Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.10.1907: Τo υπόμvημα τωv Αρμεvίωv της Κύπρoυ πρoς τov Ουίvστωv Τσέρτζιλ

S-255

6.10.1907: ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΙΝΣΤΩΝ ΤΣΕΡΤΣΙΛ

Μνημείο προς τιμή των πρώτων αρμενίων που πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο. Το μνημείο βρίσκεται στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο βρετανός υφυπουργός Αποικιών δέχθηκε και αντιπροσωπεία των Λατίνων και των Αρμενίων της Κύπρου. Ανέφερε ο "Κυπριακός Φύλαξ" στις εκδόσεις του στις 6.10. και 13.10. 1907:

Ο Πανοσιολογιώτατος ηγούμενος των Καθολικών υποβάλλει (στη συνέχεια) αναφοράν στα αγγλικά εκφράζοντας την άκρα ευαρέσκεια των Λατίνων προς την αγγλική Κυβέρνηση και την βαθειά τους πίστη προς τον Βασιλέα.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 25/7 Απριλίου 1906

ΤΣΕΡΤΣΙΛ: Ευχαριστώ για τις εκφράσεις πίστης, τις οποίες θα διαβιβάσω στο βασιλέα διά του Υπουργού.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ: Διά του δικηγόρου κ. Μ. Σεβασλή υποβάλλει η αρμενική παροικία και ο κ. Τσέρτσιλ απαντά:

" Είμαι πολύ συγκινημένος από τη θερμότητα της προσφώνησης σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι πόθοι που εκφράστηκαν στο υπόμνυημά σας δονούν την καρδιά του φιλελεύθερου κόμματος και του νέου υπουργείου."

Το υπόμνημα των Αρμενίων έχει ως εξής:

Εντιμότατε,

Από μέρους της αρμενικής Κοινότητας στην Κύπρο ας μας επιτραπεί να σας προσφωνήσουμε με ειλικρινέστατο "καλώς ήλθετε" και να εκφράσουμε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης μας για την επισκεψη σας στην πρωτεύουσα της ιστορικής αυτής νήσου.

Παρ' όλον ότι δεν είμαστε υπήκοοι της Α. Βρετανικής Μεγαλειότητος, ως Αρμένιοι αισθανόμαστε ότι υποχρεούμαστε απο καθήκον εγκάρδιας ευγνωμοσύνης προς την Κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητας για τη μέριμνα την οποία επέδειξε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευπραγίας των παροικούντων ομοεθνών μας στην κλασσική χώρα της Κύπρου.

Αναγνωρίζομεν την ευθύνη της βρετανικής διοίκησης την τελείαν ανεξιθρησκείαν η οποία την καθοδηγεί σε όλες τις πράξεις της και σε σας Κύριε, τον προάγγελον του πολιτισμού και της προόδου και την ενσάρκωση του ευρέος φιλελεύθερου πνεύματος του αιώνα μας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 12/25 Αυγούστου 1906

Απολαύοντες της πεφωτισμένης Κυβέρνησης της Α Μεγαλειότητας παρακαλούμε όπως κατά την ευοίωνη αυτή περίσταση να μας επιτραπεί όπως εκφράσουμε τη διάπυρη ελπίδα μας όπως σε φιλική και εγκάρδια συνεργασία, τα ψηλά συμβαλλόμενα μέρη έως ανταλλάξουν όλες τις υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν με βάση την Κυπριακή σύμβαση του 1878 χάριν της ειρήνης, ευημερίας και αρμονίας των λαών που κατοικούν σε χώρες οι οποίες υπήρξαν κοιτίδες της θρησκείας και του πολιτισμού.

Για να ζήσετε για χρόνια πολλά και να ενισχύονται τα χέρια σας προς πρόοδο και προαγωγή των ευεργετικών διαθέσεων του ένδοξου Βασιλέα που προτοστατεί στις τύχες του βρεττανικού κράτους είναι διάπυρος η δέηση των ταπεινότατων υπομνηματιστών.

Ο Θεός σώζοι τον Βασιλέα.

Λευκωσία 10 Οκτωβρίου 1907.

Δερ Οχάννες Σιαχινιάν, εφημέριος της αρμενικής εκκλησίας στη Λευκωσία

Μ. Σεβασλής, δικηγόρος και δημοσιογράφος

Αρτίν Μελικιάν γαιοκτήμονας.