Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.11.1891: Οι γεvικές εκλoγές τoυ 1896. Σχηματίζovται oι πρώτoι συvδυασμoί υπoψηφίωv. Αρχίζoυv πρoεκλoγικές εκστρατείες.

S-195

6.11.1896: ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1896. ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ-ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 24/5 Νοεμβρίου 1896. Το δεύτερο τμήμα της είδησης στην επόμενη σελίδα

Οι γενικές εκλογές του 1896 προκηρύχθηκαν για τις 4 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκαν για δυο μέρες κι' έτσι έγιναν στις 6 Νοεμβρίου 1896.

Κύριο γνώρισμα αυτών των εκλογών ήταν ότι οι υποψήφιοι εγκανίασαν πλέον προεκλογική εκστρατεία με προγράμματα προς το λαό ενώ οργανώθηκαν σε εκλογικούς συνδυασμούς.

Την ανάγκη αυτών των νέων μεθόδων για την κυπριακή πολιτική ζωή επέβαλλε η άφιξη νέων επιστημόνων (που έφθασαν στο νησί επηρεασμένοι οι περισσότεροι από την πολιτική ζωή της Ελλάδας) που κατέβηκαν στις εκλογές με αξιώσεις για μια θέση στο Νομοθετικό Συμβούλιο, ώστε να εκδιώξουν τους πατροπαράδοτους υποψηφίους.

Ανάμεσα στους νέους επιστήμονες ήταν οι Ιωάννης Οικονομίδης, Ι. Βοντιτσιάνος και Ο. Ιασονίδης.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Σάλπιγξ" της Λεμεσού στις 11 Οκτωβρίου 1896:

"Μετά δραστηριότητος ου (όχι) της συνήθους εργάζονται οι διά τα εκλογικα διαμερίσματα εκτεθεισόμενοι βουλευταί. Εκ των τεσσάρων υποψηφίων του εκλογικού διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας συνεδυάσθησαν ο Πανοσιολογ. ηγούμενος Κύκκου και οι κ.κ. Π. Κωνσταντινίδης και Θεοφάνης Θεοδότου, έμεινε δε μόνος ο κ. Σιακαλλής, όστις με όλα τα μέσα άτινα εν Κυρηνεία, ιδία διαθέτει, δύσκολον νομίζεται να επιτύχη διότι οι συνδυασθέντες μείζονα κατ' εμέ διαθέτουν μέσα.

Δύο των του ανωτέρου συνδυασμού, οι κ.κ. Π. Κωνσταντινίδης και Θ. Θεοδότου μετά του κ. Ιωάννη Οικονομίδου, υποψηφίου εις το διαμέρισμα Λάρνακος-Αμμοχώστου, εξήλθον την παρελθούσαν εβδομάδα εις περιοδείαν ανά τας επαρχίας Μόρφου-Λεύκας, όθεν επανέκαμψαν σήμερον.

Και εις το έτερον εκλογικόν διαμέρισμα καταβάλλονται ικαναί ενέργειαι, αλλά δεν εγνώσθη έτι τίνες συνεδυάσθησαν και τίνες όχι. Εξ όσων μέχρι στιγμής έμαθον οι κ.κ. Α. Λιασίδης και Ιω. Οικομομίδης θα συμπράξωσιν, άγνωστον δε τις ο τρίτος τον οποίον θα προσλάβωσιν εις τον συνδυασμόν των. Πιθανώτερον νομίζω τον κ. Ρώσσον, αρχαίον συνάδελφον και διαθέτοντα ουκ ολίγα εκλογικά κεφάλαια.

