Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.6.1883: Οι καvovισμoί λειτoυργίας τoυ πρώτoυ Νoμoθετικoύ Συμβoυλίoυ.

S-169

23.6.1883: ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η Αγγλοτουρκική συνθήκη για την Κύπρο αποτελεί σημαντικό θέμα συζητήσεων στο βρετανικό τύπο (Από το London Times Illustrated , 13 7.1878).- H συνέχεια στις επόμενες δύο σελίδες

Η πρώτη σύνοδος του νέου Νομοθετικου Συμβουλίου (1883) κράτησε μόνο 8 μέρες. Συνήλθε στις 21 Ιουνίου 1883 και ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα.

Σ' αυτή τη σύνοδο εγκρίθηκαν και οι κανονισμοί λειτουργίας του Συμβουλίου οι οποίοι έχουν ως εξής σύμφωνα με μετάφραση του Φίλιου Ζαννέτου:

1. Η ώρα κατά την οποίαν θα συνέρχεται το Νομοθετικό Συμβούλιο θα είναι για μεν το θέρος η 4 μ.μ. για δε τον χειμώνα η 2 μ.μ., εκτός εάν ορισθεί άλλη ώρα από τον Αρμοστή.

2. Εάν κάποιες περιστάσεις καταστήσουν ακατάλληλη τη συνέλευση σε οποιαδήποτε ημέρα και τις πιο πάνω ώρες, το Συμβούλιο μπορεί να αναβληθεί για τέτοιαν ημέρα, το ταχύτερο δυνατό, την οποία θα όριζε ο Αρμοστής με έγγραφη ειδοποίηση σε κάθε ένα από τα μέλη από το Γραμματέα.

3. Ο Γραμματέας του Συμβουλίου θα κρατεί τρία βιβλία, βιβλίο ειδοποιήσεων, βιβλίο τάξης και βιβλίο πρακτικών.

Στο βιβλίο των ειδοποιήσεων θα καταχωρούνται όλες οι ειδοποιήσεις οι οποίες οφείλουν να δίδονται στον Γραμματέα εγγράφως και ενυπογράφως από κάθε μέλος, το οποίο επιθυμεί να φέρει αν κάποιο αντικείμενο προς συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου, πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την προτεινόμενη ημέρα για τη συζήτηση.

Στο βιβλίο της τάξης θα αναγράφονται τα θέματα που ορίζονται προς συζήτηση κάθε ημέρα.

Στο βιβλίο των πρακτικών θα καταχωρούνται τα πρακτικά των συζητήσεων που κρατούνται κατά τις οδηγίες της Α. Μ.

4. Ευθύς ως ο Αρμοστής ή ο Πρόεδρος καταλάβει την έδρα, ο Γραμματέας του Συμβουλίου θα προσαγάγει σ' αυτόν τα πρακτικά των συζητήσεων της τελευταίας συνεδρίας προς επικύρωση και εάν κάποιο μέλος επιθμεί να αναγνωσθούν αυτά, πρέπει να εγείρει προς τούτο πρόταση.

5. Κάθε μέλος που επιθυμεί να διορθωθούν τα πρακτικά πρέπει να προτείνει τη διόρθωση ευθύς μετά την ανάγνωση τους και η προτεινόμενη διόρθωση θα γίνεται αποδεκτή ή θα απορρίπτεται από το Συμβούλιο.

6. Κάθε μέλος που επιθυμεί να παρουσιάσει κάποια αίτηση στο Συμβούλιο εκ μέρους άλλων, που είναι κάτοικοι της Κύπρου, είναι ελεύθερο να το πράξει και θα πράττει αυτό ευθύς μετά την επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίας και θα εξαρτάται από το Συμβούλιο να αποφασίσει μετά την εξακρίβωση της φύσης της αίτησης, εάν αυτή πρέπει να κατατεθεί στην τράπεζα του Συμβουλίου για κοινή πληροφορία. Το μέλος που παρουσιάζει κάποια αίτηση θα είναι υπεύθυνο όπως το αντικείμενο το οποίο περιέχεται σ' αυτήν είναι κοσμίως και ευλαβώς γραμμένο Αγγλικά, Τουρκικά ή Ελληνικά. Θα γράφει δε πίσω από την αίτηση το όνομά του πριν την παρουσιάσει στο Συμβούλιο.

