Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η στάση τoυ Μεχμέτ Αγά ή Μπoγιατζόγλoυ τoυ 1660

S-71

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΓΑ ή ΜΠΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΟΥ 1680

Στα 1860 έγινε η στάση του Μεχμέτ Αγά ή Μπογιατζόγλου.

Την περίοδο αυτή η Κύπρος βρισκόταν υπό τον Καπετάν Πασά, οι δε αγάδες της Λευκωσίας ενώ εισέπρατταν τους φόρους και πλούτιζαν έρχονταν κατά καιρούς σε προστριβές και στο τέλος ξέσπασε ένοπλη εξέγερση του Αγά Μεχμέτ Μπογιατζόγλου που επικράτησε πάνω στους άλλους.

Ο Μπογατζόγλου διόρισε παντού εισπράκτρες. Αυτό όμως δεν άρεσε στο Σουλτάνο που έστειλε τον Τσολάκ Μεχμέτ Πασά, τον οποίο εξουδετέρωσε ο Μπογιατζόλου.

Ομάδα Κυπρίων κατοίκων της Λευκωσίας σε φωτογραφία στο βιβλίο του Τζον Τόμσον "Περιδιαβάζοντας την Κύπρο- Φθινόπωρο 1878" που περιλαμβάνεται στο βιβλίο που εξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα το 1990 (Γ έκδοση)

Ετσι στάληκε ο Αχμέτ Πασάς, ο οποίος ελευθέρωσε τελικά τον Τζολάκ Μεχμέτ Πασά που τελικά συνέλαβε και κρέμασε τον Μπογιατζόγλου.

Οπως αναφέρει ο Κυπριανός στην Ιστορία του για την καταδίωξη του Μπογιατζόγλου στα διάφορα σημεία της νήσου:

"Εκ του Κύκκου επήγεν εις Πάφον, κακείθεν εις Κυρηνίαν, όπου αρπάσας ένα των περιφήμων σπιούνων του Πασά επί ενός δένδρου αυτόν εκκρέμμασε κατέναντι του κάστρου. Κατεδιώκετο ολούθεν από των στρατευμάτων του πασά, είτε εδιαπέρασε κατά την Αμμόχωστον κρυφίως με ελπίδα να ασφαλισθή. Πλην πριν φθάση του εσφάλισαν τας Πόρτας και το στράτευμα του πασά, του εδιασκόρπισε τα εναπομείναντα αυτού στρατεύματα και έτσι έφυγε με έξη ανθρώπους εις Πύλαν, εξ' εκείθεν περνώντας εις Λάρνακαν διά να υπάγη εις Λεμεσόν, ηρπάχθη κατά το Κατηλίκι Κοιλανίου και εφέρθη εις Λευκωσίαν όθεν ο Πασάς τον εκρέμμασε διά νυκτός, την δε μεθαύριον ετέθη μετά τους οπαδούς του, οπού εκρεμάζοντο ζώντες, επί των γάντζων από των ανθερεώνων."

Με αυτό τον τρόπο ετελείωσεν αυτή η επανάσταση μετά παρέλευσιν επτά χρόνων αφού συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν όλοι οι οπαδοί και αρχηγοί του Μπογιατζόγλου.