Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.8.1889: Ευρεία συζήτηση στη Βρεταvική Βoυλή για τα αιτήματά της Κυπριακής πρεβείας όπως τέθηκαv στη Βρεταvική Κυβέρvηση.

S-188

8.8.1889: ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

To κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνος όπως φαινόταν από την πλευρά του χωριού Τέμπλος, στη βόρεια περιοχή του Πενταδακτύλου, σε μικρή απόσταση από την Κερύνεια

Η Πρεσβεία της Κύπρου υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο είχε μια νέα συνάντηση με τον υπουργό Αποικιών αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κάτι το πολύ σημαστικό στα αιτήματά της, ιδιαίτερα σε ότι αφορούσε τον φόρο της Δεκάτης, την ίδρυση Γυμνασίου και τον φόρο Υποτελεφας που ανερχόταν σε 92.800 λίρες.

Ωστόσο, η παρουσία της έδωσε την ευκαιρία να εγερεθεί το Κυπριακό και τα αιτήματα των Κυπρίων στη βρετανική Βουλή, όπου τα μέλη της Κυβέρνησης αναγκάστηκαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις, οι οποίες όμως δεν διέφεραν από εκείνες που είχαν δοθεί στα μέλη της Πρεσβείας.

Λεπτομέρειες της συζήτησης στη Βουλή έδωσε η εφημερίδα "Αλήθεια" της Λεμεσού στις 24/5 Σεπτεμβρίου, 1889 (Μεταγλώττιση):

"Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου (1889) έγιναν διάφορες επερωτήσεις για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Ιρλανδός βουλευτής Οκόνορ τρεις φορές επανειλημένα ύψωσε τη φωνή του στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ των δεινοπαθούντων κυπρίων. Και πρώτα μεν επερώτησε για τον τρόπο της είσπραξης της δεκάτης. Ο υφυπουργός Αποικιών Ντε Ουόρμς απάντησε: "Το σύστημα της είσπραξης σε είδος της δεκάτης πιστεύεται ότι είναι ευπρόσδεκτο στους φορολογουμένους, επεκτείνεται δε βαθμιαία. Ο υπουργός θα συνεννοηθεί με τον Αρμοστή για τη επέκταση της και στους δήμους τους οποίους ανέφερε αυτός που υπέβαλε την επερώτηση".

Μετά από λίγο ο Οκόννορ ηγέρθη και πάλι και είπε: " Στις 8 Αυγούστου 1889 ο υφυπουργός βεβαίωσε στη Βουλή αυτή ότι "από την αγγλική κατοχή επήλθε μεγάλη ελάττωση φορολογίας στην Κύπρο ερωτώ τώρα εάν ο υφυπουργός γνωρίζει ότι τα αιρετά μέλη του νομ. συμβουλίου της Κύπρου κήρυξαν τη δήλωση αυτή ανακριβή. Εάν αληθεύει ότι υπό την κυβέρν. του Σουλτάνου εισπράττονταν κάθε χρόνο από φόρους στερλίνες 138.133, ενώ υπό την αγγλική διοίκηση οι εισπράξεις έφθασαν στις 182.967. Εάν γνωρζει ότι κατά την ομολογία του αρμόδιου υπαλλήλου, η αξία στην οποία πωλούνται τα κτήματα είναι πολλές φορές κατότερη από τη

Εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ

φορολογική εκτίμηση, εάν θα διατάξει ο υπουργός να αναθεωρηθεί η εκτίμηση αυτή και να ελαττωθεί σύμφωνα με την πραγματική, εμπορεύσιμη αξία του κτήματος".

Ουόρμς: "Οι πληροφορίες στις οποίες θεμελιώνονται οι τρεις πρώτες επερωτήσεις, εξήχθησαν από κάποιο έγγραφο που κατατέθηκε από μένα κατά τον Απρίλιο, τις απαντήσεις δε περιέχει το έγγραφο του υπουργού που δημοσιεύθηκε στη σελίδα 23 της Κυανής Βίβλου. Γενική αναθεώρηση της φολογικής εκτίμησης δεν είναι δυνατή εφόσον το νομοθ. συμβούλιο δεν προνοήσει για τον αναγκαίο μηχανισμό κατά τρόπον ευπρόσδεκτο στην Κυβέρνηση, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατάχθηκε να πράξει υπό τους κειμένους νόμους, ό,τι δυνατό, όπως επανορθώνει σε ορισμένες περιπτώσεις κάθε αδικία ή ανισότητα".

