Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο πρωθυπoυργός της Βρεταvίας Λόρδoς Μπήκovσφιλvτ επιστρέφει από τo συvέδριo τoυ Βερoλίvoυ και εvημερώvει τη βρεταvική Βoυλή και τη Βoυλή τωv Λόρδωv τόσo για τη συvθήκη τoυ Βερoλίvoυ όσo και για τη συvθήκη μεταξύ Αγγλίας και Τoυρκίας για τηv Κύπρo

S-106

16.7.1878: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΗΚΟΝΣΦΙΛΝΤ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΛΟΡΔΩΝ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μπήκονσφιλντ. (Από το βιβλίο Marquis of Sulisbury του S.H HEYES)

Ενώ στη Βρετανία συνεχιζόταν ο σάλος γύρω από την υπογραφή της αγγλοτουρκικής συνθήκης για παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς από τον Σουλτάνο ολοκληρώθηκε και το Συνέδριο του Βερολίνου και ο βρετανός πρωθυπουργός Λόρδος Μπήκονσφιλντ επέστρεψε στο Λονδίνο.

Η υποδοχή που του επιφύλαξαν, τουλάχιστον οι υποστηρικτές των συντηρητικών, ήταν πολύ μεγάλη και έγινε με βασιλική λαμπρότητα.

Ακόμα η Βασίλισσα του απένειμε τον τίτλο του Κόμη Μπήκονσφιλντ.

Παρ' όλο που όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής όπως η "ILLUSTRATED LONDON NEWS" (20.7.1878) η υποδοχή είχε κάπως κομματικό χαρακτήρα, η άφιξη του Λόρδου Μπήκονσφιλντ στο Ντόβερ στις 16 Ιουλίου 1878 χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό.

Η ημέρα κηρύχθηκε αργία και τα κτίρια και τα πλοία στο λιμάνι ήταν σημαιοστολισμένα. Ο δρόμος από το λιμάνι μάλιστα μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό είχε στρωθεί με λουλούδια.

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατούσε και στο σιδηροδρομικό σταθμό Τσιάριγκ Κρος στο Λονδίνο, όπου έφθασε ο σιδηρόδρομος που μετέφερε το βρετανό πρωθυπουργό και κατά μήκος της διαδρομής μέχρι την οδό Ντάουνιγκ Στρήητ όπου ήταν το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Λόνδος Μπήκονσφιλντ απαντώντας στις διάφορες προσφωνήσεις που του έγιναν, κατά την υποδοχή, είπε ότι η διάσκεψη του Βερολίνου διασφάλισε μια έντιμη ειρήνη, "μια ειρήνη", πρόσθεσε, "που θα ευχαριστήσει τη Βασίλισσα και θα ικανοποιήσει τη χώρα".

Η Συνθήκη του Βερολίνου είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και διευθετούσε το περιβόητο Αντολικό Ζήτημα, δηλαδή όπως ήταν αντιληπτό διαφορετικά "κατέγραφε τις μεταβολές που ενέκρινε το Συνέδριο στην εδαφική διανομή και διοίκηση του μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από τον τελευταίο ρωσικό πόλεμο" και ήταν "πολύ σημαντική τροποποίηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που επιβλήθηκε στην Τουρκία από τις κατακτήσεις του Τσάρου" σύμφωνα με το Illustrated London News της 20.7.1878.

Η γενική εκτίμηση ήταν ότι με τη συνθήκη είχαν μετακινηθεί τα αίτια προστριβής μεταξύ των διαφόρων Εθνών που είχαν δημιουργηθεί από το Ανατολικό ζήτημα.

Ομως, όπως έγραψε η ίδια εφημερίδα:

"Δεν μπορεί να αποκρυβεί πως η συνθήκη του Βερολίνου, σε συσχετισμό με την αγγλο-τουρκική Συνθήκη της 4ης Ιουνίου, παρουσιάζει μια τάση από μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή και ακόμα τις εδαφικές τους κτήσεις, αν όχι σε βάρος των μικρών κρατών, τουλάχιστο κατά τρόπο που δίδει την εντύπωση κυνικής πριφρόνησης προς τις όχι παράλογες προσδοκίες τους. Βέβαια είναι αλήθεια ότι έδωσαν ανεξαρτησία στη

Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία και ίσως στην περίπτωση των δύο πρώτων και πολύτιμη γη και υπηκόους, αφού βοήθησαν με αυτόν τον τρόπο τον εαυτούς τους, έστησαν τον Τούρκο για άλλη μια φορά στα πόδια του και εξασφάλισαν από αυτόν εγγυήσεις για καλύτερη συμπεριφορά στο μέλλον.

Η πλήρης αλληλογραφία για την παραχώρηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς στη Βρετανία. Όλα τα κείμενα (εφημερίδα Γκάρτιαν 9.7.1878) δημοσιεύονται σε συνέχειες στις επόμενες σελίδες, δηλαδή ο αναγνώστης με την ανάγνωση της πρώτης στήλης θα πρέπει να μεταπηδήσει στην άλλη στήλη στην επόμενη σελίδα

Κανένας υποθέτουμε, δεν αναμένει ότι η Οθωμανική διακυβέρνηση είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία θα είναι διαφορετική από ότι ήταν. Καμμιά εξωτερική πίεση δεν μπορεί να διώξει συνήθειες που έγιναν δεύτερη φύση ή να ξαναζωντανέψει ιδιότητες που έχουν εξαφανισθεί..".

Η Συνθήκη του Βερολίνου κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή στις 18 Ιουλίου με πρόλογο του Μαρκήσιου Σώλσμπερι, στον οποίο ανέφερε ότι αυτή αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία, ανάλογα με την ειλικρίνεια που θα επεδείκνυε στην εφαρμογή των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης και την εφαρμογή μεταρρύθμισης.

Η Συνθήκη είχε 64 άρθρα, από τα οποία τα τελευταία επτά αφορούσαν τις ασιατικές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχαν άμεση σχέση με την αγγλοτουρκική Συνθήκη και την κατάληψη της Κύπρου από τη Βρετανία.

