Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1854: Η τελευταία στάση επί τoυρκoκρατίας

S-79

1854: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τάφοι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου

Στα 1854 έγινε η τελευταία στάση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας πριν η Κύπρος παραδοθεί στους Αγγλους το 1878.

Ενώ η Τουρκία βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσία κατά τον κριμαϊκό πόλεμο που ξέσπασε το 1854, στην Κύπρο διανεμήθηκε φυλλάδιο,το οποίο κατά τον Φίλιο Ζαννέτο "παρότρυνε τους χριστιανούς της νήσου σε αποστασία".

Η σύνταξη του φυλλαδίου αποδόθηκε στο δάσκαλο Επαμεινώνδα Φραγκούδη και η κυκλοφορία του είχε σοβαρές επιπτώσεις στον Αρχιεποισκοπο Κύριλλο.

2011: Η εκλησία του Αγίου Γεωργίου (Κοντού) στη Λάρνακα

Το φυλλάδιο εκδόθηκε στην Αθήνα κατά το Σερ Χάρρι Λουκ (Cyprus under the Turks, 1571-1878).

Ο Φραγκούδης κατά το συγγραφέα διέμενε στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.

ο ηγεμόνας της Κύπρου έγραφε το 1854 στο βρεττανό αναπληρωτή πρόξενο:

"Γνωρίζω λήψη της επιστολή σας αναφορικά με το μικρό φυλλάδιο που περιέχει προδοτικά θέματα και το οποίο μου δόθηκε από τον κ. Λαφφόν, και το οποίο ζητήσατε. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό αποτελεί μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της φιλίας, η οποία ενώνει τις δυό μας χώρες.

Το φυλλάδιο μου δόθηκε πριν από μέρες από τον κ. Λαφφόν, μια ενέργεια που είναι σε πίστη του κυρίου αυτού.

Θα πρέπει να πω ότι το φυλλάδιο περιέχει ορισμένα καυτά θέματα και η δημοσίευση του δυνατό να προκαλέσει φασαρίες τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Οποιος και αν το έχει εκδόσει θα τιμωρηθεί. Εφόσον το θέμα δυνατό να οδηγήσει σε φασαρίες και παρεξηγήσεις μεταξύ του λαού ως προληπτικό μέτρο, συγκάλεσα σύσκεψη των ηγετών των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών και έθεσα το όλο θέμα ενώπιον τους. Μετά από μακρές συζητήσεις διευθετήθηκε όπως ύστερα από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου τα Φυλλάδια θα πρέπει να συλλεγούν και τώρα βρίσκονται στα χέρια μου, ενώ διεξάγεται ιδιωτική και δημόσια έρευνα.

Στέλλω ένα αντίγαφο του φυλλαδίου, με το πρώτο ταχυδρομικό πλοίο στην Αυτού Εξωχότητα το Βαλή του Αρχιπελάγους και άλλο σε σας. Ενα τρίτο αντίγραφο έχει δοθεί στον κ. Λαφφόν από το γάλλο πρόξενο. Ο Μουδίρης της Τούσλα (Λάρνακα) κλήθηκε να προβεί σε ιδιωτικές και δημόσιες ανακρίσεις αναφορικά με τον εκδότη του φυλλαδίου και σας παρακαλώ να παρακαλέσετε το γάλλο πρόξενο να παράσχει κάθε βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της νήσου Μεχμέτ Σιερίφ.

Η Εγερση τουΛαζάρου όπως αποτυπώνεται από την κυπριακή παράδοση

Η στάση αυτή είναι, όπως αναφέρθηκε η τελευταία από μέρους των κυπρίων Χριστιανών και Οθωμανών που αναφέρονται στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Πολλες φορές οι στάσεις αυτές ξεκινούσαν όπως είδαμε έπειτα από την επιβολή νέας φορολογίας.

Από το 1856 όμως ο Σουλτάνος με ένα νέο υψηλό διάταγμα (Χάττι Χουμαγιούν) παραχωρούσε στους υπηκόους του ανεξαρτησία φυλής ή θρησκεύματος και ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα.