Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.10.1908: Πόλεμoς εvαvτίov της διαφθoράς Νόμoς για πρόληψη της διφθoράς κατά τις εκλoγές τωv μελώv τoυ Νoμoθετικoύ Συμβoυλίoυ

S-245

17.10.1908: ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Υπατος Αρμοστής Ουόλτερ Σένδαλ

Στα τέλη του 1907 λόγω της συνεχιζόμενης διαφθοράς στις εκλογές και ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις των υποψηφίων με την εξαγορά ψήφων από αντιπροσώπους τους ή πράκτορες τους όπως αποκαλούνταν, ο νέος Υπατος Αρμοστής Σερ Κιγκ Χάρμαν, που ανέλαβε την εξουσία στην Κύπρο, στις 17 Οκτωβρίου 1904, έστειλε στο Νομοθετικό Συμβούλιο Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε το 1908 για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Βασικές πρόνοιες του ήταν ότι αν αποδεικνυόταν διαφθορά στις εκλογές από τον υποψήφιο ή από αντιπροσώπους του τότε ο υποψήφιος και αν εκλεγόταν θα έχανε τη θέση του και δεν θα δικαιούτο να είναι υποψήφιος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφερόταν στο Νόμο:

1. Ο παρών νόμος μπορεί να καλείται ως ο "Περί Προλήψεως των διαφθορών Νόμος του 1908.

2. Οποτε το Δικαστήριο στην εκδίκαση εκλογικής αίτησης που αφορά στην εκλογή για το Νομοθετικό Συμβούλιο, εκθέσει στο Μεγάλο Αρμοστή ότι αποδείχθηκε πως ως προς την εκλογή διαπράχθηκε από κάποιον σ' αυτή υποψήφιο ή σε γνώση και με τη συναίνεση του διαφθορά, ο υποψήφιος δεν μπορεί για πέντε χρόνια από τη χρονολογία της έκθεσης του, να εκλεγεί ή να παρακαθήσει στο Νομοθετικό Συμβούλιο και εάν έχει εκλεγεί, η εκλογή του θα είναι άκυρη.

3. Οποτε το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση εκλογικής αίτησης που αφορά στην εκλογή για το Νομοθετικό Συμβούλιο εκθέσει στο Μεγάλο Αρμοστή ότι αποδείχθηκε πως ως προς την εκλογή διαπράχθηκε από τους πράκτορες κάποιου υποψηφίου σ' αυτήν, αλλά εν αγνοία του και χωρίς τη συναίνεση του, διαφθορά, ο υποψήφιος δεν μπορεί για πέντε χρόνια από τη χρονολογία κατάθεσης της έκθεσης, να εκλεγεί ή να παρακαθήσει στο Νομοθετικό Συμβούλιο για το τέτοιο Εκλογικό διαμέρισμα και εάν εκλέγηκε ή εκλογή του θα είναι άκυρη.