Τα άρθρα αυτά που παρέθετε η ίδια εφημερίδα (Ι.L. NEWS 20.7.1878) προέβλεπαν τα εξής:

ΑΡΘΡΟ 58: Η Εκλαμπρότατη Πύλη παραχωρεί στη Ρωσική Αυτοκρατορία στην Ασία τις περιοχές Αρδαχάν, Καρς και Βατούμ, μαζί με το

λιμάνι, όπως και τις περιοχές που περικλείονται

μεταξύ των προηγούμενων συνόρων και της ακόλουθης γραμμής. Τα νέα σύνορα αρχίζουν από τη

Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μέχρι ένα σημείο στα βορειοδυτικά της Χάρτα και στα Νότια της Αρτουίν, συνεχίζουν σε ίσια γραμμή μέχρι τον Ποταμό Τσιουρούκ, σταυρώνουν τον ποταμό και περνούν στα Ανατολικά της Ασταμιτσιέν, προχωρούν σε ισια γραμμή στα νότια μέχρι τα ρωσικά σύνορα που καθορίζονται στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, σ' ένα σημείο που δεικνύεται κοντά στη Ναριμάν, από εδώ ανατολικά, περνούν από το Τεμπρενέκ, που παραμένει στη Ρωσία και συνεχίζουν μέχρι τον Πεννέκ Τσιάϊ. Ακολουθούν τον ποταμό μέχρι τη Μοπαρτούζ, προχωρούν προς το νότο αφήνοντας τη Μπαρτούζ και την Τσιονίκιου στη Ρωσία.

Από ένα σημείο στα δυτικά του χωριού Καραουγκάν τα σύνορα κατευθύνονται προς την Μετζιγκέρ συνεχίζουν ίσια γραμμή προς την κορυφή του όρους Κασσαντάκ και ακολουθούν τη γραμμή του νερού μεταξύ των εκβολών του Αράξου στα βόρεια και εκείνων του Μουρά Σου στα νότια, μέχρι τα παλαιά σύνορα της Ρωσίας.

ΑΡΘΡΟ 59: Η Αυτού Μεγαλειότης ο αυτοκράτορας της Ρωσίας διακηρύττει ότι είναι πρόθεση του να κάμει το Βατούμ ελεύθερο λιμάνι, κυρίως εμπορικό.

ΑΡΘΡΟ 60: Η κοιλάδα του Αλασκέρτ και η πόλη Βαγιαζίτ που παραχωρήθηκαν στη Ρωσία με βάση το άρθρο 19 της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου επιστρέφονται στην Τουρκία. Η εκλαμπρότατη Πύλη παραχωρεί στην Περσία την πόλη και την περιοχή της Κατούρ, όπως καθορίστηκε από τη μικτή αγγλο-ρωσική επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Περσίας.

ΑΡΘΡΟ 61: Η Εκλαμπρότατη Πύλη αναλαμβάνει να επιφέρει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τις τοπικές ανάγκες στις περιοχές που κατοικούνται από Αρμενίους, και να διασφαλίσει την ασφάλεια τους από τους Κιρκασίους και τους Κούρδους. Θα κάμνει περιοδικά γνωστά τα μέτρα που παίρνει για τον σκοπό αυτό στις δυνάμεις που θα επιβλέπουν την εφαρμογή τους.

ΑΡΘΡΟ 62: Η Εκλαμπρότατη Πύλη, έχοντας εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, και να της δώσει το μεγαλύτερο εύρος, τα συμβαλλόμενα μέρη λαμβάνουν υπ' όψει την αυθόρμητη αυτή διακήρυξη. Σε κανένα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η διαφορά θρησκείας δεν θα θεωρείται ως λόγος για αποκλεισμό οποιουδήποτε ή ανικανότητας για άσκηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για εισδοχή στη δημόσια υπηρεσία, λειτουργήματα και τιμές, ή για την άσκηση των διαφόρων επαγγελμάτων και τεχνών. Ολα τα άτομα θα γίνονται δεκτά, χωρίς διάκριση θρησκείας, για να να δίδουν μαρτυρία στα δικαστήρια. Η ελευθερία και η φανερή άσκηση όλων των μορφών θρησκείας θα διασφαλισθούν για όλους και δεν θα παρεμβάλλονται εμπόδια είτε στις ιεραρχικές οργανώσεις των διαφόρων θρησκειών ή στις σχέσεις με τους πνευματικούς αρχηγούς τους. Εκκλησιαστικά πρόσωπα, προσκηνυτές και μοναχοί όλων των εθνικοτήτων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη ή στην Τουρκία, στην Ασία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, πλεονεκτήματα και προνόμια. Το δικαίωμα της επίσημης προστασίας από τους διπλωματικούς και προξενικούς πράκτορες των Δυνάμεων στην Τουρκία αναγνωρίζεται, τόσο όσον αφορά τα πιο πάνω πρόσωπα όσο και όσον αφορά τα θρησκευτικά, φιλανθρωπικά και άλλα ιδρύματα στους Αγίους Τόπους και αλλού. Τα δικαιώματα που έχει η Γαλλία ρητά επιφυλάσσονται. Και γίνεται καλά αντιληπτό ότι δεν θα γίνει καμμιά μεταβολή τους

στάτους και στους Αγίους Τόπους. Οι μοναχοί του Ορου Αθω, από οποιαδήποτε χώρα και αν κατάγονται, θα διατηρήσουν τις προηγούμενες κτήσεις και πλεονεκτήματά τους και θα απολάβουν, χωρίς εξαίρεση πλήρους ισότητας δικαιωμάτων και προνομίων.

ΑΡΘΡΟ 63: Η Συνθήκη του Παρισιού της 30ης Μαρτίου 1856, όπως και η Συνθήκη του Λονδίνου της 13ης Μαρτίου 1871 θα εξακολουθήσουν να ισχύουν στο βαθμό που οι πρόνοιες τους δεν καταργήθηκαν ή δεν τροποιποιήθηκαν από τις πιο πάνω πρόνοιες.

ΑΡΘΡΟ 64: Η παρούσα Συνθήκη θα επικυρωθεί και τα έγγραφα επικύρωσης θα ανταλλαγούν στο Βερολίνο σε διάστημα τριών εβδομάδων ή νωρίτερα αν είναι δυνατό...

