Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.7.1878: Η συvθήκη μεταξύ Βρεταvίας και Τoυρκίας διαρρέει στov Τύπo. Αvτιδράσεις στις Ηvωμέvες Πoλιτείες, τη Γαλλία, τηv Iταλία και τη Γερμαvία από την υπoγραφή της συvθήκης

S-104

13.7.1878: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ. ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

Ανταποκρίσεις του πρακτορείου Reuters από την Κωνσταντινούπολη, τη Λάρνακα και τη Μάλτα στις 11 και 12 Ιουλίου 1878 σχετικά με την Κύπρο (Times 18.7.1878)

Η συμφωνία μεταξύ της Αγγλίας και του Σουλτάνου για εκχώρηση της Κύπρου στη βρετανική αυτοκρατορία δεν ήταν δυνατό να παραμείνει μυστική.

Αντίθετα διέρρευσε στον τύπο και ένα μήνα αργότερα, στις 8 Ιουλίου 1878 η αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph έγραφε αγγέλλουσα τη συμφωνία, σύμφωνα με το περιοδικό "Punch" (20.7.1878):

Η Αγγλία κατέληξε σε αμυντική συνθήκη με την Τουρκία για τη διατήρηση της αυστηρής ακεραιότητας των ασιατικών κτήσεων του Σουλτάνου.

Εν όψει του γεγονότος αυτού, η Πύλη παραχώρησε στη Μεγάλη Βρετανία το δικαίωμα να καταλάβει τη νήσο Κύπρο και η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα θέσει σε εφαρμογή αμέσως αυτό το δικαίωμα.

Η Μικρά Ασία από τώρα και στο εξής θα περιέλθει κάτω από την άμεση προστασία της Αγγλίας και η Βρετανική Κυβέρνησνη θα γίνει υπεύθυνη για τη δίκαιη και αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας πλούσιας και με πολλούς πόρους και εκτεταμένης σε έκταση και γεωγραφική σημασία.

Δεν θα είναι δυνατές άλλες ρωσικές παραβιάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Οσον αφορά την Ασία η Αγγλία και η Τουρκία θα αποτελούν από τώρα και στο εξής μια Δύναμη".

Στην Αγγλία, και την Ευρώπη γενικότερα αλλά ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αντιδράσεις ήταν σε πολλές περιπτώσεις έντονες.

Οι αντιδράσεις αυτές αντανακλούσαν τα διάφορα δημοσιεύματα των εφημερίδων.

Η εφημερίδα του Λονδίνου "The Grafic" δίνοντας μια εικόνα των αντιδράσεων έγραφε στις 13 Ιουλίου 1878:

"Η υπογραφή της συνθήκης προκάλεσε έκπληξη στην Ευρώπη άνκαι οι γνώμες ήταν διχασμένες. Από τη μια εκφράζονται θαυμασμός για την αριστοτεχνική πολιτική του Λόρδου Μπήκονσφιλντ ενώ από την άλλη διατυπωνόταν σαρκασμός για την "ανιδιοτελή πολιτική της Αγγλίας" που ήταν τόσο προσεκτική ώστε να εξασφαλίσει το μερίδιο της από τα λάφυρα, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες από το γεγονός ότι η Μεσόγειος γινόταν βρετανική λίμνη".

Τις αντιδράσεις κατέγραψε ο κύπριος δημοσιογράφος Κ.Α. Κωνσταντινίδης στο βιβλίο του " Αγγλική Κατοχή της Κύπρου του 1878" που κυκλοφόρησε στη Λευκωσία το 1930, παραθέτοντας ανταποκρίσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Times του Λονδίνου (20 και 22 Ιουλίου 1878):

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Παρίσι, 19 Ιουλίου, 1878

Τo βρετανικό προξενείο στη Λάρνακα το 1878 σε γραβούρα του GRAPHIC που δημοσιεύθηκε στις 10.8.1878

Οσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα και την αμυντική Συνθήκη (με την Τουρκία) η Γαλλική Δημοκρατία είναι ανεξιλέωτος. Εξέφερε τη γνώμη της στο ζήτημα και το θεωρεί ανώφελο να επανέλθει σ' αυτό.

