Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.8.1889: Η πρεσβεία πληρoφoρείται για τηv απόφαση τωv βρεταvώv vα ιδρύσoυv και άλλoυς αστυvoμικoύς σταθμoύς στηv Κύπρo.

S-187

13.8.1889: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 25 Ιουνίου 188

Η πρεσβεία της Κύπρου, πηγαίνοντας από τον Αννα στον Καϊάφα, κατέληξε και πάλι στον υπουργό των Αποικιών για δεύτερη φορά όπου τους παρέπεμψε ο υπουργός των Οικονομικών, αρνούμενος να δεσμεύσει την Κυβέρνηση του στη μείωση των εσόδων του βρεττανικού θησαυροφυλακίου.

Ετσι στις 7/19 Ιουλίου 1889 και 8/20 Ιουλίου υπέβαλε δυό ακόμα έγγραφα της με τα οποία απαντούσε λεπτομερώς στις εκθέσεις του Αρμοστή Βούλβερ που είχε αποστείλει από την Κύπρο και με τις οποίες ανέτρεπε τα όσα ανέφεραν στο αρχικό τους υπόμνημα οι Κύπριοι.

Η πρεσβεία ανέτρεπε με τη σειρά της τις απαντήσεις του Βούλβερ επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τις θέσεις της.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της πρεσβείας δεν έπεσαν εντελώς στο κενό.

Στις 13 Αυγούστου 1889 ο υπουργός Αποικιών Νάτσφορτ με μια άλλη επιστολή του ανακοίνωσε στα μέλη της πρεσβείας απόφαση του Βούλβερ ότι θα ιδρύονταν αστυνομικοί σταθμοί, ώστε κανένα χωριό να μη απέχει μεταξύ 5-8 μιλίων από αστυνομικό σταθμό.

Εγραφε ο υπουργός Αποικιών στην πρεσβεία (Αλήθεια 28/9 Νοεμβρίου 1889:

Downing Street

13 Αυγούστου 1889

Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπε και κύριοι

Κατ' εντολή του Λόρδου Νάτσφορτ σας διαβιβάζω αντίγραφο διακοίνωσης του Σερ Ε. Βούλβερ από εκείνο του μέρους του κυπριακού υπομνήματος που σχετίζεται με την εκπαίδευση και τη σύσταση γεωργικού τμήματος.

Η Α. Εξοχ. θέλει με χαρά να πληροφορηθεί εάν οι τοπικές αρχές, ορθά βεβαιώνουν ότι ο σκοπός για τον οποίο οι πρόσθετες 1000 λίρες κατ' έτος οι οποίες κατά την επιθυμία σας πρέπει να προμηθευθούν προς εκπαίδευση, είναι να υποστηρίξουν, όχι τη μέση παιδεία η οποία προμηθεύεται από τα υπάρχοντα Ανώτερα σχολεία, αλλά Γυμνάσιο, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 2 Σεπτεμβρίου 1889. Το δεύτερο τμήμα της είδησης μαζί με το υπόμνημα των Οθωμανών στην επόμενη σελίδα

Ενόσω η επιχορήγηση για την Παιδεία είναι ανεπαρκής για τα υπάρχοντα προκαταρκτικά σχολεία και βοήθεια δεν δίδεται στα υπάρχοντα ανώτερα σχολεία, ο Λόρδος Νάτσφορτ δεν είναι διατεθειμένος να δει ευνοϊκά πρόταση για υποστήριξη καταστήματος, το οποίο θα αποβλέπει κατά τα φαινόμενα στην ωφέλεια νέων που ανήκουν στις μάλλον εύπορες τάξεις της κοινωνίας.

Οσον αφορά στο ζήτημα ιδιαίτερου γεωργικού τμήματος, ο Λόρδος Νάτσφορτ σας έχει ήδη ειδοποιήσει ότι θα υπάρξει ωφέλεια στη συστηματική σπουδή και διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τη γεωργική βιομηχανία από επιτροπή που θα συσταθεί από μη επίσημα μέλη και ανεπίσημα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον στη γεωργία και θα βοηθούνται από πρόσωπα επιστημονικής μόρφωσης είτε μέλους ή γραμματέα της επιτροπής.