Ο Λόδος Μπήκονσφιλντ ενημέρωσε τη Βουλή των Λόρδων για τη συνθήκη του Βερολίνου και ειδικότερα για την αγγλοτουρκική συνθήκη στη Βουλή των Λόρδων άπου καθόρισε και τις επιδιώξεις της βρετανικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα ανέλυσε τους αντικειμενικούς στόχους του συνεδρίου του Βερολίνου από τη βρετανική σκοπιά που συνίσταντο:

ΠΡΩΤΟ: Στην ανακοπή κάθε περαιτέρω επέκτασης της Ρωσίας στην Ασία.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Στην αναστήλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΤΡΙΤΟ: Στη διασφάλιση των βρετανικών συμφερόντων στην Ανατολή.

Περιγράφοντας τη συζήτηση και την ατμόσφαιρα στη Βουλή η (I.L.Ν.) στις 20 Ιουλίου 1878 αφού παρατηρούσε ότι η υγεία του πρωθυπουργού φαινόταν κάπως καλύτερη από ό,τι ήταν όταν επέστρεψε από το Βερολίνο πρόσθετε:

" Οσον αφορά την ομιλία του Λόρδου Μπήκονσφιλντ, η λεπτή κατάσταση της υγείας του αφαίρεσε κάπως από την αποτελεσματικότητα της εκφώνησης της. Ο ευγενής Κόμης, ήταν πολύ εμφαντικός όταν ανέφερε πως η Κυβέρνηση νόμισε πως ήταν καιρός να πει στη Ρωσία σχετικά με την προέλαση της στην Ασιατική Τουρκία "ως εδώ και μη παρέκει".

Υπήρχε φανερή επιθυμία να καθησυχασθούν οι φόβοι της Γαλλικής Κυβέρνησης όταν ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι το ενεργό ενδιαφέρον που θα επιδείκνυε η Αγγλία για την Τουρκία στην Ασία θα ήταν προς το συμφέρον της Αγγλίας και της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης, γιατί όταν θα διασφαλιζόταν η ηρεμία και η τάξη σ' αυτές τις ανατολικές επαρχίες, η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα θα εύρισκε ευρύ πεδίο σ' αυτά τα μακρινά μέρη της γης.

Μ' αυτό το θέμα ο ευγενής κόμης ασχολήθηκε με λιγότερες διανθίσεις της ομιλίας του από όσο αναμενόταν. Η ρητορική του ήταν μια γενναία δικαιολόγηση της μεταφοράς της Κύπρου στην Αγγλία για τη διασφάλιση του θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία και για την προστασία των συμφερόντων μας στην Ανατολή. Η ομιλία του πρωθυπουργού κράτησε μια ώρα και τριάντα πέντε λεπτά".

Γενικότερα για το θέμα της συνθήκης του Βερολίνου ο Λόρδος Μπήκονσφιλντ (ή Κόμης Μπήκονσφιλντ ή Ντισραέλι)

είπε στη Βουλή των Λόρδων σύμφωνα με την ILLUSRTRATED LONDON NEWS της 20 Ιουλίου 1878:

"Καταθέτοντας τα πρωτόκολλα του συνεδρίου του Βερολίνου, ελπίζω να θέσω μπροστά στη χώρα και στη Βουλή γενικά μερικές παρατηρήσεις για την πολιτική που υποστηρίχθηκε από τους εκπροσώπους της Αυτής Μεγαλειότητας στο Βερολίνο. Οι εντιμότητες σας γνωρίζουν ότι η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου αντικρίστηκε από την Κυβέρνηση με πολύ υποψία και ανησυχία, επειδή πίστευε ότι σκοπό έχει να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων για την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και ότι ήταν επικίνδυνη για τα συμφέροντα της βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η σημερινή θέση μας είναι ότι πρέπει να καταδείξουμε πως με τις τροποποιήσεις που έγιναν στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου από το συνέδριο του Βερολίνου αυτή η απειλή για την ανεξαρτησία της Ευρώπης έχει αρθεί και η επαπειλούμενη ζημιά για τα βρετανικά συνμφέροντα έχει αποτραπεί.

Το συνέδριο έχει κάμει μεγάλες μεταβολές στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και έχει επιστρέψει μεγάλο ποσοστό εδάφους που θα αποτελούσε το μεγάλο βουλγαρικό κράτος. Εχει επιστρέψει το Σουλτάνο μέχρι 30.000 τετραγωνικά μίλια και πληθυσμό 2.000.000 περιοχή και πληθυσμό που είναι ο πλουσιότερος και πιο ευημερών, ο πιο επινοητικός και ο πιο νομοταγής στη χώρα.

Ελέχθη πως ήταν παρακινδυνευμένο βήμα για το Συνέδριο να αποφασίσει όπως η νέα γραμμή για την Τουρκία είναι τα Βαλκάνια και ότι αυτή η γραμμή δεν ήταν καθόλου αρκετή. Αλλά δεν μπορεί κανένας να πει ότι...οποιαδήποτε θέση είναι ακαταμάχητη. Είναι το θάρρος και ο πατριωτισμός και η αφωσίωση του λαού που κάμνουν μια θέση πραγματικά ακαταμάχητη.

Η Ανατολική Ρωμυλία, που αν οχυρωθεί κατάλληλα θα παρεμποδίσει οποιοδήποτε εχθρό να επιτεθεί εναντίον της Κωνσταντινούπολης παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Αλλά σαν συνέπεια αυτής της διευθέτησης ήταν καθήκον του Συνεδρίου να διερευνήσει ποιες θα ήταν οι καλύτερες διευθετήσεις για τη Σόφια και την γύρω περιοχή.

Ο πληθυσμος της Σόφιας και της περιοχής είναι βουλγαρικός. Ανταλλάγηκε με μια άλλη επαρχία όπου ο πληθυσμός ήταν πλήρως μωαμεθανικός και η οποία, όσον αφορά την ευφορία της γης, είναι πολύ πλεονεκτική για την Πύλη. Αυτός είναι ένας σύντομος και ακριβής υπολογισμός, μιας διευθέτησης που για ένα και πλέον μήνα προκάλεσε έξαψη στην Ευρώπη και στη χώρα αυτή, γιατί πιστευόταν πως ήταν με την απειλή της Ρωσίας που εγκαταλείφθηκε η Σόφια.

Επίσης επικρίθηκε το Συνέδριο γιατί δεν εξασφάλισε και τη Βάρνα για την Πύλη. Και τι είναι η Βάρνα; Χωρίς αμφιβολία ήταν ένα τμήμα του συστήματος άμυνας κάποιας σημασίας. Αλλά όσον αφορά την ίδια τη Βάρνα, δεν διαθέτει καν λιμάνι και αυτοί που ασχολήθηκαν με τη σημασία της Βάρνας και επέρριψαν ευθύνη στο συνέδριο γιατί δεν την εξασφάλισε για την

(Τελευταίο μέρος των εγγράφων όπως τα δημοσίευσε ο βρετανικός τύπος τον Ιούλιο του 1878)

Τουρκία, ξεχνούν πως μεταξύ του Βοσπόρου και της Βάρνας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, το συνέδριο παραχώρησε στην Τουρκία ένα πολύ πιο σημαντικό λιμάνι, το λιμάνι Μπουργκάς.

Μετά το συνέδριο αποφάσισε ότι νότια των Βαλκανίων και σε κάποια απόσταση η χώρα θα σχημάτιζε μια νέα επααρχία, στην οποία δόθηκε το όνομα Ανατολική Ρωμυλία. Σε κάποια στιγμή έγινε η σκέψη να ονομασθεί Νότια Βουλγαρία αλλά εκφράστηκαν φόβοι ότι θα υπήρχε σύγκρουση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Βουλγαρίας και ότι θα υπήρχαν δύο μέρη που θα προσπαθούσαν να επιτύχουν ένωση των δύο κρατών. Ετσι το Κογκρέσσο αποφάσισε να ονομάσει αυτήν την επαρχία ανατολική Ρωμυλία και ότι σ' αυτήν πρέπει να εγκαθιδρυθεί Κυβέρνηση κάπως διαφορετική από τις γειτονικές επαρχίες όπου η εξουσία του Σουλτάνου θα γινόταν δεκτή.,.. Δεν θεωρήθηκε σοφό να υπάρξει επέμβαση στη στρατιωτική διοίκηση της Πύλης, αλλά υπήρχαν ιστορικά γεγονότα και πολιτικές αρχές τις οποίες προνοητικοί ηγέτες δεν θα παρέβλεπαν.

Η επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας υπήρξε το σκηνικό πολλών γεγονότων και οι άνθρωποι έβλεπαν με βαθειά λύπη και γι'αυτό κρίθηκε σκόπιμο, κάμνοντας τις διευθετήσεις παρομοίων ακροτήτων στο μέλλον. Για να γίνει αυτό, και να μη δοθεί στο Σουλτάνο άμεση πολιτική και στρατιωτική διακυβέρνηση στην επαρχία, θα ήταν κατά την άποψη του συνεδρίου, πολύ σοβαρό σφάλμα. Γι' αυτό αποφάσισαν ο Σουλτάνος να έχει την ισχύ να υπερασπίζει τα σύνορά του από ξηρά και θάλασσα. Σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση της επαρχίας, το Συνέδριο έκρινε ότι έφθασε ο χρόνος να καταβληθούν προσπάθειες για να εφαρμοστούν μερικές σημαντικές εισηγήσεις, με σκοπό την καλύτερη διακυβέρνηση των κρατών του Σουλτάνου που συζητήθηκαν στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

Γενικά μιλώντας υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία για να ληφθούν υπ' όψει σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της διακυβέρνησης των τουρκικών κτήσεων.

ΠΡΩΤΟ: Ηταν σημαντικό το αξίωμα του κυβερνήτη να περιορισθεί σε συγκεκριμένη περίοδο όπως συνέβαινε για παράδειγμα στην Ινδία. Δεν θα έπρεπε να ήταν, για παράδειγμα, για περίοδο μικρότερη των πέντε χρόνων. Αυτό έγινε για την Ανατολική Ρωμυλία.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Κρίθηκε σκόπιμο να συγκροτηθούν δημόσιες συνελεύσεις στις οποίες το λαϊκό στοιχείο θα εκπροσωπείτο σε ικανοποιητικό βαθμό που θα διαχειρίζονταν τα οικονομικά της επαρχίας.

ΤΡΙΤΟ: Κρίθηκε εξίσου σημαντικό να τηρείται η τάξη στην επαρχία είτε από χωροφυλακή ικανοποιητικής δύναμης, είτε από τοπική πολιτοφυλακή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αξιωματικοί θα διορίζονταν από το Σουλτάνο. Αλλά η όλη διοίκηση της Ανατολικής Ρουμανίας ανατέθηκε σε κατότερη επιτροπή που θα υπέβαλλε τις εισηγήσεις της στο Σουλτάνο, ο οποίος θα εξέδιδε φιρμάνι για την εφαρμογή τους.

...Θα ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί ο Σουλτάνος ως κύριος σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Βοσνία. Δεν υπάρχουν λέξεις για να χαρακτηρισθεί η κατάσταση σ' αυτές τις επαρχίες, η πολιτική ραδιουργία, οι συνεχείς εξεγέρσεις, η πλήρης έλλειψη δημόσιου πνεύματος, τα μίση, οι εχθρότητες μεταξύ των αντιπάλων θρησκειών, η απουσία πάνω απ' όλα αρχής που να είναι σε θέση να ελέγξει και να αναγνωρισθεί. Ολα αυτά αποτελούν μερικές από τις θλιβερές αλήθειες που κανένας, ο οποίος ερεύνησε το θέμα δεν μπορεί να παραγνωρίσει.

Αλλες πληροφορίες για την Κύπρο όπως δημοσιεύονται στον βρετανικό τύπο το 1878

Η Τουρκία δεν διέθετε ή διαθέτει πολύ λίγο έλεγχο πάνω σ' αυτή την κατάσταση και προς το παρόν δεν είναι σε θέση να δεχθεί την υπεύθυνη θέση του κυρίου. Τίποτε λιγότερο από στρατιωτική δύναμη 50.000 ανδρών δεν θα μπορούσε να αποκαταστήσει την τάξη. Η Αυστρία ενδιαφερόταν σημαντικά για τις διευθετήσεις γιατί είχε πάνω από 150.000 πρόσφυγες από την Βοσνία και γι' αυτό ήταν φυσικό να την καταλάβει και να την κρατήσει μέχρι να βάλει τα θεμέλια της ηρεμίας.

