Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20/2.12.1912: Κύπριoι βoυλευτές στoυς βαλκαvικoύς πoλέμoυς (συvoπτικά)

S-278

20/2.12.1912: ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (Συνοπτικά).

Χριστόδουλος Σώζος

Στους τελευταίους μήνες του 1912 ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι και οι Κύπριοι βουλευτές, μαζί με πολλούς άλλους Κυπρίους, έκαναν πράξη αυτά που διακήρυσσαν για την αγάπη τους προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη "Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια" ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος άρχισε στις 8 Οκτωβρίου 1912 μεταξύ της Βαλκανικής Ενωσης, δηλαδή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη.

Ο πόλεμος αυτός έληξε με ανακωχή στις 30 Μαϊου 1913 στην οποία μετέσχαν όλοι οι εμπολεμοι, εκτός από την Ελλάδα, με τη σύναψη προκαταρκτικής συνθήκης ειρήνης στο Λονδίνο.

Ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος (και για άλλους ο τρίτος) κράτησε από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουλίου 1913 και σ' αυτόν αναμίχθηκαν η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και η Τουρκία εναντίον της Βουλγαρίας.

Σχετική συνθήκη υπογράφτηκε στις 10 Αυγούστου 1913 στο Βουκουρέστι, με την οποία τέθηκε τέρμα στη σύρραξη,"παρόλον ότι δεν είχαν παρά αργότερα συναφθεί διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας".

Σ' αυτούς τους αγώνες πολέμησαν οι βουλευτές Ε. Χατζηϊωάννου, Ν. Κλ. Λανίτης και ο δήμαρχος Λεμεσού και πρώην βουλευτής Χριστόδουλος Σώζος.

Ο Σώζος έπεσε μάλιστα στις 6 Δεκεμβρίου στα υψώματα του Προφήτη Ηλία, παρά το Μπιζάνι, έχοντας δίπλα του τον βουλευτή Ευάγγελο Χατζηιωάννου που τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά στο πρόσωπο, αλλά διέφυγε τον κίνδυνο.

Ν.ΚΛ. Λανίτης

Στις αρχές Οκτωβρίου 1913 κατά την αναχώρηση 600 Κυπρίων εθελοντών για την Κύπρο από το λιμάνι του Πειραιά τους προσφώνησε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" (21/4/12/1913) μίλησε για τους δεσμούς των Κυπρίων και ευχήθηκε ότι σύντομα θα ερχόταν η ώρα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και ζητωκραύγασε υπέρ της Κύπρου.

Είπε ο Βενιζέλος:

ΦΩΝΗ ΤΗΣΚΥΠΡΟΥ 3/16 Δεκεμβρίου 1912

"Ουδέποτε η Πατρίς θα λησμονήση τας υπηρεσίας τας οποίας προς αυτήν προσεφέρατε πάντοτε δε θα είναι μνήμων τούτων. Οι δεσμοί οίτινες ενώνουν αρρήκτως την Κύπρον με την Ελλάδα είναι αναλλοίωτοι, είναι κρίκος αδιάσπαστος, εύχομαι δε όπως ταχέως έλθη η ποθητή ώρα της ενώσεως. Δι' εμού και πάλιν η Πατρίς σας εκφράζει τας ευχαριστίας της. Ζήτω η Μεγάλη Πατρίς, ζήτω ο Βασιλεύς, ζήτω η Κύπρος".

(Μεταγλώττιση)

"Ουδέποτε η Πατρίδα θα λησμονήσει

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ( 22/4 Ιανουαρίου 1913) δίνει λεπτομέρειες για τη δράση κυπρίων στους βαλκανικούς

τις υπηρεσίες τις οποίες έχετε προσφέρει προς αυτήν, πάντοτε δε θα τις θυμάται. Δεσμοί οι οποίοι ενώνουν άρρηκτα την Κύπρο με την Ελλάδα είναι αναλλοίωτοι, είναι κρίκος αδιάσπαστος, εύχομαι δε όπως γρήγορα έλθει η ποθητή ώρα της ένωσης. Η πατρίδα εκφράζει μέσον μου τις ευχαριστίες της. Ζήτω η Μεγάλη Πατρίδα, ζήτω ο Βασιλέας, ζήτω η Κύπρος".

Αναλύτικές πληροφορίες για τα αναφερόμενα θέματα στους φακέλους που ακολουθούν.