Είμαι, σεβασμ. Αρχιπ. και Κύριοι, ευπειθής θεράπων

Robert Herbert

Στις 14 Αυγούστου η Πρεεβεία απαντώντας πρώτα στην επιστολή του υπουργού των Αποικιών γύρω από το θέμα της Αστυνομίας και της απόφασης για ίδρυση νέων αστυνομικών σταθμών στην Κύπρο για περιστολή του εγκλήματος που προσλάμβανε πραγματικά διαστάσεις, εξέφραζε την απόλυτη ικανοποίηση της (Αλήθεια 11/23 Νοεμβρίου 1889):

Λονδίνο 14 Αυγ. 89

Προς τον εντιμότατο Λόρδο Νάτσφορτ

Υπουργό των Αποικιών

Μυλόρδε,

Λαμβάνομε την τιμή να αναγγείλουμε την παραλαβή της επιστολής η οποία απευθυνθήκατε σε μας κατά διαταγής της εντιμότητας σας από τον Σερ Ρόμπερτ Ερβερτ υπό ημερομηνία 13 τρέχοντος και που συνοδεύει την έκθεση του Σερ Ερρίκου Βούλβερ, Μεγ. Αρμοστή της Κύπρου, που φέρει ημερομηνία 28 Ιουνίου και αρ. 209.

Οφείλουμε να υποβάλουμε στην εντιμότητα σας τις ευχαριστίες μας με σεβασμό, διότι αξίωσε να τιμήσει με το ενδιαφέρον της το ζήτημα της αστυνομίας, η οποία τόσο ζηωρά απασχόλησε τον κυπριακό λαό και δεν παύει να τον απασχολεί, ως τούτο επιβεβαιώνουν και το υπόμνημα και η έκθεση, τα οποία είχαμε την τιμή να υποβάλουμε στην Εντιμότητα σας.

Τολμούμε να ελπίζουμε, ότι θα γίνει κατάλληλη εκλογή των πρακτόρων, στους οποίους θα διανεμηθεί η εντολή της προστασίας της ζωής και περιουσίας των κατοίκων και ότι ενεργός λυσιτελής εποπτεία θα εξασκηθεί από μέρους των ιθαγενών αξιωματικών που τείνει στο να εκτιμηθεί από τους υποδεέστερους η υψηλή εντολή με την οποία είναι περιβεβλημένοι.

Ευαρεστηθείτε Μυλόρδε, τη διαβεβαίωση του βαθύατου σεβασμού με τον οποίο έχουμε την τιμή να διατελούμε, ευπεθέστατοι θεράποντες της εξοχότητας σας.

Υπογραφές

Στις 15 Αυγούστου η πρεσβεία απαντώντας στην άλλη επιστολή του Νάτσφορτ τόνιζε ότι η ίδρυση Γυμνασίου στην Κύπρο δεν θα ωφελούσε τις εύπορες

Το υπόμνημα των Οθωμανών σχετικά με την πρεσβεία των Ελλήνων Κυπρίων στο Λονδίνο

τάξεις, αλλά τις γεωργικές κυρίως, γιατί οι εύποροι έφευγαν από την Κύπρο και σπούδαζαν στο εξωτερικό.

Τόνιζε ακόμα ότι αν η Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει τις 1000 λίρες για την ίδρυση Γυμνασίου θα ήταν ωφέλιμο, αν το ποσό αυτό δινόταν για τις ανάγκες των ήδη υφιστάμενων σχολαρχείων.

Εγραφε η πρεσβεία στο Νάτσφορτ (Αλήθεια 11/23 Νοεμβρίου 1889):

Λονδίνο 15 Αυγ. 89

Προς τον εντιμότατο Λόρδο Νάτσφορτ,

Υπουργό των Αποικιών,

Μυλόρδε,

Λαμβάνομε την τιμή να αναγγείλουμε την παραλαβή της επιστολης, την οποία ο Σερ Ρόμπερτ Ερβερτ απηύθυνε σε μας κατά διαταγή της εντιμότητας σας, που φέρει χρονολογία 13 Αυγούστου και συνοδεύει έκθεση του Σερ Ερρίκου Βούλβερ, Μ. Αρμοστή της Κύπρου, υπό χρονολογία 26 Ιουνίου αρ. 207.