Αλλα τοιαύτα διαθέτει και ο κ. Ι. Βοντιτσιάνος, αρκετά δε και ο κ. Ο. Ιασονίδης, ουχί τόσον γνωστός εις τους εκλογείς του διαμερίσματος μέχρι τούδε, εργάζεται δραστηρίως εξέδοτο δε και πολιτικόν πρόγραμμα διανεμηθέν ήδη επί υγιών αρχών στηριζόμενον. Δεν δύναμαι να

μαντεύσω από τούδε τίνες θα επιτύχουν εκ των 5 υποψηφίων, του διαμερίσματος τούτου, αλλ' εξ όσων γνωρίζω, νομίζω ότι εκ των πρώτων θα ευνοηθώσιν υπό των εκλογέων οι κ.κ. Α. Λιασίδης και Ιω. Οικονομίδης. Προσεχώς πλείονα".

(Μεταγλώττιση)

Το δεύτερο τμήμα της είδησης της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ Κ ΥΠΡΟΥ της 24/5 Νοεμβρίου 1896

Με δραστηριότητα όχι συνήθισμένη εργάζονται οι υποψήφιοι βουλευτές για τα δύο εκλογικά διαμερίσματα. Από τους τέσσερις υποψηφίους του εκλογικού διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας ενώθηκαν σε συνδυασμό ο Παναοσιολογ. ηγούμενος Κύκκου και οι κ.κ. Π. Κωνσταντινίδης και Θεοφάνης Θεοδότου, έμεινε δε μόνος ο κ. Σιακαλλής ο οποίος με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει ιδιαίτερα στην Κερύνεια, είναι δύσκολο όπως πιστεύεται να επιτύχει, γιατί αυτοί που μετέχουν στο συνδυασμό διαθέτουν, κατ' εμένα περισσότερα μέσα.

Δύο από τον ανωτέρω συνδυασμό οι κ.κ. Π. Κωνσταντινίδης και Θεοφάνης Θεοδότου με τον κ. Ιωάννη Οικονομίδη, υποψήφιο στο διαμέρισμα Λαρνακας- Αμμοχώστου, εξήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε περιοδεία ανά τις επαρχίες Μόρφου-Λεύκας, απ' όπου επανέκαμψαν σήμερα.

Και στο άλλο εκλογικό διαμέρισμα καταβάλλονται ικανές ενέργειες, αλλα δεν εγνώσθη ακόμη ποίοι θα μετέχουν σε συνδυασμό και ποίοι όχι.

Εξ όσων μέχρι στιγμής έχω πληροφορηθεί οι κ.κ. Α. Λιασίδης και Ιω. Οικονομίδης θα συμπράξουν, αλλά είναι άγνωστον ακόμη ποίος θα είναι ο τρίτος τον οποίο θα συμπεριλάβουν στο συνδυασμό τους.

Πιθανότερος νομίζω ότι είναι κ. Ρώσσος, αρχαίος συνάδελφος που διαθέτει πάρα πολλά εκλογικά κεφάλαια.

Αλλά τέτοια διαθέτει αρκετά και ο κ. Ι. Βοντιτσιάνος, ο δε κ. Ο. Ιασονίδης, όχι τόσο γνωστός στους εκλογείς του διαμερίσματος μέχρι στιγμής, εργάζεται δραστήρια και έχει εκδόσει και πολιτικό πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στις υγιείς αρχές καιτο οποίο έχει ήδη διαμενηθεί.

Δεν μπορώ να μαντεύσω από τώρα ποιοι θα επιτύχουν από τους πέντε υποψηφίους του διαμερίσματος αυτού, αλλά από όσα γνωρίζω, νομίζω ότι από τους πρώτους θα ευνοηθούν από τους εκλογείς οι κ.κ. Α. Λιασίδης και Ιω. Οικονομίδης.

Περισσότερα προσεχώς.

