής Χ" Μουσεβήτ και Χιβζή Σαμή.

Στις 15/28 Μαρτίου η ίδια εφημερίδα παρέθετε τα ονόματα των εκλεγέντων και έδινε πληροφορίες για τις εκλογές, ιδιαίτερα στη Λευκωσία, όπου είχαν ψηφίσει για νομοτυπικούς και μόνο λόγους έντεκα μόνο πρόσωπα περιλαμβανομένων και των επτά υποψηφίων:

"Ως είχομεν γράψει εν τω προηγουμένω φύλλω είχον προταθή τη παρελθούσης Πέμπτη επτά πολίται, εν συνδυασμώ διά το αξίωμα του δημοτικού

Το δεύτερο τμήμα του ρεπορτάζ της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (21/4 Οκτωβρίου 1913) για την άφιξη των Κυπρίων που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά τους βαλκανικούς πολέμους

συμβούλου καθώς και δύο ανεξάρτητοι. Αλλα προς αποφυγήν εκλογικής πάλης ήτις δεν θα είχε κανένα απολύτως λόγον ως τα πράγματα συνέβησαν απεσύρθησαν λίαν αξιεπαίνως οι κ.κ. Πασχάλης Κωνσταντινίδης και Ν. Δέρβης, παρέμειναν δε μόνον 7 υποψήφιοι, τόσοι όσοι ακριβώς υπό του νόμου ωρίζοντο.

Επειδή όμως αι παραιτήσεις κατά την γνώμην του δικηγόρου του στέμματος εγένοντο βραδύτερον του υπό του νόμου προβλεπομένου χρονικού διαστήματος δι' αυτό και εξετέθησαν αι κάλπαι των υπψηφίων την προχθές Πέμπτην γενομένης τοπικής ψηφοφορίας όπως εκπληρωθή το γράμμα του νόμου. Εις τας κάλπας προσήλθον και εψήφισαν εν όλω 11 ψηφοφόροι συμπεριλαμβανομένων και αυτών των υποψηφίων.

Ούτω κατά την προσεχή τριετή περίοδον, αρχομένην από 1 προσεχούς Απριλίου, το δημοτικόν συμβούλιον Λευκωσίας θα αποτελήται εκ των κ.κ. Α. Λιασίδου, Αντ. Τριανταφυλλίδου, Γ. Α. Μαρκίδου, Π. Λεοντιάδου, Α. Ταβερνάρη, Χρ. Γεωργιάδου και Ε. Δραγομάνου.

Ενδεδειγμένος Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο κ. Λιασίδης.

Εκ των οθωμανών ανεδείχθησαν δημοτικοί σύμβουλοι κατόπιν ψηφοφορίας οι ακόλουθοι Βεχίτζ βέης, ιατρός, Μεχμέτ Μουνήρ Ποταμιαλζαδέ, Αχμέτ Μουνήρ, Μεχμέτ Αρίφ και Χουφζής Σαμή.

ΕΝ ΛΑΡΝΑΚΙ: Εις την Λάρνακα κατίσχυσεν ο συνδυασμός του κ. Ευαγγ. Χατζηϊωάννου. Εκ του συνδυασμού του ανεδείχθησαν 5 σύμβουλοι, εκ δε του αντιθέτου δύο.

ΕΝ ΜΟΡΦΟΥ: Και εις την κωμόπολιν Μόρφου εξετέθησαν δύο συνδυασμοί, ο μεν εις το υπό τον δήμαρχον κ. Κωστήν Γεωργιάδην και ο έτερος υπό τον δικηγόρον κ. Ι. Χειμωνίδην. Κατίσχυσε δε ο συνδυασμός του κ. Χειμωνίδου, αναδείξας 5 δημοτικούς συμβούλους του κ.κ. Ι. Χειμωνίδην και ψήφους 265, κ. Μαυραντώνην 261, Χρ. Τριγγήν 257, Γ. Δημητριάδην 255 και Πετρ. Χ"Χαραλάμπους 246. Εκ του συνδυασμού του κ. Γεωργιάδου ανεδείχθησαν 3 μόνον οι κ.κ. Κλεάνθης Λυμπουρής με ψήφους 271, Κωστής Γεωργιάδης 269 και Μιχ. Λοϊζίδης 264.