Πράγματι οι χίλιες λίρες, οι οποίες επιθυμούμε να ληφθούν από τον προϋπολογισμό της Κύπρου, ως συπλήρωση υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, θα χρησιμοπούνταν για τη σύσταση ενός Γυμνασίου.

Το νέο αυτό ίδρυμα κατά τη σχηματισμένη από το παρελθόν πεποίθηση σας, μακριά από του να βοηθήσει αποκλειστικά τις ευκατάστατες τάξεις, θα συντελούσε στο να προμηθεύσει βεβαία ωφέλεια στις γεωργικές τάξεις, διότι οι περισσότεροι από τους σπουδαστές των σχολαρχείων μας είναι χωρικοί, οι οποίοι συνήθως διακρίνονται μεταξύ όλων των μαθητών, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής, το να καλλιεργούνται δηλαδή τα γράμματα από τη γεωργική τάξη.

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 2 Σεπτεμβρίου 1889

Οι ευκατάστατες τάξεις μας, όπως πράττουν μέχρι σήμερα και μπορούν να κάμνουν και στο μέλλον ακόμη, καταφεύγουν στις σχολές εκτός της νήσου, όταν προτίθενται να δώσουν στα παιδιά τους εκπαίδευση ανώτερη της υπάρχουσας στον τόπο.

Ετσι η σύσταση γυμνασίου στην Κύπρο, όχι μόνο θα βοηθούσε τις γεωργικές τάξεις αμέσως, αλλά θα έτεινε στο να τους προμηθεύσει επίσης και έμμεσο όφελος μεγάλης σπουδαιότητας.

Πραγματικά θα υπήρχαν μεταξύ των μαθητών εκείνοι οι οποίοι θα τελειώνουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο αυτό, από τους οποίους θα προσελαμβάνονταν δάσκαλοι για τα σχολεία στα χωριά, οι καλύτερα μορφωμένοι για σπουδές πιο πλήρεις και ανώτερης εκπαίδευσης από εκείνη την οποία έχουν επί του παρόντος.

Οι δάσκαλοι θα είναι αναγκαία ικανότεροι στο να χορηγούν καλύτερο όφελος στα παιδιά των χωριών.

Οι χίλιες λίρες που ζητήθηκαν θα μπορούσαν κατά μέγα μέρος να εξοικονομηθούν με τον ακόλουθο τρόπο: Το τμήμα της δημόσιας εκπαίδευσης ως σήμερα υπάρχει, μπορεί να καταργηθεί χωρίς ζημιές, εάν αποφασίζετο να

ΣΑΛΠΙΓΓΑ 16 Σεπτεμβρίου 1889

εμπιστευθούν τα καθήκοντα του στο τμήμα της αρχιγραμματείας που να βοηθείται από συμβούλιο δημόσιας εκπαίδευσης, όπως προτάθηκε με τις προηγούμενες εκθέσεις μας.

Εάν η εντιμότητα σας επέμενε στο να μη τιμήσει με την επιδοκιμασία της τη σύσταση Γυμνασίου, το ποσό των χιλίων λιρών χορηγούμενο ως συμπλήρωμα για τα σχολαρχεία μας, θα ήταν πολύ ωφέλιμο επίσης διότι θα συντελούσε πολύ στο να τα τελειοποιήσει καλύτερα.

Είμαστε αλήθεια πολύ ευγνώμονες προς την εντιμότητα σας, η οποία αξίωσε να υιοθετήσει με ευαρέσκεια το σχέδιο για σύσταση ειδικού γεωργικού τμήματος το οποίο περιγράφεται με την επιστολή στην οποία είχαμε την τιμή να απαντούμε.

Αλλά σκοπός τον οποίον η εντιμότητα σας επιθυμεί να επιδιώξει σύμφωνα με μας με τη δημιουργία τέτοιου ιδρύματος θα επιτυγχάνετο ασφαλέστερο, εάν αποφασιζόταν να τεθεί στη διάθεση του ιδρύματος αυτού, το ποσό που ζητήθηκε με τις εκθέσεις μας.

Ευαρεστηθείτε Μυλόρδε να δεχθείτε τη διαβεβαίωση του βαβύτατου σεβασμού με τον οποίο έχουμε την τιμή να διατελούμε της Υμ. εντιμότητας ευπειθέστατοι θεράποντες

(Υπογραφές)