Οκόννορ: "Γνωρίζει ο υφυπουργός ότι τον αγροτικό πληθυσμό της Κύπρου βύθισε σε άκρα ένδεια η απεχθής φορολογία και η βίαιη εκποίηση των κτημάτων;

Ουάρμς: Οι εκθέσεις μαρτυρούν αντίθετα ότι η θέση βελτιώθηκε πολύ.

Και πάλι μετά από λίγο, αφού ηγέρθη για τρίτη φορά ο Οκόννορ, ρώτησε τον υφυπουργό των Οικονομικών "εάν η Κυβέρνηση προτίθετο να ανακουφίσει κάθε ένα οποιοδήποτε τρόπο τους Κυπρίους από τον επαχθή φόρο, που επέβαλλε σ' αυτούς κατ' έτος καταβολή 92.800 λιρών στους δανειστές της Πύλης και εάν δεν ήταν δυνατό να εξευρεθεί κάποιος συνδυασμός προς μετατροπή του φόρου ή ουσιώδους ελάττωσης του;

Ο υπουργός Γώσσεν απάντησε: "Οτι αφορά την πρώτη ερώτηση, εάν υπονοείται η ανακούφιση των Κυπρίων με κυβερνητική χορηγία φοβούμαι ότι δεν μπορώ να απαντήσω καταφατικά ότι αφορά το ποσό των 92.800 λιρών ορίστηκε από την αγγλοτουρκική σύμβαση και η κυβέρνηση της Βασίλισσας δεν μπορεί να το ελαττώσει αυτόβουλα. Η τροπή απαιτεί τη συναίνεση της Πύλης και της Γαλλίας εάν η Πύλη αποδεχθεί να πάρει κάποιο ποσό προς απόσβεση και εάν η Γαλλία επιτρέψει να αποσβεσθεί το το σημερινό δάνειο και να συνομοληγηθεί άλλο με τόκο, ελαφρότερο, ενδέχεται να επέλθει οικονομία 11-12 χιλιάδων λιρών. Το ζήτημα τούτο, απαιτεί συνεννόηση Πύλης και Γαλλίας αλλά ελκύει τις σκέψεις της Κυβέρνησης.

Σερ Λάουζων: Δεν είναι άραγε δυνατό να διακοπεί η καταβολή του φόρου προς την Πύλη, έως ότου επιτελεσθούν οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία;

Γώσεν: Εάν διακόψουμε την καταβολή του φόρου, δεν θα έχουμε κεφάλαια προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων τις οποίες αναλάβαμε.

Ετσι η όλη λογομαχία έληξε και αμέσως στην κυνική ομολογία ότι από τους δυστυχείς κυπρίους αφαιρείται κυριολεκτικά και το δέρμα, όπως εισπράττουν ανελλιπώς τους τόκους τους οι δανειστές εκείνοι της Τουρκίας τους οποίους άλλως θα ήσαν αναγκασμένες να αποζημιώνουν από το δικό τους θησαυροφυλάκιο οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Κόνιπεαρ επερώτησε τον υφυπουργό των Αποικιών "εάν έγινε αίτηση από την Α. Μακαρ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την κατά τύπον αναγνώριση των Μητροπολιτών της νήσου από την Αυτής Μεγαλ. τη Βασίλισσα και εάν ο Λορδος Νάτσφορτ σκόπευε να συστήσει στην Α. Μεγαλ. να χορηγήσει σε κάθε ένα από τους Ελλήνες Ορθόδοξους Μητροπολίτες Κιτίου, Κερύνειας και Πάφου διάταγμα που να

Ανταπόκριση στη βρετανική επιθεώρηση THE GRAPHIC, 10 Aυγούστου, 1878

φέρει τη βασιλική σφραγίδα με το οποίο θα επικρώνεται η εγκατάσταση του κάθ' ενός στις οικίες Μητροπόλεις, με τις οποίες εκλέγηκαν από την αγγλική κατοχη".

Ο βαρώνος Ντε Ουόρμς απάντησε ότι αίτηση για βεράτια γίνονταν από μέρους των Μητροπολιτών της νήσου από τον Αρχιεπίσκοπο. Ως προς το δεύτερο μέρος της επερώτησης το έντιμο μέλος παραπέμπεται στην επιστολή στην Κυανή Βίβλο (σελίδα 40 και 41 Ψ 6.003) του Λόρδου Νάτσφορτ της 22 Μαρτίου, στην οποία δηλώνεται ότι το ζήτημα των αρχιερατικών δικαιωμάτων πρέπει να αποφασισθεί από το νομοθετικό συμβούλιο της νήσου".

