Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.10.1906: Νέα σαρωτική vίκη τωv Κιτιακώv στις εκλoγές τoυ 1906. Τα απoτελέσματα τωv εκλoγώv για τηv αvάδειξη τωv vέωv μελώv τoυ Νoμoθετικoύ Συμβoυλίoυ.

S-243

9.10.1906: ΝΕΑ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΙΤΙΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1906. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝAΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Εφημερίδα «Κυπριακός Φύλαξ» 30 Σεπτεμβρίου 1906

Οι εκλογές που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση του προκλογικού αγώνα του 1906 (8 Οκτωβρίου για τους Μωαμεθανούς και 9 και 10 Οκτωβρίου για τους Χριστιανούς) αποτέλεσαν νέο θρίαμβο για το Μητροπολίτη Κιτίου (Κυριλλάτσο) και το Κιτιακό Κόμμα που εξέλεξε όλους τους υποψήψιους του στα διαμερίσματα Λευκωσίας-Κερύνειας και Λάρνακας -Αμμοχώστου, εκτός από το διαμέρισμα Λεμεσού- Πάφου, όπου εκλέγηκε μόνο ο κυρηνειακός έμπορος (υποστηρικτής του Μητροπολίτη Κερύνειας Κύριλλου (Κυριλλούδι) από τη Λεμεσό, Σπύρος Αραούζος.

Οι Αχιλλέας Λιασίδης και Πασχάλης Κωνσταντινίδης, ηγέτες της κυρηνειακής παράταξης, έμειναν για δεύτερη φορά εκτός Βουλής.

Στο διαμέρισμα Λάρνακας-Αμμοχώστου εξελέγησαν όλοι οι νέοι επιστήμονες, ενώ στο διαμέρισμα Λευκωσίας -Κερύνειας η νίκη των Κιτιακών ήταν σαρωτική, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα "Κυπριακός Φύλαξ":

"ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Διδακτικώτατοι απέβησαν αι πρόσφατοι βουλευτικαί εκλογαί διά των αποτελεσμάτων αυτών, χρηστοτάτας παρέχουσαι επί το μέλλον ελπίδας.

Αι επαρχίαι, ιδία Λάρνακος- Αμμοχώστου παρέσχον μοναδικόν παράδειγμα κομματικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Τέσσαρες νέοι επιστήμονες εζήτησαν τας ψήφους των εκλογέων των επαρχιών τούτων, μόνον εφόδιον φέροντες προς τον αγώνα την επιστημονικήν μόρφωσιν αυτών και την διακήρυξιν ότι ανήκουσιν εις την εθνικήν μερίδα, ούτε τα απολύτως αναγκαία έξοδα διαθέσαντες δι' εκλογείς, αίτινες ώφειλον να διανύσωσι μακράν και πολύωρον οδόν μέχρι του οικείου εκλογικού τμήματος.

Οι νέοι ούτοι αντιτίθεντο προς τρεις αρχαίοις και γνωστούς πολιτευτάς εν τη νήσω τους κ. Ν. Ρώσσον, Δήμαρχον Λάρνακος, Ι. Βοντιτσιάνον, Κτηματίαν και Α. Λιασίδην, μισθωτόν δημαρχέυοντα Λευκωσίας.

Σπύρος Αραούζος, ο μοναδικός κυρηνειακός που εξελέγη στο Νομοθετικό στις εκλογές του 1906 και μάλιστα στο διαμέρισμα Λεμεσού-Πάφου, άντρο των Κιτιακών

Οι δύο τούτων ως Κιτιακοί υποψήφιοι εκλεγέντες βουλευταί κατά τας προηγηθείσας εκλογάς απεμακρύνθησαν βαθμηδόν του εθνικού προγράμματος και πολλάκις εφάνησαν αποκλίνοντες προς την αντίθετον μερίδα, ο δε τρίτος είνε αυτή η προσωποποίησις του θλιβερού πολιτικού παρελθόντος εν τη νήσω. Καίτοι οι τρεις αυτοί δεν απετέλεσαν ίδιον συνδυασμόν, αντήλλαξαν τας ψήφους αυτών όσας ηδυνήθησαν προσωπικώς να διαθέσωσιν, αλλ' η εθνική μερίς, μη πλανηθείσα υπό του τεχνάσματος των ορφανών καλπών και θέλουσα να έχη εν τω Νομοθετικώ κεκηρυγμένους θιασώτας της εθνικής πολιτικής, έδωκε τας ψήφους αυτής κατά προτίμησιν εις τους τέσσαρας νέους επιστήμονας, αποτελέσαντας φανερόν εθνικόν συνδυασμόν.