Αυτή η εισήγηση έγινε από τον έντιμο φίλο μου Λόρδο Σώλσμπερι και την υποστήριξα. Υπήρξαν φωνές εναντίον της θέσης που πήραμε σχετικά με το διαμελισμό της Τουρκίας. Προσπαθήσαμε να παρεμποδίσουμε αυτό το διαμελισμό και η Κυβέρνηση αντιστάθηκε πάντα σε τέτοια πορεία με τη σκέψη ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα οδηγούσε σε μακρό αγώνα και η Ευρώπη και η Ασία θα εμπλέκονταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργηθεί μεγάλος κίνδυνος.

Οι εισηγητές αυτής της άποψης μας πήραν σε ένα ψηλό βουνό και μας έδειξαν όλες τις χώρες της γης και μας είπαν "όλα αυτά θα είναι δικά σας, αν συμφωνήσετε με αυτή την εισήγηση".

Αλλά αρνηθήκαμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;. Η Ρωσία και οι άλλες Δυνάμεις κατέληξαν στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες διευθετήσεις για διασφάλιση της ηρεμίας και της τάξης στον κόσμο είναι να κρατηθεί ο Σουλτάνος ως μέρος του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης. Χωρίς αμφιβολία θα έπρεπε να υπάρξει ισχυρισμός εδαφών. Αλλά αυτό δεν ήταν διαμελισμός. Αλλες χώρες μετά από μακρούς αγώνες έχασαν εδάφη αλλά δεν τα θεώρησαν ως θέμα διαμελισμού.

Σχετικά με την Ελλάδα, στο συνέδριο ασχολήθηκαν άνθρωποι με μεγάλες ικανότητες με το θέμα αυτό. Αλλά ο Ελληνας αντιπρόσωπος προφανώς δεν αντιλήφθηκε ποιος ήταν ο σκοπός των προσπαθειών του συνεδρίου. Πρότειναν αυτά που μπορεί να ονομασθεί "Μεγάλη Ιδέα".

Αυτή η ιδέα όπως δυνατό να είναι ήδη γνωστό, είναι πολύ εκτεταμένη και εκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα. Ελπίζω οι εντιμότητες σας να αναγνωρίσουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνεδρίου, ότι έχει παραμελήσει την Ελλάδα είναι χωρίς βαση. Τα συμφέροντα αυτής της χώρας δεν παραμελήθηκαν είτε από το Κογκρέσσο είτε από την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας. Υπήρξε πρόταση για να δοθεί στην Ελλάδα μεγάλο μέρος των πόρων της. Σ' αυτή την πρόταση υπήρξε μικρή ανταπόκριση από μέρους της Ελλάδας και παρ' όλο που το συνέδριο δεν μπορούσε να αποδεχθεί και να ικανοποιήσει τις τεράστιες απαιτήσεις που πρόέβαλε η Ελλάδα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι το συνέδριο έκαμε πολλά για τη χώρα αυτή. Γι' αυτό θα έλεγα στην Ελλάδα, όπως θα έλεγα σε κάποιο άτομο με μέλλον προστά του: "Εχετε υπομονή".

Πληροφορίες για την Κύπρο όπως τις παραθέτουν επιστολογράφοι στην εφημερίδαTimes τον Ιούλιο του 1878

Οι έντιμοι Λόρδοι υποδέχθηκαν αυτή τη φράση του Ντισραέλι με γέλια. Εκείνος όμως συνέχισε:

"Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση της Τουρκίας; Μη θεωρώντας πια την Σερβία και τη Ρουμανία και ακόμα και τη Βοσνία ως μέρος της Τουρκίας, υπάρχουν ακόμα κτήσεις 60.000 τετραγωνικών μιλίων, με πληθυσμόν 6.000.000 συγκεντρωμένο γύρω από την Κωνσταντινούπολη. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία υπάρχει και πάλι στην Ευρώπη. Ηταν άχρηστο να κάμουμε πόλεμο με σκοπό την αποκατάσταση του Καρς, ή του Βατούμ στην Τουρκία και γι' αυτό η Κυβέρνηση ακολούθησε πορεία που πιστεύει ότι θα αποκλείσει όλους αυτούς τους αγώνες που έγιναν από καιρό σε καιρό μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Λαμβάνοντας υπ' όψη την κατάσταση της Τουρκίας στην Ασία και τα συμφέροντα μας στην Ανατολή, η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας συνήψε Συνθήκη με την Τουρκία για να υπάρξει ηρεμία και τάξη. Εχουμε τεράστια συμφέροντα για τα οποία πρέπει να ενδιαφερόμαστε. Και βλέποντας ότι η προώθηση της Ρωσίας προκαλούσε αναρχία στην Τουρκία, κρίναμε αναγκαίο να πάρουμε θετικά μέτρα. Αποφεύγουμε την ευθύνη να παραδώσουμε στους διαδόχους μας μια πτωχή χώρα και γι' αυτό έχουμε κάμει τις καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει αρκετός χώρος στην Ασία και για την Ρωσία και για την Αγγλία, αλλά οποιεσδήποτε περιοχές, έχουμε εκεί, πρέπει να τις διασφαλίσουμε. Ελπίζουμε ότι με προνοητικότητα και με τα μέτρα που πήραμε, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση πραγμάτων που θα είναι ευεργετική για την Ευρώπη και για μας. Με την πολιτική που ακολουθήσαμε πιστεύουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ταραχή και πόλεμο. Ενεργήσαμε για να καταλάβουμε την Κύπρο προς το συμφέρον της Αυτοκρατορίας μας στην Ινδία και σε όλες τις ενέργειες μας προσπαθήσαμε να επιδείξουμε πατριωτικό μέτωπο και παραμείναμε προσηλωμένοι στις αρχές της αλήθειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης".

Την κατάθεση των εγγράφων στη Βουλή ως και της ομιλίας του Νισραέλι ακολούθησε μακρά συζήτηση στην οποία αναμίχθηκαν πολλοί βουλευτές που εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Κατά τη συζήτηση στις 25 Ιουλίου χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα βαριές φράσεις μεταξύ του Λόρδου Ντέρμπι, πρώην υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών Λόρδου Σώλσμπερι, γύρω από την αγγλική πολιτική.

Ο Ντέρμπι κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί η Αγγλία αποφάσισε να καταλάβει την Κύπρο με ή χωρίς τη χρήση βίας. Ο Σώλσμπερι είπε ότι η εκδοχή του Λόρδου Ντέρμπι ήταν "όχι αληθινή" και αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο Σώλσμπερι να αναγκασθεί να διορθώσει τη φράση του ως "μη ορθή".

