Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.5.1907: Αvαπληρωματικές εκλoγές για τo εκλoγικό διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύvειας ύστερα από τηv ακύρωση από τo δικαστήριo τωv εκλoγώv τoυ 1906 στo διαμέρισμα αυτό.

S-244

22.5.1907: ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ- ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 1906 ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΥΤΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι εκλογές του 1906 στο διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας ακυρώνονται και έτσι οι Κύριλλος Παπαδόπουλος, και οι αδελφοί Αντώνιος και θεοφάνης θεοδότου χάνουν την έδρα τους (Φωνή της Κύπρου 21/4 Μαϊου 1907)

Οι Κυρηνειακοί Πασχάλης Κωνστατινίδης, Αχιλλέας Λιασίδης και Γ. Σιακαλλής δεν δέχθηκαν τη δεύτερη ήττα στις εκλογές του 1906 (πρώτη ήταν στις εκλογές του 1901) και προσέφυγαν στο δικαστήριο εναντίον των επιτυχόντων Κιτιακών Μητροπολίτη Κιτίου Κύριλλου και των αδελφών Αντωνίου και Θεοφάνη Θεοδότου στο εκλογικό διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας.

Οι Κυρηνειακοί παρουσίασαν αίτηση με την οποία κατάγγελλαν 130 περιπτώσεις για δωροδοκία εκλογέων, εστίαση εκλογέων και απρεπούς επιρροής τους.

Από αυτές οι κατηγορίες για δωροδοκία ήταν εναντίον των δυο λαϊκών, αλλά όχι του Μητροπολίτη Κιτίου.

Από τις 130 κατηγορίες οι 90 ήταν για δωροδοκία, 37 για εστίαση, δύο για εκφοβισμό και μια για συνδυασμό υποψηφίων.

Η δίκη κράτησε έξη σχεδόν μήνες και το δικαστήριο ακύρωσε τελικά τις εκλογές αφού δέχθηκε αρκετές από τις κατηγορίες εναντίον άλλων που αναμίχθηκαν στις εκλογές αλλά όχι εναντίον των εκλεγέντων αδελφών Θεοδότου.

Λεπτομέρειες της απόφασης του δικαστηρίου δημοσίευσε ο "Κυπριακος Φύλαξ" στις 21 Απριλίου 1907:

"Τη 10 π.μ. της π. Πέμπτης, μετά γνωστοποίησιν προς τους διαδίκους απηγγέλθη η απόφασις επί της πολυκρότου εκλογικής δίκης, ήτις απησχόλησε τον τόπον επί εξ όλους μήνας και επέτεινε την παράλυσιν των δυνάμεων του, ας ηδύνατο να διαθέση πολλών επωφελέστερον υπέρ των γενικών συμφερόντων αυτού και των εθνικών του πόθων.

Πολλώ κάλλιον της περιλήψεως θα καταδείξη αυτό το κείμενον της αποφάσεως πόσον άδικος εγένετο η κατά του Κυπριακού λαού κατηγορία επί γενική δωροδοκία επί γενική εστιάσει και επί γενική διαφθορά.

Μετά εξάμηνον διαδικασίαν και μετά την εξέτασιν 230 περίπου μαρτύρων ως εξαγόμενα έχομεν κατά την απόφασιν τα εξής:

Αι διατυπωθείσα κατηγορίαι εγένοντο σχεδόν εν όλω εκατόν και τριάκοντα.

Τούτων ήσαν αι 90 επί δωροδοκία, 38 επί εστιάσει, 2 επί εκφοβισμώ και 1 επί συνδυασμώ των υποψηφίων.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/11 Μαϊου: Προκηρύσσονται νέες εκλογές

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2/25 Μαϊου 1907. Οι ίδιοι εκλεγέντες στις προηγούμενες εκλογές ανακηρύσσονται βουλευτές χωρίς ανθυποψήφιους

Εναντίον του Παν. Μητροπολίτου Κιτίου ουδεμία απολύτως προσωπική κατηγορία.