ΕΝ ΑΚΑΝΘΟΥ: Εις την κωμόπολιν Ακανθούν δεν διεξήχθη εκλογή, καθόσον προυτάθησαν 8 μέλη όσα υπό του νόμου απητούντο, ήτοι οι κ.κ. Φώτιος Σάββα, Πιερής Χ" Μιχαήλ, Γεώργιος Κ. Κραμβής, Χ"Γεώργιος Κ. Κραμβής, Χ" Γεώργιος Κώστας, Χαράλαμπος χ" Μηνά, Βασίλειος Γεωργίου, Χ" Λιασής, Χ" Δημητρίου και Χ" Γεώργιος Παυλικάς.

Συνελθόντα δε τα μέλη ανέδειξαν πρόεδρον τον προδευτικώτατον κ. Φώτιον Σάββα.

ΕΝ ΛΑΠΗΘΩ: Εις την Λάπηθον διεξήχθη εκλογή ήτις ανέδειξε τους κ.κ. Ν. Πύργον, Ι. Κωνσταντινίδην, Π. Μιχαηλίδην, Χ. Αθανασίου, Χ. Προεστόν, Κ. Χριστοδουλάκη και Χ. Χριστοδούλου.

(Μεταγλώττιση)

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 27/9 Αυγούστου 1913

"Οπως είχομε γράψει στο προηγούμενο φύλλο είχαν προταθεί την παρελθούσα Πέμπτη επτά πολίτες, σε συνδυασμό γιά το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου καθώς και δύο ανεξάρτητοι. Αλλά προς αποφυγή εκλογικής πάλη η οποία δεν θα είχε κανένα απολύτως λόγο ως τα πράγματα συνέβησαν απεσύρθησαν

πολύ αξιέπαινα οι κ.κ. Πασχάλης Κωνσταντινίδης και Ν. Δέρβης, παρέμειναν δε μόνο 7 υποψήφιοι, τόσοι όσοι ορίζονταν ακριβώς υπό το νόμο.

Επειδή όμως οι παραιτήσεις κατά τη γνώμη του δικηγόρου του στέμματος έγιναν βραδύτερο του προβλεπόμενου από το Νόμο χρονικό διάστημα γι' αυτό και εξετέθησαν οι κάλπες των υποψηφίων προχθές Πέμπτη και έγινε τοπική ψηφοφορία όπως εκπληρωθεί το γράμμα του νόμου. Στις κάλπες προσήλθαν και ψήφισαν εν όλω 11 ψηφοφόροι συμπεριλαμβανομένων και αυτών των υποψηφίων.

Ετσι κατά την προσεχή τριετή περίοδο, που αρχίζει από την 1 προσεχούς Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας θα αποτελείται από τους κ.κ. Α. Λιασίδη, Αντ. Τριανταφυλλίδη, Γ. Α. Μαρκίδου, Π. Λεοντιάδη, Α. Ταβερνάρη, Χρ. Γεωργιάδη και Ε. Δραγομάνο.

Ενδεδειγμένος Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο κ. Λιασίδης.

Από τους οθωμανούς αναδείχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι ύστερα από ψηφοφορία οι ακόλουθοι: Βεχίτζ βέης, ιατρός, Μεχμέτ Μουνήρ Ποταμιαλζαδέ, Αχμέτ Μουνήρ, Μεχμέτ Αρίφ και Χουφζής Σαμή.

ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ: Στη Λάρνακα επικράτησε ο συνδυασμός του κ. Ευαγγ. Χατζηϊωάννου. Από το συνδυασμό του αναδείχθηκαν 5 σύμβουλοι, από δε τον αντίθετο συνδυασμό δύο.

ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ: Και στην κωμόπολη Μόρφου εξετέθησαν δύο συνδυασμοί, ο μεν υπό το δήμαρχο κ. Κωστή Γεωργιάδη και ο άλλος υπό το δικηγόρο κ. Ι. Χειμωνίδην. Επικράτησε δε ο συνδυασμός του κ. Χειμωνίδη και ανέδειξε 5 δημοτικούς συμβούλους τους κ.κ. Ι. Χειμωνίδη με ψήφους 265, κ. Μαυραντώνη 261, Χρ. Τριγγή 257, Γ. Δημητριάδη 255 και Πετρ. Χ"Χαραλάμπους 246. Από το συνδυασμό του κ. Γεωργιάδη αναδείχθηκαν 3 μόνο οι κ.κ. Κλεάνθης Λυμπουρής με ψήφους 271, Κωστής Γεωργιάδης 269 και Μιχ. Λοϊζίδης 264.

