Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.6.1918: Ο Νικόδημoς Μυλωvάς εκλέγεται Μητρoπoλίτης Κιτίoυ σε διαδoχή τoυ Μελετίoυ Μεταξάκη, o oπoίoς αvαλαμβάvει αρχικά τo θρόvo τoυ Μητρoπoλίτη Αθηvώv και αργότερα τo θρόvo τoυ Οικoυμεvικoύ Πατριάρχη.

S-285

13.6.1918: Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ ΕΝΩ Ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΘΗΝΩΝ

Νικόδημος Μυλωνάς

Στα 1918 ("Ελευθερία" 10/23 Φεβρουαρίου 1918) ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης αναχώρησε για την Αθήνα για να αναλάβει το θρόνο του Μητροπολίτη Αθηνών- θέση στην οποία εκλέγηκε από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ αργότερα έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου ανέλαβε αργότερα το θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Με την αποχώρηση του Μελέτιου Μεταξάκη χρειάστηκε να γίνουν και πάλι εκλογές για το θρόνο του Κιτίου.

Μελέτιος Μεταξάκης

Με την προκήρυξη των εκλογών οι εκλογείς του Κιτίου διχάστηκαν για άλλη μια φορά και προσπάθησαν να επαναλάβουν εκείνο που είχαν κάμει στο παρελθόν: Να εκλέξουν Μητροπολίτη τους, το Μητροπολίτη Κερύνειας Μακάριο.

Μια άλλη μερίδα υποστήριζε την εκλογή του Νικόδημου Μυλωνά, Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των γενικών αντιπροσώπων έγιναν τον Ιούνιο του 1918 και η "Ελευθερία" έγραφε για τις προτιμήσεις των εκλεχθέντων στην έκδοση της της 26/8 Ιουνίου 1918 ότι οι μισοί υποστήριζαν τον Κυρηνείας και οι άλλοι μισοί το Νικόδημο Μυλωνά:

"Καθ' ον χρόνον διεξήχθησαν αι εκλογαί των γενικών αντιπροσώπων άπαντες οι επιτυχόντες είναι χρωματισμένοι και δεδηλωμένοι φρονημάτων. Ούτω οι επιτυχόντες εις Σκάλαν, Λάρνακα, Κοιλάνιον και Καλόν Χωρίον 18 εν όλω αντιπρόσωποι είναι ταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητας του Θεοφ. Επισκόπου Σαλαμίνος κ. Νικοδήμου Μυλωνά. Οι επιτυχόντες εις Αραδίππουν, Λεύκαρα, Λεμεσόν και Πολεμίδια 18 επίσης αντιπρόσωποι είναι τεταγμένοι υπέρ της υποψηφιότητος του Παν. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Μακαρίου".