Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.10.1907: Τα αιτήματα της Πάφoυ όπως εκτέθηκαv στov υφυπoυργό Απoικιώv Ουίvστωv Τσέρτσιλ από αvτιπρoσωπείες Ελλήvωv και Τoύρκωv

S-254

6.10.1907: ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΟΥΙΝΣΤΩΝ ΤΣΕΡΤΣΙΛ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 11/24 Μαρτίου 1906: Συζήτηση στο Νομοθετικό για την είσοδο του Καταλάνου σε Τζαμί στην Αμμόχωστο. Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ο υφυπουργός Αποικιών Ουίνστων Τσέρτσιλ δέχθηκε στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Πάφου γιατί δεν θα πήγαινε εκεί κατά την παραμονή του στο νησί.

Εγραφε ο "Κυπριακός Φύλαξ" στις εκδόσεις του 6 και 13 Οκτωβρίου 1907 (Μεταγλώττιση):

"ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΠΑΦΟΥ: Ο βουλευτής Λεμεσού -Πάφου κ. Ι Κυριακίδης υποβάλλοντας ψήφισμα της επαρχίας λέγει:

Λαμβάνω την τιμή εξ ονόματος των κατοίκων της Πάφου να υποβάλω ένα και μόνο υπόμνημα "υπέρ της ένωσης της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα".

Η Πάφος είναι από τα ιστορικότερα μέρη του κόσμου και θα άξιζε μιας επίσκεψης της Εντιμότητας σας, στην οποία οι κάτοικοι εύχονται το "καλώς ήλθετε".

ΟΥΙΝΣΤΩΝ ΤΣΕΡΣΙΛ: Εγκάρδια σας ευχαριστώ για το "καλώς ήλθετε" και σας βεβαιώ ότι θλίβομαι που δεν μπορώ να επισκεφθώ το ιστορικότατο και πολύ ενδιαφέρον μέρος. Ελπίζω όμως ότι θα έλθει καιρός να ευτυχήσω να το πράξω όταν οι επικείμενες βελτιώσεις του λιμανιού θα επιτρέψουν την προσέγγιση μεγάλων σκαφών.

ΣΠ. ΑΡΑΟΥΖΟΣ: Ελπίζουμε λοιπόν ότι το λιμάνι της Αφροδίτης θα μπορέσει κάποτε να περιλάβει το πλοίο σας που κατ' ευτυχή συγκυρία ονομάζεται "Αφροδίτη".

ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΜΩΑΜΕΘΑΝΩΝ: Ο Ιλφάν εφ. με πολυάριθμους μωαμεθανούς προσέρχεται και διαβάζει μακροσκελέστατη αναφορά πολλών και ποικίλων αιτημάτων.

ΤΣΕΡΤΣΙΛ: Σας ευχαριστώ Ιλφάν εφ. και τους λοιπούς, ευχαριστώ δε ακόμη ότι και εκ των προτέρων αποστείλετε αντίγραφο των αιτημάτων σας, ώστε να μπορώ τώρα να σας απαντώ κατηγορηματικά.

Πρώτα η συζήτηση στο Νομοθετικό Συμβούλιο πολιτικών ζητημάτων είναι αναπότρεπτη, αφ' ετέρου όμως η ελεύθερη συζήτηση μέτρων υπέρ της χώρας πρέπει να τυγχάνει κάθε υποστήριξης. Αφ' ετέρου το δικαίωμα της έδρας να επαναφέρει στην τάξη κάθε μέλος είναι επαρκής εγγύηση τάξης.

Καθ' όσον αφορά τους διερμηνείς στα δικαστήρια αποτάθηκα προς τον δικηγόρο του Στέμματος γι' αυτό φρονώ όμως ότι τα φυσικά και νομικά δίκαια σας δεν έπαθαν ποτέ τίποτε λόγω της έλλειψης μωαμεθανών διερμηνέων. Είναι αλήθεια ότι δυο Ελληνες απεστάλησαν προς τελειοποίηση για τα γεωργικά, αλλά αποστάληκαν για τα προσόντα τους και όχι για την εθνικότητα τους. Είναι δίκαιη η αίτηση σας όπως τύχετε τέτοιου πλεονεκτήματος ελπίζω ότι το Ιδαδί θα παράσχει μαθητή που θα σταλεί προς τούτο.

Το υπέρ της Παιδείας χορήγημα πρέπει να δίδεται πρώτιστα υπέρ της στοιχειώδους παιδείας, λυπούμαι δε ότι λόγω της έλλειψης μέσων δεν είναι δυνατό να γίνει υπέρ της μέσης παιδείας σας.

Η Κυβέρνηση έδωσε πολλά μέσα προς καυσοξύλευση και ορίστηκαν τόποι προς παραγωγή καυσόξυλων. Συζήτησα με τον Μ. Αρμοστή για την αναδάσωση δηλαδή προς ξύλευση, καρποφορία και εξωραϊσμό.

Το δεύτερο τμήμα των πρακτικών της συζήτησης στο Νομοθετικό για τα γεγονότα στην Αμμόχωστο.

Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να περιορισθεί ως προς τον Αρχικαδή δε, αυτό βρίσκεται στα χέρια της Μουσουλμανικής κοινότητας.

Παραδέχομαι τη δυσκολία στην οποία ενέβαλε την αστυνομία η ύψωση των τιμών και θα αναγραφεί μεγαλύτερο κονδύλι προς βελτίωση της οικονομικής θέσης της.

Η Κυβέρνηση ευχαρίστως δέχεται την πρόταση των Οθωμανών για περιορισμό της εισαγωγής όπλων.

Το ζήτημα της επέκτασης του σιδηδρόμου μέχρι τη Λεύκα ηγέρθη προηγουμένως και απάντησα. Συμφωνώ ότι η επέκταση μέχρι εκεί όπου λέγετε είναι αναγκαιότητα και πρέπει να είναι από τα πρώτα μελήματά μας.

Σε σχέση προς τους δημάρχους λυπούμαι διότι δεν είναι δυνατό να εκλέγονται Οθωμανοί, αλλά αφού επεψηφίσθη ο νόμος πρέπει να αναμένουμε την εφαρμογή του πριν να προβούμε σε μεταβολή του.

Ως προς το ζήτημα της παρακώλυσης από τους Ελληνες της νήσου από τις διαδηλώσεις πρέπει να αφεθεί στα εκπολιτιστικά έμφυτα των Ελλήνων. Η Κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα υπέρ της δημόσιας τάξης.

Η κυβέρνηση έλαβε και θα λάβει μέτρα διευκόλυνσης των δημοσίων υπηρετών.

Η ευχή των Μουσουλμάνων όπως εκλέγουν πρόσωπο για να παρακάθεται στο Εκτελεστικό Συμβουλιο έχει τις συμπάθειες μας και θα τύχει μελέτης.

Ως προς τη εισαγωγήν ζώων για θρησκευτικές ανάγκες, φρονώ ότι υπάρχουν στην Κύπρο ήδη ικανές αίγες που κατατρώγουν τα νεαρά δένδρα.

Η καλή κατάσταση των νοσοκομείων προς παροχήν βοήθειας είναι φροντίδα κάθε πολιτισμένης Κυβέρνησης.

Τελικά σας ευχαριστώ για όσες εκφράσεις πίστης είπετε.

Στην Επικράτεια του Εδουάρδου, πολλά εκατομμύρια μουσουλμάνων βρήκαν ησυχία εξάσκησης των θρησκευτικών δικαίων τους. Η έφκρραση πίστης τους θα γίνεται ευγνωμόνως δεκτή από την Α. Μεγαλειότητα.