Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.10.1878: Θάvατoι από πυρετό στη Λευκωσία. Αγωvία από τηv αvεξέλεγκτη απoκoπή από τoυς εμπόρoυς τωv δασώv της Κύπρoυ

S-119

5.10.1878: ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ. ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΩN ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ

Μάζεμα χαρουπιών στην περιοχή Κερύνειας

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας Illustrated London News μετέδιδε στις 5.10.1878 ποικίλες πληροφορίες για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι βρετανοί στρατιώτες στο νησί από τον πυρετό:

"Ο δρόμος από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία έχει καλύτερες κλίσεις από εκείνον της Λάρνακας και η επαρχία της Αμμοχώστου περιλαμβανομένης και της κοιλάδας της Μεσαορίας, είναι η μεγαλύτερη κοιλάδα, όπου φυτεύεται σιτάρι, αλλά και η πιο πλούσια ύπαιθρος.

Ετσι όπως στη Λευκωσία, η τεράστια ζήτηση των ενοικιαστων για ενοίκια ανάγκασε να μεταφερθεί το αρχηγείο του Σερ Γκάρνετ Γούλσλη έξω από την πόλη, κατά πάσαν πιθανότητα η εγκατάσταση των βρετανών θα γίνει σε άλλο σημείο.

Η Κυβέρνηση θα περιμένει και θα κρατήσει τον αντιπρόσωπο της μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν όπως προβλέπω όλοι οι κερδοσκόποι θα έχουν τα μάτια ορθάνοικτα.

Ο Συνταγματάρχης Πρέντεργκαστ, διοικητής των Μηχανικών του ινδικού αποσπάσματος έφυγε μαζί με την ινδική δύναμη για τη Βομβάη. Αναχώρησε με την Τρινάκρια και όταν τον είδα για τελευταία φορά πάνω σ' αυτό το σκάφος, ήταν πολύ άρρωστος από τον κυπριακό πυρετό που επικρατούσε.

Ο Αντισυνταγματάρχης Τζ. Πόπχαμ Μακνάϋ, διοικητής των Βασιλικών Μηχανικών, είναι πολύ δραστήριος στη Λευκωσία.

Δεν είναι ο άνθρωπος που στέκεται μπροστά στις δυσκολίες. Εισάγει ξυλεία από την Τριέστη και σκοπεύει να τοποθετήσει τις σκηνές που φθάνουν από την Αγγλία πάνω σε ξύλινο σκελετό ή πάσσαλους, όπως τις αρχαίες κατοικίες μέσα στις λίμνες.

Τελικά αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να γεμίσουν με κουγκρί, ώστε να γίνουν πιο στερεές όπως τα Στουπς των νοτιοαφρικανικών ολλανδικών κατοικιών πάνω από τις οποίες μπορούν να γίνουν βεράντες. Εχουμε αξιωματικούς σκαπανέων, σε όλες τις κατευθύνσεις που εξετάζουν τη γύμνια της γης και διαλέγουν τόπους για σανατόρια και επισταθμίες.

Ο Γιαγκ Μπέθελ πήγε στην οροσειρά του Τροόδους και βρήκε καλές τοποθεσίες και ο υπολοχαγός Α. Μπαγνιόλτ βρήκε μια περιοχή κατάλληλη για στρατόπεδο στην οροσειρά της Καρπασίας, όχι πολύ μακρυά από το θαυμάσιο κάστρο της Καντάρας, το οποίο ελέγχει τη θέα από τη θάλασσα και από τις δυο πλευρές της χερσονήσου, όπως επίσης και τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας.

Το 101ο και το 7ο Σύνταγμα είναι αυτή τη στιγμή στο Δάλι, το αρχαίο Ιδάλιο, κάπου δέκα ή δώδεκα μίλια νότια της Λευκωσίας, αλλά σε πιο μεγάλο υψίπεδο που ελπίζεται ότι θα είναι πιο υγιεινό. Σκοπεύω να τους επισκεφθώ σύντομα. Η 31η Κομπανία των Βασιλικών Μηχανικών στη

Εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ 18/30 Ιουλίου 1879

Λευκωσία, έχει χάσει και λυπούμαι που το πληροφορούμαι, τέσσερις άνδρες από πυρετό και ηλίαση, ενώ άλλοι άνδρες εναι σοβαρά άρρωστοι. Επρεπε να είχαν σταλεί άνδρες από το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα που είναι εγκληματισμένοι.

Παράλογη βιασύνη και σύγχιση επικράτησαν στη βεβιασμένη κατάληψη και τη γρήγορη μερική εγκατάλειψη της Κύπρου.

Χιλιάδες τόννοι σανού φθάνουν για τα άλογα του ιππικού που έχουν αναχωρήσει. Αυτός πωλείται προς ζημιά των κερδοσκόπων και αγόραζαν ζωοτροφές, οι οποίες αποθηκεύονται στη Βηρυτό για λογαριασμό της γαλλικής Κυβέρνησης.

Εάν είναι έτσι είναι σημαντικό. Ο Ταγματάρχης Μάϊτλαντ, βρίσκεται στους λόφους κοντά στη Βηρυτό, υποφέροντας από δυσεντερία, ένα παλιό πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να τον είχε παρεμποδίσει από του να έλθει εδώ (τουλάχιστον το καλοκαίρι).

Μια άλλη γκάφα είναι αυτά που έμαθα στο προξενείο πριν αναχωρήσω για εδώ. Οι απεσταλμένοι εδώ αγοράζουν ξυλεία σε μεγάλες ποσόσητες σε ό,τι θεωρείται ως τιμή σημαντικά πιο μεγάλη από τη συνηθισμένη.

Βεβαίως τώρα φαίνεται ότι αυτά τα καυσόξυλα αποκτώνται από τα μεγάλα κυβερνητικά δάση στα βουνά προς βορρά της νήσου και έτσι η αγγλική Κυβέρνηση στην ουσία αγοράζει τα ίδια ξύλα σε μια υπερβολική τιμή.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα δάση, τα οποία είναι διαθέσιμα έχουν καταστραφεί για τον σκοπό αυτό και μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει περισσότερη ζημιά από την εξαφάνιση των δασών και της καταστροφής των λίγων που έχουν απομείνει στις επαρχίες της Κερύνειας και της Καρπασίας από ότι είχε γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η νήσος έχει καεί αρκετά και είναι θλιβερό να βλέπεις τεράστιους σορούς από καυσόξυλα κατά μήκος της παραλίας και στα σημεία αποβίβασης στη Λάρνακα και να γνωρίζεις ότι αντιπροσωπεύουν πολλά τετραγωνικά μίλια δασών που έχουν καταστραφεί πρόσφατα.

Τα ξύλα δεν είναι μόνο άχρηστα, κατάλληλα για να καούν, αλλά και ελιές και άλλα παραγωγικά δένδρα, κυπαρίσια και διάφορα άλλα, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Αλλά εφόσον είναι κυβερνητική περιουσία, βεβαίως το ενδιαφέρον των κοντρακτόρων είναι να πάρουν ξύλα όσο γίνεται πιο εύκολα κοντά για να τα μεταφέρουν στις βάρκες στη Λάρνακα.

Βεβαίως όλα αυτά θα επιδιορθωθούν κατάλληλα, μόλις γίνει γνωστό, αλλά στο μεταξύ μας παρουσιάζει ότι ο στόχος που θέσαμε για τους εαυτούς μας για τη διακυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται μακρυά από του να είναι εύκολος. Ετσι ας προσέξουμε πριν μπλεχθούμε πολύ στη Μικρά Ασία.