Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

S-236 17.10.1904: Ο vέoς Υπατoς Αρμoστής Κιγκ Χάρμαv αvαγvωρίζει τoυς πόθoυς τωv Χριστιαvώv και Μoυσoυλμάvωv και παίρvει μέτρα για επίλυση πρoβλημάτωv πoυ αvτιμετωπίζoυv καθιστάμενος δημιουργός χρυσής δεκαετίας.

S-236

17.10.1904: Ο ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΚΙΓΚ ΧΑΡΜΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜAΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΘΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ

Στις 17 Οκτωβρίου 1904 ανέλαβε τα καθήκοντά του ο έκτος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου, ο Σερ Κιγκ Χάρμαν, ο οποίος έκαμε πολλές αλλαγές και πήρε τέτοια μέτρα που η περίοδος του χαρακτηρίστηκε ως Χρυσή Αρμοστεία.

Πρωτοχονιάτικες ευχές της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ του Αχιλλέα Λιασίδη για το 1910

Οι άλλοι Αρμοστές ήταν κατά σειρά οι Γούλσλη, (1878) Βίδδωλφ (23.6.1879) Βούλβερ (9.3.1886) Σένδαλλ (5.4 1892) και Σερ Αγκνες Σμιθ (23 .4.1898).

Ο Σερ Κιγκ Χάρμαν, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει κατάργηση του Φόρου Υποτελείας που ήταν το βασικό αίτημα των Κυπρίων, κυρίως των Χριστιανών, έλαβε τέτοια μέτρα ή είχε έλθει ο καιρός για τη λήψη των μέτρων αυτών που ικανοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό αιτήματα του Κυπριακού λαού.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο Κιγκ Χάρμαν αναγνώρισε τους πόθους των κατοίκων Χριστιανών και Μωαμεθανών και τόνιζε ότι δεν επρόκειτο να ζητήσει από αυτούς να τους εγκαταλείψουν.

Ο Υπατος Αρμοστης Κιγκ Χάρμαν

Ακόμα δέχθηκε το αίτημα των Χριστιανών να αποκαλούνται Χριστιανοί και όχι Μη Μωαμεθανοί, καθιέρωσε τη μυστική ψηφοφορία στις εκλογές, αναθεώρησε τον τρόπο εκλογής των Κοινοταρχών, Αζάδων και Δημάρχων και έδωσε τη δυνατότητα στους Κυπρίους να μετέχουν, έστω και ως συμβουλευτικά μέλη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Επίσης ίδρυσε Γεωργική Τράπεζα, που ήταν το αίτημα πολλών κυπρίων αγροτών που μαστίζονταν από τους τοκογλύφους, έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο και μοναδικό σιδηρόδρομο που απέκτησε η Κύπρος στην Ιστορία της ενώ είδε τα πρώτα κόμματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, να ανδρώνονται και να αποτελούν το κύτταρο της δημοκρατίας.

Αυτά τα μέτρα δεν ικανοποιούσαν απόλυτα όλες τις επιδιώξεις των Κυπρίων που συνέχιζαν να έχουν παράπονα από την αγγλική διοίκηση και προέβαιναν σε εντονότατες ενέργειες και διαμαρτυρίες τόσο στους δρόμους όσο και στο Νομοθετικό, αλλλα αποτελούσαν μια καλή αρχή.

Με την άφιξη του στην Κύπρο το 1904 ο Κιγκ Χάρμαν άρχισε περιοδείες σε όλη την Κύπρο που γνώριζε, όπως ανέφερε ο ίδιος από προηγουμένως.

Σε ομιλίες του μάλιστα αναγνώριζε τις επιδιώξεις των Χριστιανών να ενωθούν με την Ελλάδα και των Τούρκων να παραμείνουν αφωσιωμένοι στο Σουλτάνο.

Πάντοτε στις επισκέψεις του οι χριστιανοί έθεταν σ' αυτόν τον ενωτικό τους πόθο.

Χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψη του στην Πάφο (Φωνή της Κύπρου 27/10 Δεκεμβρίου 1904) ανέφερε:

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 9/22 Οκτωβρίου 1904

" Χαίρω διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον τόπο σας, ευχαριστώ δε για την υποδοχή της οποίας έτυχα από σας.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία επισκέπτομαι τη νήσο. Και άλλοτε πέρασα κάποια χρόνια της ζωής μου σ' αυτήν.

Μερικά από τα αιτήματά σας είναι κατορθωτά και θα προσπαθήσω να τα εκτελέσω, για τα άλλα δε των οποίων η εκτέλεση είναι δύσκολη, θα εργασθώ με όλη μου τη δύναμη να τα υποσατηρίξω.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν μεταξύ σας Ελληνες που έχουν τις εθνικές τους βλέψεις και συμπάθειες, όπως και Μωαμεθανοί, που είναι αφωσιωμένοι στο Μανάρχη τους.

Δεν θα ζητήσω ούτε από τους Ελληνες να παραβλέψουν τους εθνικούς τους πόθους, όπως επίσης δεν θα ζητήσω από τους οθωμανούς να παραμερίσουν την πίστη και την αφωσίωση τους προς το Μονάρχη τους, αλλά θα ζητήσω όπως Ελληνες και Μωαμεθανοί, από κοινού να υποστηρίζουν την Κυβέρνηση στις προσπάθειες τους.

Επίσης στη Λάρνακα λίγες μέρες αργότερα (Φωνή της Κύπρου 4/17 Δεκεμβρίου 1904) στη διάρκεια επίσκεψης του αναφέρθηκε και πάλι στον πόθο των Χριστιανών για την ένωση:

" Κατόπιν ο δικηγόρος κ. Ευάγγελος Χατζηϊωάννου ευχαρίστησε τον Μέγαν Αρμοστήν διά τας αγαθάς διαθέσεις και την ορθήν αντίληψιν ην επέδειξε κατά την επίσκεψιν του εις τας άλλας πόλεις, ως προς τα γενικά του τόπου ζητήματα δηλαδή ως προς το ζήτημα της παιδείας, των αρχαιοτήτων και το εθνικόν εφ' ων είπε τα δέοντα.

Η Αυτού Εξοχότης τον ευχαρίστησε δι' όλα και επανέλαβεν ότι θα προσπαθήση να διορθωση κάθε άτομον ότι ευρίσκει πολύ φυσικά τα αισθήματα και τους πόθους των κυπρίων όπως ενωθώσι με την μητέρα των Ελλάδα".