Ο κ. Μακνεϊλ επερώτησε αναφερόμενος σε αναγνωσθείσα και δημοσιευθείσα στα τουρκικά και ελληνικά προκήρυξη του Μ. Αρμοστή όταν ανατίθετο η διοίκηση της νήσου στην Αυτής Μεγαλειότητα, με την οποία προκήρυξη επικυρώνονταν στους κατοίκους όλα τα δικαιώματα και προνόμια, τα οποία απολάμβαναν από την προκάτοχο Κυβέρνηση, εάν ένα από τα προνόμια ήταν να υποβάλλεται το όνομα του Ορθόδοξου Αρχιερέα στον Σουλτάνο και μετά την εκλογή και χειροτονία προς έγκριση και επικύρωση. Και εάν, επειδή η συνηθισμένη αναγνώριση Μητροπολίτη είναι ζήτημα όλως διόλου χωριστόν από την επιβολή αρχιερατικών δικαιωμάτων και δεν εξαρτάται από οποιοδήποτε συμβούλιο νομοθετικό ή άλλο, να λάβει ο υπουργός των Αποικιών εκ νέου υπ' όψη την πρόσφατη του απόφαση και θα συστήσει στη Βασίλισσα να επικυρώσει με διάταγμα που φέρει τη βασιλική σφραγίδα, την εκλογή των Μητροπολιτών Κιτίου, Κερύνεια και Πάφου, σύμφωνα με την αίτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο βαρώνος ντε Ουόρμς απάντησε, ότι αυτό δεν είναι προνόμιο των Κυπρίων, όπως δηλώθηκε. Ο υπουργός των Αποικιών αρνήθηκε να συστήσει στη βασίλισσα να χορηγήσει διατάγματα στους Μητροπολίτες αυτούς, επειδή θεωρείτο περιττή επικύρωση της εκλογής τους, αφού ήδη κανονικά αναγνωρίστηκαν ως Μητροπολίτες από τους Κυπρίους".

Ο κ. Οκόννορ επερώτησε τον υφυπουργό των Αποικιών, έαν ο συνταγματάρχης Φαλκ Ουάρρεν αποσύρθηκε από την πολιτική υπηρεσία της Κυπρου και εάν σύμφωνα με την εκφρασθείσα πολλές φορές επιθυμία της Κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλ. να ελαττώσει το προσωπικό των Αγγλων υπαλλήλων στη νήσο και να περικόψει τις δαπάνες της διοίκησης της ύπρου, ο υφυπουργός των Αποικιών να λάβει υπ' όψη το λυσιτελές του να συγχωνεύσει τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέα και του διευθυντή του Χωρομετρικού τμήματος με μισθό 600 λιρών ετησίως και με αυτό να υπάρξει οικονομία 1200 λιρών στο ταμείο της νήσου.

Ο βαρώνος ντε Ουόρμς απάντησε, ότι η αποχώρηση του Αρχιγραμματέα από την Κυπρο έγινε με τη σύσταση της Κυβέρνησης της Βασίλισσας για χάρη οικονομίας, επειδή όμως η θέση του βοηθού αρχιεγραμματέα επρόκειτο να καταργηθεί ταυτόχρονα, γι' αυτο είναι αδύνατη η συγχώνευση των δύο θέσεων, όπως προτάθηκε από το έντιμο μέλος. Οι μεταβολές που έγιναν ήδη προκάλεσαν οικονομία 600 περίπου λιρών κατ' έτος.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 2 Ιουνίου 1889

Ο κ. Οκόννορ επερώτησε επίσης, εάν η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με μικρή χρηματική χορηγία σε πειράματα που αφορούν στη βελτίωση της καλλιέργειας των μεταξοσκωλήκων στην Κύπρο κατά τις υποδεικνυόμενες αρχές, στο τελευταίο υπόμνημα του διοικητή Πάφου και εάν ο υπουργός των Αποικιών συστήσει στον Μ. Αρμοστή το λυσιτελές του να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί για τη δεκάτη του μεταξιού και να εισπράττεται ο φόρος κατά την εξαγωγή να καταργηθεί καθ' ολοκληρία".

Ο βαρώνος ντε Ουόρμς απάντησε ότι η Κυβέρνηση της Βασίλισσας θα λάβει υπ'όψη οποιεσδήποτε παραστάσεις, ο Μ. Αρμοστής θα υποβάλει γι' αυτό, αλλά είναι αδύνατο να καταρργηθεί η δεκάτη στο μετάξι. Θα γίνουν έρευνες για τροποποίηση των κανονισμών για τη δεκάτη, χωρίς να υποστεί το ταμείο κάποια ζημιά.