Οι προσπάθειες για σχηματισμό συνδυασμών καρποφόρησαν πολύ γρήγορα και στις 18 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζε η ημέρα των εκλογών η ίδια εφημερίδα έγραφε:

"Σας έγραφον την παρελθούσαν εβδομάδα τα κατά τον συνδυασμόν των βουλευτικών βεβαίως του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κυρηνείας. Ηδη πληροφορούμαι ότι κατηρτίσθη και ο του διαμερίσματος Λάρνακος- Αμμοχώστου εκ των κ.κ. Λιασίδου, Οικονομίδου και Ρώσσου και ούτως, εν μεν τω εκλογικώ διαμερίσματι θα έχωμεν εκλογικόν αγώνα τριών καθ' ενός, εν δε τω δευτέρω του της Λάρνακος- Αμμοχώστου τριών κατά δύο ηνωμένων ή κεχωρισμένων άγνωστον.

Συνεπεία τούτων ο εκλογικός οργασμός βαίνει αυξάνων από ημέρας εις ημέραν, οι δε υποψήφιοι βουλευταί ποιούνται καθ' ημέραν εκδρομάς προσπαθούντες να υπερισχύσωσι των αντιπάλων. Λυπηρόν ότι πλην του κ. Ιασονίδου ουδείς άλλος των υποψηφίοων εξέδοτο πολιτικόν πρόγραμμα, αναγκαιότατον κατ' εμέ πάντοτε, ιδία δε κατά την παρούσαν περίστασιν, οπότε οι κύριοι μας σκέπονται πως να απαλλαγώσι της "κατηραμενης κληνομομίας"

και η τύχη μας κρέμμαται από λεπτού νήματος, ένεκα του υπέρ των αρμενίων ενδιαφέροντος υπέρ ων καθόλου παράδοξον να θυσιασθή η ατυχής Κύπρος, επιστρεφόμενη εις τον "μέγα δολοφόνον".

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10/22 Μαϊου 1896

Ητο λοπόν απαραίτητον να διατυπώσωσιν εγγράφως το πολιτικόν των προγραμμα οι κ. υποψήφιοι διά να φανή τι φρονεί έκαστος αυτών εν γένει ως προς τα πράγματα του τόπου, ιδία δε ως προς το προκείμενον ζήτημα, το οποίον εμπνέει φοβεράς ανησυχίας εις τον ελληνικόν της νήσου λαόν.

Ητο απαραίτητον να είπωσιν εις εκείνων ων την ψήφον έρχονται να εκλιπαρήσωσιν ότι εν η περιπτώσει οι παρά τον Τάμεσιν θελήσωσι να διαθέσωσιν ούτως ή άλλως τας τύχας του κυπριακού λαού δεν θα επιτραπή αυτοίς να αποφασίσωσι λαμβάνοντες υπ' όψιν μόνον τα ίδια αυτών συμφέρονα, αλλ' ότι εν τοιαύτη περιπτώσει αυτοί οι αντιπρόσωποι του τόπου θα τεθώσιν επικεφαλής των εκλογέων των και διά παντός μέσου ουδεμίαν άλλην λύσιν εκείνης, ήτις συνάδει προς τα προαιώνια του λαού αισθήματα, τους πόθους και την καταγωγήν θα επιτρέψωσιν".

(Μεταγλώττιση)

Σας έγραφα την περασμένη εβδομάδα για τα σχετιζόμενα με το συνδυασμό των βουλευτικών βεβαίως του διαμερίσματος Λευκωσίας-Κερύνειας. Ηδη πληροφορούμαι ότι καταρτίστηκε και ο συνδυασμός του διαμερίσματος Λάρνακος- Αμμοχώστου από τους κ.κ. Λιασίδη, Οικονομίδη και Ρώσσο και έτσι εις μεν το εκλογικό διαμέρισμα θα έχουμε εκλογικό αγώνα τριών εναντίον ενός, εις δε το δεύτερο, εκείνο της Λάρνακας- Αμμοχώστου τριών εναντίον δύο ηνωμένων ή κατερχομένων χωριστά στις εκλογές. Αυτό είναι άγνωστο.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8/20 Αυγούστου 1896

Λόγω αυτών ο εκλογικός οργανιμός αυξάνεται από ημέρα σε ημέρα, οι δε υποψήφιοι βουλευτές πραγματοποιούν κάθε μέρα εκδρομές στην προσπάθεια τους να υπερισχύσουν των αντιπάλων τους.