Η εκλογή υπό πάσαν έποψιν υπήρξεν επιτυχής διότι οι επιτυχόντες νέοι επιστήμονες κέκτηνται ήδη την προσήκουσαν επιστημονικήν μόρφωσιν και διά συντόνου μελέτης των αναγκών του τόπου αναδειχθώσι ταχέως σοβαροί και επιβάλλοντες συνήγοροι των συμφερόντων και των ιδεωδών της νήσου.

Αι επαρχίαι Λάρνακος- Αμμοχώστου επέδειξαν αυτώ αξιοθαύμαστον προοδευτικόν πνεύμα δείξασαι διά της ψήφους αυτών ότι ευρύ εντείνεται στάδιον τιμής και φιλοπάτριδος εργασίας προ της μομορφωμένης και φιλοπάτριδος νεότητος.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ: Αι επαρχίαι Λευκωσίας-Κυρηνείας ήσαν το κέντρον των δύο αντιπάλων κομματικών στρατοπέδων και εν αυταίς κυρίως συνεκέντρου η μειονοψηφία τας σημαντικωτάτας δυνάμεις αυτής επί κεφαλής έχουσα τον πρωτεύοντα αντεθνικόν συνδυασμόν, διέθετε τας μεγαλειτέρας δυνάμεις αυτής καθ' ων η εθνική μερίς ώφειλε ν' αντιτάξη το εθνικόν πρόγραμμα της και την πενταετή πολιτείαν της.

Αμφότεραι αι μερίδες των άλλων επαρχιών είχον εστραμμένην εις το ημέτερον κέντρον, όπου κυρίως θα απεφασίζετο η τύχη της εκλογικής μάχης και αύτη απέβη λαμπρώς υπέρ της εθνικής μερίδος και υπέρ της εθνικής πολιτικής, δι' υπερόγκου πλειονοψηφίας ην δεν προσεδόκων οι αγνοούντες τα καθ' ημάς και υπερτιμώντες τας κομματικάς δυνάμεις των αντιπάλων.

Την υπερτίμηση ταύτην ενέπνευσε κυρίως η τεχνική πλειονοψηφία των αντιθέτων κατά τας εκλογάς της Επαρχ. εκπαιδ. Επιτροπείας ην επίστευσαν ως πραγματικήν και αυτοί οι πλάσαντες αυτήν.

Ο "Κυπριακός Φύλαξ" όμως παρακολουθών εκ του σύνεγγυς πάσαν την πολιτικήν εν τη νήσω κίνησιν και την εξέλιξιν της κοινής γνώμης, ηδυνήθη μετά τινος βεβαιότητος να προϊδη την περιφανή νίκην της εθνικής μερίδος.

Ως εν τη μάχη της Σαδόβας οι Πρώσσοι ούτω και ο ενθάδε οι εθνικοί εμάχοντο διά νέων και τελειοτέρων όπλων προς αντιπάλους οίτινες, ως εν εκείνη, οι Αυστριακοί έφερον παλαιά και ατελή όπλα, τας παλαιάς και τετριμένας μεθόδους της κομματικής και προσωπικής συναλλαγής, ήτις ίσχυεν εφόσον δεν υπήρχε γνώμη κοινή και της κοινότητας ήγον και έφερον ευάριθμα πρόσωπα συναλλασσόμενα μετά των εν Λευκωσία.

Η ήττα των αντιπάλων εγένετο κατά κράτος άνευ ουδεμιάς ελπίδος επανορθώσεως, οφείλουσι δε οι ηττημένοι αρχηγοί, εκόντες άκοντες, να περιορισθώσιν εν τω ιδιωτικώ βίω αποθέμενοι πάσαν φιλοδοξίαν, διότι ο πολιτικός αυτών αστήρ, δεν ήτο τις των απλανών όπως προσδοκώσι νέαν επιστολήν αυτού, αλλά διάττων, διαγράψας την ωχράν αύλακα του, και εξαφανισθείς εις το άπειρον.

