Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Τεκκές Χαλά Σoυλτάv και o τάφoς της Ουμ Χαράμ

S-43

Ο ΤΕΚΕΣ ΤΗΣ ΟΥΜ ΧΑΡΑΜ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Η περιοχή του συγκροτήματος του Τεκέ Χαλά Σουλτάν σε παλαιά φωτογραφία από το αρχείο του ΓΤΠ

Κοντά στην Αλυκή της Λάρνακας και το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται ο Τεκές Χαλά Σουλτάν που είναι αφιερωμένος στην Ουμ Χαράμ.

Στο χώρο του Τεκέ τάφηκε η Ουμ Xαράμ και σύμφωνα με την Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 13 σελ. 340 (Αικ. Χρ. Αρ) ο τεκές είναι ο τρίτος κατά σειρά τόπος προσκηνύματος για τους Μουσουλμάνους στον κόσμο μετά την Καάβα της Μέκκας και το ιερό του Μωάμεθ στη Μεδινα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη "για να θεωρηθεί κάποιος τέλειος μουσουλμάνος και να είναι έτοιμος να πει στον παράδεισο πρέπει απαραίτητα να έχει επισκεφθεί τα πιο κάτω τέσσερα ιερά μέρη: Την Καάβα στη Μέκκα, το ιερό του Μωαμεθ στη Μεδίνα, τον Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα και την Ιερουσαλήμ".

------------------------------------------------------------

Ο Τεκές της Ουμ Χαράμ σε φωτογραφία του ΓΤΠ

Ακόμα μια φωτογραφία του τεμένους Ουμ Χαράμ στη Λάρνακα που θεωρείται ο τρίτος κατά σειρά

τόπος προσκηνύματος για τους Μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτος τέτοιος χώρος είναι η Καάβα στη Μέκκα και δεύτερος το ιερό του Μωάμεθ στη Μεδίνα.

(Φωτογραφία από το Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών)



Το προσκύνημα της Μέκκας και πως αυτό γίνεται. Μεγάλο ρεπορτάζ σχετικά με το προσκήνυμα των μουσουλμάνων στη Μέκκα που δημοσίευσε η εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ στις 22/3 Ιουνίου 1899. Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στις επόμενες σελίδες όπως το παρέθεσε η εφημερίδα

 

Στην επόμενη σελίδα το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για το προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκα

Το δεύτερο τμήμα του ρεπορτάζ της εφημερίδας "φωνη της Κύπρου" για το προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα