Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.9.1570: Ο Λαλά Μoυσταφά εκστρατεύει εvαvτίov της Αμμoχώστoυ με μια τεράστια δύvαμη από 240.000- 250.000 άvδρες και περικυκλώvει τηv πόλη όπoυ αρχίζoυv oι πρώτες αψιμαχίες. Οι υπερασπιστές της με επικεφαλής τov Μαρκαvτόvιo Βραγαδίvo, oρκίζovται ότι θα υπ

S- 57

16.9.1570: Ο ΛΑΛΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ 240.000- 250.000 ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ. ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΜΑΡΚΑΝΤΟΝΙΟ ΒΡΑΓΑΔΙΝΟ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Χάρτης της Αμμοχώστου του MYLLER MARIA του 1729. Η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από οχυρά, ενώ στο λιμάνι υπάρχουν ιστιοφόρα.( Από το Αρχείο του Α. NICOLAS)

Επόμενος στόχος του Αρχηγού του τουρκικού (οθωμανικού) εκστρατευτικού σώματος στην Κύπρο Λαλά Μουσταφά, ήταν στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 1570, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της Λευκωσίας, η Αμμόχωστος- η δεύτερη μεγάλη και σημαντική πόλη της Κύπρου.

Ηδη ο Μουσταφά ήλεγχε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την Πάφο και την Λεμεσό, απ' όπου είχαν περάσει οι δυνάμεις του κατά την εκστρατεία τους εναντίον της Κύπρου, όπως επίσης και τη Λάρνακα, όπου αποβιβάστηκε ο στόλος του και οι οποίες δεν πρόβαλαν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες καμιά αντίσταση.

Ακόμα είχαν παραδοθεί αμαχητί και τα Λεύκαρα, μεγάλη κοινότητα στην κεντρική περιοχή της Κύπρου στα κράσπεδα του Τροόδους, μεταξύ Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού.

Η Κερύνεια είχε παραδοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου του 1570.

Εμενε ουσιαστικά μόνο η Αμμόχωστος που διέθετε λιμάνι, απείχε από τη Λευκωσία, προς τα ανατολικά, γύρω στα εβδομήντα χιλιόμετρα, αλλά με το τότε υφιστάμενο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς ο Λαλά Μουσταφά χρειάστηκε μερικές μέρες μέχρι να μεταφέρει τον κύριο όγκο της δύναμης του στα κράσπεδα της πόλης.

Στην πόλη βρισκόταν μεγάλη μάζα της αφρόκρεμας του στρατού των Ενετών με επικεφαλής τον Αστόρρε Βαγλιόνε, γενικό αρχιστράτηγο του Βασιλείου της Κύπρου και τον Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, αρχιστράτηγο του Βασιλείου και αρκετούς αξιωματούχους της Βενετικής διοίκησης.

Οταν εγνώσθη ότι ο ο Σουλτάνος Σελήμ Β, είχε αποφασίσει να εκστρατεύσει εναντίον της Κύπρου, αλλά και αργότερα στις 4 Μαϊου, όταν ο πόλεμος κηρύχθηκε μεταξύ του Σελήμ και της Βενετικής Εξουσίας, στο νησί άρχισαν οι προετοιμασίες για ενίσχυση της οχύρωσης της πόλης και η μεταφορά προμηθειών για αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου.

Οι Ενετοί πίστευαν ότι ο Σελήμ θα στρεφόταν πρώτα εναντίον της Αμμοχώστου και ύστερα εναντίον της Λευκωσίας, αλλά αυτός έκαμε το αντίθετο.

Τα τείχη της Αμμοχώστου σε φωτογραφία από το Αρχείο του ΓΤΠ

Η άμυνα της πόλης ενισχύθηκε την επομένη (5 Μαϊου) με την άφιξη αρκετών αξιωματικών και ανδρών από τη Βενετία ενώ στην πόλη κλήθηκαν όλοι για ενίσχυση της άμυνας με κάθε τρόπο.

Επειδή όμως δεν υπήρχαν χρήματα ο Μαρακωντώνιο Βραγαδίνο ίδρυσε νομισματοκοπείο και έκοβε νομίσματα με τα οποία πλήρωνε τους εργαζόμενους.