Ο Κύπριος λαός, ως πάντες οι πεπολιτισμένοι λαοί, ατενές έχει το βλέμμα προς τα πρόσωπα και ουδέποτε θα υποπέση εις το ολέθριον σφάλμα της γυναικός του Λωτ. Προ πενταετίας η πλειονοψηφία της εθνικής μερίδος εν Λευκωσία μόλις είχεν υπερβή τας τετρακοσίας ψήφους κατά τας προσφάτους δ' εκλογάς υπερέβαλε τας χιλίας πεντακοσίας, βαίνουσα δηλαδή κατά πρόοδον γεωμετρικήν μετά του λόγου τρία.

Ανήκουσιν άρα ούτοι εις το παρελθόν το δε μέλλον ανήκει εις την νεότητα, αλλά την εργαζομένην νεότητα, την πονούσαν και διαθέτουσαν τον πολύτιμον αυτής χρόνον προς την πρόοδον εαυτής και εις την υπηρεσίαν της ιδίας και της καθόλου πατρίδος, ευτυχείς δε λογιζώμεθα ημάς αυτούς οσάκις δυνάμεθα τοιούτους νέους να παραθαρρύνωμεν και ενισχύσωμεν εις την ευγενή σταδιοδρομίαν.

(Μεταγλώττιση)

"ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αποδείχθηκαν πιο διδακτικές ενώ με τα αποτελέσματά τους δίνουν χρησιμότατες ελπίδες για το μέλλον.

Οι επαρχίες, ιδιαίτερα της Λάρνακας- Αμμοχώστου έδωσαν μοναδικό παράδειγμα κομματικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Τέσσερις νέοι επιστήμονες ζήτησαν τις ψήφους των εκλογέων των επαρχιών

αυτών, με μοναδικό εφόδιο προς τον αγώνα την επιστημονική μόρφωση τους και τη διακήρυξη ότι ανήκουν στην εθνική μερίδα, ούτε τα απολύτως αναγκαία έξοδα δεν διέθεσαν για εκλογείς, οι οποίοι ώφειλαν να διανύσουν μακρά και πολύωρη οδό μέχρι του οικείου εκλογικού τμήματος.

Οι νέοι αυτοί αντιτίθεντο (ήσαν αντίπαλοι) προς τρεις αρχαίους και γνωστούς πολιτευτές στη νήσο, τους κ. Ν. Ρώσσο, Δήμαρχο Λάρνακος, Ι. Βοντιτσιάνο, Κτηματία και Α. Λιασίδη, μισθωτό δημαρχέυοντα Λευκωσίας.

Οι δύο από αυτούς ως Κιτιακοί υποψήφιοι εκλεγέντες βουλευτές κατά τις προηγηθείσες εκλογές απομακρύνθηκαν σταδιακά από το εθνικό πρόγραμμα και πολλές φορές φάνηκαν να αποκλίνουν προς την αντίθετη μερίδα, ο δε τρίτος είναι η προσωποποίηση του θλιβερού πολιτικού παρελθόντος στη νήσο. Παρόλον ότι αυτοί οι τρεις δεν απετέλεσαν ίδιο συνδυσμό, αντάλλαξαν τις ψήφους τους, όσες μπόρεσαν να διαθέσουν προσωπικώς, αλλά η εθνική μερίδα, χωρίς να παραπλανηθεί από το τέχνασμα των ορφανών καλπών και θέλοντας να έχει στο Νομοθετικό κηρυγμένους θιασώτες της εθνικής πολιτικής, έδωσε τις ψήφους της κατά προτίμηση στους τέσσερις νέους επιστήμονες, που αποτέλεσαν φανερό εθνικό συνδυασμό.

Η εκλογή υπό κάθε έποψη υπήρξεν επιτυχής διότι οι επιτυχόντες νέοι επιστήμονες κατέχουν ήδη την κατάλληλη επιστημονική μόρφωση και με σύντονη μελέτη των αναγκών του τόπου να αναδειχθούν γρήγορα σοβαροί και συνήγοροι των συμφερόντων και των ιδεωδών της νήσου.

