Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.11.1916: Ο Κυρηvείας Κύριλλoς εvθρovίζεται Αρχιεπίσκoπoς μετά τo θάvατo τoυ Κυριλλάτσoυ. Ο Μακάριoς Μυριαvθέας εκλέγεται Μητρoπoλίτης Κυρηvείας (Περιληπτικά).

S-284

12.11.1916: Ο ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΝΘΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΑΤΣΟΥ. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΥΡΙΑΝΘΕΑΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ (Περιληπτικά)

Κύριλλος Βασιλείου (Κυριλλούδι) εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος και ενθρονίζεται στις 12.11.1916.

Ο Μητροπολίτης Μακάριος Μυριανθέας

Στα 1916, ("Ελευθερία" 9/22 Ιουλίου 1916) πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος (ή Κυριλλάτσος) στο χωριό του τον Πρόδρομο κι' έτσι άνοιγε ο δρόμος για να εγκαθιδρυθεί στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο από Κυρηνείας Κύριλλος ή Κυριλλούδι, αλλά αυτό θα γινόταν ύστερα από σκληρούς αγώνες.

Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ανέλαβε, σύμφωνα με τα Πρεσβεία της Εκκλησίας, ο Πάφου Ιάκωβος, ο οποίος απέλυσε εγκύκλιο προς το λαό.

Για το θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα ενδιαφέρονταν επίσης, εκτός από τον Κύριλλο από Κυρηνείας, οι Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης, ο Πάφου Ιάκωβος, ο ηγούμενος της Μονής Κύκκου Κλεόπας και ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθέας.


Βιογραφικό σημείωμα του Κύριλλου Γ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 12 25 11 1916- ημέρα της εγκαθίδρυσης του

Τελικά εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Κύριλλος Παπαδόπουλος, από το Πραστειό της Μεσαορίας. Η ενθρόνιση του έγινε στις 12 Νοεμβρίου 1916.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΥΡΙΑΝΘΕΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συμπληρώθηκε στις 20 Μαρτίου 1917 με την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Κερύνειας Μακάριου Μυριανθέα, ως Μητροπολίτη Κερύνειας.