Σημειώνει ότι ο άγγλος Πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό μέρος του λόγου του στις γαλλικές ευαισθησίες και φρονεί ότι ίσως σε υψηλούς επίσημους κύκλους ανακαλύφθηκε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση διέτρεξε τον κίνδυνο να διακυβεύσει τις καλές σχέσεις ή το λιγότερο τα εγκάρδια αισθήματα, τα οποία έπρεπε να υπάρχουν μεταξύ της Αγγλίας και των Μεσογειακών λαών.

Εάν ο Λόρδος Μπήκονσφιλντ δεν είχε παρασυρθεί από την ορμητική ευγλωτία του δεν θα έκαμνε αναφορά στις απώλειες της Αλσατίας και της Λωραίνης, με την ευκαιρία της απόσχισης επαρχιών της Οθωμανικής Αυοκρατορίας.

Το παν πραγματικά φαίνεται πένθιμο στη Γαλλική Δημοκρατία. Είναι πρόδηλο σε αυτήν ότι αυτός ο Αγγλος πρωθυπουργός ήδη διακρίνει τα ασθενή σημεία στα οποία αργά ή γρήγορα θα γεννηθούν περιπλοκές οι οποίες δυνατό να εμβάλουν την Αγγλία σε συρράξεις τις οποίες είναι προτιμότερο επί του παρόντος να αποκρύψουμε από αυτή την πρόβλεψη.

Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ρώμη 17 Ιουλίου, 1878:

Η έντονη δυσφορία που φθάνει μέχρι οργή εκδηλώνεται εδώ λόγω της εκχώρησης της Κύπρου στην Αγγλία. Η κατοχή της Κύπρου θα παρείχε θαυμάσια βάση σατην Ανατολή για τα ιταλικά πλοία, ενώ ταυτόχρονα θα παρείχε τα μέσα να αυξηθεί η ναυτική επιρροή της Ιταλίας στη Μεσόγειο.

Η ιδέα ότι η Κύπρος είναι μια από εκείνες τις θέσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για το μελλοντικό μεγαλείο της Ιταλίας δεν είναι νέα στους διανοούμενους ιταλούς και για τούτο δεν είναι εκπληκτικό ότι ηγέρθη μια κατακραυγή με το άκουσμα ότι περιήλθε στην κατοχή άλλης δύναμης και μάλιστα δύναμης όπως η Αγγλία.

Διαβάζοντας ένας τις ιταλικές εφημερίδες, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, θα μπορούσε να υποθέσει, ότι η Ιταλία κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας στην Ανατολή, οι οποίοι τίθενται σε κίνδυνο από το νέο αγγλικό απόκτημα.

 

Συζήτηση του Κυπριακού στη

Βουλή των Λόρδων το 1878

"Η Αυστρία στο Κάτταρο και η Αγγλία στην Κύπρο αποτελούν" λέγει η Liberta γεγονότα, τα οποία για μας είναι τέτοιας σοβαρότητας, η οποία αρκεί για να περιλάβει σ' αυτήν γεγονότα με μέγιστες περιπλοκές από τα οποία η Ιταλία δεν θα μπορεί να είναι και δεν όφειλε να είναι ευχαριστημένη.

Αυτά μοιραία διανοίγουν τη θύρα προς συνέπειες οι οποίες ημέρα με την ημέρα θα γίνονται πλέον επιτακτικές.

Η Fanfulla λέγει ότι η Ιταλία καθώς και η Γαλλία και η Αυστρία έχει πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα στη Μεσόγειο ώστε να δει χωρίς ανησυχία μια τέτοια σύμβαση που συνήφθη μυστικά μεταξύ της Τουρκίας και της Αγγλίας.

Αλλά ο Nersagliere είναι εκείνος, ο οποίος εκράζεται με μεγαλύτερη πικρία.