Ενα άλλο μέτρο ήταν η αποστολή ανδρών στην επαρχία όπου συγκέντρωσαν προμήθειες σε φαγώσιμα, από τα οποία όσα δεν μπορούσαν ή δεν είχαν τον χρόνο να τα μεταφέρουν τα κατέστρεφαν, ώστε η επαρχία να μη μπορεί να θρέψει τον αναμενόμενο στρατό του Μουσταφά.

Εδωσαν επίσης διαταγή στους κατοίκους να καταστρέψουν τους αγρούς τους και τους κήπους τους για τον ίδιο λόγο.

Ταυτόχρονα οι Ενετοί προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προτοιμασίες του Σελήμ για να εκστρατεύσει στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό έστειλαν στην Καραμανία δυνάμεις με πλοία που κατέστρεψαν τρεις μεγάλες αποβάθρες που είχαν κατασκευασθεί σε ένα κόλπο, για να βοηθούν τις δυνάμεις του Σελήμ να επιβιβασθούν σε πλοία.

Ετσι όταν στις 4 Ιουλίου ο στρατός του Σουλτάνου Σελήμ έφθασε στις Αλυκές στηΛάρνακα, η Αμμόχωστος είχε ήδη προβεί σε όλες τις προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει μια επίθεση των Οθωμανών.

Οταν αργότερα οι δυνάμεις του Λαλά Μουσταφά άρχισαν την προέλαση τους εναντίον της Λευκωσίας, ο Βαγλιόνε θεώρησε σωστό να ενημερώσει και τους άνδρες του και το λαό για την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει μέχρι τέλους και να υπερασπιστεί την Αμμόχωστο.

Η διαβεβαίωση δόθηκε στη διάρκεια ανοικτής θείας λειτουργίας στην πλατεία της πόλης, σε μια συγκινητική τελετή στην οποία όλοι οι στρατηγοί του ορκίστηκαν επίσης ότι θα πολεμούσαν για την Αμμόχωστο.

Οι στιγμές όπως τις περιγράφει ο Φίλιος Ζαννέτος στην Ιστορία του (Πρώτος Τόμος): ήταν και συγκινητικές και συγκλονιστικές:

"Μετά τούτους προσελθών ο Εκτωρ Βαγλιόνε εγονυπέτησε προ του θυσιαστηρίου και προσηύχετο μεγαλοφώνως, ώστε να ακούητε παρά πάντων, ων τα δάκρυα εκυλίοντο επί των παρειών αυτών.

Το λιμάνι της Αμμοχώστου σε γκραβούρα του Triftan Ellis του 1878

"Στραφείς είτα προς του παρισταμένους, είπεν ότι ήτο βέβαιος περί της πίστεως του τιμίου λαού, ανέφερε δε τα περί της πίστεως των και της αυταπαρνήσεως των εις το να πρσενέγκωσι τας περιουσίας των και να χύσωσι το αίμα των υπέρ της πατρίδος, συνεπικούρους έχοντες και αυτάς τας γυναίκας και τα τέκνα των, εις την Ενετίαν.

"Διαβεβαίωσεν είτα τα πλήθη, ότι η μεν πόλις ηδύνατο να θεωρήται ησφαλισμένη, αυτός όμως δεν θα τους εγκατέλειπεν.

"Εν ω δε μετά την προσλαλιάν του Βαγλιόνε στρατηγοί, ευπατρίδαι και πλήθη δακρύοντα ώμνυον ως από ενός στόματος ηκούσθησαν αι φωναί των από των παραθύρων και εξωστών των πέριξ οικιών θεωμένων γυναικών και παιδίων "ορκιζόμεθα πίστιν".

"Ευθύς δε μετά τας συγκινητικάς ταύτας σκηνάς έδραμον έκαστος εις την τεταγμένη αυτώ θέσιν".

Ο Λαλά Μουσταφά, ενώ ενέτεινε τον κλοιό της Λευκωσίας είχε στείλει ταυτόχρονα μερικές δυνάμεις του προς την περιοχή της Αμμοχώστου και όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο Βαγλιόνε απάντησε με την αποστολή δικών του δυνάμεων που συγκρούστηκαν με αυτούς και συνέλαβαν μερικούς αιχμαλώτους.