Εγραψε το ILLUSTRATED LONDON NEWS στις 27 Ιουλίου 1878:

"Η συζήτηση που ακολούθησε την κατάθεση των εγγράφων της συνθήκης του Βερολίνου και της Αγγλοτουρκικής Συνθήκης στις 25 Ιουλίου 1878, στη Βουλή των Λόρδων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Οι περισσότεορι ομιλητές ξεχώρισαν τη μια συνθήκη από την άλλη και τήρησαν διαφορετική στάση για την κάθε μια. Γενικά επαίνεσαν την Κυβέρνηση για τη συνθήκη του Βερολίνου, γιατί με αυτό αποτράπηκε ένας ευρωπαϊκός πόλεμος, αλλά την επέκριναν έντονα για την αγγλοτουρκική Συνθήκη, με την οποία αναλάμβανε να προστατεύσει την Οθωμανική

Σκαλιά οδηγούν στην Αγία Σοφία στη Λευκωσία που μετέτρεψε σε τέμενος ο Λαλά Μουσταφά το 1570 μετά την κατάληψη της Κύπρου

Αυτοκρατορία στην Ασία- όση είχε απομείνει μετά τις ρωσικές κατακτήσεις- και με την οποία της παραχωρήθηκε η Κύπρος για να μπορέσει να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση.

Αυτή ήταν η εκδοχή που αναφερόταν στη Συνθήκη, για δικαιολόγηση της κατάληψης της Κύπρου και αυτή υποστήριξε ο Ντισραέλι και ο υπουργός του των Εξωτερικών Λόρδος Σώλσμπερι.

Ομως ως βόμβα έπεσε μέσα στη Βουλή των Λόρδων η αποκάλυψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Λόρδου Ντέρμπι ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί από το Υπουργείο, γιατί είχε διαφωνήσει με απόφαση που είχε ήδη ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο από τον προηγούμενο Μάρτη, δηλαδή τουλάχιστο τέσσερις μήνες πριν από την υπογραφή της συνθήκης, για κατάληψη της Κύπρου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο Λόρδος Ντέρμπι μιλώντας μετά το Λόρδο Γκράνβιλ, που επίσης επέκρινε τη συνθήκη, εξαπέλυσε μια τρομερή επίθεση εναντίον των πρώην συναδέλφων του- άνκαι επήνεσε την Κυβέρνηση για τη συνθήκη του Βερολίνου και την πρόληψη του πολέμου. Συμφωνούσε με τις διευθετήσεις που έγιναν με τις τουρκικές περιοχές αν και δεν μπορούσε να καταλάβει πως ο Ντισραέλι δεν έβλεπε να είχε γίνει διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού μέρος της δόθηκε στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, άλλες δύο επαρχίες στην Αυστρία, μέρος της Αρμενίας στη Ρωσία και η Κύπρος στην Αγγλία.

Ομως, είπε, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο είχε παραιτηθεί από την Κυβέρνηση δεν ήταν διαφωνία του για το διαμελισμό της αυτοκρατορίας του Σουλτάνου, αλλά η απόφαση που είχε ληφθεί ότι ήταν ανάγκη να καταληφθεί η Κύπρος και επίσης ένα λιμάνι στις ακτές της Συρίας, για να αποκτηθεί μια ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάληψη, είπε, θα γινόταν με ή χωρίς τη συγκατάθεση του Σουλτάνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Σώλσμπερι απάντησε αμέσως ότι η εκδοχή του Λόρδου Ντέρμπι ήταν "όχι αληθινή". Ο χαρακτηρισμός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Λόρδος Σώλσμπερι κλήθηκε σε τάξη και αναγκάστηκε να διορθώσει ότι η εκδοχή του Λόρδου Ντέρμπυ "δεν ήταν ορθή".

Ο Λόρδος Ντέρμπι επέμενε στην εκδοχή του, την οποία υποστήριξε με έγγραφα που πήρε κατά την αποχώρηση του από το Υπουργείο.

Η συζήτηση συνεχίστηκε την επομένη (26.7.1878) με ερώτηση του Λόρδου Κάμπερταουν, που ζήτησε να μάθει το ποσό που θα πλήρωνε η Αγγλία στην Τουρκία για την Κύπρο.

Ο Ντισραέλι απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση με το επιχείρημα ότι χρειαζόταν μυστικότητα σχετικά με την απόκτηση της Κύπρου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΥΛΗ

Το Σταυροβούνι όπως φαίνεται από το χωριό Πυργά . Γραβούρα από το GRAPHICτου 1878

Στην κάτω Βουλή προτάθηκε ψήφισμα του Λόρδου Χάρτιγκτον, δηλαδή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γλάδστοουν, εναντίον της Συνθήκης του Βερολίνου, αλλά κυρίως εναντίον της Αγγλοτουρκικής Συνθήκης.

Στο ψήφισμα-που δεν εγκρίθηκε αφού η Κυβέρνηση είχε την πλειοψηφία, συνοψίζονται όλες οι αντιρρήσεις εναντίον των δύο συνθηκών:

Ο,τι ενώ αυτή η Βουλή έχει πληροφορηθεί με ικανοποίηση, ότι οι ανωμαλίες που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη έχουν τερματισθεί, με τη συνθήκη του Βερολίνου, χωρίς περαιτέρω προσφυγή στα όπλα, και χαίρεται για τη διεύρυνση της ελευθερίας και αυτοκυβέρνησης μερικών από τους πληθυσμούς της ευρωπαϊκής Τουρκίας, αυτή η Βουλή εκφράζει θλίψη γιατί δεν βρέθηκε πρακτικό να ασχοληθεί με πιο ικανοποιητικό τρόπο με τις αξιώσεις του Βασιλείου της Ελλάδας και των Ελλήνων υπηκόων της Πύλης.

Οτι με την ανάληψη απολύτου εγγυήσεως της ακεραιότητας των υπολοίπων περιοχών της Τουρκίας στην Ασία οι στρατιωτικές επιβαρύνσεις αυτής της χώρας έχουν επεκταθεί χωρίς να είναι ανάγκη.