7. Κάθε μέλος που επιθυμεί να απευθύνει ερώτημα προς τον Αρμοστή ή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μέλος για κάποιο ζήτημα που έχει σχέση με το τμήμα του, θα στέλλει αυτό εγγράφως στο Γραμματέα του Συμβουλίου αναφέροντας την ημερομηνία, κατά την οποία προτίθεται να απευθύνει το ερώτημα, οφείλει δε να δώσει ειδοποίηση κατά δύο πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία αυτή και σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δίδεται απάντηση στο Συμβούλιο με τη σειρά που λήφθηκαν.

Σε κανένα ερώτημα ή απάντηση δεν θα εγείρεται συζήτηση, αλλά κάθε μέλος το οποίο δεν έμεινε ευχαριστημένο από την απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δώσει ειδοποίηση ότι θα παροκαλέσει την προσοχή σ' αυτό σε κάποια προσεχή ημέρα και θα παρουσιάσει ψήφισμα.

Ο Αρμοστής ή ο Πρόεδρος της ημέρας θα αποφασίζει εάν κάποιο ερώτημα τέθηκε κατάλληλα ή όχι.

8. Ευθύς μόλις δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα το Συμβούλιο θα προβαίνει στις εργασίες του κατά την τάξη της ημέρας.

9. Σε κάθε υποβληθείσα πρόταση κάθε μέλος που είναι παρόν προσκαλείται να δώσει την ψήφο του ναι ή όχι και ο Γραμματέας του Συμβουλίου θα σημειώνει την ψήφον του κάθε παρόντος μέλους και μετά αυτός θα αριθμεί τις υπέρ και κατά ψήφους για το ζήτημα και ο Πρόεδρος θα αγγέλλει αμέσως στο Συμβούλιο εάν αυτή επιψηφίστηκε ή όχι.

Το όνομα κάθε μέλους το οποίο ψηφίζει υπέρ ή κατά κάποιας πρότασης θα αναγράφεται από το Γραμματέα του Συμβουλίου.

10. Εκτός από επείγουσες περιπτώσεις, κάθε νόμος ο οποίος θα προσαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου θα τυπώνεται και ένα αντίγραφο θα στέλλεται σε κάθε μέλος τουλάχιστον τρεις ολόκληρες ημέρες πριν κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου όταν αυτό συνεδριάζει.

11. Κάθε νόμος που κατατίθεται ενώπιον του Συμβουλίου θα υπογράφεται από δύο μέλη, το ένα από τα οποία θα είναι το μέλος που το εισαγάγει.

12. Εκτός από επείγουσες περιπτώσεις κανένας νόμος δεν θα συζητείται την ίδια ημέρα της κατάθεσης του ενώπιον του Συμβουλίου.

13. Οποτεδήποτε κατά την πορεία των εργασιών εισάγεται νέος νόμος θα εξηγείται ο Γενικός αυτός σκοπός από το μέλος το οποίο τον εισάγει.

14. Κατά τη γενική συζήτηση κάθε νόμου ή πρότασης ενώπιον του Συμβουλίου κανένα μέλος δεν είναι ελεύθερο να μιλήσει πέραν της μιας φοράς, εκτός για εξηγήσεις ή με άδεια του Αρμοστή ή εκτός του εισηγητή, όταν κλείει τη συζήτηση και οι παρατηρήσεις πρέπει να περιορίζονται στις γενικές αρχές του προτεινόμενου νόμου ή της πρότασης.

15. Κατά το τέλος της συζήτησης ο Πρόεδρος θα απευθύνει τη φράση έκλεισε η συζήτηση. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, το Συμβούλιο θα μεταβληθεί σε Επιτροπή για τη μελέτη των διαφόρων άρθρων του νομοσχεδίου.

16. Οταν το Συμβούλιο διατελεί ως επιτροπή, κάθε μέλος μπορεί να ομιλήσει όποτε θέλει.

17. Μετά την επιψήφηση στην επιτροπή των διαφόρων άρθρων του νομοσχεδίου, θα ανασχηματισθεί το Συμβούλιο και ο Πρόεδρος θα προβάλει το ερώτημα "το νομοσχέδιο τώρα θα ψηφισθεί".

18. Η συζήτηση κατά την ανάγνωση κάποιου σχεδίου ή καθ'οιονδήποτε στάδιο του στην Επιτροπή, μπορεί να αναβληθεί με πρόταση κάποιου μέλους και η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί και από ένα άλλο μέλος.