Είναι λυπηρό ότι εκτός από τον κ. Ιασονίδη, κανένας άλλος από τους υποψηφίους δεν έχει εκδόσει πολιτικό πρόγραμμα που είναι αναγκαιότατο κατ' εμένα πάντοτε ιδιαίτερα δε κατά την παρούσα περίσταση, οπότε οι Κύριοι μας σκέπτονται πως θα απαλλαγούν από την "καταραμένη κληρονομιά" και η τύχη μας κρέμμεται από λεπτό νήμα λόγω του ενδιαφέροντος υπέρ των Αρμενίων χάριν των οποίων δεν είναι καθόλου παράδοξο να θυσιασθεί η άτυχη Κύπρος επιστρεφόμενη στο "μέγα δολοφόνο".

Ηταν λοιπόν απαραίτητο να διατυπώσουν γραπτώς το πολιτικό τους πρόγραμμα οι κ. υποψήφιοι για να φανεί τι πιστεύει ο καθένας από αυτούς γενικά ως προς τα πράγματα του

1ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17/29 Οκτωβρίου 1896. Το δεύτερο μέρος στην επόμενη σελίδα

τόπου, ιδιαίτερα δε ως προς το προκείμενο ζήτημα, το οποίο εμπνέει φοβερές ανησυχίες στον ελληνικό λαό της νήσου.

Ηταν απαραίτητο να πουν σε εκείνους από τους οποίους θα εκλιπαρήσουν την ψήφον ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι παρά τον Τάμεση θελήσουν να διαθέσουν έτσι ή αλλιώς τις τύχες του κυπριακού λαού, δεν θα επιτραπεί σ' αυτούς να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αλλά ότι σε τέτοια περίπτωση αυτοί οι αντιπρόσωποι του τόπου θα τεθούν επί κεφαλής των εκλογέων τους και με κάθε μέσο, δεν θα επιτρέψουν καμιά άλλη λύση η οποία δεν θα συνάδει προς τα προαιώνια αισθήματα και τους πόθους και την καταγωγή του λαού.

Η ίδια εφημερίδα πρόσθετε στις 23 Οκωβρίου:

"Εκτακτος παρατηρείται κίνησις κατά τας ημέρας ταύτας ένεκεν των επικειμένων βουλευτικών εκλογών. Προγράμματα και προκηρύξεις εξέδωκε μόνον ο κ. Ιασονίδης, αλλ' οι εδώ φαίνεται ότι θα υποστηρίξουν Ρώσσον, Λιασίδην και Οικονομίδην. Η ημέρα της ψηφοφορίας ήτις είχεν ορισθή η 4 Νοεμβρίου ανεβλήθη επί δύο ημέρας, άγνωστον διατί.

Εκ των Οθωμανών περισσοτέρας ελπίδας επιτυχίας έχει ο Χότζας Ναφής, αν και ο Δερβής Πασάς έπεμψε παντού πράκτορας προς άγραν (μη γράφε αγοράν) ψήφων".

(Μεταγλώτιση)

Εκτακτη κίνηση παρατηρείται κατά τις ημέρες αυτές λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Προγράμματα και προκηρύξεις εξέδωσε μόνον ο κ. Ιασονίδης, αλλά οι εδώ φαίνεται ότι θα υποστηρίξουν Ρώσσον, Λιασίδη και Οινονομίδη. Η ημέρα της ψηφοφορορίας η οποία είχε ορισθεί η 4 Νοεμβρίου αναβλήθηκε για δυο ημέρες και είναι άγνωστο γιατί.

Από τους Οθωμανούς περισσότερες ελπίδες επιτυχίες έχει ο Χότζας Ναφής άνκαι ο Δερβής Πασάς έστειλε παντού πράκτορες προς άγραν (για αναζήτηση) (μη γράφεις αγοράν) ψήφων.