Οτι οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από την Κυβέρνηση της αυτής Μεγαλειότητας σχετικά με την καλύτερη διακυβέρνηση αυτών των επαρχιών, έχουν επιβάλει βαριές ευθύνες στο κράτος, ενώ δεν έχουν παρουσιασθεί ικανοποιητικά μέσα για τη διασφάλιση της εκπληρώσεως τους. Και ότι τέτοιες υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί, όπως και ευθύνες, χωρίς την προηγούμενη γνώση του Κοινοβουλίου".

Η συζήτηση πάνω στο θέμα της Κύπρου-και της Συνθήκης του Βερολίνου, με την οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη η Αγγλοτουρκική συνθήκη-παρέτεινε ασυνήθιστα τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Την 1η Αυγούστου, ο Λόρδος Κορνάβον, πρώην υπουργός Αποικιών, που είχε επίσης παραιτηθεί διαφωνώντας με την πολιτική της Κυβέρνησης, παραπονέθηκε ότι ο Πρωθυπουργός Λόρδος Μπήκονσφιλντ (Ντισραέλι) σε μια ομιλία του τον είχε κατηγορήσει ότι αρχικά είχε συμφωνήσει με την πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά όταν έφθασε η στιγμή για την εφαρμογή της απεκδύθηκε των ευθυνών του. Ποτέ, είπε, δεν είχε συμφωνήσει με την πολιτική που ακολουθούσε η Κυβέρνηση.

Ο Ντισραέλι απάντησε (ILLUSTRATED LONDON NEWS 3.8.1878:

"Αντιλαμβάνομαι ότι ο έντιμος Κόμης παραπονείται ότι δήλωσα πως υποστήριξε ορισμένη πολιτική στο υπουργικό Συμβούλιο, και όταν κλήθηκε να εφαρμόσει την πολιτική αυτή αρνήθηκε να κάμει πράξη τις γνώμες που είχε δεχθεί... Λοιπόν, εντιμότατοι, πιστεύω πως γνωρίζετε ποια ήταν η διακηρυγμένη πολιτική της Κυβέρνησης στα δυο χρόνια στα οποία συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

Η Κυβέρνηση της Μεγαλειότητας είχε αρνηθεί να αναμιχθεί στη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, εκτός αν τα βρετανικά συμφέροντα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το βασικό

Η Αγία Σοφία σε γκραβούρα του 1878

σημείο αυτής της πολιτικής, ήταν η μη μεταβολή στην κυριότητα της Κωνσταντινούπολης και όλοι αντιλαμβάνονταν ποια ήταν η πολιτική μας τότε. Αν η Κωνσταντινούπολη, κινδύνευε, θα θεωρούνταν ότι κινδύνευαν τα βρετανικά συμφέροντα. Πολύ σύντομα, μετά από αυτό, οι στρατοί της Ρωσίας θα έφθαναν στις πύλες της Κωνσταντινούπολης. Και αν θυμούμαι σωστά, ήταν η άποψη της Κυβέρνησης ότι οφείλαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας και η Κυβέρνηση αποφάσισε ανάλογα.

Οι εφεδρείες, αν θυμούμαι σωστά, δεν κλήθηκαν για σημαντικό διάστημα μετά την παραίτηση του έντιμου Κόμη από το Υπουργικό, αλλά η ενέργεια μας ήταν φυσικά ενέργεια της πολιτικής μας. Ηταν η πολιτική μας να υπερασπίσουμε τα Βρετανικά συμφέροντα από δυνατή κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, και αυτή ήταν η πολιτική μας για μεγάλο διάστημα και τη δέχθηκε ο έντιμος Κόμης. Αλλά όταν έφθασε η στιγμή να εκτελέσουμε το καθήκοντά μας, ο έντιμος Κόμης δήλωσε ότι ήταν ασυμβίβαστο με τις απόψεις του να ενεργήσει μαζί μας και αποχώρησε από το Υπουργικό"...

Στις 29 Ιουλίου 1878, ο Γλάδστοουν ή Γλάδστων ή Λόρδος Χάρτιγκτον κατέθεσε επίσημα το ψήφισμά του στην Κάτω Βουλή εξαπολύοντας ταυτόχρονα έντονη επίθεση κατά της Κυβέρνησης.

Η εφημερίδα ILLUSRTRATED LONDON NEWS της 3.8.1878 έγραφε:

"Βασικά, είπε, Γλάδστοουν οι πρόνοιιες της Συνθήκης του Βερολίνου δεν ήταν αντίθετες με τις απόψεις της πλευράς του, αφού δόθηκε αυτοκυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό στις φυλές που βρίσκονταν υπό την Τουρκία. Ομως δεν μπορούσε να εγκρίνει τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής στο μέλλον, είπε, θα ήταν η Ελλάδα να κάνει ό,τι και η Σερβία και το Μαυροβούνι, δηλαδή να επιζητήσει την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της με τη βία.

Σχετικά με τη μυτική συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκήσιος Σώλσμπερι με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Κόμη Τσιουβάλωφ και την αγγλοτουρκική Συνθήκη, ο Γλάδστοουν είπεν ότι αυτές ήταν αντίθετες με όσα η Κυβέρνηση διακήρυσσε ότι θα έπρεπε να διέπουν τις διθνείς διευθετήσεις.

Την Ανοιξη, είπε, η Κυβέρνηση έλεγε πως η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ήταν απαράδεκτη γιατί έγινε μυστικά. Επομένως πως ήταν δυνατό να υποστηριχθεί ότι η μυστική "Συνθήκη, με το Σουλτάνο ήταν σύμφωνη με τις υποχρεώσεις της Αγγλίας έναντι της Ευρώπης;

 

2012: Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία

Επίσης, συνέχισε, η κατάληψη της Κύπρου ήταν απαράδεκτη, γιατί δεν έγινε με τους διεθνώς παραδεκτούς νόμιμους τρόπους, ενώ παράλληλα δεν δόθηκε ικανοποιητικός λόγος για την απόκτηση της.

Αντίθεση εξέφρασε και για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία να υπερασπίσει τις κτήσεις του Σουλτάνου στην Ασία από Ρωσική απειλή, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο βρετανικός στόλος θα έπρεπε να βρεθεί στον Περσικό Κόλπο για να αντιμετωπίσει προσέγγιση των Ρώσων στην Ινδία.

Το αποτέλεσμα πρόσθεσε ο Γλάδστοουν θα ήταν να έχει η Ρωσία σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί η βάση των επιχειρήσεων θα βρισκόταν χίλια μίλια μακρυά, ενώ η Ρωσία θα είχε πολύ κοντά τους πόρους ανεφοδιασμού της.