ΣΤΗΝ ΑΚΑΝΘΟΥ: Στην κωμόπολη Ακανθού δεν διεξήχθη εκλογή, γιατί προτάθηκαν 8 μέλη όσα απαιτούντο από τυ νόμυ, δηλαδή οι κ.κ. Φώτιος Σάββα, Πιερής Χ" Μιχαήλ, Γεώργιος Κ. Κραμβής, Χ" Γεώργιος Κ. Κραμβής, Χ" Γεώργιος Κώστας, Χαράλαμπος χ" Μηνά, Βασίλειος Γεωργίου, Χ" Λιασής, Χ" Δημητρίου και Χ" Γεώργιος Παυλικάς.

Τα μέλη αφού συνήλθαν ανέδειξαν πρόεδρο τον προδευτικότατο κ. Φώτιο Σάββα.

ΣΤΗ ΛΑΠΗΘΟ: Στη Λάπηθο διεξήχθη εκλογή η οποία ανέδειξε τους κ.κ. Ν. Πύργο, Ι. Κωνσταντινίδη, Π. Μιχαηλίδη, Χ. Αθανασίου, Χ. Προεστό, Κ. Χριστοδουλάκη και Χ. Χριστοδούλου.

Πολλοί από τους δημάχους είχαν ήδη αναδειχθεί. Η ανάδειξη των υπολοίπων έγινε αργότερα.

Στη Λευκωσία ο Α. Λιασίδης εκλέγηκε με έξι ψήψους έναντι πέντε που πήρε ο Μουνήρ βέης. Ο Π. Λεοντιάδης δεν έδωσε την ψήφο του στο Λιασίδη.

Παρόλον ότι οι Τούρκοι διέθεταν πέντε ψήφους οι χριστιανοί δημοτικοί σύμβουλοι ήθελαν και τη θέση του αντιπροέδρου. Ετσι φοβούμενοι μήπως εκλεγεί τούρκος αντιδήμαρχος οδήγησαν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο στο παρασκήνιο ώστε να εκλεγεί ο Ε. Δραγομάνου.

Εγραφε σχετικά η "Ελευθερία" στις 22/4 Απριλίου 1916:

"Διά το ζήτημα του Αντιπροέδρου εγένετο την προτεραίαν της εκλογής σύσκεψις των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Γ. Μαρκίδης υπεστήριξεν όπως ως αντιπρόεδρος εκλογή εκείνος όστις θα λάβη τας περισσοτέρας ψήφους εν μυστική ψηφοφορία κατά την συνεδρίασιν εκείνην των Ελληνικών μελών του Δημοτι. Συμβουλίου, ήτις προηγήθη της ημέρας της εκλογής. Επειδή τινά των μελών δεν εδέχοντο όπως εκλεγή αντιπρόεδρος ο πλειοψηφήσων αλλά επέμειναν όπως ούτος υποδειχθή διά κλήρου προς αποφυγήν του κινδύνου να εκλεγή τούρκος αντιπρόεδρος, συνεφωνήθη εν τέλει όπως ούτος υποδειχθή διά κλήρου, ηυνόησε δε ο κλήρος τον κ.Ε. Δραγομάνον, όστις ούτω την επομένην εψηφίσθη ως αντιπρόεδρος διά ψήφων εξ κατά 5 μωαμεθανικών ψήφων.

(Μεταγλώττιση)

Για το ζήτημα του αντιπροέδρου έγινε σύσκεψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου την προηγουμένην ημέραν της εκλογής. Ο κ. Γ. Μαρκίδης υπεστήριξε όπως ως αντιπρόεδρος εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα πάρει τις περισσότερες ψήφους σε μυστική ψηφοφορία κατά τη συνεδρία εκείνη των ελληνικών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προηγήθηκε της ημέρας της εκλογής. Επειδή μερικά από τα μέλη δεν δέχονταν όπως εκλεγεί αντιπρόεδρος αυτός που θα πλειοψηφίσει, αλλά επέμεναν όπως αυτός υποδειχθεί με κλήρο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ώστε να εκλεγεί τούρκος αντιπρόεδρος, συμφωνήθηκε τελικά όπως αυτός υποδειχθεί με κλήρο, ευνόησε δε ο κλήρος τον κ. Ε. Δραγομάνον, ο οποίος ψηφίστηκε την επομένη αντιπρόεδρος με έξι ψήφους και 5 κατά από τους μωαμεθανούς.