Στις 25 Οκτωβρίου σε ανταπόκριση που είχε σταλεί στη " Σάλπιγγα" από τις 20 του ίδιου μήνα γύρω από τις προσπάθειες δημιουργίας συνδυασμών και γενικά την προεκλογική εκστρατεία αναφέρονταν τα εξής:

Το δεύτερο τμήμα της είδησης της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για τις εκλογές

"Ενόσω πλησιάζει η ημέρα της εκλογής επί τοσούτον ο εκλογικός οργασμός επιτείνεται μεταξύ των δύο συνδυασμών των δύο εκλογικών διαμερισμάτων περί των οποίων σας έγραψα εν τη προλαβούσι μου και οίτινες διατελούν εις τοσούτον στενάς σχέσεις, ώστε δικαίως δύναται να θεωρηθώσιν ως εις και μόνος, λαμβάνουσι χώραν διαρκείς συσκέψεις τα δε απαρτίζοντα αυτούς πρόσωπα συχνάς ποιούνται ανά τας επαρχίας εκδρομάς προς άγραν ψηφοφόρων. Αλλά διά τούτο μη νομίσητε οι μεταξύ των μελών αμφοτέρων των συνδυασμών τούτων ή εκατέρου επικρατεί πλήρης σύμπνοια. Πολλού γε δει. Απ' εναντίας υπάρχουσι πρόσωπα αντιπαθούντα προς συνυποψηφίους των ή προς υποψηφίους του συνδυασμού, άλλου εκλογικού διαμερίσματος μεθ' ων εν τούτοις είνε συνδυασμένοι και προτιμώνται να ευνοηθώσιν υπό των εκλογέων, αλλά εις αντίθετον ανήκοντες συνδυασμόν. Ουδόλως λοιπον άπορον ον μεθ' όλου το κατά τα φαινόμενα ακαταγώνιστον των δύο συνδυασμών, η Τετάρτη και η Παρασκευή, μας παρουσιάσωσιν εκπλήξεις και η τύχη ευνοήση και πρόσωπα περί της αποτυχίας των οποίων πολλοί και από πολούς αποφαίνονται.

Εννοείται ότι περί των εκλογέων περί των αναγκών αυτών, περί των πόθων ούτε λόγος αρκεί να δώσωσι την ψήφον των, ως ορθώς μοι παρετήρησε προχθές επαρχιώτης, αλλά διαθέτων εκλογικά κεφάλαια και δυνάμεως να κρίνη ορθώς τα πράγματα.

Τώρα μοι είπε, μας χαιρετούν, μας περιποιούνται, αλλ' αφού παρέλθη η ώρα της εκλογής οι υποκλείσεις της σήμερον και οι θεσμοί εναγκαλισμοί θα παύσουν ή το πολύ θ'αντικατασταθώσιν υπο ξηρού χαιρετισμού. Και μα την αλήθεια δεν έχει άδικον ο καλός επαρχιώτης. Μετά τας εκλογάς θα λησμωνηθώσι, και προγράμματα και υποσχέσεις ρηταί και τα πράγματα θ' αφεθώσιν εις την τύχην, έκαστος δε θα παρατηρήση την δουλειάν του, το συμφέρον του και ουδείς θα σκεφθή πλέον ότι ο τόπος εξαντληθείς τέλειον υλικώς περιήλθεν εις την εσχάτην πενίαν ή ότι η τύχη της νήσου ενδέχεται να κριθή σήμερον ή αύριον ουχί κατά τα συμφέροντα και τους πίθους των κατοίκων, αλλά κατά τα συμφέροντα των Αρμενίων ή των Εβραίων".

(Μεταγλώττιση)

Ενώ πλησιάζει η ημέρα της εκλογής τόσο ο εκλογικός οργασμός εντείνεται. Μεταξύ των δυο συνδυασμών των δύο εκλογικών διαμερισμάτων για τους οποίους σας έγραψα στην προηγούμενη μου ανταπόκριση και οι οποίοι έχουν τόσο στενές σχέσεις ώστε δίκαια μπορεί να θεωρηθούν ως ένας και μόνος, πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις, τα δε πρόσωπα που τους απαρτίζουν πραγματοποιούν συχνές εκδρομές στις επαρχίες προς εξασφάλιση ψηφοφορόρων.

Αλλά γι' αυτό μη νομίσετε ότι μεταξύ των μελών των δύο συνδυασμών αυτών ή του καθενός επικρατεί πλήρης σύμπνοια. Κάθε άλλο. Απεναντίας υπάρχουν πρόσωπα που αντιπαθούν τους συνοψηφίους τους ή τους υποψηφίους του συνδυασμού άλλου εκλογικού διαμερίσματος, με τους οποίους εν τούτοις είναι συνδυασμένοι και προτιμώνται από τους εκλογείς, αλλά που ανήκουν σε αντίθετο συνδυασμό.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 12/24 Νοεμβρίου 1894

Δεν υπάρχει λοιπόν καθόλου απορία αν με όλο κατά τα φαινόμενο ακαταγώνιστο των δύο συνδυασμών, η Τετάρτη και Η Παρασκευή μας παρουσιάσουν εκπλήξεις και η τύχη ευνοήσει και πρόσωπα, για την αποτυχία των οποίων αποφαίνονται πολλοί εδω και πολύ χρόνο.

Εννοείται ότι για τους εκλογείς, για τις ανάγκες τους,για τους πόθους τους ούτε λόγος, αρκεί να δώσουν την ψήφο τους, όπως ορθώς μου παρατήρησε προχθές επαρχιώτης, αλλά που διαθέτει εκλογικά κεφάλαια και δυνάμενος να κρίνει ορθά τα πράσγματα.

Τώρα μου είπε, μας χαιρετούν, μας περιποιούνται, αλλ' αφού παρέλθει η ώρα της εκλογής, οι σημερινές υποκλίσεις και οι θερμοί εναγκαλισμοί θα παύσουν ή το πολύ θα αντικατασταθούν από ξερό χαιρετισμό.

Και μα την αλήθεια δεν έχει άδικο ο καλός επαρχιώτης. Μετά τις εκλογές θα λησμονηθούν και προγράμματα και ρητές υποσχέσεις και τα πράγμαστα θα αφεθούν στην τύχη, ο καθένας δε θα παρατηρήσει τη δουλειά του, το συμφέρον του και κανένας δεν θα σκεφθεί πλέον ότι ο τόπος αφού εξαντλήθηκε εντελώς από υλικά περιήλθε στην εσχάτη πενία ότι η τύχη της νήσου ενδέχεται να κριθεί σήμερα ή αύριο όχι κατά τα συμφέροντα και τους πόθους των κατοίκων, αλλά κατά τα συμφέροντα των ΑΣρμενίων ή των Εβραίων.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τις εκλογές κέρδισαν τόσο νέοι όσο και παλαιοπολιτικοί.

Σύμφωνα με την " Σάλπιγγα" οι ψηφοφόροι ψήφιζαν τους νέους υποψηφίους με την ελπίδα ότι με την αλλαγή θα άλλαζαν τα πράγματα.

Ομως οι ρίζες που είχαν δημιουργήσει οι παλαιοπολιτικοί και οι παλιές σχέσεις με τους ψηφοφόρους, όπως ο ηγούμενος Κύκκου, ο Πασχάλης Κωνσαντινίδης και ο Αχιλλέας Λιασίδης, ήταν πολύ μεγάλες για να τους εκδιώξουν από το Νομοθετικό.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σύμφωνα με την "Σάλπιγγα" έχουν ως εξής:

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

1. Ηγούμενος Κύκκου

2. Πασχάλης Κωνσταντινίδης

3. Θεοφάνης Θεοδότου.