Αν, είπε, αυτή η συνθήκη δεν χαρακτηριζόταν ως "παράλογη", τότε δεν έβλεπε ποιος άλλος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να της δοθεί.

Η συζήτηση στην Κάτω Βουλή επαναλήφθηκε την επομένη. Και πάλι ο Γλάδστοουν, για δυόμισυ ώρες επέκρινε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι το Συνέδριο του Βερολίνου δεν τήρησε στάση προασπιτού της ελευθερίας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της Βεσσαραβίας.

Ο βουλευτής Μέλτον απέρριψε την άποψη της Κυβέρνησης ότι είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει πλήρη αυτονομία για τις περιοχές στα νότια της Βαλκανικής και είπε ότι ως Αγγλος θλιβόταν επειδή η Ελλάδα έχασε ό,τι διαφορετικό θα κέρδιζε αν δεν άκουε τις συμβουλές της Αγγλίας.

Για την Κύπρο, οι αντιθέσεις που εκφράστηκαν βασίζονταν και πάλι στο επιχείρημα ότι με την απόκτηση της η Βρετανία επωμιζόταν με την ευθύνη να διατηρεί συνεχώς στρατό για κάθε ενδεχόμενο".

Εξάλλου το GRAPHIC της 3ης Αυγούστου 1878 έγραψε για τις αψιμαχίες του Γλάδστοουν με τον Ντισραέλι στην Κάτω Βουλή

" Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνθήκη του Βερολίνου, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γλάδστοουν μίλησε έντονα, αλλά έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ευχαριστημένος με το περιεχόμενο της. Εκεί που διαφώνησε ήταν ο τρόπος με τον ποίο επιτεύχθηκε και κατηγόρησε έντονα τη βρετανική Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της πως "αποθάρρυναν συστηματικά" τις φιλοδοξίες των λαών για ελευθερία.

Υπόμνημα κατοίκων Λάρνακας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ 23/4 Ιουνίου 1879 ( Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΦΩΝΉ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 21 5 1927)

Στο θέμα της αγγλοτουρκικής συνθήκης μίλησε έντονα, ιδιαίτερα για την υποχρέωση που ανέλαβε η Βρετανία να παρεμποδίσει με χρήση βίας την περαιτέρω επέκταση της Ρωσίας σε βάρος των κτήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ασία".

Ο Ντισραέλι πέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής μια και η Κυηβέρνηση του είχε την πλειοψηφία και στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου του 1878, η Βασίλισσα Βικτώρια κήρυξε τη λήψη των εργασιών της Βουλής με διάταγμά της,στο οποιο αναφέρθηκε και στη συνθήκη της Βρετανίας με την Τουρκία για την Κύπρο.

Ανέφερε η Βασίλισσα:

"Κατέληξα σε μια αμυντική συνθήκη με τον Σουλτάνο, η οποία τέθηκε ενώπιον σας. Δίνει, όσον αφορά την Ασιατική Αυτοκρατορία μια ξεχωριστή έκφραση στις υποχρεώσεις, τις οποίες κατ' αρχήν εγώ μαζί με άλλες Δυνάμεις, αποδέχθηκα το 1856, αλλά για τις οποίες δεν είχε βρεθεί ουσιαστική πρακτική μορφή.

Ο Σουλτάνος ήταν από την άλλη υποχρεωμένος να υιοθετήσει και εκτελέσει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση καλής διακυβέρνησης σ' αυτές τις επαρχίες. Με σκοπό να προωθηθούν τα αντικείμενα αυτής της συμφωνίας, έχω αναλάβει την κατοχή και δικοίκηση της νήσου Κύπρου.

Στην εκπλήρωση αυτής της διευθέτησης που έγινε, βοηθήθηκα από την πειθαρχία και το υψηλό πνεύμα των δυνάμεων μου στη θάλασσα και στη ξηρά, από την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα μου οι εφεδρείες από τις πατριωτικές προσφορές για στρατιωτική βοήθεια από το λαό μου στις Αποικίες και από την υπερήφανη επιθυμία του Ινδικού μου στρατού, ο οποίος πρέπει να αναφέρεται μεταξύ των υπερασπιστών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μια επιθυμία η οποία πρέπει να δικαιολογείται από τη στρατιωτική ικανότητα της Δύναμης η οποία τελευταία εγκαταστάθηκε στη Μάλτα".

Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής, οι επικρίσεις δεν σταμάτησαν να ακούγονται εναντίον του Ντισραέλι, από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Γλάδστοουν, ηγέτης της αντιπολίτευσης μιλώντας στη Σκωτία, ύστερα από δυο χρόνια κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας επανέφερε το θέμα και είπε σύμφωνα με το Ζαννέτο:

" Ο τρόπος με τον οποίο καταλήφθηκε η νήσος είναι επαίσχυντος. Και πολυτιμότατη αν ήταν για μας η προσάρτηση της, η μέθοδος της προσάρτησης ατίμασε τον αγγλικό χαρακτήρα γιατί αθέτησε έγκυρες συνθήκες. Οι Τόρηδες απάτησαν την Αγγλία γιατί ενήργησαν "εν κρυπτώ και παραβύστω".

Με την τακτική που έδρασε ο Ντισραέλι μπορεί να συμφωνούσε η Βασίλισσα Βικτώρια, αλλά ο Πρίγκιπας Εδουάρδος (μετέπειτα Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ) είχε διαφορετική γνώμη.

Οπως έγραψε άγγλος φίλος του στην εφημερίδα "Βήμα της Νέας Υόρκης" το 1907, ενώ αυτός βασίλευε στην Αγγλία, ο πρίγκιπας, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι και έβλεπε την ψυχρότητα του γαλλικού λαού, δεν συγκρατήθηκε και όπως αναφέρει ο Ζαννέτος στην Ιστορία του, χαρακτήρισε, σύμφσωνα με το φίλο του, τη συνθήκη "ου μόνον εκπλήττουσαν ανοησίαν, αλλά και εγκληματικήν σχεδόν πράξιν μωρίας".

Ομως η Κύπρος, παρά τις αντιδράσεις, είχε περιέλθει υπό την αγγλική κυριαρχία και οι Αγγλοι προχώρησαν στην κατάληψη της, και εγκατέστησαν σ' αυτήν την κυριαρχία τους.