Στο τέλος ενός σύντομου ιστορικού σχεδιαγραφήματος λέγει:

"Η θεία νήσος πωλήθηκε από ένα από τους ευνούχους της Κωνσταντινούπολης στους τοκογλύγους του Λονδίνου. Πτωχή Κύπρος. Αφού υπέστη τις επιδρομές τόσων πολλά κατακτητών, αφού αμύνθηκε με τόση πολλή δύναμη, αφού βάφηκε με τόσο ιταλικό αίμα, ποιος μπορούσε να προείπει ότι μια μέρα θα πωλείτο για μια δράκα χρυσού στους εμπόρους, οι οποίοι κατάγονται από τον ομιχλώδη Βορρά.

Την αγόρασαν και θα επωφεληθούν από τη νέα τους κτήση. Θα στρέψουν τα τηλεβόλα τους εναντίον της Αμμοχώστου όπου οι Ιταλοί ιδρυτές εχάραξαν τα ονόματα τους εναντίον των ιταλικών πλοίων, τα οποία διασχίζουν τη θάλασσα. Θα επιζητούν από το βράχο όπου η σημαία της Σαβοϊας κυμάτιζε να βυθίσουν τα πλοία που φέρουν τη σημαία της Ιταλίας.

Ω, πόσο γλυκύ θα ήταν εάν ήταν δυνατό να σκεφθούμε ότι αυτό δεν ήταν παρά μόνο όνειρο.

Εν τούτοις ας δείξουμε υπομονή. Πάνω στις ακτές της Μεσογείου ανυψώνετο η Καρχηδώνα, ο εμπορικός λιμένας του παγκόσμιου εμπορίου, ο τρόμος της υφηλίου και ύστερα από λίγα χρόνια ο Μάριος, ο μεγάλος εξόριστος καθόταν και ρέμβαζε μεταξύ των ερειπίων.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Με την αγγλική κατοχή της Κύπρου ασχολήθηκαν και οι Times της Νέας Υόρκης.

Σε άρθρο της η εφημερίδα έγραψε μεταξύ άλλων κατά τον Ιούλιο του 1878:

"Η Κύπρος για μια άλλη Μάλτα. Είναι εύκολο να ονομάσει κανείς το είδος αυτό της πολιτικής απλούστατα θεατρικό".

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΓΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ευνοϊκή εντύπωση από την αγγλοτουρκική συνθήκη υπήρξε στη Γερμανία όπως φαίνεται από την πιο κάτω επιστολή του τότε διαδόχου του γερμανικού στέμματος προς τη βασίλισσα Βικτώρια.

"Ο διάδοχος της γερμανίας προς τη Βασίλισσα Βικτώρια:

Νέα Ανάκτορα, 13 Ιουλίου, 1878

Κανένας δεν μπορεί να χαρεί περισσότερο και ειλικρινέστερα από μένα για τη συνθήκη μέ την Τουρκία και για την κατοχή της νήσου Κύπρου. Μεταξύ όλων των φίλων της Αγγλίας

αυτό παρήγαγε την άριστη εντύπωση και πολλές γερμανικές εφημερίδες επήνεσαν το μέτρο πάρα πολύ.

Φρονώ ότι θα είναι εξαίρετο και έχω την πεποίθηση ότι η κατά την αρχαία εποχή τόσον ακμάζουσα νήσος θα καταστεί πάλι τέτοια και ότι αυτό μπορεί να είναι το μέσο το οποίο θα αναγκάσει τους δυστυχείς τούρκους να κυβερνούν καλύτερα και να φέρουν την ατυχή χώρα τους σε καλύτερη τάξη, να γίνουν "υγειές" κώλυμα στους ρώσους οι οποίοι θα αισθανθούν ότι επιβλέπονται και δεν μπορούν να εγείρουν άλλο πόλεμο, καθώς έκαμαν τον πρόσφατο με τέτοια φαύλα μέσα".