ΟΘΩΜΑΝΟΣ

1. Χατζηχαφούς Ζιά εφένδης

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

1. Αχιλλέας Λιασίδης.

2. Ιωάννης Οικονομίδης

3. Ιωάννης Βοντιτσιάνος

ΟΘΩΜΑΝΟΣ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Νοέμβριος 1894

1. Αχμέτ Τερβίς πασάς, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ζαμάν.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ -ΠΑΦΟΥ

1. Μητροπολίτης Κιτίου

2. Σωκράτης Φραγκούδης

3. Ο. Ιασονίδης

ΟΘΩΜΑΝΟΣ

1. Χαβούζ Ραματάν, από την Πάφο.

Από τους εκλεγέντες για πρώτη φορά εισέρχονταν στο Νομοθετικό οι Ον. Ιασονίδης, Θεοφάνης Θεοδότου και Ι. Βοντιτσιάνος.

Εγραφε η "Σάλπιγγα":

"Παρετηρήθη ότι ο λαός μεγάλην έδειξε διάθεσιν να ρίπτη την ψήφον του εις τους νέους υποψηφίους, ελπίζων με την αλλαγήν των προσώπων και μεταβολήν της τύχης του.

Τράπεζαν, Τράπεζαν, εφώναζαν οι χωρικοί ενταύθα και έρριπταν την ψήφον των υπέρ του Ο. Ιασονίδου, υποσχεθέντος διά του προγράμματος του ότι θα επιδιώξη πάση δυνάμει την σύστασιν τοιαύτης, διότι και έτυχε καταπληκτικής πλειοψηφίας.

Εκ των νέων βουλευτών ο κ. Ο. Ιασονίδης ειργάσθη ομολογουμένως, άλλοτε εν Λονδίνω πολύ υπέρ της πατρίδος του δημοσιεύσας πολλάς εις αγγλικα φύλλα και ανταλλάξας πολλάς επιστολάς μετά Υπουργών, αναφορικώς προς πολλά κυπριακά ζητήματα, ο δε κ. Θεοδότου ευρισκόμενος εις Αγγλίαν εδημοσίευσεν αγγλιστί εις ιδιαίτερον φυλλάδιον τιτλοφορούμενον "Κυπριακή έκκλησις προς τον βρεττανικόν λαόν" περί παντός κακώς έχοντας εν τη νήσω" και εις φύλλα διαφόρους διατριβάς".

Ενας από τους αποτυχώντες ήταν ο Ν. Ρώσσος.

Για την αποτυχία του είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό ο "ψίθυρος" σε βάρος του.

Με τη μέθοδο του ψιθύρου αναφέρθηκε στο λαό ότι ο Ρώσσος είχε πει πως δεν θα ψήφιζε κανένα μέτρο υπέρ της Αμμοχώστου. Και αυτό στάθηκε μοιραίο. Εγραφε η "Σάλπιγξ":

"Εν τη προλαβούση μου δεν έκρυψα υμίν τους φόβους μου ως προς την εκλογήν του κ. Ρώσσου προσθείς ότι οι εκλογείς του εκλογικού κέντρου Αμμοχώστου δυσμενώς προς αυτόν διέκειντο. Λόγος της τοιαύτης δυσμενείας, ον παρ' εκλογέως πολλά δυναμένου ήκουσα είναι ότι ο κ. Ρώσσος είπε, ποτέ ότι ενόσω αυτός διατελεί βουλευτής, θα πολεμήση παντί σθένει παν δημόσιον έργον όπερ ήθελε προταθή υπέρ της Αμμοχώστου. Είτε αληθές είτε ψευδές είναι τούτο είναι βέβαιον ότι οι πολιτικοί του κ. Ρώσσου αντίπαλοι το εξεμεταλλεύθησαν δεξιώς διότι συνδυάσαντες με τας συχνάς αυτού εκ του Νομοθετικού απουσίας δυσμενώς διέθεσαν κατ' αυτού τους πλείστους των εκλογέων".