Για τις συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και για τη δεύτερη συνάντηση της Πρεσβείας με τον υπουργό των Αποικιών στάληκε από την ίδια (την πρεσβεία) έκθεση προς το Μητροπολιτη Κερύνειας, την οποία παραθέτει ο Φίλιος Ζαννέτος στην Ιστορία του (Μεταγλώττιση από το Β τόμο):

"...το Υπουργείο όρισε συνέντευξη για τις 15 τρέχοντος (Αυγούστου). Εν τω μεταξύ ασχοληθήκαμε να δούμε κάποιους βουλευτές και να εισαχθούμε σε κάποια εταιρεία γνωστή υπό το όνομα "προστατευτική των ιθαγενών" της οποίας μέλη είναι πολλοί βουλευτές που ανήκουν και στις δυο αποχρώσεις σε αυτήν ως και στους εν λόγω βουλευτές κοινοποιήσαμε εκθέσεις για τα κυπριακά αιτήματα, η εταιρεία αυτή και πολλοί άλλοι μας υποσχέθηκαν υποστήριξη του ζητήματος. Και πράγματι μετά από κάποιες ημέρες έγιναν επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο για το κυπριακό ζήτημα. Αυτές δεν τις αναγράφουμε διότι θα τις δείτε στον κυπριακό τύπο, προς τον οποίο έχουν σταλεί επίσης πληροφορηθήκατε ότι και άλλοι βουλευτές γνωστοποίησαν στην Κυβέρνηση ότι έχουν να πουν για το κυπριακό ζήτημα είναι άγνωστος ακόμη η ημέρα της συζήτησης αυτής, αλλά, όπως πληροφορηθηκαμε από το υπουργείο, θα είναι πιθανόν η προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη επίσης το υπουργείο μας γνωστοποίησε με επιστολή του ότι ο υπουργός διατάχθηκε από τη βασίλισσα να καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα μας για την Κύπρο στη Βουλή.

Μετά την αποστολή της εκτυπωθείσης έκθεσης των αρχών της Κύπρου που αναιρεί ότι στο υπόμνημα δεν είχε αναιρεθεί από τα προηγούμενα, δηλαδή για τη σύσταση γεωργικού τμήματος για το νομοθετικό, για το εκτελεστικό, για την παιδεία και αυτό ακόμη για τα δικαστήρια, τα οποία οι άρχοντες μας στην Κύπρο θέλησαν να χαρακτηρίσουν ως πολλά μας, στάληκαν οι δέουσες απαντήσεις σ' αυτά αλλά ο Υπουργός διαβιβάζοντας σε μας τα έγγραφα αυτά, τα συνόδευσε και με επιστολή του στην οποία εν πολλοίς εκφέρει και την οριστική του γνώμη.

Παραδέχεται οριστικά τη σύσταση γεωργικού τμήματος, τη διατήρηση των δικαστηρίων ως έχουν, την αναδιοργάνωση της αστυνομίας με τη σύσταση σωμάτων σε 70 χωριά της νήσου. Ως προς το Νομοθετικό αρνείται την τροποποίηση του Οργανικού Κανονισμού, διοτι διϊσχυρίζεται ότι αν τροποποιθεί ως θέλουμε καμμιά πρακτική ωφέλεια δεν θα έχει. Ως προς το Εκτελεστικό, θα υποβάλει σχέδιο κατά το οποίο σε περίπτωση σπουδαίων διοικητικών υποθέσεων, θα προσκαλεί ντόπιους να λαμβάνουν μέρος. Ως προς την παιδεία, αρνείται τη σύσταση Γυμνασίου, λέγοντας ότι πρέπει να υποστηριχθούν τα δημοτικά και ελληνικά. Και σε αυτά απαντήσαμε πάλιν αμέσως.

Χθες προσήλθαμε στο υπουργείο και παρόντος μόνο του υπουργού των Αποικιών συζητήσαμε σε έκταση όλα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα και πολλές άλλες ανάγκες του τόπου. Στις συζητήσεις εκείνες καταδείχθηκε ότι εκτός των ανωτέρω, τα οποία παραδέχθηκε εγγράφως, θα ενεργήσει για τη σύσταση γεωργικής τράπεζας την ελεύθερη φυτεία των καπνών, τη λύση του ζητήματος του άλατος, ως προς την εισαγωγή του στις τουρκικές χώρες ως προς την φορολογία είναι ζήτημα σπουδαίο και δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, καταγίνεται στη μελέτη των εκθέσεων μας, θα αλληλογραφήσει μαζί μας στην Κύπρο για το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας δύο φορές, ότι θα κάμει ό,τι είναι δυνατό σ' αυτόν για την Κύπρο ως προς τον τουρκικό φόρο θεωρούμε περιττό να σας πούμε κάτι, διότι θα δείτε στις εφημερίδες την επίσημη απάντηση, την οποία έδωσε στη Βουλή το Υπουργείο".