Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τo επαvαστατικό κιvημα τoυ 1589

S-67

ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1589

Ομάδα χωρικών στο Κτήμα

Δυο χρόνια μετά το κίνημα του 1587, τον Αύγουστο του 1589 και 18 χρόνια μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, αναλήφθηκε νέο επαναστατικό Κίνημα από τους συγγενείς Πέτρο και Ιωάννη Ρένεση, σε συνεργασία με τους Επισκόπους της Κύπρου.

Σύμφωνα μετα ισπανικά έγγραφα που δημοσίευσε ο Πέτρος Στυλιανού στα έργα του Επετηρίδα του Μουσείου αγώνα το 1979 και στο περιοδικό Κυπριακός Λόγος (Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 1975) τον Αύγουστο του 1589 ο Κύπριος Πέτρος Ρένεσης, ενεργώντας εκ μέρους των Επισκόπων και εξεχόντων προσώπων, της νήσου, έστειλε μήνυμα μέσω του γιου του στο συγγενή του Ιωάννη Ρένεση στο Ναύπλιο για να μεταφέρει την οικογένειά του σε άλλη περιοχή (που δεν ήταν υπό οθωμανική κατοχή).

Ο Ιωάννης διαπίστωσε από την επιστολή ότι υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να του σταλεί το μήνυμα αυτό και αντελήφθη την αλληγορική σημασία του.

Ετσι μετέφερε βεβιασμένα την οικογένειά του στην Κέρκυρα (που βρισκόταν κάτω από την ενετική κυριαρχία) και ύστερα πήγε στην Κύπρο για να συναντήσει τον Πέτρο Ρένεση.

Ο τελευταίος συγκάλεσε μυστική σύσκεψη των τριών Επισκόπων της νήσου στο σπίτι του που βρισκόταν δώδεκα μίλια μακρυά από την Αμμόχωστο. Αναφέρεται ακόμα (στα ισπανικά έγγραφα που δημοσίευσε ο Χασιώτης) ότι ο Επίσκοπος είχε φθάσει πρώτος στη σύσκεψη και προσπάθησε με ήρεμες ερωτήσεις να διαπιστώσει ποιον Χριστιανό Κυβερνήτη θεωρούσε ο Ρένεσης ως τον πλέον θρήσκο και ισχυρό.

Μετά (ο Επίσκοπος) αφού διαπίστωσε από το Ρένεση που είχε υπηρετήσει για 6 χρόνια στον ισπανικό στρατό και είχε στην κατοχή του έγραφα που του αποδείκνυαν, ότι θεωρούσε το Βασιλέα της Ισπανίας ως τον πλέον ισχυρό και ευρισκόμενο πιο κοντά προς το Καθολικό Δόγμα, τέλεσε θρησκευτική δέηση και στη συνέχεια του ζήτησε να ορκισθεί στο Ιερό Ευαγγέλιο, ότι θα τηρούσε μυστικά τα όσα θα του έλεγε.

Ακολούθησε μυστική σύσκεψη των Επισκόπων και άλλων εξεχόντων πολιτών, στην οποία αποφασίστηκε όπως εμπιστευθούν στον Ιωάννη Ρένεση την αποστολή να μεταφέρει έγγραφο (στους Ισπανούς) το οποίο και υπέβαλε στον αντιβασιλέα. Το ταξίδι από την Κύπρο στη Νεάπολη κράτησε τεσσερις και πλέον μήνες. Πρώτα έφθασε στη Ζάκυνθο και αργότερα πήγε στην Κέρκυρα και από εκεί στο Οτράντο.

Ο Ιωάννης Ρένεσης, ύστερα από πολλές δυσκολίες έφθασε στη Νεάπολη, αλλά λόγω των δυσκολιών εξασθένισε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι και να το ολοκληρώσει. Ετσι

Πρόσοψη του Παλατιού των Λουζινιανών στην Αμμόχωστο

ο αντιβασιλέας της Νεάπολης Κόμης ντε Μιράντα διοχέτευσε στην Κυβέρνηση του τα έγγραφα που έφερε από την Κύπρο ο Ρένεσης, αφού επισύναψε σ' αυτά τη δική του έκθεση.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πως ο Ισπανός Βασιλέας αντέδρασε στην έκκληση των Κυπρίων που υποβλήθηκε σ' αυτόν από τον Ρένεση.

Αλλά φαίνεται ότι η έκκληση αυτή αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο ψυχρό και αρνητικό τρόπο από πλευράς της επίσημης ισπανικής (βασιλικής) πλευράς όπως συνέβη έναντι του κινήματος του 1587.

Ετσι η νέα επαναστατική προσπάθεια των σκλαβωμένων Κυπρίων δεν είχε ουσιαστικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.