19. Σε πρόταση αναβολής συζήτησης κάθε μέλος μπορεί να μιλήσει μια φορά αλλά οφείλει να περιορίσει τις παρατηρήσεις του στην πρόταση και όχι να συζητεί το θέμα στο οποίο η συζήτηση προτάθηκε για να αναβληθεί.

20. Κάθε πρόταση ή τροποποίηση εκτός για αναβολή πρέπει να είναι έγγραφη και οφείλει να υποστηριχθεί από δεύτερο μέλος πριν να τεθεί σε ψηφηφορία.

21. Ο Αρμοστής ή ο εκάστοτε Πρόεδρος θα αποφασίζει για όλα τα ζητήματα τάξης.

22. Τα μέλη που συζητούν οποιοδήποτε αντικείμενο ενώπιον του Συμβουλίου θα απευθύνονται προς τον Πρόεδρο και θα στέκονται εφ'όσον ομιλούν. Σε κανένα μέλος δεν επιτρέπεται να αναγινώσκει οποιονδήποτε λόγο, αλλά κάθε μέλος που θέλει να απευθυνθεί εγγράφως προς τον Αρμοστή για κάποιο νόμο ή ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου μπορεί να το πράξει και εξαρτάται από τον Αρμοστή να αποφασίσει εάν η έγγραφη ανακοίνωση πρέπει να αναγνωσθεί ή όχι ακολούθως προς το Συμβούλιο.

24. Σε κανένα μέλος δεν θα επιτρέπεται κατά τη συζήτηση οποιουδήποτε αντικειμένου να ανεχθεί σε προηγούμενες συζητήσεις εκτός για να αντλήσει κάποιο επιχείρημα χρήσιμο για την υπό συζήτηση υπόθεση.

ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ 19/31 Μαρτίου 1882

25. Οταν κάποιο μέλος ομιλεί αγγλικά η ομιλία του θα μεταγλωττίζεται αμέσως στην ελληνική και τουρκική. Οταν κάποιο μέλος ομιλεί ελληνικά η ομιλία του μεταγλωττίζεται πρώτα στα αγγλικά και ύστερα στα τουρκικά, το ίδιο δε από την τουρκική στην αγγλική πρώτα και μετά στην ελληνική.

26. Οταν δύο μέλη εγείρονται ταυτόχρονα για να ομιλήσουν και κανένα δεν υποχωρεί έναντι του άλλου εναπόκειται στον Αρμοστή να αποφασίσει ποιος θα ομιλήσει.

Δικαιούται όμως κάθε μέλος να προτείνει όπως το άλλο μέλος ομιλήσει και η πρόταση αυτή θα τεθεί αμέσως χωρίς συζήτηση σε ψηφοφορία.

27. Εάν κάποιο μέλος αναφέρει στην ομιλία του κάτι ανάρμοστο, ο Πρόεδρος μπορεί να το καλεί στην τάξη ή οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να επιστήσει την προσοχή του Προέδρου, ο οποίος θα αποφασίζει εάν το το παράπονο εναντίον του μέλους είναι εντάξει ή όχι.

28. Εάν κάποιο μέλος εγείρει ζήτημα τάξης το μέλος το οποίο μιλούσε θα κάθεται στην έδρα του μέχρις ότου ο Πρόεδρος αποφασίσει για το ζήτημα, αλλά όταν το ζήτημα αυτό διευθετηθεί το μέλος που διακόπηκε θα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει εάν θέλει, την ομιλία του.

29. Κάθε μέλος το οποίο μετεχειρίζετο προσβλητική ή απειλητική γλώσσα εναντίον άλλου μέλους θα ανακαλείται σε τάξη και εάν ο Πρόεδρος νομίζει κατάλληλο θα προσκαλείται να ανακαλέσει ή θα ζητήσει συγγνώμη στη γλώσσα στην οποία ηγέρθη παράπονο.

30. Δεν θα γίνονται δεκτοί ακροατές ως από δικαιώματος. Κάθε μέλος δικαιούται να προτείνει όπως αποχωρήσουν οι ακροατές και σε μια τέτοια πρόταση θα αποσύρονται αυτοί μέχρις ότου το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά.

31. Κάθε μέλος θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει από το Γραμματέα του Συμβουλίου ένα εισιτήριο για τους ακροατές των θεωρείων και διαρκή εισιτήρια θα δίδονται στους αντιπροσώπους του τύπου.