Εναντίον του κ. Α. Θεοδότου εγένοντο 8 προσωπικαί κατηγορίαι επί δωροδοκία και ουδεμία τούτων αποδείχθη.

Εναντίον του κ. Θ. Θεοδότου εγένοντο 12 προσωπικαί κατηγορίαι επί δωροδοκία εξ ων ουδεμία αποδείχθη.

Εκ των λοιπών 70 κατηγοριών επί δωροδοκία παρ' άλλων προσώπων εθεωρήθηασν παρά του δικαστηρίου ως αποδειχθείσαι μόνον εννέα.

Δεν δίδονται έξοδα διά τας λεπτομερείας 94 και 95.

Οι εναγόμενοι θα λάβωσι έξοδα διά τα συζητητέα θέματα των λεπτομερειών 97,101,106, 109, 112, 116,117,118, 121 και 123.

Ως προς τα θέματα των λεπτομερειών 105 , οι αιτηταί θα λάβωσι παρά των εναγομένων τα έξοδα προς απόδειξιν της εστιάσεως παρά του Αθανάση εν τω

μαγειρείω του Χρίστου και παρά του Θεοδούλου Χ" Δημήτρη εν τω καφενείω του Ριφάτ.

Οι Εναγόμενοι θα λάβωσι παρά των Αιτητών τα έξοδα των κατηγοριών επί εστιάσει εν τω καφενείω του Μουλλά Σαλίχ, εν τοις πανδοχείους των Μουλλά Μεχμέτ, Νικόλα Πέτρου και Τογλή Κακούρη. Δέν δίδονται έξοδα διά τας λεπτομερείας 105.

Ως προς τας κατηγορίας επί εστιάσει οι Εναγωμενοι θα λάβωσι παρά των αιτητών τα έξοδα επί των λεπτομερειών 87.

Οι Αιτηταί θα λάβωσι πάντα τα έξοδα τα σχετιζόμενα προς το συζητητέον θέμα περί του εθίμου".

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Θ. Θεοδότου έδωσε στη δημοσιότητα την πιο κάτω έκκληση του προς τους εκλογείς και γενικά τον Κυπριακό λαό:

Αγαπητοί συμπατριώται,

Επί εξ όλους μήνας ηγωνίσθημεν ενώπιον του εντ. Αρχιδικαστού δι' όλων των δυνάμεων ημών υπέρ της τιμής, της υπολήψεως και της εθνικής και προσωπικής φιλοτιμίας σας.

Εάν ηδυνήθημεν να πράξωμεν τι υπέρ τούτων, εις άλλους εναπόκειται η κρίσις και η απόφασις.

Το δικαστήριον εξέδωκε την απόφασιν του, ήτις αναγκαίως πρέπει να είναι σεβαστή. Αλλ' υπεράνω οιουδήποτε δικαστηρίου, ανθρωπίνου υπό τοιαύτας περιστάσεις, υπάρχει κραταιά του λαού η κρίσις και ετυμηγορία, και ενώπιον ημών εκκαλούμεν την εκδοθείσαν σήμερον απόφασιν ήτις θα αποτελέση σημαντικόν

γεγονός εν τη νεωτέρα πολιτική ιστορία της χώρας και επεισόδιο αλησμόνητον του ευγενούς αγώνος του Κυπριακού λαού υπέρ των ιερών δικαιωμάτων και πόθων του.

Ο Κυπριακός λαός μετ' ου πολύ θα προσκληθή ίνα δείξη προς ξένους και οικείους, προς φίλους και εχθρούς, ότι αγνόν και υψηλόν φρόνημα πολιτικόν και εθνικόν ωδήγησεν αυτός αθρόον εις τας κάλπας ίνα επιβραβεύση εθνικήν και φιλόπατριν πολιτικήν και ουχί το δέλεαρ ενός σιγάρου ή ενός καφέ ως κατηγόρησαν αυτόν.