Αι επαρχίες Λάρνακος- Αμμοχώστου επέδειξαν αξιοθαύμαστο προοδευτικό πνεύμα και έδειξαν με τις ψήφους τους ότι εκτείνεται ευρύ στάδιο τιμής και φιλοπάτριδος εργασίας ενώπιον της μομορφωμένης και φιλοπάτριδας νεότητας.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΗΝΕΙΑΣ: Οι επαρχίες Λευκωσίας-Κυρήνειας ήσαν το κέντρο των δύο αντιπάλων κομματικών στρατοπέδων και σ' αυτές κυρίως συνεκέντρωσε η μειονοψηφία τις σημαντικώτατες δυνάμεις της επί κεφαλής έχουσα τον πρωτεύοντα αντεθνικό συνδυασμό, διέθετε τις μεγαλύτερες δυνάμεις της εναντίον των οποίων η εθνική μερίδα ώφειλε να αντιτάξει το εθνικό πρόγραμμα της και την πενταετή πολιτεία της.

Και οι δύο μερίδες των άλλων επαρχιών είχαν στραμμένη στο δικό μας κέντρο, όπου κυρίως θα αποφασιζόταν η τύχη της εκλογικής μάχης και αυτή απέβη λαμπρώς υπέρ της εθνικής μερίδας και υπέρ της εθνικής πολιτικής, με υπέρογκη πλειονοψηφία την οποία δεν προσδοκούσαν οι αγνοούντες τα δικά μας και υπερτιμώντας τις κομματικές δυνάμεις των αντιπάλων.

Την υπερτίμηση αυτή ενέπνευσε κυρίως η τεχνική πλειονοψηφία των αντιθέτων κατά τις εκλογές της Επαρχ. εκπαιδ. Επιτροπής την οποίαν επίστευσαν ως πραγματική και αυτοί που τη δημιούργησαν.

Ο "Κυπριακός Φύλαξ" όμως παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς κάθε κίνηση πολιτική στη νήσο την εξέλιξη της κοινής γνώμης, μπόρεσε με κάποια βεβαιότητα να προβλέψει την περιφανή νίκη της εθνικής μερίδας.

Οπως οι Πρώσσοι στη μάχη της Σαδόβας έτσι και εδώ οι εθνικοί μάχονταν με νέα και τελειότερα όπλα με αντιπάλους οι οποίοι, όπως σε εκείνη, οι Αυστριακοί έφεραν παλαιά και ατελή όπλα, τις παλαιές και τετριμένες μεθόδους της κομματικής και προσωπικής συναλλαγής, η οποία ίσχυε εφόσον δεν υπήρχε κοινή γνώμη και την κοινότητα έπαιρναν και έφερναν πολλά πρόσωπα που συναλλάσσονταν με εκείνους της Λευκωσίας.

Η ήττα των αντιπάλων έγινε χωρίς καμμιά ελπίδα επανόρθωσης, οφείλουν δε οι ηττημένοι αρχηγοί, είτε το θέλουν είτε όχι, να περιορισθούν στην ιδιωτική ζωή αφήνοντας κάθε φιλοδοξία, διότι ο πολιτικός τους αστέρας δεν ήταν κάποιος από τους απλανείς όπως προσδοκούν νέα επιστολή από αυτό, αλλά διάττων, που διέγραψε το ωχρό αυλάκι του, και εξαφανίσθηκε στο άπειρο.

Κιτίου Κύριλλος ή Κυριλλάτσος: Η παράταξη του σάρωσε και πάλι στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου του 1906

Ο Κυπριακός λαός, όπως όλοι οι πολιτισμένοι λαοί, έχει το βλέμμα στραμμένο προς τα πρόσωπα και ουδέποτε θα υποπέσει στο ολέθριο σφάλμα της γυναίκας του Λωτ. Πριν από μια πενταετία η πλειονοψηφία της εθνικής μερίδας στη Λευκωσία μόλις είχεν υπερβεί τις τετρακόσιες ψήφους, κατά δε τις πρόσφαστες εκλογές ξεπέρασε τις χίλιες πεντακόσιες, και αυξάνεται καστά γεωμετρική πρόοδο.

Αρα αυτοί ανήκουν στο παρελθόν το δε μέλλον ανήκει στη νεότητα, αλλά την εργαζόμενη νεότητα, που πονεί και διαθέτει τον πολύτιμο της χρόνο προς την πρόοδο της και στην υπηρεσία της ιδίας και γενικά της πατρίδας, ευτυχείς δε θεωρούμε τους εαυτούς μας όταν μπορούμε τέτοιους νέους να ενθαρρύνουμε και ενισχύσουμε στην ευγενή σταδιοδρομία.

