Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Περίoδoς 1821-1965 (Η Ελληνική Eπανάσταση).

S-80

ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-1865

Η σημαία των κυπρίων που αγωνίστηκαν στην ελληνική επανάσταση

Το 1821 η Ελλάδα επαναστάτησε εναντίον της τουρκικής κατοχής και οι ηγέτες της επανάστασης κατέφυγαν και στους Ελληνες που βρίσκονταν εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδας για βοήθεια και ενίσχυση του αγώνα τους.

Ενα τέτοιο μέρος ήταν η Κύπρος, η οποία βρισκόταν κι η ιδια υπό την ίδια κατοχή.

Οι επαναστάτες της Ελλάδας ζήτησαν από τους Κυπρίους να επαναστατήσουν κι οι ίδιοι. Ομως οι τότε ηγεσία, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Γι' αυτό περιορίστηκε να δώσει μόνο υλική βοήθεια στην επαναστατημένη Ελλάδα με όσα μέσα διέθετε.

Ταυτόχρονα πολλοί Κύπριοι έσπευσαν στην Ελλάδα και εντάχθηκαν στις επαναστατημένες δυνάμεις.

Στο νησί σαν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση οι επιπτώσεις ήταν άνευ προηγουμένου. Ο πασάς της Κύπρου Κουτσιούκ Μεχμέτ συγκέντρωσε την ηγεσία του Κυπριακού λαού, κάπου 500 ανθρώπους με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους εκτέλεσε( αποκεφάλισε ή απαγχόνισε) την 9η Ιουλίου 1821.

Για 40 μέρες η Κύπρος βυθίστηκε στο αίμα καθώς όλα τα υπάρχοντα των χριστιανών κατασχέθηκαν και πολλοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν κρυφά στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Αργότερα ο Σουλτάνος έδωσε μερικά δικαιώματα στους υπόδουλους κυπρίους με ιδιαίτερη έμφαση στους κατά καιρούς Αρχιεπισκόπους. Ομως η Κύπρος συνέχιζε να στενάζει κάτω από την τουρκική κατοχή που άρχισε στα 1570.