Προσκαλούμενος να επανέλθη εις τας κάλπας μετά στιβαράς χειρός και με το μέτωπον υψηλά ας θάψη υπό πυραμίδας μαύρων ψήφων τους κατηγόρους του εις τιμωρίαν τούτων και παραδειγματισμόν εν τω μέλλοντι.

ΦΩΝΗ ΤΗΣΚΥΠΡΟΥ 3/16 φεβρουαρίου 1907

Σύνθημα έστω; Ούτε νερόν.

Πάντοτε ζήτω η Εθνική Πολιτική.

Εν Λευκωσία τη 19 Απριλίου 1907

Θεοφάνης Θεοδότου.

(Μεταγλώττιση)

"Αγαπητοί συμπατριώτες,

Για έξι ολόκληρους μήνες αγωνιστήκαμε ενώπιον του εντ. Αρχιδικαστού με όλες τις δυνάμεις μας υπέρ της τιμής, της υπόληψης και της εθνικής και προσωπικής φιλοτιμίας σας.

Εάν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι υπέρ αυτών, σε άλλους εναπόκειται η κρίση και η απόφαση.

Το δικαστήριο εξέδωκε την απόφαση του, η οποία είναι αναγκαίο να είναι σεβαστή. Αλλ' υπεράνω οποιουδήποτε δικαστηρίου, ανθρώπινου υπό τέτοιες περιστάσεις, υπάρχει κραταιή η κρίση του λαού και ετυμηγορία, και ενώπιον μας εκκαλούμε την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας και επεισόδιο αλησμόνητο του ευγενούς αγώνα του Κυπριακού λαού υπέρ των ιερών δικαιωμάτων και πόθων του.

Ο Κυπριακός λαός σύντομα θα προσκληθή να δείξει στους ξένους και οικείους, προς φίλους και εχθρούς, ότι αγνό και υψηλό φρόνημα πολιτικό και εθνικό τον οδήγησε αθρόα στις κάλπες για να επιβραβεύσει εθνική και φιλόπατρη πολιτική και όχι το δέλεαρ ενός τσιγάρου ή ενός καφέ όπως τον κατηγόρησαν αυτόν.

Προσκαλούμενος να επανέλθει στις κάλπες με στιβαρή χείρα και με το μέτωπο ψηλά ας θάψει υπό πυραμίδες μαύρων ψήφων τους κατηγόρους του τιμωρώντας τους και για παραδειγματισμό στο μέλλον".

Με την ακύρωση των εκλογών προκηρύχθηκαν νέες στις 22 Μαϊου 1907 για το διασμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας.

Σ' αυτές υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Θεοφάνης Θεοδότου, Αντώνιος Θεοδότου, Αριστόδημος Φοινιεύς, Χαράλαμπος Μαραθεύτης, ο Μητροπολίτης Κιτίου Κύριλλος και ο Δημοσθένης Χρ. Σεβέρης.

Ολοι οι υποψήφιοι ανήκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" της 12/25 Μαϊου 1907 στην Κιτιακή παράταξη.

Η Κυρηνειακή παράταξη, παρόλον ότι είχε κερδίσει τη δίκη δεν κατέβηκε στις εκλογές γνωρίζοντας προφανώς τη δύναμή της.

Ετσι σαν δεν υπήρχαν αντίπαλοι οι τρεις από τους έξι υποψηφίους της Κιτιακής παράταξης (Α. Φοινιεύς, Χ. Μαραθεύτης και Δ. Χρ. Σεβέρης) απεσύρθησαν και ενημέρωσαν το διοικητή Λευκωσίας.

Ετσι απέμειναν μόνο τρεις υποψήφιοι, οι Μητροπολίτης Κιτίου Κύριλλος, και οι αδελφοί Θεοφάνης και Αντώνιος Θεοδότου, οι οποίοι και ανακηρύχθηκαν βουλευτές.