Στο διαμέρισμα Λεμεσού-Πάφου τα πράγματα ήταν διαφορρετικά.

Στην ανάλυση της για τα αποτελέσματα των εκλογών στο διαμέρισμα αυτό η ίδια εφημερίδα έδινε τις πιο κάτω πληροφορίες:

"ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΜΗΣΣΟΥ-ΠΑΦΟΥ: Δυσάρεστον και παράδοξον απετέλεσε παραφωνίαν η εκλογική περιφέρεια Λεμησσού-Πάφου και ιδία αύτη η πόλις Λεμησσός, ήτις η ψήφος είνε υπό πάσαν έποψιν αδικαιολόγητος. Τον εθνικόν συνδυασμόν απετέλεσαν εκεί, ως γνωστόν μετά του Αγ. Κιτίου οι κ.κ. Ι. Κυριακίδης και Χρ. Σώζος, προς ους αντιτάχθησαν εν συνδυασμώ ο εκ Λεμησσού έμπορος κ. Σπ. Αραούζος και ο ο εκ Πάφου κ. Νεόφυτος Νικολαίδης, δικηγόρος, αντικιτιακοί, αμφότεροι δε ούτοι επλειοψήφισαν εν ταις κάλπαις της πόλεως Λεμησσού του εθνικού συνδυασμού και τα γενικά αποτελέσματα της όλης εκλογικής περιφερείας ανέδειξαν τρίτον επιτυχόντα τον κ. Σπ. Αραούζον, πλειοψηφήσαντα του πρώτου επιλαχόντος κ. Χρ. Σώζου κατά 109 ψήφους.

(Μεταγλώττιση)

"ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΠΑΦΟΥ: Δυσάρεστη και παράδοξη παραφωνία αποέλεσε η εκλογική περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου και ιδιαίτερα αυτή η πόλη της Λεμεσού της οποίας η ψήφος είναι υπό κάθε έποψη αδικαιολόγητη. Τον εθνικό συνδυασμό απετέλεσαν εκεί, ως γνωστό μαζί με τον Αγ. Κιτίου οι κ.κ. Ι. Κυριακίδης και Χρ. Σώζος, προς στους οποίους αντιτάχθησαν σε συνδυασμό ο έμπορος από τη Λεμεσό κ. Σπ. Αραούζος και ο Νεόφυτος Νικολαϊδης, δικηγόρος, από την Πάφο, αντικιτιακοί, και οι δύο επλειοψήφισαν στις κάλπες της πόλης Λεμεσού του εθνικού συνδυασμού και τα γενικά αποτελέσματα της όλης εκλογικής περιφέρειας ανέδειξαν τρίτον επιτυχόντα τον κ. Σπ. Αραούζο, που πλειοφήφισε από τον πρώτον επιλαχόντα κ. Χρ. Σώζο κατά 109 ψήφους.

Οι εκλογές παρά τον κομματικό πυρετό έγιναν μέσα σε τάξη και ηρεμία, αλλά με πανηγυρικές εκδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση της Αγλαντζιάς, όπου 70 ψηφοφόροι με επικεφαλής τη σημαία πήγαν ομαδικά στο εκλογικό κέντρο και ψήφισαν. Εγραφε σχετικά ο "Κυπριακός Φύλαξ" στις 30 Σεπτεμβρίου 1906 (ν.η.):

"Εν Λευκωσία αξιοσημείωτος εγένετο η τάξις μεθ' ης προσήρχοντο οι χωρικοί της εθνικής, ιδία μερίδος. Ηρχοντο ούτοι εν σώματι προηγουμένων της εθνικής σημαίας των ιερέων και των προεστώτων. Υπέρ τους 70 εκλογείς της γείτονος κώμης Αγλαντζιάς προξένησαν ζωηράν και ευάρεστον εντύπωσιν κατά την διά της πόλεως παρέλασιν των προηγείτο τούτων ελληνική σημαία φερομένη υπό φουστανελλοφόρου, παρ' αυτήν επορεύοντο οι ιερείς και μετ' αυτούς οι προεστώτες είτα οι προσκυνηταί και κατόπιν είποντο οι λοιποί εκλογείς καθ' ηλικίαν και αφού εξήσκησαν το υψηλόν δικαίωμα των, απήλθον μετά της τάξεως επισυρώμενοι πανταχού της πορείας των διά της πόλεως ζωηρά χειροκροτήματα και ανευφημίας"