Η αντεπίθεση του Βαγλιόνε έγινε με όλους τους τύπους του πολέμου και θύμιζε μετέπειτα αμερικανική πολεμική ταινία.

Τη μάχη περιγράφει ο στρατηγός Αντζελο Γκάττο:

"Μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου (στις 30 Ιουλίου 1570) η Αυτού Εκλαμπρότητα πορεύθηκε στην τοποθεσία της σύγκρουσης, έχοντας μαζί του και τον εκλαμπρότατο κύριο Φρειδερίκο, τον στρατοπεδάρχη, καθώς και τον υπαξιωματικό Μιρνιάνι και αρκετούς από τους στρατηγούς.

"Οταν δε βρεθήκαμε μισό μίλι μακριά από την Αμμόχωστο, διέταξε να σταματήσουμε και τοποθέτησε όλους σε παράταξη μάχης, όσο καλύτερα επέτρεπε το σκοτάδι.

"Η Αυτού Εξοχότητα επιθεώρησε τα τάγματα των στρατιωτών, δύο τρεις φορές, πηγαίνοντας από τη μία άκρη στην άλλη, άλλοτε διατάσσοντας την επίθεση και άλλοτε διατάσσοντας την υποχώρηση.

"Κατόπιν συσκέφθηκε με όλους τους στρατηγούς, δίνοντας τους οδηγίες ως προ το τι έπρεπε να κάνουν.

"Το ίδιο έκανε και για το ιππικό.

"Αφού τελείωσε με όλα αυτά, άρχισε να πορεύεται με γοργό ρυθμό και συχνά επέστρεφε για να επιθεωρεί όλα τα τάγματα, ώστε κανένας να μη κάνει ο,τιδήποτε που δεν έπρεπε.

"Κατά τα μεσάνυκτα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον εχθρό.

"Ωστόσο η συμπλοκή δεν εξελίχθηκε όπως η Αυτού Εκλαμπρότητα είχε διατάξει, διοτι η εμπροσθοφυλακή μας πυροβόλησε από μακρυά, παρά την εντολή, επειδή νόμισε ότι είχε γίνει αντιληπτή από τον εχθρό.

"Αμέσως όλοι πήραμε θέσεις, ρίχνοντας πλήθος πυροβολισμών.

"Υστερα με γοργό ρυθμό επιστρέψαμε στην πόλη αφήνοντας πίσω μας τις άμαξες.

"Η δύναμη που είχε δοθεί από την Αυτού Εκλαμπρότητα ήταν η εξής: Η εμπροσθοφυλακή έπρεπε να σταματήσει σε αρκετή απόσταση από τον εχθρό, ώστε όλοι οι άλλοι, ιταλοί, Ελληνες και Ιππείς, να περικυκλώσουν τον οικισμό.

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην εντός των τειχών περιοχή της Αμμοχώστου την οποία ο Λαλά Μουσταφά μετέτρεψε σε τζαμί, μετά την κατάληψη της πόλης

"Και όταν η Αυτού Εκλαμπρότητα θα ορμούσε κατά του εχθρού υπό τους ήχους των σαλπίγγων και των τυμπάνων, τότε όλοι έπρεπε να επιτεθούν.

"Παρά το ότι η διαταγή αυτή δεν εκτελέστηκε, σκοτώθηκαν περίπου 300 που βγήκαν από το στρατόπεδο τους.

"Πυρπολήσαμε επίσης τα σπαρτά του κριθαριού, του λιναριού και του κανναβιού".

Στην Αμμόχωστο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις, αλλά όπως και στη Λευκωσία, οι δυνάμεις του Λαλά Μουσταφά ήταν υπέρτερες κατά πολύ.

Σύμφωνα με το Στρατηγό Αγγελο Γάττο στην πόλη βρίσκονταν 3.700 Ιταλοί, 4000 Ελληνες, 300 Αβανοί Ιππείς, 11 άλλοι Ιππείς ή Ιππείς πόλης, όπως ονομάζονταν και 90 τηλεβόλα.

Στη διάθεση τους οι αποκλεισμένοι στην Αμμόχωστο είχαν ό,τι πιο τέλειο υπήρχε στην πολεμική τέχνη της εποχής: Κανόνια και τεράστιες "βόμβες" που μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον εχθρό.

Τα πολεμοφόδια ήσαν, σύμφωνα με περιγραφή του στρατηγού Αντζελο Γκάττο:

"Μπάλες σιδερένιες και γυάλινες διαφόρων μεγεθών, πήλινα αγγεία, μπουκάλες γεμάτες με διάφορα μείγματα σε αναλογίες κατάλληλες για τέτοια παρασκευάσματα.

" Τα μείγματα ήσαν τα ακόλουθα: Πίσσα ισπανική και πίσσα μαύρη, νίτρον, θειάφι, τερεβινθίνη, πετρέλαιο και κουρέλια, όλα αναμεμειγμένα σε χύτρες και μπουκάλες και ακόμα σε βαρέλια γεμάτα πυρίτιδα, υπήρχαν δε και λίθινες στήλες μήκους ενός και μισού βραχίονα που είχαν στο μέσο τους 4-6 κοιλώματα γεμάτα πυρίτιδα και ήσαν καλυμμένα καλά με σίδηρο.

"Ακόμη υπήρχαν εκτοξευτήρες που το εσωτερικό τους ήταν κενό και το στόμιο τους σε μέγεθος γροθιάς, γεμάτοι με πυτίτιδα κατά τα δύο τρίτα.

"Στο στόμιο υπήρχε προσαρμοσμένο ένα τεμάχιο ξύλου με μια μικρή τρύπα, γεμάτη πυρίτιδα και εύλεκτο μείγμα για την πυροδότηση.

"Οταν δε ένας από τους λίθους αυτούς πυροδοτείτο, έμοιαζε με εκπυρσοκρότηση πυροβόλου και ο εκτοξευτήρας εκρυνυόταν σε κομμάτια.

"Ακόμη υπήρχαν τεχνητοί εκτοξευτήρες που έφεραν μικρά δόρατα και 4 ή 6 εκρηκτικά στην κορυφή τους, κρυμμένα μέσα σε μείγματα, και όταν πυροδοτούντο έρριχναν μπάλες από στουπί και κουρέλια διαποτισμένα με μείγματα, ενώ τα εκρηκτικά εκπυρσοκροτούνταν το ένα κατόπιν του άλλου".

Από τουρκικής πλευράς ο Λαλά Μουσταφά είχε μεταφέρει και το τελευταίο κανόνι του εναντίον της πόλης για να τελειώνει μια ώρα αρχίτερα.

Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αμμόχωστο

Η κύρια δύναμη του όμως ήταν τα κανόνια που θα κτυπούσαν τα τείχη της πόλης και 40.000 σκαπανείς που θα έσκαβαν μέρα και νύκτα αδιάκοπτα για να σχηματίσουν χαρακώματα που θα τους επέτρεπαν να πλησιάσουν προς τα τείχη για να τα γκρεμίσουν.

Γενικά ο Λαλά Μουσταφά είχε στη διάθεση του τεράστιες δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι οι άνδρες του έφθαναν στις 240.000 με 250.000 καθώς ο Πιαλή Πασάς μετέφερε συνεχώς ενισχύσεις με τα πλοία από τη Συρία και τη Μικρά Ασία.

Από αυτούς οι 7.000 ήσαν Ιππείς, 193.000 πεζικό και 40.000 σκαπανείς.

Και οι δυο πλευρές είχαν ετοιμασθεί για μακροχρόνιο αγώνα.

Οι δυνάμεις του Λαλά Μουσταφά έστησαν το στρατόπεδο τους στην τοποθεσία Μήλο του Αδάμ, σε απόσταση μιας λεύγας από την Αμμόχωστο και αμέσως στρώθηκαν στη δουλειά με το να κανονιοβολούν τα ενετικά πλοία που βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι .

Στο διάστημα αυτό διεξάγονταν αψιμαχίες μεταξύ των αποκλεισμένων που κατά διαστήματα έβγαιναν από την πόλη και συγκρούονταν με τις δυνάμεις του Λαλά Μουσταφά.

Από την άλλη η Βενετία δεν έμεινε εντελώς αδρανής αλλά αντίθετα έστελλε κατά καιρούς ενισχύσεις, από άνδρες και πολομοφόδια, τις οποίες τα πλοία κατόρθωναν να μεταφέρουν στην πόλη διά θαλάσσης, παρ' όλον ότι η μεγάλη βοήθεια δεν ήλθε ποτέ και οι εγκλωβισμένοι έμειναν στο έλεος της μοίρας τους.

Η Αμμόχωστος, όπως και η Λευκωσία, διέθετε τείχη με προμαχώνες και σύμφωνα με το Ζαννέτο οι προμαχώνες αυτοί έφεραν τις πιο κάτω ονομασίες: Δυτικά του Ριβελλίνου και στη συνέχεια της Αγίας Νάπας, του Λανδρο∩κη, της Αγίας Βαρβάρας, του Μεταπυργίου και του Μεταπυργίου του Οπλοστασίου. Ενας άλλος βρισκόταν απέναντι στη θάλασσα.

Η πόλη είχε τέσσερις πύλες-του Διαμαντή, της Λεμεσού, της Αγίας Νάπας και του Λανδρούκη.

Οταν ο Λαλά Μουσταφά ολοκλήρωσε την κατάληψη της Λευκωσίας, και έχοντας στο χέρι την Κερύνεια που παραδόθηκε αμαχητί, έρριψε όλες του τις δυνάμεις εναντίον της Αμμοχώστου, από ξηρά και θάλασσα.

Ο Στόλος του αγκυροβόλησε σε απόσταση τριών μιλίων από την Αμμόχωστο και ο στρατός στο εσωτερικό στα ανατολικά της πόλης.

2011: Η κατεχόμενη Αμμόχωστος

Ο κύριος όγκος του στρατού, σύμφωνα με τον Αγγελο Γάττο έφθασε στην περιοχή της Αμμοχώστου στις 16 Σεπτεμβρίου 1570 ενώ την επομένη έφθασαν και οι τελευταίες δυνάμεις.

Οι αποκλεισμενοι στην Αμμόχωστο, είχαν την τύχη να έχουν ένα ξεχωριστό ηγέτη, το Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, σε αντίθεση με το Νικόλαο Δάνδολο της Λευκωσίας.

Ο Βραγαδίνος ήταν ο άνθρωπος που ενεθάρρυνε και επιβράβευε παράλληλα την ανδρεία που επιδείκνυαν οι άνδρες του.

Χαρακτηριστικά ο Αντζελο Γκάττο αναφέρει:

"Δεν περνούσε ημέρα που να μη συνέβαιναν συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Τούρκων.

"Σε όλες δε τις συγκρούσεις αυτές, οι Αλβανοί έβγαιναν τιμημένοι.

"Ετσι η Αυτού Εκλαμπρότηα διακήρυξε προς όλους ότι, όποιος θα σκότωνε Τούρκο, θα μπορούσε να απευθύνεται προς εκείνον και θα έπαιρνε δυο δουκάτα σε ένδειξη και ανάμνησης της ανδρείας του.

"Οποιος θα αντιμετώπιζε Τούρκο και με την λόγχη και τον έρριχνε από το άλογο, θα έπαιρνε πέντε δουκάτα.

"Τέτοιες προσφορές έγιναν πολλές από την Αυτού Εκλαμπρότητα.

"Κάποια δε ημέρα ένας Αλβανός, στην παρουσία της Αυτού Εκλαμπρότητος, συγκρούστηκε με ένα Τούρκο, ωραίο στην εμφάνιση και με γενναιότητα όρμησε εναντίον του και με ένα καίριο κτύπημα τον έρριξε νεκρό στη γη.

" Η Αυτού Εκλαμπρότητα πλησίασε τότε τον Αλβανό και αφαιρώντας τη γούνα από τους δικούς του ώμους, την έθεσε με τα ίδια του τα χέρια στους ώμους του Αλβανού, λέγοντας του να την φορεί εκείνος σαν δείγμα της αγάπης του προς εκείνον".