Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι στάσεις τoυ 1764 (Τζηλ Οσμάv) και τoυ 1765

S-73

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1764 (Τζηλ Οσμάν) ΚΑΙ ΤΟΥ 1765

Η Εγκλείστρα της Μονής του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Λόγω των κακουχιών, των σεισμών και των στερήσεων, ο πληθυσμός της Κύπρου μειώθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα αρκεί να αναφερθεί ότι οι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κεφαλικό φόρο στα 1764 μειώθηκαν στους 7.500. Αλλοι 1.500 εξαιρούνταν από την καταβολή του φόρου αυτού λόγω ηλικίας, φτώχειας ασθενειών ή ήσαν μικρά παιδιά.

Ενώ όλα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ένας νέος Κυβερνήτης (Πασάς) έφθασε στην Κύπρο, ο Τζηλ Οσμάναγας, ο οποίος προσπάθησε να διπλασιάσει τους φόρους για να μπορέσει να βγάλει όσα είχε δώσει στο Βεζύρη για να εξασφαλίσει τη θέση του στην Κύπρο.

Ομως η συνέχεια ήταν δραματική για τον Τζηλ Οσμάν και οι Κύπριοι έβγαλαν το άχτι τους:

 

Στάληκε πρεσβεία στο Βεζύρη στην Κωνσταντινούπολη και αυτός διέταξε τονΤζηλ Οσμάν να επιστρέψει όσα είχε εισπράξει παράνομα.

Ενώ το διάταγμα διαβαζόταν σε σε ειδική συγκέντρωση υποχώρησαν τα στασίδια και προκλήθηκε πανικός.

Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία και ο κόσμος, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι επαναστάτησαν και σκότωσαν τον Τζηλ Οσμάν.

Οι επαναστάτες πήραν το δημόσιο ταμείο κι έκαψαν της Πύλες του Μεγάρου του.

Για τρεις ώρες τα πάντα είχαν καταλυθεί και οι σκλάβοι είχαν πάρει την εξουσία στα χέρια τους.

Ωστόσο, τελικά επενέβησαν άλλοι Τούρκοι που έστειλαν μήνυμα στο Βεζύρη ότι δεν είχε γίνει στάση και ότι όσα συνέβησαν οφείλονταν στη σκληρή στάση του Τζηλ Οσμάν κι έτσι ο Βεζύρης έστειλε άλλο άνθρωπο του χωρίς να υπάρξουν τιμωρίες.

Ομως κι'ο νέος διοικητής στάθηκε αυστηρός στη φορολογία με αποτέλεσμα να προκαλέσει δύο ακόμη στάσεις από τους ίδιους τους Τούρκους το 1765.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου

Σ' αυτό το διάστημα μάλιστα ο φρούραρχος της Κερύνειας Χαλήλ διορίστηκε αρχηγός των επαναστατών και αφού περικύκλωσε με τους άνδρες του τη Λευκωσία την βομβάρδισε με τα κανόνια του για αρκετό χρονικά διάστημα.

Ομως ο σουλτάνος έστειλε ενισχύσεις από την Τουρκία που συνέλαβαν τον επαναστάτη και τον αποκεφάλισαν για Παραδειγματισμό.