( Μεταγλώττιση)

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 6/19 Ιουλίου 1907: Οι προσπάθειες για εκλογή του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου συνεχίζονται επτά χρόνια μετά το θάνατο του

Στη Λευκωσία με αξιοσημείωτη τάξη προσέρχονταν οι χωρικοί της εθνικής, κυρίως μερίδας. Ερχονταν αυτοί σε σώμα προηγουμένων της εθνικής σημαίας, των ιερέων και των προεστώτων. Πέραν των 70 εκλογέων της γειτονικής κοινότητας Αγλαντζιάς προξένησαν ζωηρή και ευάρεστη εντύπωση κατά την παρέλαση μέσω της πόλης τους προηγείτο αυτών ελληνική σημαία την οποία κρατούσε φουστανελλοφόρος, και κοντά σ' αυτήν πορεύονταν οι ιερείς και μετά από αυτούς οι προεστώτες έπειτα οι προσκυνητές και κατόπιν ακολουθούσαν οι λοιποί εκλογείς κατά ηλικία και αφού εξήσκησαν το υψηλό δικαίωμα τους, αποχώρησαν με τάξη καταχειροκροτούμενοι και επευφημούμενοι."

Οπως έχει αναφερθεί ήταν η πρώτη φορά που οι εκλογές γίνονταν με μυστική ψηφοφορία και η ίδια εφημερίδα ασχολούμενη με αυτές πρόσθετε ότι το γεγονός αυτό απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τους καλογήρους από του να επέμβουν και να παρασύρουν τους ψηφοφόρους σε μεγάλο βαθμό:

"Το πρώτον εισήχθη παρ' ημίν η μυστική ψηφοφορία και ευθύς εν αρχή κατεδείχθησαν εν σμικρώ μεν, αλλ' ικανώ μέτρω τα προσδοκώμενα αγαθά αποτελέσματα. Περιεστάλη σημαντικώτατα η δωροδοκία και των συνειδήσεων η διαφθορά. Οι διάφοροι δανεισταί δεν εξήσκησαν όλην την πάλαι ποτέ επιρροήν αυτών, επί των οφειλετών, αι καλογηρικαί ασχημίαι έλειπον, από των προεκλογικών ενεργειών και παραδόξως και ανοήτως την προτεραίαν μόνον των εκλογών εθεάθησαν καλόγηροι τινές ψηφοθηρούντες από θυρός εις θύραν εις τινα γειτονικά και απώτερα χωρία. Επιστεύσαμεν προς στιγμήν ότι οι καλόγηροι εσυνετίσθησαν και απεφάσισαν να απέχωνται του λοιπού της κομματικής παλαίστρας, αλλ' η εμφάνισις τούτων εις αυτήν την ενδεκάτην ώραν έδειξαν ότι είναι αμεταμέλητοι και αδιόρθωτοι.

Πρώτον οι υποψήφιοι της μειονοψηφίας ή οι αντιπρόσωποι τούτων επέβαλλον εις τους φίλους εκλογείς των ίνα ψηφίζωσι μόνον εις τας κάλπας των φοβούμενοι μη δώσωσι λευκήν και εις τους αντιθέτους υποψηφίους. Η Εθνική μερίς, ενωρίς κατεσκεύασεν ομοιότυτα καλπών και εξήσκησε δ' επί τούτω απεσταλμένων ανά τας πόλεις και τα χωρία τους εκλογείς το νέον σύστημα, ψηφοφορίας και ταύτην εμιμήθη μετά μικρόν και η αντίθετος μερίς.

Εις τινας εκλογικούς σταθμούς ως εν Λευκωσία εν Λεύκα ουχί όμως εις πάντας, ο παρ'εκάστη κάλπη αστυφύλαξ παραδίδων το ψηφοδέλτιον εις τον εκλογέα τον διεφώτιζεν περί του τρόπου της ψηφοφορίας και διά τούτο ελάχιστα συνέβησαν λάθη.

(Μεταγλώττιση)

"Πρώτα εισήχθη η μυστική ψηφοφορία και ευθύς κατεδείχθησαν σε μικρό μεν, αλλά αρκετό μέτρο, τα προσδοκώμενα αγαθά αποτελέσματα. Περιορίστηκε σημαντικώτατα η δωροδοκία και η διαφθορά των συνειδήσεων. Οι διάφοροι δανειστές δεν εξήσκησαν όλην την παλαιά επιρροή τους στους οφειλέτες, οι καλογηρικές ασχημίες απουσίαζαν, από τις προεκλογικές ενέργειες και παράδοξα και ανόητα την προηγουμένη μόνο των εκλογών θεάθηκαν κάποιοι καλόγηροι να ψηφοφοθηρούν από πόρτα σε πόρτα σε κάποια γειτονικά και απώτερα χωριά. Επιστεύσαμε προς στιγμή ότι οι καλόγηροι συνετίσθηκαν και απεφάσισαν να απέχουν στο μέλλον από την κομματική παλαίστρα, αλλά η εμφάνιση τους την ενδεκάτην ώρα έδειξεν ότι είναι αμεταμέλητοι και αδιόρθωτοι.

 

Τα αδέλφια Θεοφάνης Θεοδότου δικηγόρος (άνω) και Αντώνης θεοδότου γιατρός (κάτω) εξελέγησαν στις εκλογές του 1906 και μάλιστα στο άντρο των Κυρηνειακών, το διαμέρισμα Λευκωσίας-Κερύνειας

Πρώτον οι υποψήφιοι της μειονοψηφίας ή οι αντιπρόσωποι τους επέβαλλον στους φίλους εκλογείς τους όπως ψηφίζουν μόνο στις κάλπες των φοβούμενοι μήπως δώσουν λευκή και στους αντιθέτους υποψηφίους. Η Εθνική μερίδα, νωρίς κατεσκεύασε ομοιότυτα καλπών και εξάσκησε δε, με απεσταλμένους στις πόλεις και τα χωριά, τους εκλογείς στο νέο σύστημα, ψηφοφορίας και την μιμήθηκε μετά από λίγο και η αντίθετη μερίδα.

Σε κάποιους εκλογικούς σταθμούς όπως στη Λευκωσία και Λεύκα όχι όμως σε όλους, σε κάθε κάλπη, αστυνομικός παραδίδοντας το ψηφοδέλτιο στον εκλογέα τον διεφώτιζε για τον τρόπο της ψηφοφορίας και γι' αυτό ελάχιστα λάθη συνέβησαν.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τα αποτέλσματα των εκλογών δημοσιεύθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 1906 στην επίσημη εφημερίδα της Κύπρου με διάταγμα του Αρμοστή.

Οι εκλεγέντες ήσαν:

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ:

ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΣ: Σεφκέτ Βέης.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ: Μητροπολίτης Κιτίου, Κύριλλος Παπαδόπουλος, Θεοφάνης Θεοδότου, δικηγόρος και δρ Αντώνιος Θεοδότου.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ-ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΣ: Μουσταφά Χαμή εφένδης

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ: Λούης Ε. Λοϊζου, δικηγόρος, Μιχαλάκης Γ. Νικολαϊδης, δικηγόρος και Ευάγγελος Χατζηϊωάννου, δικηγόρος.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΠΑΦΟΥ

ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΣ: Νεχμέτ Ζιαή Εφένδης

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ: Μητροπολίτης Κιτίου Κύριλλος Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κυριακίδης, δικηγόρος και Σ. Αραούζος.

Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα αυτά ο Μητροπολίτης Κιτίου είχε εκλεγεί και πάλι και στα δύο εκλογικά διαμερίσματα της Λεμεσού-Πάφου και της Λάρνακας- Αμμοχώστου όπου είχε θέσει υποψηφιότητες.

Ετσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη την έδρα της Λεμεσού-Πάφου και τη θέση του πήρε σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου (22.2.1907) ο Χριστόδουλος Σώζος.

Οι Πασχάλης Κωνσταντινίδης, Α. Λιασίδης και Γ. Σιακαλλής δεν δέχθηκαν τη δεύτερη ήττα και προσέφυγαν στο Δικαστήριο εναντίον των επιτυχόντων Κιτιακών Μητροπολίτου Κιτίου και των Αδελφών Αντωνίου και Θεοφάνη Θεοδότου στο εκλογικό διαμέρισμα Λεμεσού-Πάφου.

Η δίκη κράτησε για αρκετό διάστημα καθώς οι τρεις ζητούσαν ακύρωση των εκλογών για 130 περιπτώσεις δωροδοκιών και εκφοβισμό.